eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi OrzeszePrzygotowanie, dostawa oraz podawanie posiłków i napoi w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2013-03-14

Orzesze: Przygotowanie, dostawa oraz podawanie posiłków i napoi w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu
Numer ogłoszenia: 103540 - 2013; data zamieszczenia: 14.03.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 71320 - 2013r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej, ul. Traugutta 45, 43-180 Orzesze, woj. śląskie, tel. 032 2215362, faks 032 2215362.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie, dostawa oraz podawanie posiłków i napoi w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przygotowanie, dostawa oraz podawania posiłków i napoi w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu kody CPV: 55.52.00.00-1 - usługa dostarczania posiłków 55.32.00.00-9 - usługa podawania posiłków 55.32.10.00-6 - usługa przygotowania posiłków 55.40.00.00-4 - usługa podawania napoi a) śniadanie na godzinę 700 - 730 - zupa w termosie dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) - chleb krojony dla każdego zespołu oddzielnie - masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, krojone wagowo w kostki (dla każdego zespołu oddzielnie) - dodatki do chleba lub bułek w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie - diety: podstawowa - 63 szt. lekkostrawna - 14 szt. małosolna - 1 szt. moczanowa - 1 szt. ubogo tłuszczowa - 1 szt. niskofenyloanalinowa - 1 szt. niskolaktyzowa - 2 szt. cukrzycowa - 1 szt. wrzodowa - 2 szt. bogata w błonnik - 4 szt. .............................. 90 szt. b) obiad na godzinę 1200 - 1215 pierwsze danie - zupa w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) drugie danie - w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) c) kolacja dostarczana łącznie z obiadem - pieczywo krojone i dodatki w skrzynkach zamykanych dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) - diety jak w pkt. a d) naczynia z których będą spożywane posiłki są własnością Zamawiającego e) Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu diet z gramaturą, na trzy dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu, który podlega kontroli Zamawiającego f) dzienna ilość posiłków 90 porcji w sytuacjach szczególnych ilość posiłków może ulec zmianie np. w przypadku wyjazdu mieszkańców na turnus rehabilitacyjny lub do innych miejsc (szpital, wycieczki itp.). W takich sytuacjach Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków - suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw g) wyżywienie dotyczy wszystkich dni w tygodniu h) Wykonawca zapewni raz w tygodniu (środa) herbatę 6 paczek po 100 szt każda oraz 12 kg cukru i) Wykonawca w okresie od 1 kwietnia do 30 września każdorazowo po posiłkach zapewni dodatkowo 5 litrów napoju (przegotowanej wody z sokiem lub wody mineralnej) na każdy zespół (6 zespołów) j) Wykonawca zapewni dodatkowo całodzienny dostęp do chleba, masła oraz dżemu lub pasztetu (chleb 6 szt./ a 1,5 kg ; masło 6 szt./ a 200 g ; dżem lub pasztet 6 szt./ a 250 g) na każde żądanie Zamawiającego, które będzie zgłaszane dzień wcześniej telefonicznie lub faxem. k) dostarczane i podawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno l) Wykonawca dostarcza posiłki w termosach na każdy zespół oddzielnie (6 zespołów) - na I Zespół Opiekuńczy dowozi wózkiem Zamawiającego - na II, III, IV, V Zespół Opiekuńczy termosy są przesyłane windą towarową przez Wykonawcę, natomiast odbieranie następuje przez pracowników Zamawiającego - zespół hostelowy odbiera jedzenie w termosach osobiście przez pracownika lub mieszkańca m) Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykupienia dodatkowych obiadów informując o tym Wykonawcę przy dostawie śniadania. Cena posiłków sprzedawanych pracownikom powinna być taka sama jak posiłku dla mieszkańców Przygotowanie posiłków - śniadania i kolacje muszą być urozmaicone (wędlina wieprzowa i drobiowa, ser, warzywa, itd.) - wymagane zestawy obiadowe powinny składać się z co najmniej dwóch rodzajów zup, dwóch drugich dań, dwóch surówek, kompotu, - do wyboru - minimum cztery razy w tygodniu powinien być obiad mięsny ( drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina), a raz w tygodniu ryba (filet) - gramatura mięsa przygotowanego do spożycia musi wynosić na jednego mieszkańca 150 g, ryby (filet) 200 g, surówka 150 g, ziemniaki 300g, zupa 500 ml, natomiast innych potraw (naleśniki, pierogi itp.) 300 g - zamiennik ziemniaków typu kasza, makaron jest dopuszczalny raz w tygodniu. Usługa musi być wykonana zgodnie z normami żywienia zbiorowego oraz zgodnie z ustawą z 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 z 2001 r. z późn. zm.) a kaloryczność, waga, temperatura i dietetyczność posiłków musi być zgodna z normami ujętymi w systemie dietetycznym stosowanym dla Zakładów Służby Zdrowia wydanym przez Instytut Żywności i Żywienia..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1, 55.32.00.00-9, 55.32.10.00-6, 55.40.00.00-4.

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 14.03.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • CATERMED S.A., ul. Siemaszki 15A, 31-201 Kraków, kraj/woj. małopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 779202,05 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 737942,40

  • Oferta z najniższą ceną: 737942,40 / Oferta z najwyższą ceną: 758519,64

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.