Ogłoszenie z dnia 2013-01-14
Olsztyn: Sukcesywne świadczenie usług restauracyjnych oraz cateringowych dla jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Numer ogłoszenia: 19716 - 2013; data zamieszczenia: 14.01.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul. Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 089 5233420, faks (089) 5233278.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywne świadczenie usług restauracyjnych oraz cateringowych dla jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie..
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Sukcesywne świadczenie usług restauracyjnych oraz cateringowych dla jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00 - Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 21.05.2012.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- BAR U MICHAŁA S.C. Michał i Halina Wierzbiccy, ul. Oczapowskiego 1, 10-957 Olsztyn, kraj/woj. warmińsko-mazurskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 81300,81 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 554,90
Oferta z najniższą ceną: 554,90 / Oferta z najwyższą ceną: 554,90
Waluta: PLN.
ZAŁĄCZNIK I
Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę
1. Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.
2. Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
Uzasadnienie prawne: Usługi restauracyjne, na mocy Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28.01.2010 r. w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz. U. z dnia 28.01.2010 r.) zostały zaliczone do grupy usług o charakterze niepriorytetowym, do których odnoszą się szczególne, sformułowane w art. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych zasady wyboru trybu zamówienia z wolnej ręki, bez konieczności wykazania istnienia wyrażonych w art. 67 ust. 1 przesłanek. Niniejsze postępowanie zostało przeprowadzone na podstawie art. 5 ust. 1 oraz 1a pkt. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. Uzasadnienie faktyczne: Przeprowadzenie postępowania na świadczenie usług restauracyjnych oraz cateringowych w trybie z wolnej ręki wynika z konieczności celowego, efektywnego i oszczędnego dokonywania wydatków, a także terminowego wykonania zadań przewidywanych w planie jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zastosowanie innego trybu udzielenia zamówienia spowodowałoby naruszenie zasad celowego, efektywnego i oszczędnego dokonywania wydatków oraz uniemożliwiłoby terminowe wykonanie realizowanych zadań. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie jako Zamawiający mając na uwadze dokonywanie wydatków w sposób efektywny i oszczędny podpisał umowę z firmą BAR U MICHAŁA S.C. Michał i Halina Wierzbiccy, ul. Oczapowskiego 1, 10-957 Olsztyn, ponieważ ww. firma zajmowała się już obsługą cateringową dla Zamawiającego. Usługi tego Wykonawcy zawsze charakteryzowały się dużym profesjonalizmem i rzetelnością. Podczas wykonywania usługi nigdy nie odnotowano żadnych incydentów. Można mieć absolutną pewność, że usługi będą wykonywane w sposób zgodny z oczekiwaniami Zamawiającego. Oprócz wysokiego poziomu wykonywanych usług, wskazany Wykonawca posiada wiedzę w zakresie rozkładu pomieszczeń Zamawiającego co także jest istotne w aspekcie logistycznym. W przypadku zlecenia usługi cateringowej innemu Wykonawcy, niesprawdzonemu i nieznanemu, nie będzie można mieć pewności, że usługa ta zostanie zrealizowana na tak wysokim poziomie jakiego oczekuje UWM w Olsztynie. Ponadto z uwagi na prestiż oraz rangę miejsca wykonywania usług, bardzo ważna jest wysoka jakość serwowanych potraw jak również wysoki poziom obsługi zaproszonych gości. Na rynku polskim jest bardzo duża ilość firm świadczących usługi w zakresie cateringu, jednak ważne jest, żeby taka firma wykazywała się wysokim profesjonalizmem i fachowością w przygotowaniu tego typu usług. Istotne jest także to, aby Wykonawca podejmujący się realizacji przedmiotowego zamówienia wykazywał się udokumentowanym doświadczeniem w tym obszarze. Nadto ww. Wykonawca posiada właściwe zaplecze logistyczne, dzięki któremu może zapewnić właściwą obsługę gości, odpowiednią zastawę oraz wystrój i aranżację miejsca wykonywania usługi. Siedziba wybranego Wykonawcy mieści się na terenie Kampusu Uniwersyteckiego, przez co Zamawiający ponosi zdecydowanie niższe koszty, z uwagi na znikome koszty transportu Wykonawcy. Zamawiający wybierając Wykonawcę kierował się przede wszystkim czynnikiem ekonomicznym oraz jakością usługi, co wybrany Wykonawca jest w stanie zagwarantować. Zawierając umowę na sukcesywne świadczenie usług restauracyjnych oraz cateringowych Zamawiający kierował się zasadą celowego wydatkowania środków publicznych. Celowość oznacza nakaz gromadzenia i wydatkowania środków publicznych jedynie dla osiągnięcia wyznaczonego celu. W niniejszym postępowaniu celem takim było zapewnienie pracownikom Uczelni kompleksowej obsługi restauracyjno-noclegowej. Pracownicy Zamawiającego bardzo często zgłaszają zapotrzebowanie na tego typu usługi, co w konsekwencji prowadzi do przeprowadzania kilku, a nawet kilkunastu procedur w miesiącu. W celu uniknięcia przeciążenia biurokratycznego oraz nieterminowego realizowania usług, a także naruszeń przepisów ustawy Pzp, Zamawiający, zgodnie z zasadą efektywności, zawarł umowę na sukcesywne świadczenie usług, o których mowa. Spowodowało to znaczne przyspieszenie realizowania usług w celu zaspakajania niezbędnych potrzeb Zamawiającego. Usługi restauracyjno-noclegowe należą do grupy usług, których planowanie w czasie jest utrudnione, z uwagi na fakt, iż często potrzeby ujawniają się nawet na kilka dni przed realizacją zamówienia. Realizacja usług będących przedmiotem umowy sukcesywnej, odbywa się bardzo sprawnie oraz z zachowaniem właściwych terminów. Ponadto, dzięki zawarciu umowy sukcesywnej, Uniwersytet w sposób oszczędny wydatkuje środki publiczne. Wykonawca, BAR U MICHAŁA S.C. Michał i Halina Wierzbiccy, zaoferował niższe ceny usług restauracyjnych oraz cateringowych. Z uwagi na fakt, iż siedziba Wykonawcy mieści się na terenie Kortowa, koszty transportu są znikome, co pozwala znacznie zaoszczędzić koszty realizacji usług, o których mowa. W związku z powyższym, Zamawiający udzielił zamówienia w trybie z wolnej ręki, ponieważ zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków.
INNE PRZETARGI Z OLSZTYNA
- Organizacja i przeprowadzenie grupowych superwizji realizowanych w ramach projektu ,,Piecza zastępcza w Powiecie Olsztyńskim. PROFESJA Z MISJĄ" na lata 2024 - 2028.
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Miejskiego Nr 32 w Olsztynie na 2025 r.
- Wykonanie i sukcesywna dostawa tablic rejestracyjnych na potrzeby Starostwa Powiatowego w Olsztynie oraz odbiór i złomowanie starych tablic rejestracyjnych z siedziby Zamawiającego
- Dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Miejskiego nr 12 w Olsztynie w roku 2025
- SZP.221-23.2024 Zapewnienie bazy noclegowo- szkoleniowej wraz z wyżywieniem na terenie miasta Olsztyn celem organizacji XIX Mistrzostw Warmii i Mazur w Ratownictwie Medycznym
- Budowa oświetlenia drogowego na terenie Miasta i Gminy Olsztyn
więcej: przetargi w Olsztynie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- SZP.221-23.2024 Zapewnienie bazy noclegowo- szkoleniowej wraz z wyżywieniem na terenie miasta Olsztyn celem organizacji XIX Mistrzostw Warmii i Mazur w Ratownictwie Medycznym
- Przygotowanie i dostawa posiłków dla wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Słabowidzących nr 8 w Warszawie
- Organizacja i przeprowadzenie stacjonarnych szkoleń z zakresu prawa w podziale na 4 części
więcej: Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.