Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2013-06-06
Chorzów: Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Ośrodka Wsparcia Rodziny w Chorzowie, części I - VI.
Numer ogłoszenia: 101995 - 2013; data zamieszczenia: 06.06.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Wsparcia Rodziny , ul. Siemianowicka 58, 41-503 Chorzów, woj. śląskie, tel. 32 241 15 27, faks 32 241 15 27.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.owrchorzow.pl
- Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: -
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: wielofunkcyjna placówka opiekuńczo - wychowawcza.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Ośrodka Wsparcia Rodziny w Chorzowie, części I - VI..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych do przygotowywania posiłków dla podopiecznych ośrodka w okresie sześciu miesięcy, tj. od 1.07. do 31.12.2013 roku. Przedmiot zamówienia został podzielony na następujące części: 1- dostawa mięsa i produktów mięsnych 2- dostawa pieczywa i wyrobów piekarskich 3- dostawa mleka, wyrobów mleczarskich i jaj 4 -dostawa ryb i wyrobów rybnych 5- dostawa warzyw i owoców świeżych i mrożonych 6- dostawa różnych artykułów spożywczych.
II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:
- Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
- Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających stanowiących nie więcej niż 20 % zamówienia podstawowego, w przypadku konieczności zwiększenia ilości przygotowywanych posiłków.
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.20.00.00-0, 15.00.00.00-8, 15.30.00.00-1, 15.40.00.00-2, 15.60.00.00-4, 15.80.00.00-6.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 6.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia / nie spełnia , na podstawie złożonego oświadczenia
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia / nie spełnia , na podstawie złożonego oświadczenia
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia / nie spełnia , na podstawie złożonego oświadczenia
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia / nie spełnia , na podstawie złożonego oświadczenia
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia / nie spełnia , na podstawie złożonego oświadczenia
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.owrchorzow.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Ośrodek Wsparcia Rodziny
41-503 Chorzów
ul: Siemianowicka 58.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 17.06.2013 godzina 10:45, miejsce: Ośrodek Wsparcia Rodziny 41-503 Chorzów ul: Siemianowicka 58 - sekretariat.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: dostawa mięsa i produktów mięsnych.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Porcje rosołowe, drobiowe świeże 250 kg, mięso wołowe b/k extra świeże 30 kg, mięso mielone mieszane świeże 60 kg, mięso gulaszowe wieprzowe świeże 40 kg, mięso wieprzowe karczek b/k świeże 40 kg, mięso schab wieprzowy b/k świeży 30 kg, udka z kurczaka świeże 50 kg, filet z kurczaka świeży 30 kg, parówka cienka firmowa 45 kg, kiełbasa śląska 70 kg, krupniok 30 kg, mortadela 30 kg, metka łososiowa 20 kg, polędwica sopocka 20 kg, szynka gotowana 30 kg, szynka pieczona 30 kg, wędlina mielonka w bloku 25 kg, wędlina szynkowa wieprzowa 40 kg, frankfuterki 30 kg, pasztetowa kremowa 24 kg, boczek wędzony 20 kg, wątróbka drobiowa 30 kg, kiełbasa sucha typu krakowska 20 kg..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.00.00-2, 15.13.00.00-8.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: dostawa pieczywa i wyrobów piekarskich.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Bułka zwykła 100 g.- 10.000 szt, bułka maślana 100 g.- 600 szt, bułka z ziarnami 100 g.- 150 szt, bułka cebulowa 100 g.- 150 szt, bułka serow 100 g.- 150 szt, bułka tarta 60 kg, chleb zwykły duży krojony 1100g.- 500 szt, chleb z ziarnem krojony 500 g.- 30 szt, chleb orkiszowy krojony 500 g.- 30 szt, drożdżówka z nadzieniem (ser, mak, marmolada) 150g.- 400 szt, pączek z marmoladą 100 g.- 250 szt, sucharki 6 kg..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: dostawa ryb i wyrobów rybnych.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Masło 82 % tłuszczu kostki 200 g.- 800 szt, margaryna do smarowania pieczywa z dodatkiem masła op. 500 g.- 60 szt, margaryna mleczna kostki 250g.- 80 szt, mleko UHT 3,2% w kartonie 1l.- 2000 szt, twaróg biały półtłusty w kostkach 40 kg, serki homogenizowane różne smaki 120 g.- 500 szt, ser topiony kremowy 100 g.- 400 szt, ser twardy typu Gouda 40 kg, ser twardy typu Salami 20 kg, śmietana 12% UHT w kartonie 500 ml.- 120 szt, śmietana gęsta homogenizowana 200 g.- 90 szt, jogurt naturalny 150 g.- 180 szt, jogurt owocowy (różne smaki) 150 g.- 350 szt, jaja chłodnicze L- 1300 szt, smalec wieprzowy w kostkach 200 g.- 60 szt, serek śmietankowy typu Kiri 120 g.- 120 szt..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3, 15.53.00.00-2, 15.51.00.00-6, 15.54.21.00-0, 15.54.40.00-3, 15.55.13.20-4, 03.14.25.00-3.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: dostawa ryb i wyrobów rybnych.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Filety śledziowe bez skóry lekko solone typu Matias 30 kg, makrela wędzona 30 kg, paprykarz szczeciński 300 g.- 90 szt, konserw rybna makrela w oleju 170g.- 150 szt, korki po kaszubsku 24 kg, karp żywy 40 kg..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.20.00.00-0, 15.22.00.00-6.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: dostawa warzyw i owoców świeżych i mrożonych.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Buraki czerwone 120 kg, arbuz 80 kg, czosnek 150 główek, cebula żółta 180 kg, cebulka zielona lub szczypiór 500 pęczków, cytryny 80 kg, jabłka 450 kg, kapusta biała 50 kg, kapusta czerwona 70 kg, kapusta kiszona 120 kg, kapusta pekińska 60 kg, koperek zielony 500 pęczków, marchew 360 kg, ogórek zielony szklarniowy 100 kg, papryka czerwona świeża 54 kg, pietruszka zielona 500 pęczków, pomidory 200 kg, rzodkiewka 250 pęczków, sałata zielona 360 szt, sałata lodowa 30 szt. żurek w butelce 0,5 l - 48 szt, ziemniaki 2800 kg, pieczarka świeża 40 kg, fasola duża Jaś 25 kg, kalafior świeży 24 szt, ogórek kiszony 60 kg, pietruszka korzeń 150 kg, seler 100 kg, pora 100 kg, fasolka szparagowa żółta 20 kg, banany 120 kg, gruszki 150 kg, groch łuskany połówki 30 kg, pomarańcze 60 kg, mandarynki 60 kg, jagody 10 kg, nektaryny 20 kg, czereśnie 20 kg, kiwi 60 szt, maliny 10 kg, śliwki 30 kg, mak 10 kg, orzechy włoskie łuskane 3 kg, śliwki wędzone 10 kg. Mrożonki: szpinak mielony 500 g.- 40 szt, fasolka szparagowa 500g.- 30 szt, włoszczyzna 4-składnikowa 500g -30 szt, barszcz ukraiński 500 g. - 30 szt, kalafior 500 g.- 30 szt, uszka z kapustą i grzybami 500g - 30 szt, uszka z mięsem 500g - 10 szt..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.30.00.00-1, 15.31.00.00-4, 15.33.11.00-8.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: dostawa różnych artykułów spożywczych.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Budyń z cukrem (różne smaki) 60g.- 60 szt, herbata 50 T- 20 szt, kawa zbożowa rozpuszczalna 150 g.- 20 szt, kasza jęczmienna średnia 40 kg, kasza manna 30 kg, ryż długoziarnisty biały 30 kg, mąka pszenna typ 450 40 kg, cukier kryształ 180 kg, syrop owocowy zagęszczony 420ml.-280 szt, pieprz czarny mielony 2 kg, olej rzepakowy 1 l.- 50 l, majonez dekoracyjny 400 ml.- 40 szt, ketchup 500 ml.- 40 szt, musztarda sarepska 500 g.- 30 szt, ocet 500 ml.- 10 szt, chrzan tarty 120 g.- 10 szt, kisiel z cukrem 77 g.- 60 szt, liść laurowy 15 g.- 20 szt, cynamon mielony 15 g.- 20 szt, cukier waniliowy 32 g.- 20 szt, fasola czerwona w puszce 400 g.- 20 szt, groszek konserwowy w puszce 400 g.- 20 szt, koncentrat buraczany 300 g.- 12 szt, krem czekoladowy 350 g.- 50 szt, mąka ziemniaczana 30 kg, pasztet drobiowy w puszce 160 g.- 200 szt, papryka słodka w proszku 20 g.- 60 szt, płatki owsiane błyskawiczne 20 kg, ziele angielskie 15 g.- 20 szt, majeranek 10 g.- 20 szt, galaretka owocowa 75 g.- 100 szt, woda mineralna niegazowana 1,5 l.- 60 szt, dżem niskosłodzony różne smaki 280g - 150 szt, rosół z kury w kostkach 700g - 4 szt, pieprz ziołowy 20g - 30 szt, koncentrat pomidorowy 30% 400g - 80 szt, maggi 1l - 30 szt, czosnek granulowany 1 kg - 3 szt, dżemik mały 25g różne smaki - 300 szt, przyprawa warzywna typu kucharek 1kg - 12 szt, płatki śniadaniowe różne smaki 1kg - 3 szt, przyprawa do mięs i innych potraw 700g - 8 szt, fix do spagetti bolonese 50 g - 60 szt, sos sałatkowy ziołowo - koperkowy 700 g - 2 szt, krem czekoladowy miniaturki 15g - 300 szt, miód 400g - 20 szt, pieczarki marynowane w słoiku 320 g - 20 szt, ogórki konserwowe w słoiku 900 g - 30 szt, makaron 4- jajeczny nitki 1kg - 30 szt, makaron 4- jajeczny świderki 1kg - 20 szt, makaron 4- jajeczny muszelki 1kg - 20 szt, makaron 4- jajeczny łazanki 1kg - 20 szt, rodzynki 100g - 15 szt, kokos wiórki 100 g - 10 szt, migdały płatki 100g - 15 szt, olejek migdałowy 6 szt, grzyby suszone 100g - 15 szt, baton czekoladowy 40 - 45 g - 600 szt, draże mleczne kakaowe 70g - 60 szt, lizaki owocowe 12 g - 600 szt, wafelki w polewie czekoladowej 35 - 45 g - 200 szt, wafelki w polewie kokosowej 35 - 45 g - 200 szt, czekolady różne smaki 100g - 100 szt..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.61.21.00-2, 15.85.11.00-9, 15.33.22.90-3, 15.41.12.00-4, 15.87.12.73-8, 15.87.12.30-5, 15.87.12.50-1, 14.32.18.00-2, 15.86.00.00-4, 15.87.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 6.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z CHORZOWA
- Wykonanie robót awaryjnych oraz innych robót wynikających z bieżących kontroli celem prawidłowego utrzymania obiektów - roboty wod.-kan. - paczka nr 2
- Dostawy mięsa wołowego i wątroby wołowej w roku 2025
- Dostawy siana łąkowego, siana z lucerny , słomy jęczmiennej i kiszonki z lucerny w roku 2025
- Dostawy ryb mrożonych w roku 2025
- Wykonanie robót awaryjnych oraz innych robót wynikających z bieżących kontroli celem prawidłowego utrzymania obiektów - kominy - paczka nr 2
- Dostawy granulatów i pasz specjalistycznych w roku 2025
więcej: przetargi w Chorzowie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawy produktów mleczarskich
- "Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej Nr 2 w Głownie - 2025"
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej Nr 3 w Głownie na 2025 rok
- Dostawa żywności na potrzeby Szkoły Podstawowej nr 9 w Bytomiu
- SUKCESYWNA DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DO PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WARLUBIU W 2025 ROKU
- Dostawy artykułów spożywczych do Domu Pomocy Społecznej w Legnicy w 2025 r.
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.