Ogłoszenie z dnia 2023-07-20
Powiązane ogłoszenia:
- 2023/BZP 00290120/01 - Ogłoszenie z dnia 2023-07-05
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Dostawy
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do Zespołu Szkolno-Przedszkolny w Bulowicach od 01.09.2023r do 31.12.2023r- IV części
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY W BULOWICACH
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 120307441
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Bielska 59
1.5.2.) Miejscowość: Bulowice
1.5.3.) Kod pocztowy: 32-652
1.5.4.) Województwo: małopolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL21A - Oświęcimski
1.5.7.) Numer telefonu: 33 845 20 70
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zspbulowice@edukacja.kety.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: zspbulowice.edukacja.kety.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://gminakety.ezamawiajacy.pl/pn/gminakety/demand/119013/notice/public/details1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do Zespołu Szkolno-Przedszkolny w Bulowicach od 01.09.2023r do 31.12.2023r- IV części2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-e337a1be-1a6f-11ee-a60c-9ec5599dddc1
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00317911
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-07-20
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00074778/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.1 Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Bulowicach od 01.09.2023 r. do 31.12.2023 r.
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00290120
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: ZSP.260.5.2023
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
Część 1
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do Zespołu Szkolno-Przedszkolny w Bulowicach od 01.09.2023r do 31.12.2023r- IV częściCzęść I – Artykuły spożywcze i mrożonki
4.5.3.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
15896000-5 - Produkty głęboko mrożone
15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
4.5.5.) Wartość części: 64412,76 PLN
Część 2
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do Zespołu Szkolno-Przedszkolny w Bulowicach od 01.09.2023r do 31.12.2023r- IV częściCzęść II - Mięso drobiowe
4.5.3.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
15112000-6 - Drób
4.5.5.) Wartość części: 31658,00 PLN
Część 3
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do Zespołu Szkolno-Przedszkolny w Bulowicach od 01.09.2023r do 31.12.2023r- IV częściCzęść III – Mięso wieprzowe i wołowe, wędliny
4.5.3.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
15131130-5 - Wędliny
4.5.5.) Wartość części: 26027,25 PLN
Część 4
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Zakup i sukcesywna dostawa produktów żywnościowych do Zespołu Szkolno-Przedszkolny w Bulowicach od 01.09.2023r do 31.12.2023r- IV częściCzęść IV – Warzywa i owoce
4.5.3.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.5.5.) Wartość części: 35103,02 PLN
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
Część 1
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 1)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Zgodnie z zapisami art. 255 ust. 6) ustawy Zam. unieważnia postępowanie o udzielenie zam., jeżeli postęp. obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zam. publ.. Przesłanka unieważnienia postęp. określona ww. przepisie opiera się na trzech okolicznościach których łączne wystąpienie skutkuje koniecznością jego zastosowania, tj.:
1) musi wystąpić naruszenie przepisów ustawy regulujących udzielanie zamów. (wada postępowania);
2) wada ta ma skutkować niemożliwością zawarcia niepodleg. unieważnieniu umowy;
3) wada ta musi być niemożliwa do usunięcia.
Wyżej wskazane okoliczności występują w przedm. postęp., dla tego postęp. to obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu ze względu na to, iż Zam. w form. asortym. – cen. (stan. zał. nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe stawki podatku VAT., niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w zwi. z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U.2022 poz.931 ze zm.). Postęp. na dostawę artykułów żywnościowych, składało się z IV części- złożono następ. oferty:
Część I – Artykuły spożywcze i mrożonki:
1) OF. NR 4 - LÓD-POL M.K. WISŁA sp. j.- 69 664,95 zł
2) OF. NR 6 - CHŁODNIE EUROPEJSKIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - 74 788,53 zł
3) OF. NR 7 - ZAKŁADY PRODUKCJI SPOŻYWCZEJ AMBI, M.KARKUT I WSPÓLNICY sp.j. - 69 918,41 zł
Część II –Mięso drobiowe:
1) OF. NR 1 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA DROBIU MARICA SP Z O.O.SP K; - 28 927,50 zł
2) OF. NR 2 - GRUPA DROBIARSKA DAKPOL MAREK BEJM SPÓŁKA KOMANDYTOWA - 26 470,00 zł
3) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 480,85 zł
Część III –Mięso wieprzowe i wołowe, wędliny:
1) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 394,10 zł
Część IV –Warzywa i owoce:
1) OF. NR 5 - HURTOWNIA WARZYW I OWOCÓW MIZERA & MIZERA - sp. j. - 39 764,16 zł
Zam. w toku badania i oceny ofert dostrzegł, że w form. asortym. – cen. (stan. zał.i nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe, niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w związku z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług w zw. z zał. nr 3 do ww. ustawy, stawki podatku VAT dla w/w. pozycji artykułów. Wobec dostrzeżenia błędu w dok. postęp., Zam. postanawia unieważnić postępowanie w oparciu o art. 255 ust. 6) ustawy. Jednocześnie Zam. zauważył, że niektórzy z Wyk. dokonali samodzielnej modyfikacji stawek podatku w form. asortym. – cen. wskazując prawidłowo stawki tego podatku, w wyniku czego Zam. stwierdził, iż złożone oferty są nieporównywalne. Zam., na obecnym etapie postępowania, nie może dokonać zmiany stawki podatku VAT wskazanej w dokumentach zam., ponieważ, zgodnie z art. 286 ust. 1 ustawy Pzp, wszelkie zmiany treści SWZ powinny być dokonywane przed upływem terminu składania ofert. Jednocześnie Zam. nie ma podstaw prawnych do tego, aby poprawić w ofertach u Wyk. stawek podatku na te prawidłowe, ponieważ Wyk. Ci przyjmując dane stawki VAT kierowali się wiążącymi wytycznymi Zam., zawartymi w dok. zam.. Błędnie zastosowana stawka podatku wskutek wprowadzenia w błąd Wyk. przez Zam. co do wysokości tej stawki stanowi wadliwość niepodlegającą poprawieniu.. Zgodnie z Rozporz. Min.a Finansów z dnia 23.06.2023 r. zmieniające rozporz. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 r. , jak wskazano, obowiązywanie zerowej stawki podatku VAT na żywność zostało przedłużone z 30.06.2023 r. do 31.12.2023 r. W zaistniałej sytuacji niemożliwy jest zatem wybór najkorzyst. of., bez naruszenia art. 17 ust. 2 ustawy Pzp. Wskazanie nieprawidłowej stawki VAT w dok. Zam., może być uznane za działanie naruszające zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wyk., ponieważ Zam. nie może zmieniać SWZ (poprawić błędu) po otwarciu of. Pozostałe zgodnie z treścią zawiadomienia o uniewanieniu z dn. 20.07.2023 r.
Część 2
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 2)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Zgodnie z zapisami art. 255 ust. 6) ustawy Zam. unieważnia postępowanie o udzielenie zam., jeżeli postęp. obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zam. publ.. Przesłanka unieważnienia postęp. określona ww. przepisie opiera się na trzech okolicznościach których łączne wystąpienie skutkuje koniecznością jego zastosowania, tj.:
1) musi wystąpić naruszenie przepisów ustawy regulujących udzielanie zamów. (wada postępowania);
2) wada ta ma skutkować niemożliwością zawarcia niepodleg. unieważnieniu umowy;
3) wada ta musi być niemożliwa do usunięcia.
Wyżej wskazane okoliczności występują w przedm. postęp., dla tego postęp. to obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu ze względu na to, iż Zam. w form. asortym. – cen. (stan. zał. nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe stawki podatku VAT., niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w zwi. z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U.2022 poz.931 ze zm.). Postęp. na dostawę artykułów żywnościowych, składało się z IV części- złożono następ. oferty:
Część I – Artykuły spożywcze i mrożonki:
1) OF. NR 4 - LÓD-POL M.K. WISŁA sp. j.- 69 664,95 zł
2) OF. NR 6 - CHŁODNIE EUROPEJSKIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - 74 788,53 zł
3) OF. NR 7 - ZAKŁADY PRODUKCJI SPOŻYWCZEJ AMBI, M.KARKUT I WSPÓLNICY sp.j. - 69 918,41 zł
Część II –Mięso drobiowe:
1) OF. NR 1 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA DROBIU MARICA SP Z O.O.SP K; - 28 927,50 zł
2) OF. NR 2 - GRUPA DROBIARSKA DAKPOL MAREK BEJM SPÓŁKA KOMANDYTOWA - 26 470,00 zł
3) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 480,85 zł
Część III –Mięso wieprzowe i wołowe, wędliny:
1) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 394,10 zł
Część IV –Warzywa i owoce:
1) OF. NR 5 - HURTOWNIA WARZYW I OWOCÓW MIZERA & MIZERA - sp. j. - 39 764,16 zł
Zam. w toku badania i oceny ofert dostrzegł, że w form. asortym. – cen. (stan. zał.i nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe, niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w związku z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług w zw. z zał. nr 3 do ww. ustawy, stawki podatku VAT dla w/w. pozycji artykułów. Wobec dostrzeżenia błędu w dok. postęp., Zam. postanawia unieważnić postępowanie w oparciu o art. 255 ust. 6) ustawy. Jednocześnie Zam. zauważył, że niektórzy z Wyk. dokonali samodzielnej modyfikacji stawek podatku w form. asortym. – cen. wskazując prawidłowo stawki tego podatku, w wyniku czego Zam. stwierdził, iż złożone oferty są nieporównywalne. Zam., na obecnym etapie postępowania, nie może dokonać zmiany stawki podatku VAT wskazanej w dokumentach zam., ponieważ, zgodnie z art. 286 ust. 1 ustawy Pzp, wszelkie zmiany treści SWZ powinny być dokonywane przed upływem terminu składania ofert. Jednocześnie Zam. nie ma podstaw prawnych do tego, aby poprawić w ofertach u Wyk. stawek podatku na te prawidłowe, ponieważ Wyk. Ci przyjmując dane stawki VAT kierowali się wiążącymi wytycznymi Zam., zawartymi w dok. zam.. Błędnie zastosowana stawka podatku wskutek wprowadzenia w błąd Wyk. przez Zam. co do wysokości tej stawki stanowi wadliwość niepodlegającą poprawieniu.. Zgodnie z Rozporz. Min.a Finansów z dnia 23.06.2023 r. zmieniające rozporz. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 r. , jak wskazano, obowiązywanie zerowej stawki podatku VAT na żywność zostało przedłużone z 30.06.2023 r. do 31.12.2023 r. W zaistniałej sytuacji niemożliwy jest zatem wybór najkorzyst. of., bez naruszenia art. 17 ust. 2 ustawy Pzp. Wskazanie nieprawidłowej stawki VAT w dok. Zam., może być uznane za działanie naruszające zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wyk., ponieważ Zam. nie może zmieniać SWZ (poprawić błędu) po otwarciu of. Pozostałe zgodnie z treścią zawiadomienia o uniewanieniu z dn. 20.07.2023 r.
Część 3
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 3)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Zgodnie z zapisami art. 255 ust. 6) ustawy Zam. unieważnia postępowanie o udzielenie zam., jeżeli postęp. obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zam. publ.. Przesłanka unieważnienia postęp. określona ww. przepisie opiera się na trzech okolicznościach których łączne wystąpienie skutkuje koniecznością jego zastosowania, tj.:
1) musi wystąpić naruszenie przepisów ustawy regulujących udzielanie zamów. (wada postępowania);
2) wada ta ma skutkować niemożliwością zawarcia niepodleg. unieważnieniu umowy;
3) wada ta musi być niemożliwa do usunięcia.
Wyżej wskazane okoliczności występują w przedm. postęp., dla tego postęp. to obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu ze względu na to, iż Zam. w form. asortym. – cen. (stan. zał. nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe stawki podatku VAT., niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w zwi. z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U.2022 poz.931 ze zm.). Postęp. na dostawę artykułów żywnościowych, składało się z IV części- złożono następ. oferty:
Część I – Artykuły spożywcze i mrożonki:
1) OF. NR 4 - LÓD-POL M.K. WISŁA sp. j.- 69 664,95 zł
2) OF. NR 6 - CHŁODNIE EUROPEJSKIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - 74 788,53 zł
3) OF. NR 7 - ZAKŁADY PRODUKCJI SPOŻYWCZEJ AMBI, M.KARKUT I WSPÓLNICY sp.j. - 69 918,41 zł
Część II –Mięso drobiowe:
1) OF. NR 1 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA DROBIU MARICA SP Z O.O.SP K; - 28 927,50 zł
2) OF. NR 2 - GRUPA DROBIARSKA DAKPOL MAREK BEJM SPÓŁKA KOMANDYTOWA - 26 470,00 zł
3) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 480,85 zł
Część III –Mięso wieprzowe i wołowe, wędliny:
1) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 394,10 zł
Część IV –Warzywa i owoce:
1) OF. NR 5 - HURTOWNIA WARZYW I OWOCÓW MIZERA & MIZERA - sp. j. - 39 764,16 zł
Zam. w toku badania i oceny ofert dostrzegł, że w form. asortym. – cen. (stan. zał.i nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe, niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w związku z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług w zw. z zał. nr 3 do ww. ustawy, stawki podatku VAT dla w/w. pozycji artykułów. Wobec dostrzeżenia błędu w dok. postęp., Zam. postanawia unieważnić postępowanie w oparciu o art. 255 ust. 6) ustawy. Jednocześnie Zam. zauważył, że niektórzy z Wyk. dokonali samodzielnej modyfikacji stawek podatku w form. asortym. – cen. wskazując prawidłowo stawki tego podatku, w wyniku czego Zam. stwierdził, iż złożone oferty są nieporównywalne. Zam., na obecnym etapie postępowania, nie może dokonać zmiany stawki podatku VAT wskazanej w dokumentach zam., ponieważ, zgodnie z art. 286 ust. 1 ustawy Pzp, wszelkie zmiany treści SWZ powinny być dokonywane przed upływem terminu składania ofert. Jednocześnie Zam. nie ma podstaw prawnych do tego, aby poprawić w ofertach u Wyk. stawek podatku na te prawidłowe, ponieważ Wyk. Ci przyjmując dane stawki VAT kierowali się wiążącymi wytycznymi Zam., zawartymi w dok. zam.. Błędnie zastosowana stawka podatku wskutek wprowadzenia w błąd Wyk. przez Zam. co do wysokości tej stawki stanowi wadliwość niepodlegającą poprawieniu.. Zgodnie z Rozporz. Min.a Finansów z dnia 23.06.2023 r. zmieniające rozporz. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 r. , jak wskazano, obowiązywanie zerowej stawki podatku VAT na żywność zostało przedłużone z 30.06.2023 r. do 31.12.2023 r. W zaistniałej sytuacji niemożliwy jest zatem wybór najkorzyst. of., bez naruszenia art. 17 ust. 2 ustawy Pzp. Wskazanie nieprawidłowej stawki VAT w dok. Zam., może być uznane za działanie naruszające zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wyk., ponieważ Zam. nie może zmieniać SWZ (poprawić błędu) po otwarciu of. Pozostałe zgodnie z treścią zawiadomienia o uniewanieniu z dn. 20.07.2023 r.
Część 4
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 4)
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem
5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy
5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:
Zgodnie z zapisami art. 255 ust. 6) ustawy Zam. unieważnia postępowanie o udzielenie zam., jeżeli postęp. obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zam. publ.. Przesłanka unieważnienia postęp. określona ww. przepisie opiera się na trzech okolicznościach których łączne wystąpienie skutkuje koniecznością jego zastosowania, tj.:
1) musi wystąpić naruszenie przepisów ustawy regulujących udzielanie zamów. (wada postępowania);
2) wada ta ma skutkować niemożliwością zawarcia niepodleg. unieważnieniu umowy;
3) wada ta musi być niemożliwa do usunięcia.
Wyżej wskazane okoliczności występują w przedm. postęp., dla tego postęp. to obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu ze względu na to, iż Zam. w form. asortym. – cen. (stan. zał. nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe stawki podatku VAT., niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w zwi. z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U.2022 poz.931 ze zm.). Postęp. na dostawę artykułów żywnościowych, składało się z IV części- złożono następ. oferty:
Część I – Artykuły spożywcze i mrożonki:
1) OF. NR 4 - LÓD-POL M.K. WISŁA sp. j.- 69 664,95 zł
2) OF. NR 6 - CHŁODNIE EUROPEJSKIE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - 74 788,53 zł
3) OF. NR 7 - ZAKŁADY PRODUKCJI SPOŻYWCZEJ AMBI, M.KARKUT I WSPÓLNICY sp.j. - 69 918,41 zł
Część II –Mięso drobiowe:
1) OF. NR 1 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA DROBIU MARICA SP Z O.O.SP K; - 28 927,50 zł
2) OF. NR 2 - GRUPA DROBIARSKA DAKPOL MAREK BEJM SPÓŁKA KOMANDYTOWA - 26 470,00 zł
3) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 480,85 zł
Część III –Mięso wieprzowe i wołowe, wędliny:
1) OF. NR 3 - ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO HAŃDEREK sp. j. - 29 394,10 zł
Część IV –Warzywa i owoce:
1) OF. NR 5 - HURTOWNIA WARZYW I OWOCÓW MIZERA & MIZERA - sp. j. - 39 764,16 zł
Zam. w toku badania i oceny ofert dostrzegł, że w form. asortym. – cen. (stan. zał.i nr 2.1 – 2.4 do SWZ) wskazał nieprawidłowe, niezgodne z art. 41 ust. 1 i 2 w związku z art. 146aa ustawy z dnia 11.03.2004 roku o podatku od towarów i usług w zw. z zał. nr 3 do ww. ustawy, stawki podatku VAT dla w/w. pozycji artykułów. Wobec dostrzeżenia błędu w dok. postęp., Zam. postanawia unieważnić postępowanie w oparciu o art. 255 ust. 6) ustawy. Jednocześnie Zam. zauważył, że niektórzy z Wyk. dokonali samodzielnej modyfikacji stawek podatku w form. asortym. – cen. wskazując prawidłowo stawki tego podatku, w wyniku czego Zam. stwierdził, iż złożone oferty są nieporównywalne. Zam., na obecnym etapie postępowania, nie może dokonać zmiany stawki podatku VAT wskazanej w dokumentach zam., ponieważ, zgodnie z art. 286 ust. 1 ustawy Pzp, wszelkie zmiany treści SWZ powinny być dokonywane przed upływem terminu składania ofert. Jednocześnie Zam. nie ma podstaw prawnych do tego, aby poprawić w ofertach u Wyk. stawek podatku na te prawidłowe, ponieważ Wyk. Ci przyjmując dane stawki VAT kierowali się wiążącymi wytycznymi Zam., zawartymi w dok. zam.. Błędnie zastosowana stawka podatku wskutek wprowadzenia w błąd Wyk. przez Zam. co do wysokości tej stawki stanowi wadliwość niepodlegającą poprawieniu.. Zgodnie z Rozporz. Min.a Finansów z dnia 23.06.2023 r. zmieniające rozporz. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 r. , jak wskazano, obowiązywanie zerowej stawki podatku VAT na żywność zostało przedłużone z 30.06.2023 r. do 31.12.2023 r. W zaistniałej sytuacji niemożliwy jest zatem wybór najkorzyst. of., bez naruszenia art. 17 ust. 2 ustawy Pzp. Wskazanie nieprawidłowej stawki VAT w dok. Zam., może być uznane za działanie naruszające zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wyk., ponieważ Zam. nie może zmieniać SWZ (poprawić błędu) po otwarciu of. Pozostałe zgodnie z treścią zawiadomienia o uniewanieniu z dn. 20.07.2023 r.
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawy mięsa i jego wyrobów dla Miejskiej Jadłodajni "U Świętego Antoniego" we Włocławku
- Sukcesywne dostawy świeżego mięsa i wędlin na potrzeby przygotowania konferencji i szkoleń oraz działalności komercyjnej Ośrodka Badawczo-Konferencyjnego IMPAN w Będlewie.
- Dostawa produktów żywnościowych do Szkoły Podstawowej nr 5 w Andrychowie
- "Dostawa mięsa i wyrobów drobiowych na potrzeby Kuchni COZL" (znak postępowania: COZL/DZP/AS/3412/TP- 41/25)
- DOSTAWA ŻYWNOŚCI V-XII 2025 R, W PODZIALE NA CZĘŚCI: WARZYWA, OWOCE CYTRUSOWE, OWOCE
- Dostawa produktów spożywczych na potrzeby Szkoły Podstawowej nr 14 im. ks. G. Piramowicza w Gdańsku na 2025r.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.