eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi GowarczówŚwiadczenie usługi restauracyjno-cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu posiłku do trzech placówek oświatowych na terenie Gminy Gowarczów w roku szkolnym 2013/2014.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-09-05

Gowarczów: Świadczenie usługi restauracyjno-cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu posiłku do trzech placówek oświatowych na terenie Gminy Gowarczów w roku szkolnym 2013/2014.
Numer ogłoszenia: 179453 - 2013; data zamieszczenia: 05.09.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Urząd Gminy Gowarczów , pl. XX-lecia 1, 26-225 Gowarczów, woj. świętokrzyskie, tel. 048 6724037, 6724022, faks 048 6724744, 6724037 w. 24.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gowarczow.asi.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usługi restauracyjno-cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu posiłku do trzech placówek oświatowych na terenie Gminy Gowarczów w roku szkolnym 2013/2014..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: świadczenie usługi restauracyjno-cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu posiłku ( obiadu jednodaniowego trzy razy w tygodniu zupa z pieczywem poniedziałek, środka, piątek i 2 razy drugie danie z surówką wtorek , czwartek) do trzech placówek oświatowych na terenie Gminy Gowarczów w roku szkolnym 2013/2014 w ilości 23300 porcji w tym : zupa z pieczywem 13820 porcji drugie danie z surówką 9480 porcji 1. Ilość posiłków określona została szacunkowo na podstawie danych dotyczących dożywiania w roku szkolnym 2012/2013roku i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu w roku szkolnym 2013/2014 . 2. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowaniu posiłków zmniejszenia lub zwiększenia ilości dziennie zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb zgłaszanych telefonicznie lub mailowo przez Dyrektorów szkół bądź upoważnionych pracowników w dniu dostawy posiłków do godz. 8.30 . 3. W przypadku nieobecności dziecka w szkole Wykonawca zobowiązuje się skorygować ilość wydanych posiłków do ilości zamawianych. 4. Posiłki dostarczane będą przez Wykonawcę do 3 punktów znajdujących się w : Szkoła Podstawowa w Gowarczowie im. Jana Pawła II ul. Stanisława Żuka 3 26-225 Gowarczów Gimnazjum Publiczne w Gowarczowie ul. Szkolna 52 26-225 Gowarczów Szkoła Podstawowa w Gowarczowie Punkt Filialny w Kamiennej Woli Kamienna Wola 46 b 26-225 Gowarczów . 5. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami szkół oraz Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gowarczowie. Przykładowy jadłospis będzie przedstawiany Dyrektorom szkół z tygodniowym wyprzedzeniem. Wszelkie zmiany wprowadzone do jadłospisu będą wiążące dla Wykonawcy. a/ Zupy + pieczywo : Zupy takie jak : pomidorowa, jarzynowa, ogórkowa, żurek, krupnik należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych ) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości powinny być sporządzane w ograniczonych ilościach. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem abo masłem, lub mąką sporadycznie zasmażką. b/ Proponowane zestawy gorącego posiłku w postaci drugiego dania : Drugie danie ma być posiłkiem mięsnym lub rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie dania mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, gołąbki z różnymi sosami, gulasz - dodatki ziemniaki, kasze, surówka, placki ziemniaczane - sosy różne, pulpety w sosie - dodatki surówka Drugim daniem nie może być kaszanka. c/ Waga posiłków powinna przedstawiać się następująco : zupa - 350 g oraz pieczywo ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g mięso lub ryba - 100 g surówka lub jarzyny - 100 g pierogi, naleśniki, kopytka, makaron, krokiety z sosem gołabki - 200 g 6. Przygotowane posiłki powinny spełniać następujące wymogi : pod względem jadłospisów i kaloryczności posiłki powinny być przygotowane w oparciu o obowiązujące normy żywieniowe Instytutu Żywienia i Żywności. Posiłki powinny być sporządzone z pełnowartościowych świeżych art. spożywczych, a nie z półproduktów oraz posiadać aktualne terminy ważności. Zamawiający wymaga od Wykonawcy , że posiłki zostaną przygotowane zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez stosowanie tłuszczów roślinnych - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, stosowanie mięsa drobiowego, stosowanie ryb, umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli, duży udział warzyw . 7. Posiłki do szkół będą dowożone jeden raz dziennie przez 5 dni w tygodniu i podawane przez Wykonawcę w naczyniach jednorazowego użytku wraz z niezbędnymi sztućcami dostarczonymi przez Wykonawcę umożliwiającymi spożycie posiłku. Wydawanie posiłków odbywać się będzie w godzinach uzgodnionych z dyrekcją szkoły . 8. Dowożone posiłki przez Wykonawcę winny być dostarczone w termosach zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury przy ich spożyciu - zupa + 75 stopni C , drugie danie + 63 stopni C . 9. Posiłek przygotowany przez Wykonawcę musi posiadać wymaganą kaloryczność , a także być przygotowany zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej . 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania badań mających na celu sprawdzenie wagi zamawianego posiłku i jego kaloryczności. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości zamawiający obciąży kosztami badania Wykonawcę . 11. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu dwóch tygodni. 12. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od potrzeb dziecka potwierdzonych stosownym dokumentem..

II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • Zamawiający dopuszcza możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy do 50% wartości przedmiotu zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia (świadczenie usługi restauracyjno-cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostarczeniu oraz podaniu posiłku do trzech placówek oświatowych na terenie Gminy Gowarczów w roku szkolnym 2013/2014).

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00 - Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.05.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje szczegółowego opisu spełniania tego warunku.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna ww. warunek za spełniony jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowaniu, dostarczaniu i podaniu posiłków dla co najmniej 90 osób miesięcznie a usługa trwała/ trwa nieprzerwanie przez okres 3 miesięcy.Zamawiający dokona oceny spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na zasadzie spełnia/nie spełnia,

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje szczegółowego opisu spełniania tego warunku.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje szczegółowego opisu spełniania tego warunku.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje szczegółowego opisu spełniania tego warunku.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • określenie dostaw lub usług, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o dostawach lub usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie
    co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowaniu, dostarczaniu i podaniu posiłków dla co najmniej 90 osób miesięcznie a usługa trwała/ trwa nieprzerwanie przez okres 3 miesięcy;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy, w zakresie wskazanym w Rozdziale 4, pkt. 4.1.1. - 4.1.4 SIWZ - sporządzone według wzoru stanowiącego Załącznik Nr 3 do SIWZ.5.2 Jeżeli wykonawca polega na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, zasobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie takich podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. W przypadku wnoszenia oferty przez wykonawców występujących wspólnie, wykonawcy muszą złożyć oświadczenia i dokumenty, o których mowa w niniejszym Rozdziale, z tym, że dokumenty wymienione w pkt 5.1.2 , 5.1.3, 5.1.4 (i odpowiednio pkt 5.3) SIWZ należy złożyć odrębnie dla każdego wykonawcy

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy w zakresie zmiany terminów realizacji zadania, w sytuacji wystąpienia zdarzeń natury losowej tj. zdarzeń nagłych, zewnętrznych, które są niezależne od Zamawiającego i Wykonawcy, które stanowią przeszkodę w realizacji Umowy wg pierwotnych terminów, a których nie można było przewidzieć, ani im zapobiec (siła wyższa).

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gowarczow.asi.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Urzędu Gminy w Gowarczowie , ul. Plac XX lecia1, 26-225 Gowarczów.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.09.2013 godzina 10:00, miejsce: Urzędu Gminy w Gowarczowie , ul. Plac XX lecia1, 26-225 Gowarczów (sekretariat).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.