Ogłoszenie z dnia 2023-01-09
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 18250 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR Toruń.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Toruniu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 005721282
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Juliusza Słowackiego 118a
1.5.2.) Miejscowość: Toruń
1.5.3.) Kod pocztowy: 87-100
1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL613 - Bydgosko-toruński
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@mopr.torun.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.mopr.torun.pl/
1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 18250 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR Toruń.2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-5c3c4b93-8ff8-11ed-b4ea-f64d350121d2
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00014826
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-01-09
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00019929/05/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 21 900 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR Toruń
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Nie
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie: art. 305 pkt 2 ustawy
3.1.1.) Uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu negocjacji bez ogłoszenia albo zamówienia z wolnej ręki:
Podstawa prawna wszczęcia postępowania: art. 305 pkt 2 ustawy Pzp.
W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego nr OA.2611.6.2022 prowadzonym uprzednio w trybie podstawowym bez negocjacji pn.: przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 21 900 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR Toruń, którego ogłoszenie o zamówieniu zostało opublikowane w Biuletynie Zamówień Publicznych w dniu 1.12.2022 r. pod nr 2022/BZP 00469183/01, nie złożono żadnej oferty na część I zamówienia - przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 18250 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR Toruń.
3.1.2.) Identyfikator wcześniejszego postępowania: OA.2611.6.2022
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: OA.2611.9.2022
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
zamówienia jest przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 18 250 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR Toruń.
2. Posiłki obiadowe powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, według wymogów sztuki kulinarnej i wymogów sanitarnych zgodnie z ustawą
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132), rozporządzeniami wykonawczymi, rozporządzeniami unijnymi, a zwłaszcza z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – HACCP.
3. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania przepisów dotyczących: warunków zdrowotnych zbiorowego żywienia, w tym warunków i wymagań sanitarnych obowiązujących przy przechowywaniu, przygotowaniu żywności, warunków sanitarno -epidemiologicznych stawianych osobom prowadzącym działalność w zakresie zbiorowego żywienia.
4. Wykonawca zapewni do przygotowywania i wydawania posiłków osoby, które posiadać będą ważne badania sanitarno – epidemiologiczne zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych. (Dz. U. 2002 nr 234 poz. 1975).
5. W ramach realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca ma obowiązek przygotowania
i wydawania ciepłych posiłków obiadowych na terenie Gminy Miasta Toruń
na prawobrzeżu Miasta.
6. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji przedmiotu zamówienia zgodnie
z regulacjami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132), rozporządzenia (WE) NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE. seria L
z 2004 nr 139 poz. 1 z późn. zm.) oraz rozporządzenia (WE) NR 178/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiający procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE seria L z 2002 nr 31 poz. 1 z późn. zm.)
7. Szacowana średnia miesięczna liczba osób przewidziana do otrzymania posiłków obiadowych, realizowanych na podstawie bonów obiadowych wydanych klientom przez Zamawiającego, wynosi ok. 50 dziennie. Posiłki wydawane będą w każdy dzień miesiąca
(w tym soboty, niedziele i święta) w godzinach od 12:00 do 14:00 w stałym miejscu
na terenie Gminy Miasta Toruń na prawym brzegu Wisły.
8. Wykonawca ma obowiązek dysponowania jednym lokalem gastronomicznym zlokalizowanym na terenie Miasta Torunia, w którym będą przygotowywane, wydawane i spożywane ciepłe posiłki przez podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu.
9. Zamawiający zastrzega, że ciepłe posiłki mogą być wydawane i spożywane w innym miejscu niż w lokalu o którym mowa w pkt 8.
10. W przypadku, o którym mowa w pkt 9 Wykonawca zobowiązany jest dodatkowo posiadać:
a) zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na wydawanie
i spożywanie ciepłych posiłków w tym lokalu lub umowę najmu / użyczenia lokalu spełniającego ten warunek,
b) posiadać środek transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia oraz zezwolenie Państwowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.
c) posiadać odpowiednie pojemniki ( termosy) do przewozu ciepłych posiłków.
11. Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia naczyń i sztućców przeznaczonych
do spożywania posiłków przez podopiecznych MOPR.
12. Zamawiający nie dopuszcza wydawania posiłków w miejscach stanowiących wizytówkę Miasta Torunia (w tym w szczególności w rejonie Starego Miasta) oraz w miejscach mobilności turystów (np. dworce, centra handlowe)
13. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości posiłków obiadowych w okresie objętym przedmiotem zamówienia ze względu na potrzeby środowiska oraz możliwości finansowe Gminy w tym zakresie.
14. Zamawiający przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilość wydanych ciepłych posiłków określona w pkt. 7 może ulec zmianie tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu
o około 20 % ilości szacunkowej.
15. O każdej przewidywanej zmianie zapotrzebowania na ilość ciepłych posiłków określonych
w pkt 7, osoba wskazana przez Zamawiającego poinformuje Wykonawcę telefonicznie lub mailowo z wyprzedzeniem 1 – dniowym, do godz. 14:00.
16. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zakresu rzeczowego przedmiotu umowy, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia przez Wykonawcę.
17. Posiłki muszą być zróżnicowane, sporządzone ze świeżych artykułów posiadających
aktualne terminy ważności, z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem
sezonowości ich występowania i zapewnić wartość energetyczną nie mniej niz. 1100 kcal.
18. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie powinien powtarzać się w ciągu tygodnia, posiłek powinien zawierać:
a. Zupę (min. 300ml) z mięsną wkładką ( min. 150g)
lub
b. danie jednogarnkowe z mięsem
lub
c. Zupa (min. 300ml) + drugie danie - min. 150 g mięsa/ryby (co najmniej raz
w tygodniu).
19. Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca prześle drogą elektroniczną tygodniowy jadłospis.
20. Ciepłe posiłki obiadowe wydawane będą osobom uprawnionym na podstawie bonów wykonanych
i wydanych przez Zamawiającego.
21. W razie gdy Wykonawca nie wyda wszystkich przygotowanych ciepłych posiłków obiadowych, zamówionych przez Zamawiającego zgodnie z pkt 7 i 14, pozostałe posiłki obiadowe Wykonawca dostarczy do Ośrodka Interwencji Kryzysowej przy ul. Skłodowskiej – Curie 80F w Toruniu.
22. W okresie zagrożenia epidemicznego Wykonawca ma obowiązek wydawania posiłków zgodnie
z obowiązującymi przepisami oraz do zapewnienia osobom realizującym przedmiot zamówienia środków ochrony osobistej (m. im. maseczki, rękawiczki, płyny dezynfekujące).
23. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania czystości w miejscu realizacji przedmiotu zamówienia, w trakcie wydawania posiłków oraz po zakończeniu wydawania posiłków.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: ANWA Beata Jagielska
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: PL8792045725
7.3.4) Miejscowość: Toruń
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-12-29
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 182500,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2023-01-01 do 2023-12-31INNE PRZETARGI Z TORUNIA
- Dostawa sprzętu i wyposażenia do kuchni szpitalnej
- Dostawa pojazdów wielozadaniowych typu UTV wraz z przyczepami transportowymi do jednostek PSP województwa kujawsko - pomorskiego - 5 sztuk
- Remont zabezpieczeń przeciwpożarowych (SSP) dla budynku internatu w Grudziądzu przy ul. Parkowej 18
- Ubezpieczenie majątku i innych interesów Gminy Popów
- Wymiana nawierzchni syntetycznej na Stadionie Miejskim w Toruniu
- Ubezpieczenie majątku i odpowiedzialności cywilnej dla Sieci Badawczej Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej imienia Profesora Ignacego Mościckiego na lata 2025/2028
więcej: przetargi w Toruniu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługi w zakresie przygotowania, dostaw i dystrybucji posiłków dla pacjentów
- Usługa przygotowania i wydawania posiłków dla wychowanków Gminnego Przedszkola w Michałowie.
- Przedmiot zamówienia: zapewnienie usługi cateringowej (przerwa kawowa i obiad) wraz z wynajmem sali szkoleniowej podczas organizacji 12 dni szkoleniowych - II postępowanie
- Przygotowywanie i dowożenie posiłków dzieciom do Przedszkola Gminnego "Bajka" w Jezierzycach, Filii Przedszkola Gminnego "Bajka" i oddziału żłobkowego w Siemianicach w roku szkolnym 2025/2026.
- Usługi żywienia pacjentów Dolnośląskiego Centrum Leczenia Uzależnień w Czarnym Borze
- "Prowadzenie Rodzinnych Domów Pomocy w Wińsku"
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.