Ogłoszenie z dnia 2011-01-31
Poznań: Przedmiot zamówienia obejmuje usługi cateringu w ramach realizacji na rzecz Fundacji Programów dla Rolnictwa FAPA (siedziba w Warszawie, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa) przedsięwzięcia pod nazwą Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach którego Zamawiający dokonuje Szkoleń z zakresu cross-compliance
Numer ogłoszenia: 15020 - 2011; data zamieszczenia: 31.01.2011
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ul. Sieradzka 29, 60-163 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 061 8685272, faks 0-61 8685660.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: samorządowa wojewódzka osoba prawna.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przedmiot zamówienia obejmuje usługi cateringu w ramach realizacji na rzecz Fundacji Programów dla Rolnictwa FAPA (siedziba w Warszawie, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa) przedsięwzięcia pod nazwą Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach którego Zamawiający dokonuje Szkoleń z zakresu cross-compliance.
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przez usługę cateringu rozumie się zapewnienia wyżywienia obejmującego przygotowanie, porcjowanie, wydawanie i dostarczenie gotowych posiłków, na które składa się: a) obiad dwudaniowy (zupy, drugie danie, surówka, wodę mineralną lub sok lub kompot), b) bufet kawowy (herbata, kawa, soki lub napoje, słodka przekąska), dla szacunkowej grupy 17-22 osób - uczestników ww. projektu biorących udział w organizowanych dwudniowych szkoleniach..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: tak, projekt/program: Realizacja na rzecz Fundacji Programów dla Rolnictwa FAPA (siedziba w Warszawie, ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa) przedsięwzięcia pod nazwą Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w ramach którego Zamawiający dokonuje Szkoleń z zakresu cross-compliance.
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
Część NR: 1
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 10.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- GASCO Marcin Raczkiewicz, ul. Golska 1, 63-233 Jaraczewo, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
Część NR: 2
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 10.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- ZAKŁAD USŁUGOWO-HANDLOWY HANIA Hanna Kubacka- Gołąbiak, ul. Cmentarna 11, 64-830 Margonin, Poznań, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
Część NR: 3
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 11.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- RESTAURACJA HERBOWA Julita Grzeczka, ul. Roosevelta 114, 62-200 Gniezno, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1319,79
Oferta z najniższą ceną: 1319,79 / Oferta z najwyższą ceną: 1319,79
Waluta: PLN.
Część NR: 4
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 11.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
jakie przetargi wygrała firma
OŚRODEK KULTURY I REKREACJI "MICKIEWICZOWSKIE CENTRUM TURYSTYCZNE"
- Ośrodek Kultury i Rekreacji Mickiewiczowskie Centrum Turystyczne, ul. Jarocińska 35, 63-210 Żerków, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1360,00
Oferta z najniższą ceną: 1360,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1360,00
Waluta: PLN.
Część NR: 5
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 11.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- RESTAURACJA HERBOWA Julita Grzeczka, ul. Roosevelta 114, 62-200 Gniezno, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1319,79
Oferta z najniższą ceną: 1319,79 / Oferta z najwyższą ceną: 1319,79
Waluta: PLN.
Część NR: 6
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 13.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
jakie przetargi wygrała firma
BARBARA KOZŁOWSKA PRZEDSIĘBIORSTWO USŁUGOWO - HANDLOWE "U KOZIOŁKA"
- Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe U KOZIOŁKA Barbara Kozłowska, ul. Parkowa 1, 64-820 Szamocin, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1364,00
Oferta z najniższą ceną: 1364,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1364,00
Waluta: PLN.
Część NR: 7
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 13.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- JADŁODALNIA OSIEDLOWA Dorota Kałużyńska, ul. Kościuszki 93, 64-700 Czarnków, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1200,00
Oferta z najniższą ceną: 1200,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1200,00
Waluta: PLN.
Część NR: 8
Nazwa: usługi cateringu
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 14.01.2011.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
EWA MAJEWSKA RESTAURACJA "CARMEN"
jakie przetargi wygrała firma
EWA MAJEWSKA RESTAURACJA "CARMEN"
- RESTAURACJA CARMEN E.Majewska, ul. Piłsudskiego 45, 64-400 Międzychód, kraj/woj. wielkopolskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 1228,19 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 1260,00
Oferta z najniższą ceną: 1260,00 / Oferta z najwyższą ceną: 1260,00
Waluta: PLN.
ZAŁĄCZNIK I
Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę
1. Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a, art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.
2. Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
W związku z faktem, iż Zamawiający przewiduje przeprowadzenie w roku 2011 - 233(178+55) szkolenia a w 2012 roku - 77(62+15) szkoleń na terenie województwa wielkopolskiego, zamówienie zostało podzielone na wyodrębnione części zamówienia obejmujące poszczególne lokalizacje na terenie województwa wielkopolskiego. Każde zamówienie częściowe obejmuje procedurę wyboru Wykonawców na świadczenie usług cateringowych [zapewnienia wyżywienia obejmującego przygotowanie, porcjowanie, wydawanie i dostarczenie gotowych posiłków, na które składa się: obiad dwudaniowy (zupy, drugie danie, surówka, wodę mineralną lub sok lub kompot) i bufet kawowy (herbata, kawa, soki lub napoje, słodka przekąska)] dla szacunkowej grupy 17-22 osób - uczestników ww. projektu biorących udział w organizowanych dwudniowych szkoleniach. Stosownie do art. 32 ust. 1 PZP podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie Wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez Zamawiającego z należytą starannością. Zgodnie bowiem z art. 32 ust. 2 Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości. Z powyższego wynika zatem jasno, że nie jest zakazany sam podział jednego zamówienia na części, lecz jest zakazany taki podział, którego celem jest uniknięcie stosowania przez Zamawiającego przepisów PZP. W przedmiotowym stanie mamy do czynienia z zamówieniem na usługi cateringowe związane z realizacją tych samych szkoleń - są to usługi tego samego rodzaju, o tym samym przeznaczeniu (niewątpliwie istnieje tożsamość przedmiotowa), jednakże nie istnieje możliwość udzielenia zamówienia w tym samym czasie - planuje się zorganizowanie łącznie 310 szkoleń w różnych terminach w latach 2011-2012 oraz różnych lokalizacjach województwa wielkopolskiego, ponadto nie istnieje możliwość wykonania zamówienia przez tego samego Wykonawcę, a realizacja zamówienia - decyzja o wszczęciu procedury przetargowej wynika z planów przygotowanych przez Zamawiającego. Zatem uwzględniając powyższe w przedmiotowym postępowaniu zachodzą przesłanki umożliwiające udzielanie częściowych zamówień - w badanej sytuacji nie zachodzi ryzyko niedozwolonego podziału zamówienia na części. Każde następne zamówienie, choć o tym samym przedmiocie, należy potraktować jako część zamówienia udzielonego wcześniej. W omawianym przedmiocie Zamawiający nie jest w stanie z góry przewidzieć zakresu całego zamówienia, obiektywnie rzecz ujmując, nie może je w pełni zaplanować. W rozważanym przypadku nie zachodzi bowiem tożsamość czasowa i tożsamość miejsca. Mamy więc do czynienia z zamówieniem o wartości poniżej progu unijnego. W momencie wszczęcia postępowania Zamawiający nie ma jeszcze pewności czy szkolenia się odbędą, a tym samym nie ma pewności czy szkolenia zaplanowane przez Zamawiającego odbędą się w terminach i wstępnie uzgodnionych lokalizacjach (miejscowościach) województwa wielkopolskiego. Faktycznie przeprowadzenie szkolenia i miejscowości zależy od zgłoszenia minimalnej liczby zainteresowanych, a sam proces rekrutacji kończy się na co najmniej 7 dni przed szkoleniem. W związku z powyższym nie jest możliwe wykonanie przedmiotu zamówienia przez dowolnego Wykonawcę, tylko Wykonawca świadczący praktycznie od ręki przedmiotowe usługi może realizować zamówienie. Stąd niemożliwość terminowej realizacji zadań związanych z organizowanymi szkoleniami stanowi przesłankę udzielania zamówienia z wolnej ręki, bowiem usługi mogą być świadczone tylko przez jednego Wykonawcę z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. Zatem przeprowadzenie zamówienia z wolnej ręki we wskazanych okolicznościach umożliwi: a) zachowanie zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków - Zamawiający nie będzie ponosił kosztów związanych z odwołaniem szkolenia (kary umowne, koszty przygotowanych a niewykorzystanych posiłków), b) uniknięcie poniesienia straty w mieniu publicznym (kary umowne, koszty przygotowanych a niewykorzystanych posiłków), c) terminową realizację zadań objętych zamówieniem. Mając na względzie art. 10 ust. 2 Prawa zamówień publicznych (PZP) Zamawiający może udzielić zamówienia w trybie zamówienia z wolnej ręki tylko w przypadkach określonych w ustawie PZP. Zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit.a PZP Zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki jeśli usługi mogą być świadczone tylko przez jednego Wykonawcę z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych, które zostały udzielone w trybie zamówienia z wolnej ręki zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 1 lit.a) PZP w związku z art. 5 ust. 1 pkt 1 lit. a) cyt. ustawy. Usługa cateringowa, która jest przedmiotem niniejszego zamówienia, należy do usług niepriorytetowych zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010 r. w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz.U. Nr 12, poz. 68). Do kategorii tak rozumianych usług CPV zalicza m.in. usługi hotelarskie, restauracyjne, usługi kelnerskie, usługi świadczone przez placówki oferujące wyżywienie i miejsca noclegowe, usługi bufetowe, usługi dostarczania posiłków, usługi dowożenia posiłków. Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, iż przedmiotem zamówienia są usługi niepriorytetowe -cateringowe, w pełni uzasadnione staje się przeprowadzenie postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki.
INNE PRZETARGI Z POZNANIA
- Zakup i sukcesywna na żądanie dostawa materiałów eksploatacyjnych do urządzeń drukujących dla jednostek terenowych Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Poznaniu .
- Przegląd (kontrola), konserwacja urządzeń/instalacji klimatyzacyjnych, wentylacyjnych oraz kurtyn powietrznych wg części
- dostawa produktu leczniczego immunoglobuliny końskiej przeciw ludzkim limfocytom.
- Zakup aparatury medycznej niezbędnej do podstawowej opieki medycznej pacjentów na Oddziale Chirurgii Jednego Dnia
- Rewaloryzacja parku Czarneckiego 1 etap.
- Świadczenie usług z zakresu medycyny pracy dla Urzędu Miasta Poznania
więcej: przetargi w Poznaniu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług cateringowych
- Świadczenie usługi cateringowej na potrzeby Muzeum Pamięci Sybiru
- Usługi w zakresie utrzymania kwatery myśliwskiej w Nadleśnictwie Lutówko w roku gospodarczym 2025/2026 oraz wykonywania usług cateringowych dla osób uczestniczących w polowaniach zbiorowych
- Dostawa obiadów do stołówki szkolnej w roku szkolnym 2025 - 2026
- Przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców DPS
- zorganizowanie warsztatów zawodoznawczych dla uczniów klas siódmych i ósmych, a także świadczenie usługi cateringowej realizowanej w trakcie warsztatów
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.