eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Opole › Świadczenie usług w zakresie całodobowego żywienia pacjentów SP ZOZ Opolskie Centrum Onkologii w Opolu przez okres 16 miesięcy.



Ogłoszenie z dnia 2023-08-23


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usług w zakresie całodobowego żywienia pacjentów SP ZOZ Opolskie Centrum Onkologii w Opolu przez okres 16 miesięcy.

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ OPOLSKIE CENTRUM ONKOLOGII IM. PROF. TADEUSZA KOSZAROWSKIEGO W OPOLU

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 531420768

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Katowicka 66A

1.5.2.) Miejscowość: Opole

1.5.3.) Kod pocztowy: 45-061

1.5.4.) Województwo: opolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL524 - Opolski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: adudzinska@onkologia.opole.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://nowa.onkologia.opole.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Świadczenie usług w zakresie całodobowego żywienia pacjentów SP ZOZ Opolskie Centrum Onkologii w Opolu przez okres 16 miesięcy.

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-039565c2-419c-11ee-a60c-9ec5599dddc1

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00364722

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-08-23

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00096840/17/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.12 Usługi cateringowe (żywienie pacjentów)

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://platformazakupowa.pl/transakcja/808179

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Zapytania, wnioski, zawiadomienia i inne informacje istotne dla interesariuszy
postępowania należy przesyłać jako wiadomość do zamawiającego za pośrednictwem strony prowadzonego postępowania
na,platformie zakupowej https://platformazakupowa.pl/transakcja/808179

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Dokumenty elektroniczne w
postępowaniu muszą spełniać łącznie następujące wymagania:
1) są utrwalone w sposób umożliwiający ich wielokrotne odczytanie, zapisanie i powielenie, a także przekazanie przy użyciu środków
komunikacji elektronicznej lub na informatycznym nośniku danych z zachowaniem weryfikowalności podpisu elektronicznego
2) umożliwiają prezentację treści w postaci elektronicznej, w szczególności przez wyświetlenie tej treści na monitorze ekranowym;
3) umożliwiają prezentację treści w postaci papierowej, w szczególności za pomocą wydruku;
4) zawierają dane w układzie niepozostawiającym wątpliwości co do treści i kontekstu zapisanych informacji.
Sposób sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków
komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie, określa ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 30 grudnia 2020 r. wydane na podstawie art. 70 ustawy z dnia 11 września 2019 r. -Prawo
zamówień publicznych

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z zapisami w SWZ

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Zgodnie z zapisami w SWZ

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: NZ.2800.49.2023-TP

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przygotowanie i dostawa całodobowych posiłków dla pacjentów SP ZOZ Opolskie Centrum Onkologii w Opolu oraz odbiór resztek pokonsumpcyjnych w okresie 16 miesięcy od daty zawarcia umowy

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

15894220-9 - Posiłki szpitalne

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 16 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 70

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Odległość( mierzona w km) od zakładu/kuchni do siedziby Zamawiającego

4.3.6.) Waga: 30

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 1

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 5

Art. 109 ust. 1 pkt 6

Art. 109 ust. 1 pkt 7

Art. 109 ust. 1 pkt 8

Art. 109 ust. 1 pkt 9

Art. 109 ust. 1 pkt 10

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki w zakresie:
1.1 Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej , o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Wykonawca winien posiadać aktualną decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, stwierdzającego, że
zakład/kuchnia, w którym będą przygotowywane posiłki przeznaczone dla pacjentów spełnia konieczne wymagania
niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług cateringowych,
oraz aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu
żywności/posiłków wymogów higieniczno – sanitarnych.
Dowód (dokument podmiotowy):
Aktualna decyzja właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego datowana nie wcześniej niż 12 miesięcy przed
terminem złożenia ofert, potwierdzająca, że zakład/kuchnia, w którym będą przygotowywane posiłki przeznaczone dla
pacjentów spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług cateringowych oraz datowanej nie wcześniej niż 12 miesięcy przed terminem złożenia ofert
decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności/posiłków
wymogów higieniczno - sanitarnych.
1.2 Zdolności technicznej lub zawodowej
Warunek spełnią Wykonawcy, którzy:
1) Posiadają doświadczenie w zakresie wykonania usług o podobnym charakterze, polegających na przygotowywaniu i
dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji.
Dla Zamawiającego warunkiem wystarczającym będzie wykazanie wykonania w okresie ostatnich 3 lat (licząc od daty
składania ofert):
Usługi polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu całodobowych posiłków składających się ze śniadania, obiadu i
kolacji - dla co najmniej 2 różnych podmiotów leczniczych wykonującym działalność leczniczą w rodzaju świadczenia
szpitalne – lecznictwo zamknięte.
• przez minimum 12 miesięcy w ilości minimum 2500 osobodni /miesiąc dla każdego podmiotu (potwierdzone referencjami)
lub
• co najmniej 3 letniego doświadczenia w zakresie przygotowywania i dostarczania całodobowych posiłków składających się
minimum ze śniadania, obiadu i kolacji dla pacjentów podmiotów leczniczych wykonujących działalność leczniczą w rodzaju
świadczenia szpitalne – lecznictwo zamknięte. (minimum 100 łóżek) –w przypadku , gdy Wykonawca jest podmiotem
prowadzącym działalność leczniczą (Szpitalem), a kuchnia jest jednostką organizacyjną tego podmiotu.
Dowód (podmiotowy środek dowodowy):
Wykaz wykonanych usług o podobnym charakterze, polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu całodobowych
posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji, w okresie ostatnich 3 lat (licząc od daty składania ofert) ze
wskazaniem średniej ilości posiłków wydawanych dziennie i miesięcznie dla każdego ze wskazanych usługobiorców,
potwierdzony referencjami
lub
oświadczenie dla Wykonawców świadczących usługi na rzecz własnej placówki leczniczej/szpitala.
2) Zatrudniają i w okresie realizacji zamówienia będą zatrudniać minimum 1 wykwalifikowanego dietetyka
Dowód (podmiotowy środek dowodowy):
Kserokopia dyplomu dietetyka, potwierdzająca uzyskanie tytułu zawodowego magistra lub licencjata na kierunku
dietetyka lub tytułu dietetyka uzyskanego w Medycznym Studium Zawodowym lub ukończenie studiów wyższych na
kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskanie tytułu magistra lub
inżyniera na tym kierunku.
3) Dysponują przynajmniej 2 (dwoma) samochodami przystosowanymi do wykonywania przedmiotowej usługi,
posiadającymi decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności
wymogów higieniczno – sanitarnych,
lub
- w przypadku, gdy odległość kuchni przygotowującej posiłki od miejsca dostawy nie przekracza 300 metrów w linii prostej
(wskazanie mapy Google), Wykonawca może przedstawić dowód dysponowania innymi środkami transportu (np. 2 wózki )
spełniający wymogi sanitarne w zakresie transportu żywności wymogów higieniczno - sanitarnych
Dowód (podmiotowy środek dowodowy):
• oświadczenie wykonawcy (wykaz środków transportu)
• aktualna decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności
wymogów higieniczno - sanitarnych

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: W zakresie potwierdzenia
braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy:
• oświadczenie wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w
rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę ,
lub
• oświadczenie o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę w
postępowaniu - wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o
dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający przed udzieleniem zamówienia, wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w
wyznaczonym, nie dłuższym niż 5 dni terminie aktualnych na dzień złożenia wskazanych w rozdziale VIII podmiotowych środków
dowodowych, potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących uprawnień oraz zdolności technicznej i
zawodowej

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

1,Zamawiający oceni umiejętność konstruowania przez Wykonawcę 14- dniowych jadłospisów, uwzględniających wymogi
jakościowe wskazane w opisie przedmiotu zamówienia.
2. Wykonawca załączy do oferty:
2.1 Przykładowe jadłospisy na podstawie których, usługa będzie realizowana, wraz z gramaturą posiłków i wartością
odżywczą (kcal, tłuszcz, białko, węglowodany), obliczoną na każdy dzień – w postaci wydruku z programu dietetycznego
dla:
a. Diety podstawowej oraz
b. Diety łatwostrawnej.
c. Dodatkowo, przy opracowywaniu diety łatwostrawnej, proszę wskazać zamienniki dla diety łatwo-strawnej z
ograniczeniem tłuszczu (zastosowane zamienniki nie będą podlegały przeliczeniu w programie dietetycznym, mają
natomiast pokazać umiejętność prawidłowego doboru produktów w tych 2 dietach oraz ich urozmaicania przez
Wykonawcę).
Jadłospis/wydruk ma być przedstawiony w postaci oryginalnego dokumentu z programu dietetycznego autoryzowanego
przez dietetyka bądź osobę go sporządzającą i podpisanym w sposób wymagany dla oferty przez Wykonawcę,
zawierającym nazwę/ wersje programu lub jeśli dokument nie zawiera takich informacji, Wykonawca musi wskazać z jakiego
programu dietetycznego dokument pochodzi. Jadłospis musi zawierać szczegółowe informacje na każdy dzień, a więc: listę
wykorzystanych produktów, ich gramaturę oraz podsumowanie wartości odżywczej jak wyżej. Wykonawca zobowiązany jest
doprecyzować szczegóły (np. zupa jarzynowa – z jakich warzyw, bukiet jarzyn do II dania – jakich, bitki – rodzaj mięsa i
sposób jego przyrządzenia, sałatka ryżowa – z jakich składników, zupa mleczna z jakim dodatkiem, itd.).
3.Zamawiający dokona oceny załączonych do oferty jadłospisów pod względem zgodności z wymogami opisanymi w
załącznikach
1 i 1a.
4. W przypadku niespełnienia wymogów przez załączone jadłospisy w pkt. 2.1, oferta zostanie odrzucona.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

Oferta musi zawierać następujące oświadczenia i dokumenty:
a) wypełniony formularz ofertowy sporządzony na podstawie wzoru stanowiącego Załącznik nr 3 do SWZ ,
b) oświadczenie, o którym mowa w Rozdziale IX ust. 1 niniejszej SWZ – Załącznik nr 4 do SWZ,
c) oświadczenie o, o którym mowa w Rozdziale IX ust.2. niniejszej SWZ – Załącznik nr 5 SWZ
d) przedmiotowe środki dowodowe – jadłospisy
e) potwierdzenie wniesienia wadium
f) jeżeli dotyczy - zobowiązanie podmiotu trzeciego opatrzone podpisem elektronicznym
g) jeżeli dotyczy – pełnomocnictwa - opatrzone podpisem elektronicznym
h) dokument stwierdzający ustanowienie przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, pełnomocnika do
reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy
w sprawie zamówienia publicznego (dotyczy jedynie Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie) – dokument
winien być przedstawiony w formie przewidzianej dla pełnomocnictwa.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak

6.4.1) Informacje dotyczące wadium:

Przystępując do postępowania wykonawca jest zobowiązany wnieść wadium w wysokości: 13 200,00 zł. (trzynaście tysięcy dwieście zł 00/100) - zgodnie zapisami rozdz. XVI SWZ

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Tak

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, w tym również Przedsiębiorcy prowadzący działalność w
formie spółki cywilnej, jako Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, w okolicznościach o których
mowa w art. 117 ust. 2 i 3 ustawy Pzp, są zobowiązani dołączyć do oferty oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust. 4 ustawy Pzp, wskazujące, które roboty budowlane wykonają poszczególni Wykonawcy.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający przewiduje zmiany umowy zgodnie z zapisem w § 10 ZMIANY UMOWY - Załącznik 2 Projekt Umowy do SWZ

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2023-08-31 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: https://platformazakupowa.pl/transakcja/808179

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-08-31 10:05

8.4.) Termin związania ofertą: do 2023-09-29

8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak

8.6.) Maksymalna liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do negocjacji: 3

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.