eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Odolanów"Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb Gminno-Miejskiego Centrum Pomocy "Wiara-Nadzieja-Miłość" w Odolanowie"



Ogłoszenie z dnia 2021-12-08


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb Gminno-Miejskiego Centrum Pomocy “Wiara-Nadzieja-Miłość” w Odolanowie”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gminno-Miejskie Centrum Pomocy "Wiara-Nadzieja-Miłość"

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 250968305

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Raszkowska 36

1.5.2.) Miejscowość: Odolanów

1.5.3.) Kod pocztowy: 63-430

1.5.4.) Województwo: wielkopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL416 - Kaliski

1.5.7.) Numer telefonu: 62/733 20 44

1.5.8.) Numer faksu: 62/733 20 44

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat.gmcp@odolanow.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.gmcentrum.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

www.miniportal.uzp.gov.pl

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność


Pomoc społeczna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb Gminno-Miejskiego Centrum Pomocy “Wiara-Nadzieja-Miłość” w Odolanowie”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-dd913078-3c9b-11ec-8c2d-66c2f1230e9c

2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00304432

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2021-12-08

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00004790/02/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb Gminno - Miejskiego Centrum Pomocy "Wiara - Nadzieja - Miłość" w Odolanowie

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00255353/01

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: ZP.262.2.2021

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 587630,56 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego dla mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej, uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy, a także seniorów Dziennego Domu Senior+. Usługa objęta przedmiotem zamówienia powinna być wykonywana zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym w szczególności przepisami ustawy z dn. 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. Z 2020 r., poz. 2021), ustawy z dnia 5 sierpnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1845), rozporządzeniami Wykonawczymi, rozporządzeniami unijnymi oraz z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – HACCP.
W Gminno – Miejskim Centrum Pomocy zwanym dalej „Centrum” może przebywać do 80 osób, w tym:
- 15 mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej,
- 35 uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy,
- 30 seniorów Dziennego Domu Senior+.
Liczba osób żywionych nie jest stała. Liczba mieszkańców oraz uczestników i seniorów może zmieniać się okresowo, ze względu na wyjazdy, urlop, pobyty w szpitalach itp. Może ona także ulec zmniejszeniu w sposób naturalny.
W okresie trwania umowy Wykonawca zapewni:
- codzienne wyżywienie składające się z 5 dań dla mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej
- w dni robocze obiad – I danie (zupa) dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy
- w dni robocze obiad (II danie) dla seniorów z Dziennego Domu Senior+.
Maksymalnie można żywić 15 mieszkańców oraz 35 uczestników ŚDS i 30 seniorów DDS+. Rzeczywista ilość wynikać będzie z bieżących potrzeb zamówienia zależnych od ilości przebywających mieszkańców i uczestników ŚDS oraz seniorów DDS+. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki.
Dla mieszkańców ODPS przygotowywanych jest codziennie 5 posiłków o ustalonych porach dnia:
śniadanie w godzinach 8.00 – 10.00
obiad- pierwsze danie w godzinach 12:30- 14:30
obiad- drugie danie w godzinach 12:30-14:30
podwieczorek- w godzinach 15:00-17:00
kolacja- w godzinach 18:00-20:00
Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki pod adres:
- ul. Raszkowska 36, 63-430 Odolanów dla Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej oraz Środowiskowego Domu Samopomocy;
- ul. Dworcowa 2, 63-430 Odolanów dla Dziennego Domu „Senior +”
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej ( Dz. U. z 2018r., poz. 734) mieszkańcy powinni przez całą dobę mieć dostęp do podstawowych produktów żywnościowych i napojów (chleb – 1 bochenek, masło – 1 kostka, herbata – 5 saszetek, dżem – 1 słoik 250 g ) w miejscu wskazanym przez Zamawiającego.
Usługa obejmuje przygotowanie posiłków z produktów zakupionych przez Wykonawcę, dowóz posiłków na adresy wskazane wyżej - własnym transportem Wykonawcy oraz dystrybucję posiłków przez Wykonawcę w godzinach wskazanych w pkt. Przygotowywanie posiłków musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach Ustawy z dnia 28 października 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r., poz. 2021) i innych w tym zakresie, jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
Wymaga się od wykonawcy przygotowywania następujących diet dla mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej:
- dieta podstawowa,
- dieta lekkostrawna,
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów prostych (cukrzycowa). Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć o określonych w niniejszej SWZ porach dnia własnym pojazdem (przystosowanym do transportu żywności), w termoportach. Dystrybucję posiłków zapewnią pracownicy Wykonawcy. Wydawać będą posiłki dla mieszkańców ODPS oraz obiady dla uczestników ŚDS, natomiast dystrybucją posiłków dla seniorów zajmują się pracownicy Zamawiającego.
Wykonawca w okresie Świąt Wielkanocnych, Bożego Narodzenia i innych, będzie uwzględniał w jadłospisie produkty żywnościowe niezbędne do sporządzenia potraw właściwych dla tych świąt. Do obowiązków Wykonawcy będzie również należało zapewnienie pączków z okazji Tłustego Czwartego, posiłków postnych w Środę Popielcową i Wielki Piątek (w oparciu o jadłospisy zaakceptowane przez zamawiającego) wraz z dochowaniem stosownej oprawy tych posiłków.
Wykonawca zobowiązany jest przedstawiać Zamawiającemu propozycje jadłospisów dekadowych z 3 - dniowym wyprzedzeniem, w którym uwzględnione zostaną diety. Wykonawca zobowiązany jest do stosowania i uwzględniania sugestii i uwag Zamawiającego w zakresie planowanych produktów i potraw. O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisów zgodnie z zasadami żywienia i dietetyki opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki powinny pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka z przewagą pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne. Jadłospis powinien uwzględniać dostępność i wykorzystanie produktów sezonowych. Wykonawca zapewni posiłki wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących w szczególności nie będzie używać produktów typu instant oraz gotowych produktów typu: konserwy mięsne, mielonki, pasztety, szynki, gulasze angielskie, mięsa mrożone, suszone, ziemniaki instant, jajka w proszku, zupy instant, pierogi mrożone, klopsy, gołąbki, krokiety itp., jaja surowe bezpośrednio do spożycia w postaci kremów, majonezów, legumin. Używać będzie masła świeżego 82 % tłuszczu, a nie produktów masłopodobnych, mleka o zawartości min. 2% tłuszczu, Używać będzie serów, a nie produktów seropodobnych, twarogów min. półtłustych. Zapewni różnorodne wędliny wysokiej jakości ( bez dodatków skrobi, soi ) zawierające min. 70% mięsa oraz mięso odkostnione w sposób niemechaniczny, warzywa – papryka, pomidor, ogórki. Uwzględniać należy potrawy z mięsa wieprzowego i drobiowego. Zupy powinny być gotowane na wywarze mięsnym, zabielane śmietaną lub jogurtem, zawierać widoczne nierozgotowane warzywa lub inne produkty stosowane do danego rodzaju zupy w ilości 200 g na 500 ml. Potrawy powinny być doprawione. Smak potraw urozmaicony za sprawą przypraw i ziół.
Zamawiający wymaga, aby dostarczone posiłki były zróżnicowane pod względem rodzajowym.
Pierwszy jadłospis zostanie dostarczony Zamawiającemu nie później niż 1 dzień od dnia podpisania umowy.
Proponowany jadłospis obowiązkowo powinien zawierać:
1. ciasta w sobotę, niedzielę i święta dla wszystkich diet
2. produkty wymienione w propozycjach dla każdej z diet uwzględniając, aby:
a) śniadanie składało się z: zupy mlecznej – za wyjątkiem soboty i niedzieli, w sobotę kakao, pieczywa, masła, wędliny lub pasty lub sera lub inne z propozycji wymienionych w tabeli, warzyw, dodatków, kawy lub herbaty
b) obiad składa się z: zupy, dania głównego w tym: 3 x mięso niemielone, 2 x forma mięsa mielonego, 1 x kluski lub pierogi, naleśniki, racuchy, lub placki ziemniaczane, 1 x ryba, 1 x w m-cu śledź w śmietanie, 3 x inne z propozycji wymienionych w tabeli, warzyw, napoju
c) podwieczorek dla diet składał się z propozycji wymienionych w tabeli
d) kolacja składała się z: pieczywa, masła, wędliny lub pasty lub sera lub inne z propozycji wymienionych w tabeli, kawy lub herbaty
Zamawiający wymaga, aby mieszkańcy otrzymywali jeden raz w dekadzie ciepłą kolację.
Przygotowania posiłków powinny być zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności oraz zgodnie z bezpieczeństwem ( zgodnie z normami HACCP). Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55320000-9 - Usługi podawania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 1

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 1

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 587630,56 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 587630,56 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 0 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mały przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Urszula Prokop Gościniec, Restauracja "Nadbaryczna"

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6220100534

7.3.3) Ulica: Fr.Sójki 25

7.3.4) Miejscowość: Odolanów

7.3.5) Kod pocztowy: 63-430

7.3.6.) Województwo: wielkopolskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2021-12-03

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 634641,00 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2022-01-01 do 2023-12-31

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.