Ogłoszenie z dnia 2023-01-08
Powiązane ogłoszenia:
- 2022/BZP 00497987/01 - Ogłoszenie z dnia 2022-12-15
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Dostawy
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Przedszkola w Świętoszowicach, w roku 2023
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINNE PRZEDSZKOLE W ŚWIĘTOSZOWICACH
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 271513028
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Mikulczycka 89
1.5.2.) Miejscowość: Zbrosławice
1.5.3.) Kod pocztowy: 42-674
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL228 - Bytomski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przedszkolenr4@o2.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://przedszkoleswietoszowice.edupage.org/
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://platformazakupowa.pl/pn/zbroslawice/proceedings1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Przedszkola w Świętoszowicach, w roku 20232.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-9d0827b9-7c62-11ed-94da-6ae0fe5e7159
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00014089
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-01-08
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00497987
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: PŚ.262.1.2022
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
Część 1
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część I - Produkty mleczarskieSzczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawiera załącznik 5.1. do SWZ – formularz cenowy, stanowiący integralną część SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.5.5.) Wartość części: 31269,90 PLN
Część 2
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część II - Mięso świeże: wołowe, wieprzowe i cielęce, produkty mięsne, wędliny, dróbSzczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawiera załącznik 5.2. do SWZ – formularz cenowy, stanowiący integralną część SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.5.5.) Wartość części: 26342,30 PLN
Część 3
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część III - Owoce, warzywa i podobne produkty.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawiera załącznik 5.3. do SWZ – formularz cenowy, stanowiący integralną część SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.5.5.) Wartość części: 33039,94 PLN
Część 4
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część IV - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawiera załącznik 5.4. do SWZ – formularz cenowy, stanowiący integralną część SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
4.5.5.) Wartość części: 8673,80 PLN
Część 5
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część V - Różne produkty spożywcze i jajka.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawiera załącznik 5.5. do SWZ – formularz cenowy, stanowiący integralną część SWZ
4.5.3.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
03142500-3 - Jaja
4.5.5.) Wartość części: 27877,50 PLN
Część 6
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część VI - Produkty głęboko mrożone i ryby.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia w formie wykazu asortymentu zawiera załącznik 5.6. do SWZ – formularz cenowy, stanowiący integralną część SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 15896000-5 - Produkty głęboko mrożone
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
4.5.5.) Wartość części: 17441,02 PLN
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
Część 1
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 1)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 7 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Wykonawca, którego oferta została wybrana przez Zamawiającego jako oferta najkorzystniejsza, uchylił się od podpisania umowy, pomimo dwukrotnego wezwania przez Zamawiającego do jej podpisania. W związku z faktem, że w przedmiotowym postępowaniu dla części I, wpłynęła tylko jedna oferta od Wykonawcy, który uchylił się od podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego, Zamawiający nie ma możliwości skorzystania z art. 263 „ustawy Pzp”, tym samym unieważnia postępowanie w sprawie zamówieni publicznego dotyczącego części I - Produkty mleczarskie.
Część 2
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 2)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 2 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Zgodnie z zapisami punktu 7.2.2 SWZ do oferty złożonej w przedmiotowym postępowaniu należało dołączyć „Formularz cenowy”, który stanowił odpowiednio Załącznik od 5.1. do 5.6. do SWZ – w zależności na którą część składana była oferta. Jednocześnie w zapisach wspomnianego punktu 7.2.2. SWZ Zamawiający informował, że „brak formularza cenowego lub brak jakiejkolwiek pozycji lub ujęcie pozycji innej niż wskazana w „formularzu cenowym”, nie podpisanie przez osobę upoważnioną - spowoduje odrzucenie oferty”.
Wykonawca w przedmiotowym postępowaniu złożył ofertę na część II. Do formularza oferty Wykonawca dołączył plik „Formularz cenowy” ale nie uzupełniony wszystkimi danymi. Wykonawca w części II Formularza ,,Mięso wołowe”, pkt. 1 w wierszu dotyczącym ,, WOŁ B/K świeża niemrożona”, nie uzupełnił danych, tzn. nie podał ceny jednostkowej brutto, wartości brutto min, ani też wartości brutto max..
W punkcie 16.7 SWZ i kolejnych Zamawiający informuje wykonawców o sposobie obliczenia ceny. Zgodnie z zapisami SWZ ceną oferty jest kwota podana w załączniku nr 1 do SWZ - Formularz ofertowy, wynikająca z załącznika nr 5.[…] (w zależności na jaką część składana jest oferta) do SWZ, kolumna „wartość brutto w zł za ilość minimalną”. Wykonawca powinien obliczyć cenę oferty za dostarczony towar w „ilości minimalnej” oraz „ilości maksymalnej” na podstawie wykazu artykułów podanych w formularzu cenowym stanowiącym załącznik od 5.1 do 5.6 (w zależności od części, na którą wykonawca składa ofertę) jako sumę iloczynów cen jednostkowych brutto i ilości asortymentu składających się na przedmiot zamówienia. Na cenę oferty brutto składa się cena netto oraz należny podatek VAT. Wykonawca wypełnia wszystkie rubryki w formularzu cenowym. Następnie sumuje wartości brutto wszystkich pozycji w formularzu i wpisuje pod tabelą wartość brutto za ilość minimalną i maksymalną na cały pakiet danej części zamówienia. Wykonawca w formularzu cenowym musi ująć wszystkie pozycje. Pominięcie choćby jednej pozycji lub jej zmiana będzie skutkować odrzuceniem oferty w danej części. Podkreślić należy, że w formularzu cenowym zostały określone ceny jednostkowe brutto w rozbiciu na poszczególne produkty spożywcze oraz przewidywana ilość dostaw z określeniem wartości minimalnej i maksymalnej. Przewidziane wynagrodzenie obliczone na podstawie tabel jest wynagrodzeniem ryczałtowym i przysługuje za wykonanie zleceń jednostkowych. Podstawą jego ustalenia w trakcie realizacji umowy jest nie cena podana w formularzu ofertowym, lecz ceny poszczególnych produktów spożywczych wskazane w formularzu cenowym. Cena uwidoczniona w „formularzu ofertowym” jest jedynie wartością nominalną służącą do porównania złożonych ofert.
Podsumowując, ze względu na sposób obliczania należnego wykonawcy wynagrodzenia cena z formularza ofertowego (zbiorcza wartość brutto za minimalną ilość dostaw) nie może zastąpić cen jednostkowych brutto za dostawy poszczególnych produktów spożywczych podanych w formularzu cenowym. Dla ważności oferty konieczne było złożenie „formularza ofertowego” oraz kompletnego „formularza cenowego”.
W związku z powyższym Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia w części II „Mięso świeże: wołowe, wieprzowe i cielęce, produkty mięsne, wędliny”, na podstawie art. 255 pkt 2 ustawy Pzp w związku z tym, że odrzucona oferta była jedyną złożoną w tej części postępowania.
Część 3
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 3)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 1 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
W przedmiotowym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, do upływu terminu na składanie ofert, nie wpłynęły żadne oferty.
Część 4
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 4)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 1 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
W przedmiotowym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, do upływu terminu na składanie ofert, nie wpłynęły żadne oferty.
Część 5
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 5)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 1 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
W przedmiotowym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, do upływu terminu na składanie ofert, nie wpłynęły żadne oferty.
Część 6
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 6)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY (dla części 6)
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 6838,17 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 7707,00 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 6838,17 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA (dla części 6)
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
Wykonawca
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mały przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: AB FROST Sp. z o.o.
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: NIP: 8272304155
7.3.3) Ulica: ul. Spółdzielcza 3
7.3.4) Miejscowość: Brzeźnio
7.3.5) Kod pocztowy: 98-275
7.3.6.) Województwo: łódzkie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.3.8.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA (dla części 6)
8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-01-03
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 6838,17 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
do 2023-12-31PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Przedszkole nr 39 w Gdańsku z podziałem na 7 części"
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki Przedszkola nr 2 " Plastusiowe Osiedle" w Nowym Tomyślu
- Sukcesywna dostawa płodów rolnych, warzyw i owoców
- WYBÓR DOSTAWCÓW ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, NA RZECZ ZESPOŁU SZKOLNO - PRZEDSZKOLNEGO NR 6 WE WROCŁAWIU
- Dostawa żywności do Szkoły Podstawowej w Jedliczu, Samorządowego Przedszkola w Jedliczu i Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Jaszczwi
- Dostawa żywności na potrzeby Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sieradzu
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.