eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi WieluńZapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2011-06-28

Wieluń: Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1
Numer ogłoszenia: 176309 - 2011; data zamieszczenia: 28.06.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Urząd Miejski w Wieluniu , Plac Kazimierza Wielkiego 1, 98-300 Wieluń, woj. łódzkie, tel. 043 8860249, faks 043 8860260.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.um.wielun.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu w ilości około 152 szt. (zapotrzebowanie na posiłki trzydaniowe - ok. 117 szt., na posiłki dwudaniowe ok. 35 szt.). Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego świadczenia usług w czasie funkcjonowania przedszkola w roku szkolnym, począwszy od dnia 1 września 2011 r. do dnia 31 sierpnia 2013 r. Wymagane jest dostarczanie posiłków dwa i trzy razy dziennie: śniadanie od godz. 845 do godz. 915, obiad od godz. 1145 do godz. 1215, podwieczorek od godz.1415 do godz. 1430. Liczbę dzieci korzystających z posiłków należy traktować orientacyjne. Może ona ulegać niewielkim wahaniom w ciągu roku, a także całego okresu realizacji zamówienia. Uzależnione jest to od liczby dzieci zapisujących się corocznie do przedszkola, a także od frekwencji samych dzieci na zajęciach w przedszkolu. Frekwencja za ostatnie 12 miesięcy wyniosła około 83 %. Począwszy do roku szkolnego 2012/2013 dzieci 6 - letnie zaczną uczęszczać do szkoły. W związku z tym liczba dzieci korzystających z posiłków w przedszkolu może ulec zmniejszeniu. Zakres rzeczowy: Żywienie dzieci w przedszkolu powinno odbywać się na następujących zasadach: 1) przygotowanie całodziennych posiłków zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych (wiek 3 - 6 lat), przewidywana ilość posiłków - około 152 szt. dziennie, 2) przygotowanie posiłków dla dzieci może odbywać się z wykorzystaniem zaplecza kuchennego przedszkola, w przypadku korzystania z zaplecza kuchennego przedszkola wymagać się będzie od Wykonawcy zawarcia umowy z Zamawiającym na wynajem pomieszczeń zaplecza kuchennego na zasadach określonych w załączniku nr 9 do SIWZ, 3) przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną z wymogami, minimalna temperatura zupy winna wynosić 75o C, drugiego dania 65o C , płynów 80o C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery, itp.) 15o C, 4) wymagane jest dostarczanie posiłków: a) trzy razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), podwieczorek, w godzinach: śniadanie - od 845 do 915, obiad - od 1145do 1215, podwieczorek - od 1415 do 1430, b) dwa razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), w godzinach: śniadanie - od 845 do 915, obiad - od 1145 do 1215, 5) posiłki muszą być dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu, przez 10,5 miesiąca w roku kalendarzowym, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych, 6) Zamawiający zapewnia naczynia oraz mycie i sprzątanie naczyń po posiłkach, 7) Wykonawca zapewnia rozdysponowanie posiłków dla poszczególnych grup w odpowiedniej ilości, rozdysponowanie posiłków w grupie zapewnia Zamawiający, 8) Wykonawca zapewnia we własnym zakresie sprzęt do przechowywania i transportu posiłków, 9) Wykonawca zapewnia przygotowanie, dostawę, złożenie posiłków oraz odbiór i utylizację odpadów z Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu, 10) posiłki mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.), 11) posiłki winny spełniać normy żywieniowe zgodnie z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wykonawca powinien przygotować posiłki o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP, posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe norm opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia - załącznik nr 11 do SIWZ, a zatwierdzonych przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej, 12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli wykonywanego zamówienia, 13) ilość i rodzaj wydawanych posiłków w danym dniu dla danej grupy przedszkolnej odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez upoważnionego pracownika przedszkola, które przekazane zostanie Wykonawcy najpóźniej do godziny 830, 14) w jadłospisie winno się uwzględnić: a) zupę mleczną, b) mieszane pieczywo, c) różnorodne wędliny, d) potrawy z ryb, e) do śniadań i podwieczorków dodatek sezonowych warzyw i owoców, f) zróżnicowane potrawy mięsne, g) zróżnicowane napoje na bazie mleka, 15) Wykonawca zapewni zróżnicowanie posiłków w ciągu tygodnia, 16) Wykonawca zapewni każdemu dziecku możliwość wyboru co najmniej dwóch rodzajów potraw podczas śniadań i podwieczorków (np. bułka z serem i bułka z dżemem), 17) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, 18) posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę, proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej, 19) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał posiłki dla grupy dzieci wymagających specjalnej diety (dzieci bezglutenowe, ze skazą białkową, z cukrzycą, z alergią pokarmową oraz z innymi schorzeniami pokarmowymi), 20) Wykonawca powinien zapewnić dla dzieci z grupy żłobkowej (od 1 roku do 3 lat) odpowiednio rozdrobnione posiłki. 21) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot itp. wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem, 22) w przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw.(suchy prowiant), o planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie z 7 dniowym wyprzedzeniem, 23) jadłospis podawany będzie przez Wykonawcę do wiadomości rodziców i personelu z 2 - tygodniowym wyprzedzeniem, 24) Wykonawca winien przedstawić 4 jadłospisy rozpisane na dekady. W 1 dekadzie jadłospis winien zawierać: a) śniadanie: różnorodne zupy mleczne (płatki kukurydziane, płatki czekoladowe, biszkopty), do tego, w zależności od rodzaju obiadu, kanapki z jajkiem, serem białym lub żółtym, wędlina, parówka na gorąco lub pasty jajeczne lub serowe z zieleniną (pomidor, ogórek, sałata, szczypior lub rzodkiewka), b) obiad (dwa dania): zupa, 4 posiłki mięsne (1 x udko, 1 x schab, 1 x pierś z kurczaka, 1 x kotlet mielony), 3 posiłki półmięsne, 2 posiłki bezmięsne - mączne, 1 posiłek - ryba, c) podwieczorek: 2 x bułka słodka i soczek, kanapki z wędliną i pomidorem, parówka na gorąco z kawą zbożową, bułka z miodem i kakao, koktajle owocowe lub owoce (sezonowe) z biszkoptami, bułka z pastą rybną i jajkiem, chałka z miodem lub kremem czekoladowo - orzechowym i mleko, budyń lub kisiel, owoc, ciasteczka. Wykonawca winien realizować jadłospisy od nr 1 do nr 4 naprzemiennie. Zmiany w jadłospisie można dokonywać tylko za zgodą obu stron, w drodze aneksu do umowy. Za zmianę jadłospisu nie będzie traktowane wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Przedłożone do oferty jadłospisy - załączniki nr 10 A-D powinny zawierać dokładnie wyszczególnione i opisane posiłki wraz z ich gramaturą. Jadłospisy będą obowiązywały przez cały okres realizacji zamówienia. Wyklucza się możliwość przygotowywania potraw z proszku, za wyjątkiem kisielu i budyniu, 25) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem na dany dzień z uwzględnieniem próbek posiłków przechowywanych na terenie placówki..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.08.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • 1) posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania - działalność prowadzona na potrzeby wykonania przedmiotu zamówienia nie wymaga posiadania specjalnych uprawnień, 2) posiadania wiedzy i doświadczenia - w celu potwierdzenia wiedzy i doświadczenia Wykonawcy winni udokumentować wykonywanie w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, przynajmniej jednej usługi żywienia odpowiadającej swoim rodzajem usłudze stanowiącej przedmiot zamówienia tj. usługi w zakresie żywienia dzieci w wieku przedszkolnym w okresie 12 miesięcy o wartości minimum brutto 100 000,00 zł w ramach jednej umowy,

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie żąda udokumentowania dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym,

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający żąda udokumentowania dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, tj. dysponowania minimum 1 osobą posiadającą wykształcenie gastronomiczne.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Sytuacji ekonomicznej i finansowej - Zamawiający nie żąda udokumentowania sytuacji ekonomicznej i finansowej

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zgodnie z art. 144 ust. 1 ustawy Pzp przewiduje się możliwość dokonania niżej wymienionych zmian: 1) ceny jednostkowe ryczałtowe brutto posiłków mogą ulec zmianie w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku VAT, 2) strony dopuszczają możliwość zmiany ceny posiłków raz w roku, na wniosek Wykonawcy, złożony na przełomie miesięcy lipca i sierpnia, o sumę wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych za III i IV kwartał roku poprzedzającego i I i II kwartał roku bieżącego - na podstawie komunikatu Prezesa GUS, 3) zmiany w jadłospisie za zgodą Zamawiającego. 2. Nie jest dopuszczalna zmiana Wykonawcy za wyjątkiem sukcesji generalnej, w tym dziedziczenia prawa w spółkach handlowych, przekształcenia, sukcesji z mocy prawa.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.um.wielun.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Urząd Miejski w Wieluniu Biuro Zamówień Publicznych (budynek w praku II piętro) pokój nr 204.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 12.07.2011 godzina 13:00, miejsce: Urząd Miejski w Wieluniu Biuro Obsługi Interesanta (budynek Ratusz) pokój nr 1.

IV.4.5) Termin związania ofertą: do 10.08.2011.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.