Ogłoszenie z dnia 2022-07-28
Powiązane ogłoszenia:
- 2022/BZP 00234579/01 - Ogłoszenie z dnia 2022-07-01
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
(2) Zapewnienie gorących posiłków osobom objętym pomocą przez Ośrodek Pomocy Społecznej na terenie miasta Gliwice
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W GLIWICACH
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003451973
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Górnych Wałów 9
1.5.2.) Miejscowość: Gliwice
1.5.3.) Kod pocztowy: 44-100
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL229 - Gliwicki
1.5.7.) Numer telefonu: 32/335 97 00
1.5.8.) Numer faksu: 32/230 80 27
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ops@ops.gliwice.eu
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://opsgliwice.pl/
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://ops.bip.gliwice.eu/zamowieniaPubliczne1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
(2) Zapewnienie gorących posiłków osobom objętym pomocą przez Ośrodek Pomocy Społecznej na terenie miasta Gliwice2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-8d6f65ce-f915-11ec-9a86-f6f4c648a056
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00281782
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-07-28
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00018662/04/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Zapewnienie gorących posiłków
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00234579/01
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: OPS-ZP.321.21.2022
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 155091,67 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Termin realizacji zamówienia: od podpisania umowy (nie wcześniej niż od 01.08.2022r.) do 31.12.2023r.
2. Posiłki muszą być wydawane w punkcie zlokalizowanym w rejonie ulic:
Lp. Łabędy
1. Anny Jagiellonki
2. Bolesława Chrobrego
3. Fabryczna
4. gen. A.Zawadzkiego
5. Główna
6. J.I.Kraszewskiego
7. Kwiatowa
8. Mechaników
9. Metalowców
10. Miła
11. Nad Kanałem
12. Nałkowskiej
13. Niepodległości
14. Oświęcimska
15. P.Gojawiczyńskiej
16. Piękna
17. Radosna
18. Spokojna
19. St.Jaracza
20. Stolarska
21. Strzelców Bytomskich
22. Wasilewskiej
23. Wierzbowa
24. Władysława Jagiełły
3. Maksymalna liczba posiłków do realizacji w trakcie trwania umowy 11310 a po zrealizowaniu tej ilości posiłków umowa wygasa. Wykonawca nie jest zobowiązany do zrealizowania maksymalnej ilości posiłków i nie przysługuje z tego tytułu roszczenie finansowe.
4. Minimalna liczba posiłków w trakcie trwania umowy wynosi 7917 posiłków.
5. Zamawiający będzie uiszczał opłatę tylko za faktycznie wydane posiłki, których odbiór potwierdzony zostanie przez osobę uprawnioną. Liczba posiłków określona w pkt 4 jest szacunkowa, może ulegać zwiększeniu w trakcie realizacji zamówienia, co nie spowoduje konsekwencji finansowych dla Zamawiającego i odszkodowawczych dla Wykonawcy.
6. Posiłki będą wydawane na podstawie przekazanej przez Zamawiającego imiennej listy osób uprawnionych do korzystania z posiłków wraz z indywidualnymi kartami obecności, przekazywanymi na 2 dni robocze przed rozpoczęciem miesiąca, w którym nastąpi żywienie. Lista z kartami przekazywana będzie za pośrednictwem elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP lub zakodowanego emaila.
7. Wydawanie posiłku następuje na podstawie dokumentu ze zdjęciem wyłącznie osobom uprawnionym i każdorazowo potwierdzone podpisem tej osoby.
8. Każdorazowo po zakończeniu wydawania posiłków w przypadku nieobecności osoby uprawnionej Wykonawca w miejscu podpisu wpisuje ”nieobecny”.
9. W przypadku przyznania posiłków w trakcie miesiąca Zamawiający będzie dokonywał zgłoszenia co najmniej 1 dzień roboczy przed dniem wydania pierwszego posiłku w formie elektronicznej wraz z indywidualną kartą obecności.
10. W przypadku uchylenia decyzji uprawniającej do korzystania z posiłków Zamawiający przekaże Wykonawcy pisemną informację o wstrzymaniu wydawania posiłku dla wskazanej osoby niepóźnej niż do godziny 9.00 w dniu wydania posiłków w formie elektronicznej.
11. Posiłki będą wydawane codziennie bez przerwy w ciągu całego roku, w godzinach 11:00 – 16:00 oraz w soboty i niedziele w godzinach 11:00-14:00. W dni ustawowe wolne określone w art. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy istnieje możliwość zastąpienia gorącego posiłku suchym prowiantem o zróżnicowanym składzie produktów żywieniowych, odpowiadającym wartości kalorycznej i cenie gorącego posiłku, bez możliwości zamiany posiłku na gotówkę.
12. Wykonawca posiada potencjał techniczny, który pozwoli na prawidłowe wykonanie zadania tj. dysponuje lokalem spełniającym wymogi sanitarno–higieniczne dopuszczone przez organ nadzoru sanitarnego do prowadzenia żywienia zbiorowego.
13. Powierzchnia lokalu zapewnia ustawienie na 20 miejsc umożliwiających jednoczesne spożywanie posiłków.
14. Lokal musi być ogrzany, wyposażony we wszystkie niezbędne do wykonania zamówienia urządzenia i sprzęt a w szczególności: niezbędną zastawę stołową, stoły z krzesłami zapewniając odpowiednie warunki do spożycia posiłku w pozycji siedzącej oraz miejsce do powieszenia wierzchniej odzieży.
15. Lokal musi posiadać zaplecze techniczne, zapewniające utrzymanie posiłków w odpowiednio wysokiej temperaturze przez cały czas ich wydawania.
16. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości miejsc siedzących zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego oraz innych służb, jednocześnie zapewniając możliwość skorzystania z konsumpcji posiłku wszystkim osobom skierowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Gliwicach bez dodatkowych kosztów.
17. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia łącznie z przepisami wykonawczymi do ww. ustawy.
18. Posiłki muszą być sporządzane z świeżych i pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem świeżych warzyw sezonowych, zapewniać nie mniej niż 850 kcal o temperaturze właściwej:
a) zupa, sosy – min. 75 st C
b) dania mięsne, półmięsne i bezmięsne – min. 63 st C
19. Posiłki muszą być zróżnicowane, a poszczególne potrawy mogą powtarzać się po 14 dniach kalendarzowych.
20. Posiłek musi się składać z gorącego dania obiadowego:
a) mięsnego 3 razy w tygodniu,
b) półmięsnego np. pierogi z mięsem, łazanki z kapustą i mięsem, kluski z mięsem raz w tygodniu,
c) bezmięsnego np. ryba, jajka kopytka, placki ziemniaczane raz w tygodniu,
d) gorącej zupy w ilości 500 ml + 150 g. wkładka (kiełbasa, mięso) i 4 kromki pieczywa wydawanej – dwa razy w tygodniu.
* lub wg ocenianego kryterium zaproponowanego w ofercie
21. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków z produktów przed upływem terminu ważności do spożycia, pobierania próbek posiłków we własnym zakresie oraz przechowywania zgodnie z wytycznymi zbiorowego żywienia a także do dostarczania w każdy piątek jadłospisu z określeniem szacunkowej wartości kalorycznej posiłków na następny tydzień.
22. Wykonawca zobowiązany jest do zawiadamiania Ośrodka o próbach zamiany gorącego posiłku na gotówkę lub odsprzedania innym osobom, nieodebrania przez dwa dni z rzędu posiłku oraz zachowanie w tajemnicy uzyskanych informacji na temat podopiecznych OPS w Gliwicach.
23. W przypadku żądania przez Zamawiającego dokumentów umożliwiających dokonanie kontroli należytego realizacji zadania Wykonawca zobowiązany jest udostępnienie ich na każde żądanie.
24. W przypadku występowania stanów epidemicznych lub innych i wprowadzeniu obowiązku wydawania posiłków wyłącznie „na wynos” Zamawiający dopuszcza zwiększenie stawki za 1 posiłek o koszt opakowania jednorazowego wraz z sztućcami na ten czas, nie przekraczający 7% kosztu 1 posiłku.
25. Przez cały okres trwania umowy Wykonawca musi być ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na kwotę nie mniejszą niż 70 000 zł (słownie: siedemdziesiąt tysięcy zł).
26. Wykonawca przed podpisaniem umowy przedłoży Zamawiającemu kserokopię polisy, a w przypadku jej braku – innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony, poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę.
27. Wykonawca ma obowiązek po każdorazowym odnowieniu polisy, a w przypadku jej braku – innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony, przedłożyć Zamawiającemu kserokopię polisy, a w przypadku jej braku – innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony, potwierdzoną za zgodność z oryginałem, w terminie 14 dni kalendarzowych.
28. W przypadku nie odnowienia przez Wykonawcę w trakcie realizacji umowy polisy,
a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony, Zamawiający może odstąpić od umowy albo ubezpieczyć Wykonawcę na jego koszt. Koszty poniesione na ubezpieczenie Wykonawcy Zamawiający potrąci z wynagrodzenia Wykonawcy.
29. Odstąpienie od umowy z przyczyn, o których mowa w niniejszym ustępie stanowi odstąpienie z przyczyn zawinionych przez Wykonawcę.
CAŁKOWITY Szczegółowy opis w całości znajduje się w SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 180901,18 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 180901,18 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 180901,18 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mały przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: PRZEDSIĘBIORSTWO USŁUGOWO-HANDLOWE "IWO" IWONA GARCZAREK-CIEKOT
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: NIP 6310024446
7.3.3) Ulica: Jagiellońska 38
7.3.4) Miejscowość: Zabrze
7.3.5) Kod pocztowy: 41-800
7.3.6.) Województwo: śląskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
PRZEDSIĘBIORSTWO USŁUGOWO-HANDLOWE "IWO" IWONA GARCZAREK-CIEKOT
jakie przetargi wygrała firma
PRZEDSIĘBIORSTWO USŁUGOWO-HANDLOWE "IWO" IWONA GARCZAREK-CIEKOT
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-07-19
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 180901,18 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2022-08-01 do 2023-12-318.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA IX INFORMACJE DODATKOWE
Zgodnie z art. 239 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1129 z pózn. zm.) (zwanej dalej ustawa Pzp) - Zamawiający dokonał wyboru najkorzystniejszej oferty
na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w dokumentach zamówienia.
Zgodnie z art. 255 pkt 3) Pzp Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli:
3) cena lub koszt najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny lub kosztu najkorzystniejszej oferty.
Uzasadnienie faktyczne:
Wybrana oferta uzyskała najwyższą liczbę punktów - jest zgodna z warunkami zamówienia i ustawa Prawo zamówień publicznych.
Kwota oferty przewyższała kwotę, którą Zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, jednak zgodnie z art. 255 pkt. 3) ustawy Pzp " 3) Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia
publicznego, jeżeli cena lub koszt najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny lub kosztu najkorzystniejszej oferty.
INNE PRZETARGI Z GLIWIC
- 4WOG-1200.2712.104.2024 Roboty budowlane: Naprawa systemu wentylacji w budynku nr 6 Bytom.
- Dostawy artykułów żywnościowych do Zespołu Szkolno Przedszkolnego nr 15 w Gliwicach.
- Ochorna obiektów zarządzanych przez MZUK Gliwice
- Dostawa mineralizatora mikrofalowego
- DZ/0270/ZP-27/2024 Ubezpieczenie zdrowotne dla pracowników: Sieć Badawcza Łukasiewicz - Górnośląski Instytut Technologiczny
- Dostawa mięsa, wędlin i drobiu do stołówki Internatu w Zespole Szkół Techniczno-Informatycznych w Gliwicach w 2025 roku
więcej: przetargi w Gliwicach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługę cateringu - przygotowanie i dostawę gotowych posiłków do Szkoły Podstawowej nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. Jana Pawła II w Krotoszynie w okresie od stycznia do grudnia 2025 roku.
- Usługa cateringu- przygotowanie i dowóz posiłków do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szkoły Podstawowej w Cianowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szkoły Podstawowej w Smardzowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szkoły Podstawowej w Szczodrkowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddz. przedszkolnych i uczniów klas I - VIII S P im. Stulecia Odzyskania Niepodległości Polski w Minodze na zasadach cateringowych w 2025r.
więcej: Usługi podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.