To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2013-06-17
Poznań: Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu
Numer ogłoszenia: 114557 - 2013; data zamieszczenia: 17.06.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 136556 - 2013r.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: tak.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Szpital Miejski im. Franciszka Raszei, ul. Mickiewicza 2, 60-834 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 61 848 10 11, faks 61 848 49 90/91.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.
II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest: roczna, sukcesywna dostawa produktów spożywczych do Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu. Wymagania dla przedmiotu zamówienia opisanego w poszczególnych pakietach: pakiet nr 1: Warzywa i owoce: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 2: Artykuły sypkie: Opakowania powinny: być czyste suche, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad szkodników żywych i martwych oraz obcych zapachów, być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim, posiadać etykiety z terminem ważności, informacją o dodanych substancjach obcych oraz posiadanych atestach jakościowych (ewentualnie dane dotyczące zawartości metali ciężkich oraz obecności pestycydów). pakiet nr 3: Przyprawy: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 4: Pieczywo: Do każdego rodzaju pieczywa muszą być dołączone etykiety z informacją o ich składzie, dodanych substancjach obcych (bez dodatku cukru, karmelu), posiadanych atestach jakościowych i terminie ważności. Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 5: Jaja: Dokumenty wymagane przy dostawach jaj: handlowy dokument identyfikacyjny (każda dostawa), zaświadczenie weterynaryjne, atest jakościowy, przy każdej dostawie (atesty jakościowe muszą posiadać pieczątkę firmową i podpis osoby upoważnionej do ich wystawienia), badania na obecność Salmonelli (1 raz na kwartał). Na etykiecie informacyjnej obowiązkowo: nazwa i adres producenta; ilość sztuk, klasa jakości, klasyfikacja wagowa, data przydatności do spożycia, warunki przechowywania. Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim, na każdym opakowaniu produktu powinny posiadać widoczne oznaczenie terminu przydatności do spożycia. pakiet nr 9: Ryby i przetwory rybne: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim, posiadać informację odnośnie przechowywania produktu, posiadać datę załadowania do transportu oraz datę przydatności do spożycia. pakiet nr 10: Drób: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu; posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 11: Przetwory warzywno - owocowe, strączkowe: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. pakiet nr 12: Mizeria mrożona luzem: Opakowania powinny: być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawierać informację o nazwie produktu, zawartość netto wyrażana w jednostkach masy, posiadać nazwę i adres producenta, posiadać oznaczenie partii produkcji umożliwiającą identyfikację artykułu, posiadać etykiety z informacją w języku polskim. Zamawiający dopuścił możliwość składania ofert częściowych do 12 pakietów. Dnia 24.04.2013 r. Zamawiający na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 1 Ustawy Prawo zamówień publicznych (ustawa z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych - Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.), unieważnił niniejsze postępowanie w zakresie pakietu nr 12, albowiem do pakietu nr 12 nie złożono żadnej oferty niepodlegającej odrzuceniu..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne 15.30.00.00 - Owoce, warzywa i podobne produkty 15.60.00.00 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych 15.87.00.00 - Przyprawy i przyprawy korzenne 15.81.00.00 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie 03.14.25.00 - Jaja 15.33.11.70 - Warzywa mrożone 15.89.60.00 - Produkty głęboko mrożone 15.11.00.00 - Mięso 15.13.11.30 - Wędliny 15.43.00.00 - Tłuszcze jadalne 15.50.00.00 - Produkty mleczarskie 15.11.96.00 - Mięso z ryb 15.20.00.00 - Ryby przetworzone i konserwowane 15.11.20.00 - Drób 15.33.00.00 - Przetworzone owoce i warzywa .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
Część NR: 1
Nazwa: Pakiet nr 1: Warzywa i owoce
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Przedsiębiorca Danuta Gacek prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą GACEK DANUTA GACEK HURTOWNIA OWOCÓW I WARZYW, ul. Poznańska 5, 62-035 Skrzynki, Kórnik, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 46766,00 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 20999,00
Oferta z najniższą ceną: 20999,00 / Oferta z najwyższą ceną: 45701,00
Waluta: PLN.
Część NR: 2
Nazwa: Pakiet nr 2: Artykuły sypkie
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Przedsiębiorca Małgorzata Gruszczyńska prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą POLARIS Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe, ul. Żołnierska 20a, 62-800 Kalisz, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 15778,56 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 11517,05
Oferta z najniższą ceną: 11517,05 / Oferta z najwyższą ceną: 14352,00
Waluta: PLN.
Część NR: 3
Nazwa: Pakiet nr 3: Przyprawy
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Przedsiębiorca Małgorzata Gruszczyńska prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą POLARIS Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe, ul. Żołnierska 20a, 62-800 Kalisz, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 4424,46 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 3866,47
Oferta z najniższą ceną: 3866,47 / Oferta z najwyższą ceną: 3866,47
Waluta: PLN.
Część NR: 4
Nazwa: Pakiet nr 4: Pieczywo
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
PIEKARNIA CUKIERNIA GURSZ SP. Z O.O.
jakie przetargi wygrała firma
PIEKARNIA CUKIERNIA GURSZ SP. Z O.O.
- Piekarnia Cukiernia GURSZ Sp. z o. o., ul. Gwardii Ludowej 33, 64-400 Międzychód, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 23595,33 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 23503,00
Oferta z najniższą ceną: 23503,00 / Oferta z najwyższą ceną: 23503,00
Waluta: PLN.
Część NR: 5
Nazwa: Pakiet nr 5: Jaja
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Przedsiębiorca Małgorzata Gruszczyńska prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą POLARIS Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe, ul. Żołnierska 20a, 62-800 Kalisz, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 13028,57 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 11520,00
Oferta z najniższą ceną: 8400,00 / Oferta z najwyższą ceną: 11520,00
Waluta: PLN.
Część NR: 6
Nazwa: Pakiet nr 6: Warzywa i owoce mrożone
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- AB FROST Spółka Jawna Królik, ul. Górna 8, 98-277 Brąszewice, kraj/woj. łódzkie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 23286,38 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 21167,00
Oferta z najniższą ceną: 21167,00 / Oferta z najwyższą ceną: 39695,20
Waluta: PLN.
Część NR: 7
Nazwa: Pakiet nr 7: Wędliny i wędliny podrobowe, mięso
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Rzeźnictwo - Wędliniarstwo Józef, Sylwester i Jolanta Maryniak Spółka Jawna, ul. Kasztanowa 1, 63-630 Rychtal, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 78548,86 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 87982,00
Oferta z najniższą ceną: 87982,00 / Oferta z najwyższą ceną: 123940,20
Waluta: PLN.
Część NR: 8
Nazwa: Pakiet nr 8: Tłuszcze jadalne, sery, jogurty, mleko i przetwory mleczne
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- SERMAR Sp. z o. o., ul. Olszynowa 35, 62-081 Wysogotowo, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 105325,52 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 104971,50
Oferta z najniższą ceną: 104971,50 / Oferta z najwyższą ceną: 112736,80
Waluta: PLN.
Część NR: 9
Nazwa: Pakiet nr 9:
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
HURTOWNIA RYBKA SP. Z O.O. SPÓŁKA KOMANDYTOWA
jakie przetargi wygrała firma
HURTOWNIA RYBKA SP. Z O.O. SPÓŁKA KOMANDYTOWA
- Hurtownia RYBKA Pasik Barbara, Pasik Anna, Pasik-Pietrykowska Kamila s.c., ul. Częstochowska 211, 62-800 Kalisz, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 21654,48 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 17794,00
Oferta z najniższą ceną: 17794,00 / Oferta z najwyższą ceną: 17794,00
Waluta: PLN.
Część NR: 10
Nazwa: Pakiet nr 10: Drób
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA ROLNO - SPOŻYWCZEGO KUCHTA SPÓŁKA JAWNA
jakie przetargi wygrała firma
ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA ROLNO - SPOŻYWCZEGO KUCHTA SPÓŁKA JAWNA
- Zakład Przetwórstwa Rolno - Spożywczego Andrzej Kuchta Spółka Jawna, ul. Radomska 59A, 64-700 Huta, Czarnków, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 20867,14 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 20070,00
Oferta z najniższą ceną: 15900,00 / Oferta z najwyższą ceną: 21038,50
Waluta: PLN.
Część NR: 11
Nazwa: Pakiet nr 11: Przetwory warzywno-owocowe, strączkowe
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 04.06.2013.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe AROMAX Anna i Halina Przewoźne Spółka Jawna, ul. Grodziska 46, 64-320 Buk, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 12186,48 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 12124,30
Oferta z najniższą ceną: 12124,30 / Oferta z najwyższą ceną: 12603,92
Waluta: PLN.
INNE PRZETARGI Z POZNANIA
- Zakup i dostawa środków czystości do Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu - powtórka
- TPm-28/25 Remont łazienek i pionów sanitarnych w budynku Domu Studenckiego Medyk Uniwersytetu Medycznego przy ul. Rokietnickiej 4 w Poznaniu
- BUDOWA CHODNIKA W UL. CZARNKOWSKIEJ NA ODCINKU OD UL. DĄBROWSKIEGO DO UL. SYTKOWSKIEJ W POZNANIU
- Dostawa preparatów do żywienia pozajelitowego, dojelitowego i doustnego, zestawów do podaży żywienia dojelitowego
- Sukcesywne dostawy części zamiennych do pojazdów Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Poznaniu
- Bieżąca konserwacja nawierzchni DW 181 odcinek Mikołajewo-Ciszkowo km 45+300-46+ 725
więcej: przetargi w Poznaniu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawa nabiału
- Sukcesywna Dostawa Żywności 2025
- Dostawy świeżych warzyw i owoców dla potrzeb kuchni Nowodworskiego Centrum Medycznego w Nowym Dworze Mazowieckim
- Dostawa warzyw i owoców (42)
- Sukcesywna dostawa artykułów zbożowych, skrobiowych, przemiału ziarna oraz makaronu na potrzeby Zakładu Karnego w Raciborzu z podziałem na 3 części
- Dostawa produktów spożywczych
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.