Ogłoszenie z dnia 2022-01-25
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
"Dożywianie uprawnionych świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu w formie gorącego posiłku na rok 2022"
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Pomocy Społecznej w Świeciu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 090077277
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Generała Józefa Hallera 11
1.5.2.) Miejscowość: Świecie
1.5.3.) Kod pocztowy: 86-100
1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL618 - Świecki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@opsswiecie.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://opsswiecie.pl/ oraz https://opsswiecie.bip.gov.pl/
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://platformazakupowa.pl/pn/swiecie1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
jednostki organizacyjne administracji samorządowej
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
"Dożywianie uprawnionych świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu w formie gorącego posiłku na rok 2022"2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-8e8e9fd8-6c83-11ec-ae77-fe331fedffdc
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00033959
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-01-25
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Nie
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie: art. 305 pkt 2 ustawy
3.1.1.) Uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu negocjacji bez ogłoszenia albo zamówienia z wolnej ręki:
Zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki, jeżeli w postępowaniu prowadzonym uprzednio w trybie podstawowym nie złożono żadnej oferty.
3.1.2.) Identyfikator wcześniejszego postępowania: 2021/BZP 00292630/01 2021/BZP 00314825/01
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: DO.271.1.2022
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1) Zapewnienie przez Wykonawcę przygotowania, ugotowania, porcjowania oraz umożliwienia konsumpcji gorącego posiłku jednodaniowego w wyznaczonym przez Wykonawcę lokalu usytuowanym na terenie miasta Świecie w miejscu ogólnie dostępnym dla świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu.
2) Świadczenie usługi dożywiania obejmuje grupę ok. 50 osób/miesięcznie przez okres
od 25.01.2022 r. do 31.12.2022 r.
3) Zamawiający przewiduje wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy na:
a) około 17.050 posiłków (tj. 341 dni po około 50 posiłków dziennie),
b) około 17.050 opakowań do posiłków wydawanych „na wynos” (tj. 341 dni po około 50 posiłków dziennie),
c) około 3.410 dowozów posiłków do świadczeniobiorcy (341 dni po około 10 dowozów),
4) Ostateczna ilość posiłków może ulec zmianie, w zależności od faktycznej liczby potrzebujących. Przewidywana liczba osób może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu.
5) Podstawę realizacji zadania wymienionego w pkt 1 stanowi wyłącznie decyzja administracyjna wydana przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu lub inną osobę upoważnioną przez Burmistrza Świecia.
6) Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji.
7) Wykonawcy będzie przysługiwał zwrot kosztu za jeden gorący posiłek (pełen obiad), za opakowanie przeznaczonego do jego wydania „na wynos” oraz za jego dowóz do uprawnionego świadczeniobiorcy, wyłącznie za faktycznie wydaną ilość posiłków, zgodnie ze wzorem obliczania wartości zamówienia.
8) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie gorącego posiłku w szczególności: miejsca siedzące przy stoliku, możliwość przechowania odzieży wierzchniej, możliwość korzystania (bezpłatnie) z toalety oraz udostępnienie bieżącej wody oraz dezynfekcję rąk.
9) Spożywanie posiłków odbywać się będzie w przedziale godzin od 12:00 do 15.30. Przewiduje się spożywanie posiłków od poniedziałku do niedzieli z włączeniem dni wolnych od pracy oraz świąt okolicznościowych. Zamawiający przewiduje możliwość wydawania posiłków przez Wykonawcę w dzień poprzedzający dzień wolny od pracy lub święta okolicznościowe.
10) Lokal musi spełniać wymogi i warunki sanitarno-epidemiologiczne, w zakresie żywienia zbiorowego oraz przepisy ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. z 2020 roku poz. 2021
z późn. zm.) o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
11) Należy umożliwić osobom objętym dożywianiem odbiór przygotowanych posiłków celem konsumpcji ich na miejscu bądź, jeśli wyrażą taką wolę odebrać posiłek „na wynos”
w przygotowanych przez Wykonawcę pojemnikach odpowiadającym warunkom sanitarno-epidemiologicznym, zgodnie z przedmiotem zamówienia.
12) Wykonawca zobowiązuje się dowieźć jeden gorący posiłek uprawnionym świadczeniobiorcom, którzy nie są w stanie odebrać go samodzielnie, jeżeli wyrażą taką wolę pod wskazany przez Ośrodek adres. Liczba świadczeniobiorców, którym świadczony jest dowóz posiłków ustalona jest przez Zamawiającego z Wykonawcą wcześniej.
13) Posiłki muszą być jednodaniowe świeże i przyrządzone w dniu dostawy, zaś w chwili odbioru muszą być gorące.
14) Posiłek powinien składać się z jednego dania:
mięsnego, drobiowego, rybnego lub warzywnego w zestawie z ziemniakami lub zamiennikiem – kaszą, ryżem, makaronem itp. Bądź pierogi, pyzy, itp.,
a także surówki – buraczki, sałatki, mizerie, ogórek kiszony, kapustę zasmażaną lub marchewkę duszoną, w przypadku spożywania posiłku
w lokalu dodatkowo kompot lub sok.
15) Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usługi żywienia zbiorowego zgodnie
z obowiązującymi w tym zakresie normami, a polegającej na przygotowaniu, wydaniu posiłku
o odpowiednio zbilansowanej wartości kalorycznej i odżywczej, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Posiłek składać się będzie z jednego gorącego dania.
16) Wydawanie posiłków przez Wykonawcę dokonywane będzie na podstawie dostarczonej listy osób uprawnionych do otrzymywania posiłków do ostatniego dnia każdego miesiąca. Lista sporządzana będzie przez Kierownika Działu Realizacji Świadczeń Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu. W przypadku, gdy w ciągu danego miesiąca dojdą kolejne osoby uprawnione, zostanie dostarczona skorygowana lista sporządzona na podstawie wydanej decyzji administracyjnej.
17) Doręczenie korekty listy osób, na rzecz których Wykonawca ma świadczyć posiłki, nastąpi
z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
18) Dokumentem upoważniającym Wykonawcę do wydania posiłku jest dowód osobisty lub inny dokument potwierdzający tożsamość.
19) Dokonanie odbioru gorącego posiłku uprawniony lub osoba upoważniona potwierdza czytelnym podpisem na liście.
20) Zamawiający zobowiązuje się przekazać do Wykonawcy wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu umowy w danym miesiącu przelewem (sprzedaż bezgotówkowa) na wskazane konto bankowe w terminie wskazanym w ofercie Wykonawcy od dnia otrzymania rachunku lub faktury wraz z imiennym zestawieniem wydanych posiłków świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu za bieżący miesiąc. Wykonawca dostarczy Zamawiającemu niezbędną dokumentację do 5 dnia po zakończeniu bieżącego miesiąca. Wyjątek stanowi miesiąc grudzień 2022 r., w którym płatność musi być zrealizowana do końca roku.
21) Wykonawca zobowiązany jest do przedkładania rachunku lub faktury za wykonaną usługę do
5-go dnia roboczego każdego miesiąca – następującego po miesiącu, w którym wykonana została usługa z wyjątkiem miesiąca grudnia 2022 roku, Wykonawca zobowiązuje się do przedłożenia rachunku lub faktury za wykonaną usługę do 28 grudnia 2022 roku.
22) Wykonanie zadania przez Wykonawcę podlegać będzie kontroli ze strony Zamawiającego
w zakresie prawidłowości wykonania zadania w tym:
formy i warunków przygotowywania posiłków (gotowania);
jakości i różnorodności posiłków;
formy i warunków podawania posiłków;
formy i warunków wydawania posiłków;
prawidłowości sporządzonych list świadczeniobiorców uprawnionych na podstawie dokumentacji Wykonawcy do korzystania z usługi dożywiania.
23) Wykonawca zobowiązany jest do wydania posiłku na podstawie pisemnego upoważnienia potwierdzonego przez świadczeniobiorcę Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu oraz pracownika socjalnego osobie upoważnionej wg ustalonego wzoru przez Zamawiającego.
24) Ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia faktyczna liczba osób, na rzecz, których świadczone będą usługi będzie uzależniona od rzeczywistej liczby osób, którym przysługuje pomoc.
25) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania okresowych wizytacji w siedzibie lokalu, w którym świadczone będą posiłki, w czasie w którym będzie realizowany przedmiot zamówienia.
26) W zakresie wizytacji, Zamawiający:
będzie degustował wydawane posiłki,
będzie przeprowadzał ankiety i inne wywiady z osobami korzystającymi
z posiłków,
sporządzi końcowy protokół z wizytacji, w którym Zamawiający dokona podsumowania poziomu i zakresu świadczonych przez Wykonawcę posiłków, jak również sposobu realizacji zamówienia.
27) W czasie wydawania posiłków odpowiedzialność za bezpieczeństwo osób korzystających
z posiłków ponosi Wykonawca.
28) Wykonawca realizując przedmiot zamówienia zobowiązuje się do równego traktowania wszystkich osób, na rzecz których świadczone będą posiłki.
29) W ramach działań, które mają zapobiegać przejawom dyskryminacji i nierównego traktowania, Wykonawca zobowiązuje się między innymi do:
zapewnienia wszystkim osobom, na rzecz których świadczone są posiłki, swobodnego wyboru miejsca spożywania posiłków w pomieszczeniu, w którym świadczone są posiłki,
zapewnienia wszystkim osobom, na rzecz których świadczone są posiłki, jednakowych posiłków, pod względem ilościowym i jakościowym,
zabezpieczenia wystarczającej ilości miejsc i zastawy stołowej,
organizacji spożywania posiłków w sposób wykluczający ujawnienie jakichkolwiek danych o źródłach finansowania świadczonych przez Wykonawcę posiłków, jak również
o sytuacji dochodowej osoby/rodziny na rzecz, których świadczone są posiłki.
30) W związku z obowiązującą sytuacją epidemiologiczną w kraju, spowodowaną wirusem COVID-19 Wykonawca przygotowując ofertę musi wziąć pod uwagę fakt, że zamówienie na czas obowiązywania ograniczeń w prowadzeniu działalności gastronomicznej, będzie musiało być realizowane w formie wydawania posiłków na wynos lub w formie dowozu.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 20,34 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 0 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 20,34 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Bar Mleczny Pyza Marcin Eilmers
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 5591802951
7.3.3) Ulica: ul. Klasztorna 14
7.3.4) Miejscowość: Świecie
7.3.5) Kod pocztowy: 86-100
7.3.6.) Województwo: kujawsko-pomorskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
Bar Mleczny Pyza Marcin Eilmers
jakie przetargi wygrała firma
Bar Mleczny Pyza Marcin Eilmers
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-01-25
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 262911,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2022-01-25 do 2022-12-31INNE PRZETARGI Z ŚWIECIA
- "Dożywianie uprawnionych świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu w formie gorącego posiłku na rok 2025"
- Kompleksowa dostawa energii elektrycznej dla potrzeb Starostwa Powiatowego oraz jednostek organizacyjnych Powiatu Świeckiego w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r.
- Pełnienie nadzoru inwestorskiego oraz koordynacja robót w ramach realizacji projektu Rozbudowa Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. dr J. Bednarza w Świeciu o nową siedzibę CZP
więcej: przetargi w Świeciu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowanie posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Chumiętkach w roku 2025
- Usługa zakwaterowania wraz z wyżywieniem oraz transportu podczas obozów zimowych kadry i studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego.
- Świadczenie na rzecz Zamawiającego usług społecznych w zakresie przygotowania i wydawania 3 posiłków dziennie dla dzieci z Przedszkola
- Przygotowanie i dostarczanie posiłków ( usługa cateringowa) dla mieszkańców Centrum Opiekuńczo- Mieszkalnego w Cedyni
- "Przygotowanie i dostarczenie gorącego posiłku - obiadu jednodaniowego dla dzieci uczęszczających do Szkół Podstawowych na terenie Gminy Wielkie Oczy".
- Przygotowanie, wydawanie i umożliwienie spożycia obiadów oraz zorganizowanie kolacji wigilijnej na rzecz podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej
więcej: Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.