Og³oszenie z dnia 2023-01-23
Powi±zane og³oszenia:
- 2022/BZP 00484124/01 - Og³oszenie z dnia 2022-12-08
Og³oszenie o wyniku postêpowania
Dostawy
„¦wiadczenie us³ug cateringowych dla Szko³y Podstawowej nr 4 im. Marsza³ka Józefa Pi³sudskiego w Zakopanem w okresie od dnia podpisania umowy do dnia 21 czerwca 2023 roku”
SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY
1.1.) Rola zamawiaj±cego
Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: SZKO£A PODSTAWOWA NR 4 IM. MARSZA£KA JÓZEFA PI£SUDSKIEGO W ZAKOPANEM
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 490573526
1.5) Adres zamawiaj±cego
1.5.1.) Ulica: ul. Janosówka 15B
1.5.2.) Miejscowo¶æ: Zakopane
1.5.3.) Kod pocztowy: 34-500
1.5.4.) Województwo: ma³opolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL219 - Nowotarski
1.5.7.) Numer telefonu: 18 201 18 26
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sp4zakopane@wp.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: https://sp4zakopane.edupage.org/?
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania:
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-c3d21e74-76e1-11ed-94da-6ae0fe5e71591.7.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa
1.8.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Og³oszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„¦wiadczenie us³ug cateringowych dla Szko³y Podstawowej nr 4 im. Marsza³ka Józefa Pi³sudskiego w Zakopanem w okresie od dnia podpisania umowy do dnia 21 czerwca 2023 roku”2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-c3d21e74-76e1-11ed-94da-6ae0fe5e7159
2.5.) Numer og³oszenia: 2023/BZP 00051603
2.6.) Wersja og³oszenia: 01
2.7.) Data og³oszenia: 2023-01-23
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Nie
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa by³o poprzedzone og³oszeniem o zamówieniu/og³oszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer og³oszenia: 2022/BZP 00484124
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn± Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: SP4.271.2.2022
4.2.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie
4.3.) Warto¶æ zamówienia: 214259,26 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest ¶wiadczenie us³ugi polegaj±cej na zapewnieniu ca³odziennego ¿ywienia dla uczniów Szko³y Podstawowej nr 4 im. Marsza³ka Józefa Pi³sudskiego w Zakopanem, tj. przygotowanie i dostarczenie na potrzeby sto³ówki szkolnej gor±cego posi³ku: obiadu dwudaniowego z kompotem zgodnie z obowi±zuj±cymi w tym zakresie przepisami prawa.
2. Szczegó³owy opis przedmiotu zamówienia:
2.1. Przedmiotem zamówienia jest ¶wiadczenie us³ug polegaj±cych na przygotowaniu i dostarczeniu - na potrzeby sto³ówki szkolnej - gor±cego posi³ku: obiadu dwudaniowego z kompotem zgodnie z obowi±zuj±cymi w tym zakresie przepisami prawa.
2.2. Zamawiaj±cy planuje, ¿e:
- dziennie nale¿y dostarczyæ ok. 100 szt. obiadów,
- w okresie od dnia podpisania umowy (Zamawiaj±cy przewiduje, ¿e podpisanie umowy nast±pi w na pocz±tku stycznia 2023 roku) a zakoñczenia na dzieñ 21 czerwca 2023 roku, nale¿y dostarczyæ oko³o 10 000 posi³ków (tj. 100 dni nauki x 100 szt.).
2.2.1. Prawo Opcji:
a) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie zamówienia w ramach prawa opcji, o który mowa w art. 441 ust. 1 ustawy PZP.
b) Przedmiotem ¶wiadczenia w ramach prawa opcji jest zapewnienie identycznych us³ug jak opisane w pkt. 2 powy¿ej tj. przygotowanie i dostarczenie na potrzeby sto³ówki szkolnej gor±cego posi³ku: obiadu dwudaniowego z kompotem zgodnie z obowi±zuj±cymi w tym zakresie przepisami prawa, przez okres wskazany w rozdziale IV pkt. 2 SWZ.
c) Prawo opcji dla ww. okoliczno¶ci, realizowane bêdzie na takich samych warunkach jak zamówienie podstawowe.
d) Warunkiem uruchomienia zamówienia opcjonalnego jest przekazanie Wykonawcy przez Zamawiaj±cego pisemnej informacji (zamówienia) o potrzebie skorzystania z prawa opcji najpó¼niej w terminie do dnia 29 lipca 2023 roku.
e) Us³ugi ¶wiadczone w ramach prawa opcji musz± byæ ¶wiadczone zgodnie z wymaganiami opisanymi w OPZ (Za³±czniku nr 1 do umowy).
f) Do ¶wiadczenia us³ugi w ramach prawa opcji zastosowanie maj± postanowienia okre¶laj±ce warunki i sposób zap³aty wynagrodzenia, warunki ¶wiadczenia us³ugi oraz kar umownych.
g) Zamawiaj±cy nie ma obowi±zku korzystaæ z prawa opcji.
h) Wykonawcy nie przys³uguje prawo roszczeñ z tytu³u niewykorzystania prawa opcji lub jego pe³nej warto¶ci.
2.3. Zastrzega siê mo¿liwo¶æ zwiêkszenia lub zmniejszenia ilo¶ci dostarczanych obiadów do 15%. Ewentualne zmiany ilo¶ci zamawianych obiadów Zamawiaj±cy zg³aszaæ bêdzie Wykonawcy najpó¼niej do godziny 9:00 danego dnia.
2.4. Dostawa obiadów bêdzie odbywaæ siê pocz±wszy od dnia podpisania umowy do dnia 21 czerwca 2023 r. od poniedzia³ku do pi±tku z wy³±czeniem okresu przerw ¶wi±tecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki - o godzinie 11:20.
2.5. W wyj±tkowej sytuacji zwi±zanej ze zmian± organizacji dnia pracy szko³y, dostawa obiadu odbêdzie siê o innej godzinie – po wcze¶niejszym uzgodnieniu z Wykonawc±.
2.6. Wykonawca dostarcza³ bêdzie w pierwszy dzieñ tygodnia, tygodniowy jad³ospis z podaniem sk³adników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomo¶ci Zamawiaj±cego. Wykonawca zobowi±zany jest do zachowania jako¶ci obiadów zgodnie z przedstawionym jad³ospisem.
2.7. Wszystkie posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z obowi±zuj±cymi normami i przepisami prawa.
2.8. Wykonawca bêdzie przygotowywa³ posi³ki zgodnie z zasadami okre¶lonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 594) ³±cznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
2.9. Bezwzglêdnie nale¿y przestrzegaæ norm na sk³adniki pokarmowe i produkty spo¿ywcze okre¶lone przez Instytut ¯ywienia i ¯ywno¶ci. Posi³ki maj± byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia dzieci i m³odzie¿y.
2.10. Obiad musi spe³niaæ nastêpuj±ce warunki ilo¶ciowe:
2.10.1. zupa: gramatura nie mniej ni¿ 250 ml i kaloryczno¶æ nie mniej ni¿ 200 kcal,
2.10.2. drugie danie: gramatura nie mniej ni¿ 500 gram i kaloryczno¶æ nie mniej ni¿ 700 kcal,
2.10.3. Obiad musi spe³niaæ nastêpuj±ce warunki jako¶ciowe:
a) powinien zawieraæ produkty z nastêpuj±cych grup ¶rodków spo¿ywczych: produkty zbo¿owe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, miêso, ryby, jaja, orzechy, nasiona ro¶lin str±czkowych i inne nasiona oraz t³uszcze;
b) powinien dostarczaæ 30% ca³odziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami ¿ywienia przy wyliczeniu ¶redniowa¿onej normy dla danej grupy uczniów.
2.10.4. Przygotowuj±c obiady nale¿y stosowaæ:
1. produkty zbo¿owe lub ziemniaki (przetworzone):
a. o niskiej zawarto¶ci sodu/soli, tj. zawieraj±ce nie wiêcej ni¿ 0,12 g sodu lub równowa¿nej ilo¶ci soli na 100 g lub na 100 ml ¶rodka spo¿ywczego lub o obni¿onej zawarto¶ci sodu/soli, tj. obni¿enie zawarto¶ci sodu lub warto¶ci równowa¿nej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem,
b. zwieraj±ce nie wiêcej ni¿ 10 g t³uszczu w 100 g produktu gotowego do spo¿ycia,
c. trzy lub wiêcej ró¿nych produktów z tej kategorii ¶rodków spo¿ywczych w posi³kach obiadowych w tygodniu,
d. nie wiêcej ni¿ jedn± porcjê potrawy sma¿onej z tej kategorii ¶rodków spo¿ywczych w tygodniu, przy czym do sma¿enia jest u¿ywany olej ro¶linny rafinowany o zawarto¶ci kwasów jednonienasyconych powy¿ej 50% i zawarto¶ci kwasów wielonienasyconych poni¿ej 40%;
2. warzywa:
a. surowe lub przetworzone,
b. bez dodatku cukrów i substancji s³odz±cych zdefiniowanych w rozporz±dzeniu (WE) nr 1333/2008,
c. w przypadku przetworzonych – o niskiej zawarto¶ci sodu/soli, tj. zawieraj±ce nie wiêcej ni¿ 0,12 g sodu lub równowa¿nej ilo¶ci soli na 100 g lub na 100 ml ¶rodka spo¿ywczego lub o obni¿onej zawarto¶ci sodu/soli, tj. obni¿enie zawarto¶ci sodu lub warto¶ci równowa¿nej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wy³±czeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak: kwaszona kapusta lub kwaszone ogórki,
d. w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji s³odz±cych zdefiniowanych w rozporz±dzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz t³uszczu, e) jedn± lub wiêcej porcji warzyw ka¿dego dnia w posi³ku obiadowym,
e. trzy lub wiêcej porcji surowych warzyw w posi³kach obiadowych w tygodniu,
f. trzy lub wiêcej ró¿nych warzyw w posi³kach obiadowych w tygodniu;
3. owoce:
a. surowe lub przetworzone,
b. bez dodatku cukrów i substancji s³odz±cych zdefiniowanych w rozporz±dzeniu (WE) nr 1333/2008,
c. w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji s³odz±cych zdefiniowanych w rozporz±dzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz t³uszczu, Dziennik Ustaw – 5 – Poz. 1256
d. jedn± lub wiêcej porcji owoców ka¿dego dnia w posi³ku obiadowym,
e. trzy lub wiêcej ró¿nych owoców w posi³kach obiadowych w tygodniu;
4. miêso, ryby, jaja, orzechy, nasiona ro¶lin str±czkowych i inne nasiona:
a. przy czym w przypadku orzechów i nasion: bez dodatku cukrów i substancji s³odz±cych zdefiniowanych w rozporz±dzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz t³uszczu,
b. jedn± lub wiêcej porcji ¿ywno¶ci z tej kategorii ¶rodków spo¿ywczych ka¿dego dnia,
c. porcjê ryby co najmniej raz w tygodniu,
d. przy czym do sma¿enia jest u¿ywany olej ro¶linny rafinowany o zawarto¶ci kwasów jednonienasyconych powy¿ej 50% i zawarto¶ci kwasów wielonienasyconych poni¿ej 40%,
e. przy czym nie wiêcej ni¿ jedn± porcjê potrawy sma¿onej w ci±gu tygodnia
5. t³uszcze spo¿ywcze – oleje, mas³o, margaryny miêkkie kubkowe niearomatyzowane lub ich mieszanki; w przypadku sma¿enia jest u¿ywany olej ro¶linny rafinowany o zawarto¶ci kwasów jednonienasyconych powy¿ej 50% i zawarto¶ci kwasów wielonienasyconych poni¿ej 40%;
6. mleko lub produkty mleczne zawieraj±ce nie wiêcej ni¿ 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spo¿ycia,
7. inne napoje:
a. woda – naturalna woda mineralna nisko- lub ¶rednio zmineralizowana, woda ¼ródlana lub woda sto³owa,
b. soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne: – w porcjach nieprzekraczaj±cych 200 ml, – bez dodatku cukrów i substancji s³odz±cych zdefiniowanych w rozporz±dzeniu (WE) nr 1333/2008 w przypadku soków warzywnych i owocowo- warzywnych, – o niskiej zawarto¶ci sodu/soli, tj. zawieraj±ce nie wiêcej ni¿ 0,12 g sodu lub równowa¿nej ilo¶ci soli na 100 g lub na 100 ml ¶rodka spo¿ywczego lub o obni¿onej zawarto¶ci sodu/soli, tj. obni¿enie zawarto¶ci sodu lub warto¶ci równowa¿nej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem,
c. koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne na bazie mleka,
8. inne produkty:
a. sól: – w procesie przygotowania posi³ku jest stosowana sól o obni¿onej zawarto¶ci sodu (sodowo-potasowa),
b. zio³a lub przyprawy ¶wie¿e lub suszone bez dodatku soli,
c. zupy, sosy oraz potrawy sporz±dzane z naturalnych sk³adników bez u¿ycia koncentratów spo¿ywczych, z wy³±czeniem koncentratów z naturalnych sk³adników,
d. zawieraj±ce nie wiêcej ni¿ 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spo¿ycia,
e. zawieraj±ce nie wiêcej ni¿ 10 g t³uszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spo¿ycia.
2.11. Wa¿na jest estetyka potraw i posi³ków.
2.12. Wykonawca bêdzie przygotowywa³ i dostarcza³ posi³ki zachowuj±c wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz we¼mie odpowiedzialno¶æ za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowi±zany jest do przygotowania posi³ków o najwy¿szym standardzie, na bazie produktów najwy¿szej jako¶ci i bezpieczeñstwem zgodnie z normami HACCP. Obowi±zkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posi³ków, ka¿dego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawarto¶ci próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
2.13. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo bie¿±cej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcê przepisów dotycz±cych technologii produkcji i jako¶ci wykonywanych us³ug.
4.5.3.) G³ówny kod CPV: 55321000-6 - Us³ugi przygotowywania posi³ków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Us³ugi przygotowywania posi³ków
55320000-9 - Us³ugi podawania posi³ków
55322000-3 - Us³ugi gotowania posi³ków
55520000-1 - Us³ugi dostarczania posi³ków
SEKCJA V ZAKOÑCZENIE POSTÊPOWANIA
5.1.) Postêpowanie zakoñczy³o siê zawarciem umowy albo uniewa¿nieniem postêpowania: Postêpowanie/cze¶æ postêpowania zakoñczy³a siê zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2
6.1.3.) Liczba otrzymanych od M¦P: 2
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzib± w pañstwach EOG innych ni¿ pañstwo zamawiaj±cego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzib± w pañstwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawieraj±cych ra¿±co nisk± cenê lub koszt: 1
6.1.7.) Liczba ofert zawieraj±cych ra¿±co nisk± cenê lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najni¿sz± cen± lub kosztem: 120000,00 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwy¿sz± cen± lub kosztem: 142500,00 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 120000,00 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcjê elektroniczn±: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofert± wariantow±: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zosta³o udzielone wykonawcom wspólnie ubiegaj±cym siê o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielko¶æ przedsiêbiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiêbiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: VIP-CATERING-TEAM
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 492837030
7.3.3) Ulica: Droga na Wierch 13 a
7.3.4) Miejscowo¶æ: Zakopane
7.3.5) Kod pocztowy: 34-500
7.3.6.) Województwo: ma³opolskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania czê¶ci zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
MACIEJ KURKOWSKI "'DOM GÓRALSKI", VIP-CATERING-TEAM
jakie przetargi wygra³a firma
MACIEJ KURKOWSKI "'DOM GÓRALSKI", VIP-CATERING-TEAM
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-01-02
8.2.) Warto¶æ umowy/umowy ramowej: 120000,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
do 2023-06-21SEKCJA IX INFORMACJE DODATKOWE
2. Rozpoczêcie wykonania umowy w przypadku skorzystania przez Zamawiaj±cego z prawa opcji Zamawiaj±cy ustala na dzieñ 04 wrze¶nia 2023 roku, a zakoñczenia na dzieñ 22 grudnia 2023 roku.
3. Ca³kowita szacunkowa ³±czna warto¶æ umowy wynosi: ¶wiadczenie gwarantowane (us³uga realizowana do dnia 22 czerwca 2023 roku) 120 000,00 z³ brutto, prawo opcji: 93 600,00 z³ brutto, ³±cznie: 213 600,00 z³ brutto, w tym nale¿ny podatek VAT.
INNE PRZETARGI Z ZAKOPANEGO
- Sukcesywne ¶wiadczenie us³ug ca³odziennego ¿ywienia pacjentów Szpitala Specjalistycznego Chorób P³uc "Odrodzenie" w Zakopanem.
- Dostawa fabrycznie nowych gad¿etów do dalszej odsprzeda¿y - ETAP II
- Zimowe utrzymanie obiektów sportowych w Centralnym O¶rodku Sportu-O¶rodku Przygotowañ Olimpijskich w Zakopanem
- dostawa pojazdów czteroko³owych oraz skuterów ¶nie¿nych na potrzeby GOPR
- Sprz±tanie i utrzymanie czysto¶ci budynków Starostwa Powiatowego w Zakopanem wraz z terenem przyleg³ym
- Dostawa lasera ze skanerem dla Wojewódzkiego Szpitala Rehabilitacyjnego im. dr S. Jasiñskiego w Zakopanem
wiêcej: przetargi w Zakopanem »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowanie, dowóz i wydawanie ciep³ych posi³ków dla podopiecznych Miejskiego Schroniska dla Bezdomnych Mê¿czyzn w Toruniu z podzia³em na czê¶ci
- ¦wiadczenie us³ugi cateringowej dla dzieci w Miejskim Przedszkolu nr 2 w Bochni w roku 2025
- Przygotowanie i dostarczenie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Starym Folwarku i Punktu Przedszkolnego w Starym Folwarku
- Us³ugi gastronomiczne polegaj±ce na przygotowywaniu i dostarczaniu posi³ków dla uczestników Dziennego Domu Pomocy w okresie od 02.01.2025 r. do 31.12.2026 r.
- Us³uga przygotowania i wydawania gor±cych posi³ków dla uczniów Szko³y Podstawowej nr 15 im. M. Konopnickiej w Jastrzêbiu-Zdroju
- Us³uga przygotowania i wydawania gor±cych posi³ków dla uczniów Szko³y Podstawowej nr 9 w Jastrzêbiu-Zdroju
wiêcej: Us³ugi podawania posi³ków »
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.