Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2011-05-11
Świerzawa: Przygotowanie i dostawa oraz wydawanie gorących posiłków dla uczniów uczęszczających do szkoły podstawowej w Sokołowcu, Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Świerzawie, Przedszkola w Świerzawie, oraz dzieci nie objętych obowiązkiem szkolnym , osób dorosłych w tym starych, chorych, niepełnosprawnych
Numer ogłoszenia: 108994 - 2011; data zamieszczenia: 11.05.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Urząd Miasta i Gminy , pl. Wolności 60, 59-540 Świerzawa, woj. dolnośląskie.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.Świerzawa.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i dostawa oraz wydawanie gorących posiłków dla uczniów uczęszczających do szkoły podstawowej w Sokołowcu, Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Świerzawie, Przedszkola w Świerzawie, oraz dzieci nie objętych obowiązkiem szkolnym , osób dorosłych w tym starych, chorych, niepełnosprawnych.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem Zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego jest przygotowywanie i wydawanie gorącego posiłku dla klientów oraz uczniów i dzieci młodszych wskazanych przez M- GOPS w Świerzawie w okresach od 01 czerwca 2011r do 31 grudnia 2011r. W związku z realizacją programu wieloletniego Pomoc Państwa w zakresie dożywiania na terenie miasta i gminy Świerzawa Zamawiający zleca a Wykonawca przyjmuje do wykonania przygotowanie i wydawanie oraz dostawę własnym specjalistycznym transportem gorących posiłków o kaloryczności min. 800 kcal każdy dla około 200 osób (dziennie). Dowóz własnym specjalistycznym transportem posiłków w termosach do następujących szkół: - Szkoła Podstawowa w Sokołowcu, - Gimnazjum w Świerzawie, Zespół Szkolno - Przedszkolny w Świerzawie, Przedszkole w Świerzawie. Posiłki będą wydawane przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, w dni w których odbywa się nauka w szkołach w pomieszczeniach do tego wyznaczonych przez dyrektora placówki. Jeśli dzieci będą uczęszczać do szkoły winny dzień np. odpracowywać zajęcia szkole, dzieci objęte są tą formą pomocy, lecz ten fakt należy zgłosić z 3 dniowym wyprzedzeniem dowożącemu i wydającemu gorące posiłki. 1) Gorący posiłek dla klientów M -GOPS winien składać się z jednego gorącego dania tj. zupy z wkładką: - zupy - minimum 0,5 l zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym; - wkładka - 100g porcja mięsa (waga po przetworzeniu) lub 200g gotowanej kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków z sosem. Dopuszcza się dwa razy w tygodniu przygotowanie posiłku bez mięsa i zastąpieniem go produktami z zawartością białka zwierzęcego tj.: ryba - 100g (waga po przetworzeniu) lub jaja - 2 szt, lub 200g dania jarskie np. kluski śląskie, pierogi, krokiety, gołąbki, naleśniki. 2) Gorący posiłek dla uczniów i dzieci młodszych winien składać się z jednego gorącego dania naprzemiennie tj. zupy lub drugiego dania: - zupy - minimum 0,5 l zupy gotowanej na wywarze mięsnym lub warzywnym oraz minimum 200g pieczywa; - drugie danie - 100g porcja mięsa (waga po przetworzeniu), 150 - 200g gotowanej kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków oraz 100g-150g surówki. Dopuszcza się raz w tygodniu przygotowanie posiłku bez mięsa i zastąpieniem go produktami z zawartością białka zwierzęcego tj.: ryba - 100g (waga po przetworzeniu ) lub jaja - 2 szt. lub 200g dania jarskie np. kluski śląskie, pierogi, krokiety, gołąbki, naleśniki. Gorący posiłek dla klientów M -GOPS (zupa z wkładką) będzie przygotowywany na pięć dni tygodnia i wydawany w godzinach od 14.00 do 15.30, w ilości około 107 posiłków dziennie w punkcie żywieniowym, który spełnia wymogi sanitarne na terenie miasta Świerzawa, oraz dla uczniów i dzieci młodszych w ilości około 90 posiłków dziennie wydawany w godzinach od 12.00 do 12.30 przy stołówkach szkolnych w Szkole Podstawowej w Sokołowcu, Zespole Szkolno Przedszkolnym w Świerzawie, Przedszkolu w Świerzawie oraz w Gimnazjum w Świerzawie. Jadłospis posiłków na 4 tygodnie wraz z gramaturą stanowić będzie integralną część oferty. W przypadku wyboru oferty Wykonawca zobowiązany jest realizować przedłożony jadłospis. Każdy z posiłków określony w punkcie 2 musi zawierać minimum 800 kalorii. - Posiłki muszą być wydane w punkcie żywieniowym spełniającym wymogi sanitarno-higieniczne. - Posiłki muszą być wydawane w punkcie żywieniowym jako produkty o temperaturze 60oC - 80oC - zgodnie z normami żywieniowymi. - Punkt żywieniowy musi być zlokalizowany w budynku ogrzewanym, w którym zorganizowane będzie co najmniej 20 miejsc siedzących (przy stołach). - Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków. Posiłki będą wydawane uprawnionym klientom na podstawie wydanej decyzji oraz listy osób objętych ww. formą pomocy przez M-GOPS w Świerzawie. Wynagrodzenie należne Wykonawcy obejmować będzie rzeczywistą liczbę posiłków wydanych w danym okresie rozliczeniowym. Ustala się miesięczny okres rozliczeniowy (miesiąc kalendarzowy). Po upływie każdego miesiąca kalendarzowego Wykonawca przedstawi fakturę wraz z miesięcznym zestawieniem wydanych posiłków przez uprawnionych odbiorców(wykaz uczniów osób korzystających posiłków tj. imię i nazwisko ucznia(osoby), ilość dni w miesiącu, koszt jednego posiłku, wartość ogółem), które będzie stanowić podstawę wypłaty wynagrodzenia. Posiłki mają być przygotowywane i wydawane zgodnie z czterotygodniowym jadłospisem (załączniki nr 6 a i 6 b do oferty )..
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2011.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Nie dotyczy
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Spełnia - nie spelnia
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
1) zrealizował usługi, których okres obejmował wykonanie w ciągu trzech lat co najmniej jednej usługi zakończonej i odpowiadającej przedmiotowi i zakresowi i wartości odpowiadającemu przedmiotowi zamówienia potwierdzonej, że usługi zostały wykonane należycie . 2) dysponują lokalem spełniającym wymagania sanitarno -epidemiologiczne dotyczące na przygotowanie posiłków na okres realizacji zamówienia 3) dysponują lokalem spełniającym wymagania sanitarno -epidemiologiczne do wydawania posiłków dla klientów MGOPS ( dysponują umową przedwstępną na lokal na terenie miasta Świerzawa ) 4) dysponują termosami do przewożenia żywności 5)dysponują środkiem transportu spełniającym wymagania sanitarno- epidemiologiczne w zakresie przewozu żywności - na okres realizacji przedmiotu zamówienia .
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia - nie spełnia
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia - nie spełnia
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia - nie spełnia
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
- koncesję, zezwolenie lub licencję
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
- oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
- opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
- aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
1) Dokumenty potwierdzające dysponowanie tytuł prawny do lokalu w celu przygotowania posiłków . 2) Dokumenty potwierdzające tytuł prawny do lokalu w celu wydawanie posiłków dla klientów M - GOPS. 3) Zaświadczenie Powiatowej Stacji Sanitarno -Epidemiologicznej potwierdzającej objęcie stałym nadzorem sanitarnym lokale przygotowywanie posiłków oraz wydawania posiłków 4) Atesty na termosy 5) Czterotygodniowy jadłospis z podaniem gramatury i kaloryczności 6) Dokumenty potwierdzające dysponowanie środkiem transportu w celu przewożenia posiłków .
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.swierzawa.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Urząd Miasta i Gminy w Świerzawie ul.Plac Wolności 60 59-540 Świerzawa.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 20.05.2011 godzina 10:00, miejsce: Urząd Miasta i Gminy w Świerzawie ul.Plac Wolności 60 59-540 Świerzawa.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Zamówienie dofinansowane ze środków budżetu państwa wieloletniego programu Pomoc Państwa w zakresie dożywiania..
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla uczniów oraz dzieci z oddziałów przedszkolnych jednostek oświatowych Gminy Nowogrodziec w roku 2025
- Usługa żywienia dzieci w Szkole Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Wieliszewie
- Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostawie gorącego posiłku dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 4 im. Francesco Nullo w Olkuszu
- Świadczenie usługi cateringowej w zakresie zapewnienia posiłków dla placówek oświatowych na terenie Gminy Zbuczyn
- Świadczenie usługi cateringowej w zakresie zapewnienia posiłków dla placówek oświatowych oraz Dziennego Domu Senior+ w Zbuczynie
- "Usługa cateringowa polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków do Centrum Administracyjnego do Obsługi Placówek Socjalizacyjnych w Miechowie"
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.