eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi ChojniceOrganizacja i przeprowadzenie usługi szkoleniowejKucharz - garmażer z obsługą cateringową

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2012-04-24

Chojnice: Organizacja i przeprowadzenie usługi szkoleniowej: Kucharz - garmażer z obsługą cateringową
Numer ogłoszenia: 131014 - 2012; data zamieszczenia: 24.04.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Powiatowy Urząd Pracy w Chojnicach , ul. Lichnowska 5, 89-620 Chojnice, woj. pomorskie, tel. 052 39 50 726, faks 052 39 50 734.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip22.lo.pl; www.pupchojnice.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Organizacja i przeprowadzenie usługi szkoleniowej: Kucharz - garmażer z obsługą cateringową.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie usługi szkoleniowej pod nazwą: Kucharz - garmażer z obsługą cateringową w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013, PRIORYTET VI Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działanie 6.1 Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie, Poddziałanie 6.1.3. Poprawa zdolności do zatrudnienia oraz podnoszenie poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych, Kapitał ludzki bogactwem regionu współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Zakres zamówienia obejmuje przeszkolenie 10 osób bezrobotnych, zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Chojnicach. 3. Szkolenie w zakresie objętym zamówieniem będzie realizowane na terenie miasta Chojnice. 4. Zamawiający nie dopuszcza realizacji szkolenia objętego przedmiotem zamówienia w połączeniu z innymi osobami z wolnego naboru (z wyjątkiem kierowanych przez Zamawiającego). Możliwość udziału w szkoleniu osób kierowanych przez inne instytucje podejmie Zamawiający po rozpatrzeniu stosownego wniosku. 5. Minimalny zakres szkolenia - opis modułów szkoleniowych: Moduł 1. Podstawy żywienia człowieka 1) Stosowanie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, przestrzeganie przepisów sanitarno-epidemiologicznych; 2) Znaczenie i zakres wiedzy o żywieniu; 3) Składniki odżywcze i ich rola w żywieniu; 4) Gospodarka wodna organizmu; 5) Gospodarka energetyczna organizmu; 6) Przemiany składników w organizmie; 7) Stosowanie zasad prawidłowego żywienia, obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw; 8) Planowanie wyżywienia różnych grup ludności; 9) Dietetyka; 10) Zwyczaje żywieniowe; 11) Najnowsze osiągnięcia w dziedzinie żywności i żywienia; Moduł 2. Technologia z towaroznawstwem - kucharz-garmażer 1) Podstawowe wiadomości o składnikach żywnościowych; 2) Podstawowe przepisy i normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej; 3) Charakterystyka procesów technologicznych; 4) Ocena towaroznawcza tłuszczów spożywczych i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej; 5) Ocena towaroznawcza warzyw, ziemniaków i grzybów i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej; 6) Ocena towaroznawcza owoców i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej; 7) Ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów oraz zastosowanie ich w produkcji gastronomicznej; 8) Ocena towaroznawcza jaj i wykorzystanie ich w produkcji potraw; 9) Technika sporządzania zup; 10) Ocena towaroznawcza mąki, kasz oraz ich zastosowanie w praktyce gastronomicznej; 11) Charakterystyka ciast ( kruchych, piernikowych biszkoptowych, piaskowych, drożdżowych, francuskich); 12) Ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, podrobów i dziczyzny. Charakterystyka mięsa - budowa histologiczna, skład chemiczny, wartość odżywcza. Pojęcie dojrzewania mięsa, sposoby przechowywania i utrwalania mięsa. Zastosowanie w gastronomii; 13) Ocena towaroznawcza i wykorzystanie ryb w produkcji gastronomicznej; 14) Ocena towaroznawcza i wykorzystanie drobiu i dzikiego ptactwa w produkcji gastronomicznej; 15) Desery - charakterystyka i wykorzystanie w produkcji; 16) Dobra Praktyka Higieniczna z elementami HACCP ( minimum sanitarne): -źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, -zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym, -dobra Praktyka Produkcyjna, -dobra Praktyka Higieniczna, -system HACCP jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. 17) Wyposażenie zakładów gastronomicznych - Obsługa maszyn i urządzeń: -maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej żywności, -urządzenia i aparaty do obróbki cieplnej żywności, -urządzenia i maszyny do obróbki chłodniczej żywności, -maszyny do sporządzania napojów, maszyny do mycia, 18) Obsługa kasy fiskalnej. Moduł 3. Zajęcia praktyczne (minimum 200 godzin) 1) Samodzielne sporządzanie różnymi technikami i metodami potraw, napojów i wyrobów garmażeryjnych z różnych grup surowców z zachowaniem wartości odżywczej, w tym: --Potrawy z warzyw i owoców - technika wykonania, sposób podania, dodatki: surówki, sałatki, potrawy z warzyw gotowanych, potrawy z warzyw smażonych, potrawy z warzyw duszonych, warzywa grillowane. -Potrawy z mleka: zupy mleczne, napoje mleczne zimne i gorące, -Potrawy z jaj - technika wykonania, sposób podania, dodatki: potrawy gotowane z jaj, potrawy smażone z jaj, przekąski z jaj, zapiekanki z jaj. -Potrawy z mąki i kasz - technika wykonania, sposób podania, dodatki: ciasta zarabiane w naczyniu, ciasta kluskowe, ciasta pierogowe, ciasta ziemniaczane i serowe. -Sporządzanie zup - sposoby podawania, dobór dodatków; - Sporządzanie sosów zimnych i gorących oraz ich zastosowanie do potraw -Potrawy z mięsa i dziczyzny - technika wykonania, sposób podania, dodatki potrawy gotowane z mięs, potrawy smażone z mięs, potrawy duszone z mięs, potrawy pieczone z mięs, potrawy z mięsnej masy mielonej, zakąski z mięsa surowego, gotowanego, pieczonego, wędliny jako przekąski, sporządzanie dań garmażeryjnych, sporządzanie potraw z dziczyzny, sporządzanie potraw mięsno- warzywnych, sporządzanie potraw półmięsnych pieczonych i zapiekanych. Potrawy z drobiu - technika wykonania, sposób podania, dodatki sporządzanie potraw z drobiu pieczonego potrawy a drobiu gotowanego potrawy z drobiu duszonego potrawy smażone z drobiu przekąski z drobiu -Sporządzanie ciast: kruchych, piernikowych, biszkoptowych, piaskowych, drożdżowych, francuskich -Potrawy z ryb - technika wykonania , sposób podania, dodatki sporządzanie potraw z ryb smażonych, pieczonych, gotowanych ryby w galarecie ryby po grecku -Sporządzanie potraw półmięsnych - technika wykonania, sposób podania, dodatki. -Sporządzanie zakąsek zimnych i gorących - technika wykonania, sposób podania, dodatki. -Napoje zimne i gorące - technika wykonania, sposób podania. -Sporządzanie różnego rodzaju deserów - technika wykonania, sposób podania. 2) Układanie jadłospisów. 3) Organizacja imprez okolicznościowych (przyjecie zamówienia, komponowanie menu, dekoracja i aranżacja miejsca realizacji imprezy, również w plenerze), 4) Obsługa klienta oraz umiejętności podawania potraw i napojów Moduł 4. Elementy przedsiębiorczości. Moduł 5. Elementy wizażu. Uwaga: W pkt 5 został podany minimalny zakres programowy wskazując tym samym na zagadnienia, które winny zostać podjęte podczas szkolenia z możliwością ich rozszerzenia. 6. Ilość godzin przypadających na jednego uczestnika musi wynosić 280 godzin zegarowych (z uwzględnieniem podziału na godziny teoretyczne i praktyczne) w zakresie szkolenia objętego przedmiotem zamówienia. 7. Pod pojęciem godzina zegarowa rozumie się 45 minut zajęć dydaktycznych i 15 minut przerwy. 8. Szczegółowy zakres szkolenia (w tym plan nauczania oraz treści szkolenia), czas trwania, sposób organizacji szkolenia, należy zawrzeć w programie szkolenia, stanowiącym załącznik do siwz. Program szkolenia musi zawierać informacje odpowiadające wymaganiom §75 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 grudnia 2011 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. Nr 279, poz. 1641 z 2011 roku). 9. Szkolenie należy zrealizować wg planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. 10. Zajęcia dla każdego z uczestników szkolenia muszą się odbywać w dni robocze (od poniedziałku do piątku) w godzinach 08:00 - 18:00. 11. Wszystkie zajęcia muszą być przeprowadzone z trenerem. Nie dopuszcza się prowadzenia zajęć drogą elektroniczną, metodą e-learningu, w formie eksternistycznej, etc..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00 - Usługi szkolenia zawodowego .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w dniach: 56.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Poprzez wykazanie, że wykonawca posiada wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych prowadzonych przez wojewódzki urząd pracy właściwy ze względu na siedzibę Wykonawcy (zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 z późn. zm.) i jest on aktualny na dzień składania oferty.Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana wg formuły spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Poprzez wykazanie, iż w ciągu ostatnich trzech lat Wykonawca wykonał, co najmniej, jedną pracę podobna do przedmiotu zamówienia (zgodnie z zapisem Rozdziału XII pkt 2 ppkt B). W tym celu Wykonawca musi wykazać, że przeprowadził co najmniej 1 szkolenie dla grupy minimum 10-osobowej (w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie) odpowiadające swoim rodzajem usłudze szkoleniowej obejmującej zakres przedmiotu zamówienia w niniejszym postępowaniu, o minimalnej liczbie 100 godzin przypadającej na jednego uczestnika. Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana wg formuły spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Dysponuje lub dysponować będzie salą do zajęć teoretycznych i pracownią do zajęć praktycznych wyposażoną w minimum 10 stanowisk roboczych dla uczestników szkolenia. Pracownia do zajęć praktycznych oraz sala do zajęć teoretycznych musi być wyposażona zgodnie z wymaganiami opisanymi w siwz.Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana wg formuły spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Dysponuje lub dysponować będzie minimum 2 osobami, które w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert przeprowadziły min. 1 szkolenie, którego zakres tematyczny odpowiada zagadnieniom, które wskazana osoba będzie omawiała na szkoleniu objętym przedmiotem zamówienia. Osoby ujęte w wykazie kadry dydaktycznej przewidziane do realizacji szkolenia powinny posiadać kwalifikacje i uprawnienia odpowiednie do zakresu przedmiotu zamówienia. Wszystkie osoby ujęte w wykazie kadry realizującej szkolenie, muszą posiadać wykształcenie wyższe. W części praktycznej szkolenia dopuszczalna jest możliwość realizacji zajęć przez osoby z wykształceniem minimum średnim oraz przygotowaniem pedagogicznym.Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana wg formuły spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena spełniania wskazanego warunku nastąpi na podstawie złożonego oświadczenia.Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana wg formuły spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:

  • 1 - Cena - 50
  • 2 - Doświadczenie w prowadzeniu szkoleń objętych przedmiotem zamówienia - 30
  • 3 - Posiadanie certyfikatu jakości usług obejmującego swoim zakresem przedmiot zamówienia - 20

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip22.lo.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Powiatowy Urząd Pracy w Chojnicach ul. Lichnowska 5 pokój 19 89-620 Chojnice.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 02.05.2012 godzina 08:00, miejsce: Powiatowy Urząd Pracy w Chojnicach ul. Lichnowska 5 pokój 13 Sekretariat 89-620 Chojnice.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013, PRIORYTET VI Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działanie 6.1 Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie, Poddziałanie 6.1.3. Poprawa zdolności do zatrudnienia oraz podnoszenie poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych, Kapitał ludzki bogactwem regionu współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.