Ogłoszenie z dnia 2021-09-27
Powiązane ogłoszenia:
- 2021/BZP 00146226/01 - Ogłoszenie z dnia 2021-08-11
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Przygotowywanie i dostarczanie posiłków
do ZSCKR w Kamieniu Małym”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W KAMIENIU MAŁYM
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000788353
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: 89
1.5.2.) Miejscowość: Kamień Mały
1.5.3.) Kod pocztowy: 66-460
1.5.4.) Województwo: lubuskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL431 - Gorzowski
1.5.7.) Numer telefonu: 095 7 51 58 26
1.5.8.) Numer faksu: 095 7 51 58 26
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@zsrkm.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.zsrkm.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://www.e-bip.org.pl/zsckrkamienmaly/307241.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inna państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Przygotowywanie i dostarczanie posiłkówdo ZSCKR w Kamieniu Małym”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-e87a0380-fabf-11eb-b885-f28f91688073
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00193336
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-09-27
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00014442/05/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 „Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do ZSCKR w Kamieniu Małym”
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00146226/01
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: ZP/PZP/2/2021/US
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 243388,89 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1) Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków dla wychowanków internatu ZSCKR w Kamieniu Małym od dnia podpisania umowy z zastrzeżeniem, że rozpoczęcie realizacji umowy nie może nastąpić wcześniej niż od 01.09.2021r. do 24.06.2022 r. Z wyłączeniem wybranych miesięcy okresu wakacji letnich i ferii zimowych, ustawowych świąt, dni oznaczonych przerw (m.in. dni wolnych od zajęć dydaktyczno-opiekuńczych), praktyk oraz dni o których Zamawiający poinformuje Wykonawcę zgodnie
z kalendarzem roku szkolnego. Od poniedziałku do czwartku całodzienne wyżywienie, natomiast w piątki lub dni poprzedzające dzień wolny bez obiadu i kolacji. Szacowana liczba posiłków: Śniadania – 15 730 szt, obiady dwudaniowe – 12 278 szt., kolacja – 12 278 szt. Wiek uczniów 13 – 20 lat.
W przypadku wystąpienia zagrożenia epidemiologicznego i wprowadzenia częściowego lub całkowitego zawieszenia stacjonarnej pracy szkoły usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla wychowanków internatu zostanie również zawieszona lub zmniejszona. W takiej sytuacji Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu, w szczególności o zapłatę za ilość stanowiącą różnicę między ilością usług wskazanych w Zamówieniu, a ilością rzeczywiście zrealizowaną.
2) Posiłki obejmują: śniadania I i II, obiad dwudaniowy z kompotem (z owocami), kolacje.
3) Posiłek, sposób jego przygotowywania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem warunków higieniczno-sanitarnych, przewidzianych odpowiednimi normami i przepisami dotyczącymi warunków przygotowywania i jakości posiłków dla tej grupy wiekowej oraz warunków zdrowotnych żywności i żywienia obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154), a także spełniać warunki określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia z późniejszymi aktami wykonawczymi do tej ustawy (U. z 2020 r. poz. 2021). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
4) Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki posiadające wymaganą przepisami kaloryczność i sporządzać je zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności z wykluczeniem półproduktów.
5) Posiłki objęte przedmiotem zamówienia muszą być urozmaicone, wysokiej jakości co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, wykonane z produktów świeżych. Produkty świeże, pierwszej jakości, nabyte w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.
6) Posiłki muszą być przygotowywanie z surowców tzn. nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo, w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywno-owocowych. Nie dopuszcza się produktów instant, gotowych sosów i ziemniaków z proszku typu puree). Zakazuje się stosowania konserw, produktów z glutaminianem sodu, produktów masłopodobnych, soków zagęszczonych, mięsa odkostnionego mechanicznie.
7) Transport posiłków powinien być prowadzony samochodami dostosowanymi do przewożenia środków spożywczych. Środek transportu winien być dopuszczony przez SANEPID do przewozu posiłków.
8) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
9) Wykonawca będzie dostarczał posiłki w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw.
Minimalna temperatura podawanych posiłków winna wynosić dla:
Zup – 75oC,
II danie – 65oC
Surówki, sałatki - 15oC
Napoje - 80oC
10) Wykonawca powinien przygotowywać posiłki zgodnie z zaleceniami wydawanymi przez Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie, normami na składniki pokarmowe i półprodukty spożywcze dla dzieci i młodzieży. Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży, smaczne i atrakcyjne pod względem organoleptycznym.
11) Wykonawca zobowiązuje się do terminowego dostarczania posiłków zgodnie
z harmonogramem dostarczania posiłków: Śniadania – 6.00, Obiady – 12.00, Kolacje – 16.30.
12) Przedstawiania najpóźniej 2 dni przed rozpoczęciem kolejnego dwutygodniowego okresu świadczenia usług jadłospis określający skład posiłku, kaloryczność i gramaturę na kolejne dwa tygodnie, uwzględniający potrzeby uczniów z różnymi dietami.
13) Posiłki będą wydawane w stołówce przez pracowników Zamawiającego.
14) Zamawiający powiadomi wykonawcę o ostatecznej ilości posiłków w dniu poprzedzającym dzień realizacji zamówienia.
15) Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobranie tych próbek.
16) Dostarczanie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.
17) Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć pojazd posiadający wymagane zgody na transport produktów żywnościowych, personel posiadający stosowne uprawnienia i dokumenty potwierdzające spełnianie wymogów sanitarnych właściwych dla osób/pracowników z zakresu objętego ustawą o zbiorowym żywieniu, pojemniki/naczynia do transportu i wydawania posiłków.
18) Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli przez osoby wyznaczone przez Dyrektora Szkoły w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia i zgodności przestrzegania zasad wytyczonych przez Państwowy Zakład Higieny oraz przedstawicieli Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, stanu higienicznego pracownika cateringu oraz samochodu.
19) Wykonawca zobowiązany jest do mycia i wyparzania pojemników, termosów w których dostarczane będą posiłki oraz do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie
z zastosowaniem przepisów bezpieczeństwa żywnościowego i sanitarnych.
20) Wykonawca będzie ponosił wszelką odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu żywienia oraz zgodności składu wartościowego i jakościowego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków.
21) Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów zleconej usługi – na każdym etapie oraz w każdej chwili w miejscu przygotowywania posiłków i ich dostawy.
22) Podana przez Zamawiającego maksymalna ilość przewidzianych posiłków ma charakter informacyjny. Zamawiający nie odpowiada za to, iż faktyczna ilość dostarczonych posiłków może być mniejsza niż zakładana. Rozliczenie nastąpi zgodnie z rzeczywistym wykonaniem przedmiotu umowy, na podstawie faktur częściowych wystawianych po wykonaniu zamówienia
w poszczególnych miesiącach zgodnie z ilością faktycznie dostarczonych posiłków. Ceny zaoferowane przez Wykonawcę w ofercie nie ulegną podwyższeniu przez cały okres obowiązywania umowy.
23) Zamawiający wymaga uwzględnienie indywidualnych diet eliminacyjnych dla dzieci alergicznych, z nietolerancją pokarmową w tym: dzieci z cukrzycą, dzieci z nietolerancją na gluten i laktozę. Szczegółowy wykaz diet zamawiający przekaże wykonawcy przed przystąpieniem do realizacji zamówienia. Wykaz będzie modyfikowany w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego.
Minimalne wymagania dotyczące posiłków zgodnie z rozdz. VI pkt.24 SWZ
Jadłospisy muszą być urozmaicone, nie dopuszcza się powtarzalności posiłków w dekadzie (10 dni).
4.5.3.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 261020,00 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 261020,00 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 261020,00 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Firma Cateringowa Ireneusz Andrejczyk
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 810690118
7.3.3) Ulica: 11 listopada 82/6
7.3.4) Miejscowość: Gryfino
7.3.5) Kod pocztowy: 74-100
7.3.6.) Województwo: zachodniopomorskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2021-08-31
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 261020,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2021-09-01 do 2022-06-248.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 36 WE WROCŁAWIU
- Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków uczniom do szkół na terenie Gminy Radziłów w 2025 roku
- Usługi restauracyjne dla potrzeb dzieci i młodzieży uczęszczających do Zespołu Szkół nr 21 we Wrocławiu. CPV 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9, 55.52.00.00-1, 55.52.12.00-0.
- "ŚWIADCZENIE USŁUG ZBIOROWEGO ŻYWIENIA-CATERINGU W 2025 DLA DZIECI W ODDZIAŁACH PRZEDSZKOLNYCH W PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. JANA BRZECHWY W MINKOWICACH OŁAWSKICH"
- Dowożenie gorących posiłków dla uczniów szkół w roku 2025
- Przygotowanie posiłków dla dzieci ZPO oraz podopiecznych MOPS w Chociwlu z uwzględnieniem najmu pomieszczeń szkoły (pomieszczenia kuchni) niezbędnych do realizacji usługi.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.