Ogłoszenie z dnia 2024-07-16
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00343079/01 - Ogłoszenie z dnia 2024-05-28
- 2024/BZP 00350965/01 - Modyfikacja z dnia 2024-06-04
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW W SP ZOZ w SIEMIATYCZACH”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach
1.3.) Oddział zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 050653482
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Szpitalna 8
1.5.2.) Miejscowość: Siemiatycze
1.5.3.) Kod pocztowy: 17-300
1.5.4.) Województwo: podlaskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL842 - Łomżyński
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia.publiczne@spzozsiemiatycze.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://spzozsiemiatycze.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-56ab7fe1-1cdb-11ef-bfd3-e6cc5d6d04e51.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW W SP ZOZ w SIEMIATYCZACH”2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-56ab7fe1-1cdb-11ef-bfd3-e6cc5d6d04e5
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00415338
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-07-16
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00035303/05/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW W SP ZOZ w SIEMIATYCZACH
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00343079
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: SP ZOZ ZP/10/24
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 2710632,00 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Usługa obejmuje przygotowanie posiłków w ilościach wynikających z hospitalizowanych pacjentów z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych, które uwzględniać będą żywienie na bazie diety podstawowej lekkostrawnej oraz diet specjalnych, dostarczanie posiłków 3 razy dziennie z zastrzeżeniem 5 posiłków we wskazanych przypadkach, do wydzielonych miejsc w oddziałach Szpitala („miejsca dostarczenia posiłków”).
2. Świadczenie usługi odbywać będzie się w formie cateringowej w systemie tacowym do łóżka pacjenta.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 1 do SWZ, który będzie integralną częścią umowy.
4. Wykonawca jest zobligowany do wypełnienia i przesłania wraz z ofertą załącznika nr 2 stanowiącego integralną część oferty.
5. Zamawiający w celach poglądowych udostępnia załącznik nr 1a - wyliczenia 12 miesięcy wydanych posiłków.
6. Zamawiający zastrzega, że wskazana w załączniku nr 2 liczba osób ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość wynikać będzie z bieżących potrzeb zamówienia, zależnych od ilości leczonych pacjentów.
7. Wszelkie koszt związane z realizacją zamówienia są po stronie Wykonawcy.
8. Odbiór resztek pokonsumpcyjnych (3 razy dziennie), Wykonawca dostarczał będzie odpowiednie pojemniki (po 3 sztuki) do resztek pokonsumpcyjnych zgodnie z zasadami segregacji resztek na każdy oddział Szpitala. Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP). Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023, poz. 1448 t.j z późn. zm.).
9. Wykonawca we własnym zakresie zakupi produkty do produkcji posiłków.
10. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków gotowych (nie wykonanych przez Wykonawcę)
11. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostawy posiłków w oparciu o zasady GHP, GMP oraz system HACCP, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i z podziałem na diety - wg Zamówień z poszczególnych oddziałów.
12. Wykonanie przedmiotu zamówienia odbywać się będzie przy użyciu zaplecza kuchennego Wykonawcy oraz jego sprzętów poza siedzibą Zamawiającego.
II. Wymagania dotyczące posiłków.
1. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów znajdujących się w jego dyspozycji. Zakup i transport produktów spożywczych, będących podstawą posiłków powinien odbywać się w sposób gwarantujący świeżość, zachowanie wymaganych walorów termicznych i bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne przygotowywanych dań.
2. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w całości w pomieszczeniach Wykonawcy i przy pomocy urządzeń znajdujących się w jego dyspozycji („Kuchnia Wykonawcy”). Kuchnia Wykonawcy musi posiadać stosowne zezwolenie Powiatowej Inspekcji Sanitarnej.
3. Wykonawca dostarczy posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi w trakcie całej drogi od Kuchni Wykonawcy do miejsca dostarczenia posiłków, tj. zupa min 75˚C, drugie danie min 65˚C, surówki i sałatki 4˚C, napoje gorące min. 75˚C, napoje zimne 0˚C - 14˚C.
4. Gramaturę posiłków, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa nomenklatura diet w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach (załącznik nr 1 pkt 10) przy czym należy uwzględnić produkty i potrawy, których nie podaje się w oddziałach szpitala (załącznik nr 1 pkt. 13) oraz konieczność stosowania diet specjalnych (indywidualnych). W zakresie nieuregulowanym przez Zamawiającego, stosuje się aktualne normy żywienia dla populacji polskiej wydane przez Instytut Żywności i Żywienia oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Instytut Matki i Dziecka.
5. Posiłki obejmują: I śniadanie, obiad (zupa, II danie, kompot) i kolację, a w przypadku diet cukrzycowych i innych specjalnych wymagających dodatkowych posiłków ( dieta wrzodowa, wątrobowa, trzustkowa, dzieci - Oddział Pediatryczny oraz kobiety karmiące - Oddział Położniczy): I śniadanie, II śniadanie, obiad (zupa, II danie, kompot), podwieczorek i kolację. Pacjenci z cukrzycą oraz kobiety karmiące otrzymują również posiłek nocny. Rozkład dobowy kaloryczności potraw, mając na względzie ostateczne dobowe zaopatrzenie pacjenta w 100% przypisanej mu kaloryczności, powinien uwzględniać średnio:
W systemie 3-posiłkowym
30 - 35% kaloryczności na śniadanie
35 – 40% na obiad
25 – 30% na kolację
W systemie 5 – posiłkowym:
25-30% I śniadanie
5-10% II śniadanie
30-35% obiad
5-10% podwieczorek
15-25% kolacja
6. Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w oddziałach szpitala. Posiłki powinny być urozmaicone, muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory estetyczne i smakowe oraz odpowiednią temperaturę.
7. Na każdą dietę będzie obowiązywał opracowany przez Wykonawcę dekadowy (10-dniowy) jadłospis z uwzględnieniem sezonowości. Jadłospis powinien być przedstawiony do akceptacji osobie wyznaczonej przez Zamawiającego z 5-dniowym wyprzedzeniem. Wykonawca zapewni Zamawiającemu możliwość kontaktu z dietetykiem Wykonawcy.
8. Jadłospis dekadowy powinien być tak zaplanowany, aby w ciągu 10 dni, w ramach obiadu nie wystąpiła powtarzalność tej samej potrawy.
Jadłospis dekadowy będzie składany do uzgodnienia na 5 dni przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał wyszczególnienie dla każdej z diet gramaturę ze składem oraz rozliczeniem zawartości energii i podstawowych składników odżywczych: białko ogółem, tłuszcze, NKT, węglowodany, w tym cukry, błonnik pokarmowy, sól, zawartość składników alergicznych, wit. A, wit. C oraz kaloryczności. Gramatura, kaloryczność i zawartość składników zawartych w posiłkach, muszą odpowiadać nomenklaturze diet.
9. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania codziennych wykazów surowców („Rozdzielnik potraw”) uwzględniających gramaturę poszczególnych surowców na jedną porcję posiłku. Wykonawca na prośbę Zamawiającego ma obowiązek przedstawić dokumentację przedstawiającą wartość kaloryczną i odżywczą posiłków.
10. Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego na jego żądanie jednej porcji każdego posiłku w celu dokonania oceny organoleptycznej, kontroli wagi i estetyki zestawionego posiłku.
11. W przypadku, gdy dostarczone posiłki będą niezgodne z wymaganiami Zamawiającego określonymi w treści umowy i niniejszym SWZ, Wykonawca zobowiązany jest do natychmiastowej wymiany wadliwej partii dostawy w czasie nie dłuższym niż 45 minut. W przypadku rozbieżności w ocenie jakości dostarczanych posiłków, Zamawiający zleci wykonanie kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy czym koszt tej kontroli ponosi ta Strona, której twierdzenia nie zostały poparte wynikiem kontroli.
12. W Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię, Święta Bożego Narodzenia należy uwzględnić potrawy tradycyjne, w tym dodatki cukiernicze.
13. Zamawiający będzie dostarczał informacje koordynatorowi Wykonawcy o ilościach diet na dany dzień w następujący sposób: do godziny 05:00 (zamówienie na śniadanie danego dnia), do godziny 09:30 (zamówienie na obiad danego dnia), do godziny 14:00 (zamówienie na kolację danego dnia), z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia korekt danego dnia na dwie godziny przed planowanym posiłkiem.
14. Wykonawca zapewni kompleksową usługę żywienia chorych wg zapotrzebowania Zamawiającego, zgodnie ze zgłoszoną dietą. Zamawiający ma prawo do zmiany rozkładu posiłków w czasie trwania umowy.
15. Żywienie pacjentów realizowane będzie na podstawie:
Uzgodnionego pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym jadłospisu dekadowego (jadłospis 10-dniowy), a uzgodnienie nie zwalnia Wykonawcy z odpowiedzialności za jakość wyżywienia.
16. Zamawiający bierze udział w pilotażowym programie „Dobry Posiłek” Wykonawca zobowiązany jest do robienia zdjęć posiłków: śniadania i obiadu oraz wysyłania ich do dietetyka szpitalnego na wskazany adres, codziennie w dni robocze do godziny 12:00.
17. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku przez 72 godziny w ilości 150g produktu z oznaczeniem: Data, godzina, zawartość, imię i nazwisko oraz stanowisko osoby pobierającej próbki.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 3
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 3
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 2199192,00 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 2927482,56 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 2199192,00 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mały przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: MALINOWSKI HOTELE Sp.z.o.o
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 141224983
7.3.3) Ulica: 117
7.3.4) Miejscowość: Zajęczniki
7.3.5) Kod pocztowy: 17-312
7.3.6.) Województwo: podlaskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2024-07-15
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 2199192,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 24 miesiące
INNE PRZETARGI Z SIEMIATYCZ
- Przebudowa odcinka ulicy Zachodniej w Siemiatyczach
- Usuwanie wyrobów zawierających azbest w gospodarstwach rolnych z terenu Gminy Siemiatycze
- Opróżnianie i wywóz zwartości koszy ulicznych na terenie miasta Siemiatycze 2025/2026
- Wykonanie drugiego etapu rozbudowy i przebudowy budynku Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Siemiatyczach
więcej: przetargi w Siemiatyczach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Organizacja półkolonii dla dzieci, które są uczestnikami projektu pn. "Rodzina w Centrum"
- Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowaniu, dostarczaniu i serwowaniu śniadań dla gości Hotelu Książ, mieszczącym się na terenie kompleksu zamkowo-parkowego Książ
- Świadczenie usług gastronomicznych i hotelarskich w związku z organizacją szkoleń przez Centrum Szkolenia Strzeleckiego Lasów Państwowych w 2025 roku.
- zapewnienie usługi cateringowej (przerwa kawowa i obiad) wraz z wynajmem sali szkoleniowej podczas organizacji 12 dni szkoleniowych na potrzeby projektu pn.: "Podnoszenie kompetencji kadr systemu, ...
- "Sukcesywne świadczenie usług restauracyjnych podczas szkolenia organizowanego dla osób dorosłych w projekcie "Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności przy ZSCKR w dziedzinie ogrodnictwa".
- Wytwarzanie i dostawa posiłków dla pacjentów (dzieci w wieku od 1 do 18 lat) Wojewódzkiego Szpitala Rehabilitacyjnego dla Dzieci w Jastrzębiu Zdroju
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.