Og³oszenie z dnia 2023-05-11
Powi±zane og³oszenia:
- 2023/BZP 00251553/01 - Wynik z dnia 2023-06-07
Og³oszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa nabia³u do Zak³adu Karnego we W³odawie
SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY
1.1.) Rola zamawiaj±cego
Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego
1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: Zak³ad Karny we W³odawie
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000320934
1.5) Adres zamawiaj±cego
1.5.1.) Ulica: ¯o³nierzy Win 19
1.5.2.) Miejscowo¶æ: W³odawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 22-200
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL811 - Bialski
1.5.7.) Numer telefonu: 825726810
1.5.8.) Numer faksu: 825725328
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zk_wlodawa@sw.gov.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: https://www.sw.gov.pl/jednostka/zaklad-karny-we-wlodawie
1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa
1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Porz±dek i bezpieczeñstwo publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Og³oszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Dostawa nabia³u do Zak³adu Karnego we W³odawie
2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-2d09f1ea-efec-11ed-9355-06954b8c6cb9
2.5.) Numer og³oszenia: 2023/BZP 00211678
2.6.) Wersja og³oszenia: 01
2.7.) Data og³oszenia: 2023-05-11
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Tak
2.9.) Numer planu postêpowañ w BZP: 2023/BZP 00010436/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postêpowañ:
1.2.4 Nabia³
2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-2d09f1ea-efec-11ed-9355-06954b8c6cb93.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: www.ezamowienia.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: 4. Wykonawca zamierzaj±cy wzi±æ udzia³ w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadaæ konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegó³owe informacje na temat zak³adania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia okre¶la Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostêpny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zak³adce „Centrum Pomocy”.
3.7.) Adres strony internetowej, pod którym s± dostêpne narzêdzia, urz±dzenia lub formaty plików, które nie s± ogólnie dostêpne: https://ezamowienia.gov.pl/pl/;https://ssdip.bip.gov.pl/
3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporz±dzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zwi±zku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przep³ywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporz±dzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informujê, ¿e:
• administratorem Pani/Pana danych jest Zak³ad Karny we W³odawie , ul. ¯o³nierzy WiN 19, 22-100 W³odawa, tel.: 82 562 78 53, fax 82 565 35 57, e-mail: zk_wlodawa@sw.gov.pl;
• inspektorem ochrony danych w Zak³adzie Karnym we W³odawie jest sier¿. Kulagwiuk Karol , tel.: 82 562 68 23, e-mail: iod_wlodawa@sw.gov.pl;
• Pani/Pana dane osobowe przetwarzane bêd± na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu zwi±zanym
z postêpowaniem o udzielenie zamówienia publicznego, klasycznego o warto¶ci mniejszej ni¿ progi unijne na dostawy pn. „Dostawa nabia³u do Zak³adu Karnego we W³odawie ” przeprowadzonego w trybie podstawowym bez przeprowadzania negocjacji, o którym mowa w art. 275 pkt 1 ustawy z dnia 11 wrze¶nia 2019 r. Pzp;
• odbiorcami Pani/Pana danych osobowych bêd± osoby lub podmioty, którym udostêpniona zostanie dokumentacja postêpowania w oparciu o art. 18, art. 19 oraz art. 72 ust.1 Pzp;
• Pani/Pana dane osobowe bêd± przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia, a je¿eli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje ca³y czas trwania umowy;
• obowi±zek podania przez Pani±/Pana danych osobowych bezpo¶rednio Pani/Pana dotycz±cych jest wymogiem ustawowym okre¶lonym w przepisach ustawy Pzp, zwi±zanym z udzia³em w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego;
• konsekwencje niepodania okre¶lonych danych wynikaj± z ustawy Pzp;
• w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie bêd± podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
posiada Pani/Pan:
• na podstawie art. 15 RODO prawo dostêpu do danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych;
• na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych ;
• na podstawie art. 18 RODO prawo ¿±dania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrze¿eniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO ;
• prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzêdu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, ¿e przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych narusza przepisy RODO;
nie przys³uguje Pani/Panu:
• w zwi±zku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usuniêcia danych osobowych;
• prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
• na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdy¿ podstaw± prawn± przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: Dkw.2232.8.2023.AK
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie
4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Nie
4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
L.p. Nazwa artyku³u Szczegó³owy opis
1. Mleko ¶wie¿e 2% Opakowanie: jednostkowe – worek foliowy lub karton1-5 litrów
Cechy wykluczaj±ce: niepo¿±dane wady organoleptyczne: zapach i smak obcy, zabrudzenie, towar wilgotny, zaple¶nia³y.
Data wa¿no¶ci: minimalny termin do spo¿ycia 5 dni od daty dostawy.
2. Twaro¿ek naturalny Opakowanie: opakowanie jednostkowe 100-150g
Cechy wykluczaj±ce: niepo¿±dane wady organoleptyczne: zapach i smak obcy, zaple¶nia³y, uszkodzone opakowanie, produkt otwarty.
Data wa¿no¶ci termin przydatno¶ci do spo¿ycia od dnia dostawy 14 dni;
3. Ser topiony Opakowanie kostka 100g zawarto¶æ t³uszczu nie mniej ni¿
Cechy wykluczaj±ce: niepo¿±dane wady organoleptyczne: zapach i smak obcy, zaple¶nia³y, uszkodzone opakowanie, produkt otwarty.
Data wa¿no¶ci: minimalny termin przydatno¶ci do spo¿ycia od dnia dostawy 60 dni;
4. Produkt seropodobny Opakowanie: typu ser twardy – o zawarto¶ci t³uszczu nie mniej ni¿ 45% w suchej masie produktu. Dopuszcza siê udzia³ t³uszczów ro¶linnych, gat I produktu
Cechy wykluczaj±ce: niepo¿±dane wady organoleptyczne: zapach i smak obcy, zaple¶nia³y, uszkodzone opakowanie, produkt otwarty.
Data wa¿no¶ci minimalny termin przydatno¶ci do spo¿ycia od dnia dostawy 90 dni
5. ¦mietana 18 % Opakowanie: opakowanie jednostkowe 350-1000g g
Cechy wykluczaj±ce: niepo¿±dane wady organoleptyczne: zapach i smak obcy, zaple¶nia³y, uszkodzone opakowanie, produkt otwarty.
Data wa¿no¶ci: termin przydatno¶ci do spo¿ycia nie mniej ni¿ 14 dni od daty dostawy.
6. Twaróg chudy Opakowanie: kostka 250 g i wiêkszy
Cechy wykluczaj±ce: niepo¿±dane wady organoleptyczne: zapach i smak obcy, zaple¶nia³y, uszkodzone opakowanie.
Data wa¿no¶ci: termin przydatno¶ci do spo¿ycia nie mniej ni¿ 14 dni od daty dostawy.
4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15511700-0 - Mleko w proszku
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15542100-0 - Ser twarogowy
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 6 miesi±ce
4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Wykonawca poda cenê oferty w Formularzu Ofertowym sporz±dzonym wed³ug wzoru stanowi±cego Za³±cznik Nr 1 do SWZ, jako cenê brutto [z uwzglêdnieniem kwoty podatku od towarów i us³ug (VAT)]
z wyszczególnieniem stawki podatku od towarów i us³ug (VAT).
2. Cena musi byæ wyra¿ona w z³otych polskich (PLN), z dok³adno¶ci± nie wiêksz± ni¿ dwa miejsca po przecinku.
3. Wykonawca poda w Formularzu Ofertowym stawkê podatku od towarów i us³ug (VAT) w³a¶ciw± dla przedmiotu zamówienia, obowi±zuj±c± wed³ug stanu prawnego na dzieñ sk³adania ofert. Okre¶lenie ceny ofertowej z zastosowaniem nieprawid³owej stawki podatki od towarów i us³ug (VAT) potraktowane bêd±, jako b³±d w obliczeniu ceny i spowoduje odrzucenie oferty, je¿eli nie ziszcz± siê ustawowe przes³anki omy³ki (na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 10 pzp w zwi±zku z art. 223 ust. 2 pkt 3 pzp).
4. Rozliczenie miêdzy Zamawiaj±cym a Wykonawc± bêd± prowadzone w z³otych polskich (PLN).
5. W formularzu oferty wykonawca wpisuje cenê netto za 1 j.m. (kolumna 5) oraz stawkê (w %) podatku VAT (kolumna 7) dla ka¿dego przedmiotu zamówienia.
6. Cenê netto za 1 j.m. (kolumna 5) oraz warto¶æ netto i brutto (kolumna 6 i 8) wykonawca zaokr±gla do dwóch miejsc po przecinku.
7. Warto¶æ netto (kolumna 6) stanowi iloczyn ilo¶ci szacunkowej (kolumna 4) oraz ceny netto za 1 j.m. (kolumna 5).
XVII . Opis kryteriów oceny ofert, wraz z podaniem wag tych kryteriów i sposobu oceny ofert:
1. Przy wyborze oferty Zamawiaj±cy bêdzie siê kierowa³ ni¿ej przedstawionymi kryteriami:
Lp. Nazwa kryterium Waga kryterium Szczegó³owy opis, wzór Uwagi, obja¶nienia
1 cena 60 O = (c. min./c. of) x60 c. min. – najni¿sza cena spo¶ród wszystkich z³o¿onych ofert;
c. of. – cena oferty dla której dokonuje siê obliczeñ
2 termin realizacji reklamacji 40 do 24 godz. (w³±cznie) – 40 pkt
25 -30 godz.(w³±cznie) – 38 pkt
31-48 godz.(w³±cznie) - 35 pkt
Zamawiaj±cy termin realizacji reklamacji bêdzie liczy³ od momentu przes³ania Wykonawcy faksem b±d¼ email zg³oszenia reklamacji
Maksymalny termin realizacji reklamacji nie mo¿e przekroczyæ 48 h, w przypadku zaoferowania terminu realizacji reklamacji d³u¿szego od 48 h, oferta otrzyma 0 pkt. W przypadku braku wpisania w formularzu ofertowym przez wykonawcê terminu realizacji reklamacji, zamawiaj±cy przyjmuje
w celu oceny danej oferty maksymalny termin realizacji reklamacji tj. 48 godzin.
2. Ocenie bêd± podlegaæ wy³±cznie oferty nie podlegaj±ce odrzuceniu.
3. Oferta, wype³niaj±ca w najwy¿szym stopniu wymagania okre¶lone w powy¿szym kryterium otrzyma maksymaln± liczbê punktów. Pozosta³ym Wykonawcom wype³niaj±cym wymagania kryterialne przypisana zostanie odpowiednio mniejsza (proporcjonalnie mniejsza) liczba punktów. Wynik bêdzie traktowany jako warto¶æ punktowa oferty.
4. Wynik – oferta, która dla konkretnego zadania przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejsz±, pozosta³e oferty zostan± sklasyfikowane zgodnie z ilo¶ci± uzyskanych punktów.
5. W toku badania i oceny ofert Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od Wykonawców wyja¶nieñ dotycz±cych tre¶ci z³o¿onych przez nich ofert lub innych sk³adanych dokumentów lub o¶wiadczeñ. Wykonawcy s± zobowi±zani do przedstawienia wyja¶nieñ w terminie wskazanym przez Zamawiaj±cego.
6. Zamawiaj±cy wybiera najkorzystniejsz± ofertê w terminie zwi±zania ofertą okre¶lonym w SWZ.
7. Je¿eli termin zwi±zania ofertą up³ynie przed wyborem najkorzystniejszej oferty, Zamawiaj±cy wezwie Wykonawcê, którego oferta otrzyma³a najwy¿sz± ocenê, do wyra¿enia, w wyznaczonym przez Zamawiaj±cego terminie, pisemnej zgody na wybór jego oferty.
8. W przypadku braku zgody, o której mowa w ust. 7, oferta podlega odrzuceniu, a Zamawiaj±cy zwraca siê o wyra¿enie takiej zgody do kolejnego Wykonawcy, którego oferta zosta³a najwy¿ej oceniona, chyba ¿e zachodz± przes³anki do uniewa¿nienia postêpowania.
4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji reklamacji
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udzia³u w postêpowaniu.
Na podstawie art. 112 ustawy Pzp, Zamawiaj±cy okre¶la warunki udzia³u w postêpowaniu dotycz±ce:1. Zdolno¶ci do wystêpowania w obrocie gospodarczym - Zamawiaj±cy nie okre¶la szczegó³owego warunku w tym zakresie.
2. Sytuacji ekonomicznej lub finansowej - Zamawiaj±cy nie okre¶la szczegó³owego warunku w tym zakresie.
3. Zdolno¶ci technicznej lub zawodowej - Zamawiaj±cy nie okre¶la szczegó³owego warunku w tym zakresie.
4. Ocena spe³nienia warunków udzia³u w postêpowaniu o zamówienie publiczne przeprowadzona bêdzie w oparciu o z³o¿one przez wykonawcê podmiotowe ¶rodki dowodowe okre¶lone w rozdziale XXII SWZ.
5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Okre¶lone w SWZ
5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: Okre¶lone w SWZ
5.8.) Wykaz przedmiotowych ¶rodków dowodowych:
Okre¶lone w SWZ5.9.) Zamawiaj±cy przewiduje uzupe³nienie przedmiotowych ¶rodków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych o¶wiadczeñ lub dokumentów:
Okre¶lone w SWZSEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie
6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Okre¶lone w warunkach umowy7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin sk³adania ofert: 2023-05-19 10:00
8.2.) Miejsce sk³adania ofert: https://ezamowienia.gov.pl/pl/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-05-19 10:30
8.4.) Termin zwi±zania ofert±: 30 dni
INNE PRZETARGI Z W£ODAWY
wiêcej: przetargi w W³odawie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Szko³y Podstawowej Nr 2 w G³ownie - 2025"
- Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Szko³y Podstawowej Nr 3 w G³ownie na 2025 rok
- "Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Miejskiego Przedszkola Nr 3 w G³ownie na 2025 rok"
- "Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych na potrzeby Zespo³u Szkó³ Centrum Kszta³cenia Rolniczego im. Macieja Rataja w Mieczys³awowie"
- ZAKUP I DOSTAWÊ ARTYKU£ÓW SPO¯YWCZYCH DO STO£ÓWKI PRZEDSZKOLNEJ PRZEDSZKOLA NR 1 W MILANÓWKU
- Na sukcesywn± sprzeda¿ artyku³ów spo¿ywczych w postaci mleka i nabia³u
wiêcej: Mleko w proszku »
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.