Ogłoszenie z dnia 2024-05-02
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00261613/01 - Ogłoszenie z dnia 2024-03-27
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców DPS
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000686552
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Traugutta 45
1.5.2.) Miejscowość: Orzesze
1.5.3.) Kod pocztowy: 43-180
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22C - Tyski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia@dpsorzesze.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://dpsorzesze.bip.gov.pl/
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-55c76ab2-ec13-11ee-b4e0-4ac387c144e31.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
pomoc społeczna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców DPS2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-55c76ab2-ec13-11ee-b4e0-4ac387c144e3
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00309435
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-05-02
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00061925/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowanie i dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców DPS
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00261613
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: FK.261.1.2024.MA
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 760000 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem i zakresem zamówienia jest przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu
(dalej: „DPS”).
2. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w DPS. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach:
a) dieta podstawowa – 55 osoby;
b) dieta lekkostrawna – 17 osób;
c) dieta z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych – 3 osoby;
d) dieta purynowa – 1 osoba;
e) dieta wrzodowa – 4 osoby;
f) dieta wątrobowa – 1 osoba;
g) dieta małosolna – 1 osoba;
h) dieta wysokobiałkowa – 1 osoba;
i) dieta niskolaktozowa – 2 osoby;
j) dieta niskofenyloanalinowa – 1 osoba;
k) dieta cukrzycowa – 3 osoby;
l) dieta hypocholesterolowa – 1 osoba.
3. Zamawiający określa następujące, szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i realizacji zamówienia:
4.1. Posiłki dla mieszkańców winne być dostarczone o ściśle ustalonych porach dnia, tj.:
a) śniadanie w przedziale godzinowym: 730-800,
b) obiad w przedziale godzinowym: 1200-1230,
c) kolację wykonawca przywozi wraz z obiadem.
4.2. Dzienna ilość posiłków wynosi: 3 x 90 porcji.
UWAGA: W sytuacjach szczególnych ilość posiłków może ulec zmianie, np. w przypadku wyjazdu mieszkańców na turnus rehabilitacyjny lub
do innych miejsc (np. szpital, wycieczki itp.). W takich sytuacjach Zamawiający ma prawo zrezygnować z posiłku lub zgłosić wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków – suchy prowiant, a wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu
i sposobu wykonania wymaganych dostaw. Zmiany zakresu usług
i wynagrodzenia dotyczące w/w sytuacji zostały opisane w projektowanych postanowieniach umowy, stanowiących Załącznik nr 3 do SWZ („Projekt umowy").
4.3. Wyżywienie dotyczy wszystkich dni w tygodniu.
4.4. Na całodzienne wyżywienie składają się:
4.4.1. Śniadanie wraz z napojami:
a) zupa mleczna w termosie dla każdego zespołu oddzielnie
(6 zespołów) – niesłodzona;
b) chleb krojony oraz masło dla każdego zespołu oddzielnie – zgodnie z poniższym wykazem:
ZESPÓŁ ILOŚĆ MASŁA ILOŚĆ I RODZAJ PIECZYWA
I 2 kostki - 1 WEK
- 1 WIELOZIARNISTY
- 1 PSZENNY
II 5 kostek - 4 PSZENNE
- 2 WEKI
- 2 GRAHAMY
III 4 kostki - 1 PSZENNY
- 2 WEKI
- 4 PEŁNOZIARNISTE
IV 5 kostek - 4 PSZENNE
- 2 WEKI
- 2 WIELOZIARNISTE
V 4 kostki - 4 PSZENNE
- 2 WEKI
- 2 PEŁNOZIARNISTE
VI
HOSTEL
4 kostki - 3 PSZENNE
- 2 WEKI
- 2 WIELOZIARNISTE
─ gramaż pieczywa:
Weki – według standardów sprzedaży pieczywa
Graham, pełnoziarnisty – nie mniej niż 500 g
Pszenny – nie mniej niż 800 g
─ wykaz masła oraz pieczywa – podana ilość dotyczy śniadania oraz kolacji, którą wykonawca ma obowiązek dostarczyć wraz ze śniadaniem
─ wszystkie chleby muszą być krojone, w pierwszym dniu ważności do spożycia, data ważności musi być potwierdzona etykietą;
c) masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, musi być
w oryginalnym opakowaniu min. 200 g kostka, tak aby Zamawiający mógł sprawdzić zawartość tłuszczu;
d) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie;
e) do każdego śniadania obowiązkowo warzywa, id.. pomidor, ogórek, rzodkiewktd.td.;
f) do każdego śniadania obowiązkowo 3 kg cukru (0,5 kg
na każdy zespół, Zamawiający sam dokona podziału);
g) jeden raz w tygodniu musi być ciepłe śniadanie np. ciepła kiełbasa, jajecznica itd.;
h) napoje gorące typu herbata, kawa, kakao dla każdego zespołu oddzielnie – niesłodzone;
4.4.2. Obiad – diety jak w ust. 3 powyżej:
a) pierwsze danie: zupa w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów);
b) drugie danie: w termosach dla każdego zespołu oddzielnie
(6 zespołów);
c) do każdego obiadu obowiązkowo owoc, dla każdego mieszkańca (bez względu na rodzaj diety), owoce muszą być urozmaicone;
d) kompot;
4.4.3. kolacja dostarczana łącznie z obiadem
(oprócz masła i chleba, które są dostarczane przy śniadaniu):
a) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie;
b) napoje typu herbata, kawa, kakao – niesłodzone;
c) raz w tygodniu musi być ciepła kolacja np. bigos, leczo, bogracz, kiełbasa na gorąco itd. (w innym dniu niż ciepłe śniadanie), ponieważ kolacja jest przywożona z obiadem podgrzanie kolacji jest w gestii Zamawiającego. Waga porcji minimum 200 g.
4.5. Zamawiający wymaga zachowania gramatury poniższych produktów
na talerzu w granicach:
a) zupa mleczna, 250 ml;
b) wędlina i wyroby wędliniarskie, nie mniej niż 100 g na osobę – dopuszcza się podanie raz w tygodniu wędliny podrobowej, wędliny typu mielonka, dopuszcza się również raz w tygodniu wędlinę typu parówka na gorąco, w pozostałe dni zawartość mięsa w wędlinie
nie może być mniejsza niż 85%;
c) sałatki (różne), nie mniej niż 100 g na osobę;
d) twarogi (różne), nie mniej niż 100 g na osobę;
e) konserwa rybna, nie mniej niż 1 puszka na osobę (150-170 g);
f) makrela wędzona, 1 szt. (150-200 g) na osobę;
g) ser żółty, nie mniej niż 100 g na osobę;
h) produkty podawane w zestawie, np.: ser-wędlina gramatura dostosowana;
i) jajko, nie mniej niż 2 sztuki na osobę;
j) pasty (różne), nie mniej niż 100 g na osobę;
k) pasztet, ser topiony, nie mniej niż 50 g na osobę;
l) warzywa jako dodatek do śniadania, 50 g na osobę;
m) napoje, 400 ml – niesłodzone;
n) zupy podawane do obiadu, nie mniej niż 0,3 litra na osobę;
o) owoc lub owoce, nie mniej niż 200 g;
p) mięso gotowe do spożycia, nie mniej niż 150 g na osobę;
q) ryba (filet) gotowa do spożycia, nie mniej niż 200 g na osobę –
bez ości;
r) surówki do obiadu, nie mniej niż 150 g na osobę
s) ziemniaki gotowe do spożycia, nie mniej niż 300 g na osobę
t) inne potrawy gotowe do spożycia, np. naleśniki, zapiekanka, pierogi, gołąbki, leczo itd., nie mniej niż 300 g na osobę
4.6. Śniadania, obiady i kolacje muszą być urozmaicone.
4.7. Minimum trzy razy w tygodniu powinien być obiad mięsny: wtorki, czwartki, niedziele (drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina), mięso w postaci zmielonej jest dopuszczalne tylko 2x w tygodniu, a raz w tygodniu ryba (filet).
4.8. W niedzielę i święta musi być obiad mięsny typu pieczeń wieprzowa, rolada wołowa lub wieprzowa, kotlet wieprzowy.
4.9. Zamiennik ziemniaków typu kasza, makaron jest dopuszczalny
raz w tygodniu.
4.10. Wykonawca zapewni raz w tygodniu (środa) herbatę w ilości 6 paczek
po 50 szt. każda (nie mogą to być granulki) oraz 18 kg cukru.
Raz w miesiącu 6 paczek herbaty owocowej (druga środa miesiąca).
4.11. Wykonawca w okresie od 1 kwietnia do 30 września każdorazowo
do śniadania zapewni dodatkowo 5 litrów napoju (przegotowanej wody
z sokiem lub wody mineralnej) na każdy zespół (6 zespołów).
4.12. Zgodnie z § 6 ust. 1 pkt 6 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 734 z póżn.zm.) podstawowe produkty żywnościowe i napoje są dostępne przez całą dobę, w związku z tym wykonawca zapewni dodatkowo całodzienny dostęp do chleba, masła oraz dżemu lub pasztetu (chleb 1 szt./a 1 kg; masło 1 szt./a 200 g; dżem lub pasztet 1 szt./a 250 g) na każde żądanie Zamawiającego, które będzie zgłaszane dzień wcześniej telefonicznie, faxem lub e-mailem.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 4
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 776902,50 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 1114272 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 776902,50 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: PUPH PIETRUSZKA DARIA BARTOSIK
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6462103482
7.3.3) Ulica: KASZTANOWA 11E
7.3.4) Miejscowość: GÓRA
7.3.5) Kod pocztowy: 43-227
7.3.6.) Województwo: dolnośląskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
PUPH "PIETRUSZKA"'DARIA BARTOSIK
jakie przetargi wygrała firma
PUPH "PIETRUSZKA"'DARIA BARTOSIK
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2024-04-29
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 776902,50 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2024-06-01 do 2025-05-318.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
INNE PRZETARGI Z ORZESZA
- Dostawy wyrobów medycznych dla potrzeb Szpitala Chorób Płuc w Orzeszu
- Dostawa środków dezynfekcyjnych do bronchoskopu dla potrzeb Szpitala Chorób Płuc w Orzeszu
więcej: przetargi w Orzeszu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa cateringowa
- Świadczenie usługi cateringowej dla 400 osób w dniu 27.03.2025 r. podczas organizowanej w Politechnice Warszawskiej konferencji pn.: "Łączy nas PW"
- Usługa cateringowa
- Usługa cateringowa dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 9 w Ostrowcu Świętokrzyskim
- Zatrudnienie specjalistów do prowadzenia zajęć aktywizujących ruchowo dla seniorów warsztatów plastycznych, florystycznych i kulinarnych oraz usługa organizacji turnusów rehabilitacyjnych.
- Wykonanie usługi organizacji konferencji dla 50 osób.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.