Og³oszenie z dnia 2014-05-25
Warszawa: Realizacja projektów Art Food i Uczty S³owa
Numer og³oszenia: 175996 - 2014; data zamieszczenia: 25.05.2014
OG£OSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Us³ugi
Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.
Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie by³o przedmiotem og³oszenia w Biuletynie Zamówieñ Publicznych: nie.
Czy w Biuletynie Zamówieñ Publicznych zosta³o zamieszczone og³oszenie o zmianie og³oszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY
I. 1) NAZWA I ADRES: Instytut Adama Mickiewicza, ul. Mokotowska 25, 00-560 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 022 4476100, faks 022 4476152.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Inny: Pañstwowa Instytucja Kultury.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Realizacja projektów Art Food i Uczty S³owa.
II.2) Rodzaj zamówienia: Us³ugi.
II.3) Okre¶lenie przedmiotu zamówienia: Realizacja projektów Art Food i Uczty S³owa.
II.4) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 92.00.00.00 - Us³ugi rekreacyjne, kulturalne i sportowe .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej rêki
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: nie
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 15.04.2014.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Modus Design Marek Cecu³a, ul. Rynek 11/1, 25-303 Kielce, kraj/woj. ¶wiêtokrzyskie.
IV.5) Szacunkowa warto¶æ zamówienia (bez VAT): 121951,22 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNI¯SZ¡ I NAJWY¯SZ¡ CEN¡
Cena wybranej oferty: 150000,00
Oferta z najni¿sz± cen±: 150000,00 / Oferta z najwy¿sz± cen±: 150000,00
Waluta: PLN.
ZA£¡CZNIK I
Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez og³oszenia, zamówienia z wolnej rêki albo zapytania o cenê
1. Podstawa prawna
Postêpowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej rêki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówieñ publicznych.
2. Uzasadnienia wyboru trybu
Nale¿y podaæ uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyja¶niæ, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
Przedmiotem zamówienia jest organizacja dwóch projektów artystycznych z dziedziny wzornictwa przemys³owego - Art Food oraz Uczty S³owa, których autorska koncepcja zosta³a przygotowana przez Marka Cecu³kê, za³o¿yciela Modus Design. Pierwszy z projektów zak³ada przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów studenckich w Æmielów Design Studio prowadzonych przez Modus Design we wspó³pracy z wroc³awsk± Akademi± Sztuk Piêknych im. Eugeniusza Gepperta, londyñskim Central St. Martins College oraz nowojorskim Pratt Institute. W wyniku kooperacji trzech uczelni projektowych, której studenci mierzyæ bêd± siê z tematem no¶ników jedzenia, powstanie limitowana kolekcja naczyñ porcelanowych, która nastêpnie zostanie zaprezentowana podczas wystaw we Wroc³awiu, Londynie i Nowym Yorku. Art Food 2014 to druga edycja, entuzjastycznie przyjêtego przez krytyków designu i prasê bran¿ow±, projektu zrealizowanego przez Instytut Adama Mickiewicza w ramach promocji polskiego wzornictwa na ¶wiecie. Opiniotwórczy miesiêcznik Wallpaper okre¶li³ wystawê Art Food jednym z dwudziestu najciekawszych wydarzeñ London Design Festival. Ekspozycja zosta³a tak¿e pokazana podczas presti¿owego brytyjskiego biennale ceramiki w Stock-on-Trent oraz podczas £ód¼ Design Festival. Kontynuacja projektu jest odpowiedzi± na zapotrzebowanie bran¿y projektowej na tego typu inicjatywê ³±cz±c± perspektywê socjologiczn± z podej¶ciem antropologicznym, a tak¿e uwzglêdniaj±c± trendy zachodz±ce we wspó³czesnej sztuce kulinarnej. Projekt zainicjowany i prowadzony przez Modus Design nie tylko pozwala na zdobycie zawodowego do¶wiadczenie, ale otwiera te¿ drogê do rozwoju dalszej wspó³pracy pomiêdzy pocz±tkuj±cymi projektantami a bran¿± produkcyjn± w Polsce. Selekcja studentów oparta zostanie na konkursie i bêdzie wymaga³a poznania szerokiego kontekstu sztuki kulinarnej, jej globalnego charakteru, preferencji oraz odpowiedzi na pewien styl ¿ycia. Zg³êbienie tematu, pozwoli wyj¶æ na przeciw oczekiwaniom praktyków kulinarnych ³±cz±c funkcje praktyczne z walorami estetycznymi. Uczta S³owa, to wydarzenie, do udzia³u w którym zaproszeni zostali arty¶ci, designerzy, graficy i kaligrafowie. Rezultatem wspó³pracy i dzia³añ twórców z Polski i Turcji bêdzie stworzenie materia³u wizualnego pochodz±cego szczególnie z interpretacji kaligrafii, ilustracji liturgicznej oraz liternictwa g³êboko zakorzenionych w obu kulturach. Bazuj±c na bogatej tradycji s³owa pisanego i jego ornamentalnych w³a¶ciwo¶ciach powstanie décor zastawy sto³owej, której formy i motywy zdobnicze mieszaj±c siê wzajemnie stworz± instalacje multikulturowego sto³u prezentowanego podczas wystawy w Stambule. Wystawa odbêdzie siê w pa¼dzierniku 2014, w czasie Istanbul Design Biennale. Zaproszeni do projektu kaligrafowie i designerzy bêd± budowaæ koncepcje zintegrowanego materia³u graficznego, który dostosowany do dekoracji ceramicznej bêdzie wspólnym komunikatem wizualnym na tle odrêbnych od siebie tradycji. Dwie grupy projektantów pracowaæ bêd± nad uformowaniem symbiozy w powstaj±cych materia³ach, opieraj±c siê na dialogu kulturowym, a tak¿e konwersacj± miedzy tera¼niejszo¶ci± i przesz³o¶ci±, miedzy wschodem i zachodem. Projekt rozpatrywany zarówno w kontek¶cie historycznym jak i wspó³czesnym stanie siê wyra¼nym przekazem ³±czno¶ci miedzy dwoma kulturami, uka¿e ich g³êbokie warto¶ci, przedstawi podobieñstwa i ró¿nice, a przede wszystkim zaprosi do wspólnej biesiady, debatowania i ¶wiêtowania kilkusetletniej tradycji stosunków polsko - tureckich. Studio projektowe Modus Design istnieje od 1976 r. pocz±tkowo, jako studio ceramiczne za³o¿one przez Marka Cecu³ê w Nowym Jorku. Siedziba MD od 2002 mie¶ci siê w Kielcach, sk±d projektanci realizuj± projekty o zasiêgu lokalnym, ogólnopolskim i ¶wiatowym. Zespó³ placówki tworzy kolekcje wspó³czesnego wzornictwa, a tak¿e poszerza specjalizacje poza ceramikê. Z uwagi, i¿ za³o¿enia obu projektów s± autorskim pomys³em Marka Cecu³y, to Modus Design jest jedynym mo¿liwym wykonawc± przedmiotu zamówienia. Dlatego te¿ zasadnym jest skorzystanie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy PZP, który stwierdza ¿e: mo¿na udzieliæ zamówienia z wolnej rêki, je¶li dostawy us³ugi lub roboty budowlane, ze wzglêdu na ochronê praw wy³±cznych, wynikaj±c± z odrêbnych przepisów, mog± byæ ¶wiadczone tylko przez jednego wykonawcê.
INNE PRZETARGI Z WARSZAWY
- Remont instalacji domofonowo - przyzywowej oraz kontroli dostêpu w pawilonie E Aresztu ¦ledczego w Warszawie - S³u¿ewcu.
- Publikacja i promocja artyku³ów eksperckich na ogólnopolskiej platformie internetowej i serwisach tematycznych dotycz±cych edukacji
- Odnowienie rocznego kontraktu serwisowego do posiadanej przez u¿ytkownika licencji IDL wraz z dostaw± nowej licencji
- Rozbudowa posiadanego przez Zamawiaj±cego systemu bezpieczeñstwa teleinformatycznego opartego o rozwi±zanie firmy Fortinet wraz z wdro¿eniem, ¶wiadczeniem us³ugi asysty technicznej (...)
- Us³uga ratownictwa wodnego
- Zakup uk³adów oddechowych do urz±dzeñ medycznych
wiêcej: przetargi w Warszawie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Zorganizowanie wypoczynku letniego w formie kolonii stacjonarnych, z realizacj± programu socjoterapeutycznego.
- Realizacja zajêæ w ramach projektu pn.: "Placówka Wsparcia Dziennego "Marzenia i Pasje" - powt.
- Kompleksowe zorganizowanie 5-dniowego wyjazdu edukacyjnego z elementami integracyjnymi, w zwi±zku z realizacj± projektu partnerskiego pt. "Rodzina w centrum Etap I".
- Obs³uga w zakresie organizacji zawodów sportowych pracowników i funkcjonariuszy Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie o puchar Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie
- Trening rozwojowy w formie wyjazdowej dla m³odzie¿y usamodzielnianej w ramach projektu pn. "W Rodzinie"
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.