Og³oszenie z dnia 2022-11-30
Powi±zane og³oszenia:
- 2023/BZP 00048217/01 - Wynik z dnia 2023-01-20
Og³oszenie o zamówieniu
Dostawy
Zakup i dostawa produktów mleczarskich do Domu Pomocy Spo³ecznej os. S³oneczne 49 w Ostrowcu ¦wiêtokrzyskim w 2023
SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY
1.1.) Rola zamawiaj±cego
Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego
1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: Dom Pomocy Spo³ecznej os. S³oneczne 49. 27-400 Ostrowiec ¦w.
1.3.) Oddzia³ zamawiaj±cego: DPS
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 260002240
1.5) Adres zamawiaj±cego
1.5.1.) Ulica: os. S³oneczne 49
1.5.2.) Miejscowo¶æ: Ostrowiec ¦wiêtokrzyski
1.5.3.) Kod pocztowy: 27-400
1.5.4.) Województwo: ¶wiêtokrzyskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL721 - Kielecki
1.5.7.) Numer telefonu: 412665553
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@dpsostrowiec.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: www.dpsostrowiec.pl
1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa
1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Inna dzia³alno¶æ
Prowadzenie Domu Pomocy Spo³ecznej
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Og³oszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Zakup i dostawa produktów mleczarskich do Domu Pomocy Spo³ecznej os. S³oneczne 49 w Ostrowcu ¦wiêtokrzyskim w 2023
2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-d3ac7a65-70b9-11ed-abdb-a69c1593877c
2.5.) Numer og³oszenia: 2022/BZP 00468758
2.6.) Wersja og³oszenia: 01
2.7.) Data og³oszenia: 2022-11-30
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Tak
2.9.) Numer planu postêpowañ w BZP: 2022/BZP 00044971/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postêpowañ:
1.2.2 Zakup i dostawa produktów mleczarskich do Domu Pomocy Spo³ecznej w Ostrowcu ¦wiêtokrzyskim os. S³oneczne 49 w 2023 roku.
2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania
https://miniportal.uzp.gov.pl/3.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: https://miniportal.uzp.gov.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: 1. W postêpowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja miêdzy Zamawiaj±cym a Wykonawcami odbywa siê drog± elektroniczn± przy u¿yciu miniPortalu: https://miniportal.uzp.gov.pl, ePUAPu: https://epuap.gov.pl/wps/portal
lub email: zamowienia@dpsostrowiec.pl
2. Wykonawca posiadaj±cy konto na ePUAP ma dostêp do formularzy: z³o¿enia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku oraz do formularza do komunikacji.
3. Wymagania techniczne i organizacyjne wysy³ania i odbierania korespondencji elektronicznej przekazywanej przy ich u¿yciu, opisane zosta³y w Regulaminie korzystania z miniPortalu dostêpnym pod adresem https://miniportal.uzp.gov.pl/WarunkiUslugi oraz Regulaminie ePUAP.
4. Wykonawca przystêpuj±c do niniejszego postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego, akceptuje warunki korzystania z miniPortalu, okre¶lone w Regulaminie miniPortalu oraz zobowi±zuje siê korzystaj±c z miniPortalu i przestrzegaæ postanowieñ tego regulaminu.
5. Maksymalny rozmiar plików przesy³anych za po¶rednictwem dedykowanych formularzy do z³o¿enia i wycofania oferty oraz do komunikacji wynosi 150 MB.
6. Za datê przekazania oferty, o¶wiadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp,
podmiotowych ¶rodków dowodowych, przedmiotowych ¶rodków dowodowych oraz innych informacji, o¶wiadczeñ lub dokumentów, przekazywanych w postêpowaniu, przyjmuje siê datê ich przekazania na ePUAP.
7. W postêpowaniu o udzielenie zamówienia korespondencja (inna ni¿ oferta Wykonawcy i za³±czniki do oferty) odbywa siê elektronicznie za po¶rednictwem dedykowanego formularza dostêpnego na ePUAP oraz udostêpnionego przez miniPortal (Formularz do komunikacji). Korespondencja przes³ana za pomoc± tego formularza nie mo¿e byæ szyfrowana. We wszelkiej korespondencji zwi±zanej z niniejszym postêpowaniem Zamawiaj±cy i Wykonawcy pos³uguj± siê numerem og³oszenia (BZP).
8. Zamawiaj±cy mo¿e równie¿ komunikowaæ siê z Wykonawcami za pomoc± poczty elektronicznej, na adres e-mail : zamowienia@dpsostrowiec.pl
9. Dokumenty elektroniczne, o¶wiadczenia lub elektroniczne kopie dokumentów lub o¶wiadczeñ sk³adane s± przez Wykonawcê za po¶rednictwem Formularza do komunikacji jako za³±czniki. Zamawiaj±cy dopuszcza równie¿ mo¿liwo¶æ sk³adania dokumentów elektronicznych, o¶wiadczeñ lub elektronicznych kopii dokumentów lub o¶wiadczeñ za pomoc± poczty elektronicznej, na adres e-mail wskazany w ust. 8. Sposób sporz±dzenia dokumentów elektronicznych, o¶wiadczeñ lub elektronicznych kopii dokumentów lub o¶wiadczeñ musi byæ zgody z wymaganiami okre¶lonymi w rozporz±dzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporz±dzania i przekazywania informacji oraz wymagañ technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz ¶rodków komunikacji elektronicznej w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 r. poz. 2452) oraz rozporz±dzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjno¶ci, minimalnych wymagañ dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagañ dla systemów teleinformatycznych (Dz. U. z 2017r., poz. 2247) oraz rozporz±dzeniu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych ¶rodków dowodowych oraz innych dokumentów lub o¶wiadczeñ, jakich mo¿e ¿±daæ zamawiaj±cy od wykonawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 2415).
10. Zamawiaj±cy nie przewiduje sposobu komunikowania siê z Wykonawcami w inny sposób ni¿ przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej, wskazanych w SWZ.
3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): 1. Administratorem danych osobowych jest Dom Pomocy Spo³ecznej, os. S³oneczne 49, 27-400 Ostrowiec ¦wiêtokrzyski.
2. Z Administratorem mo¿na siê skontaktowaæ poprzez pocztê email: sloneczne@domypomocy.pl, telefonicznie nr tel.: 41 266 55 53 lub pisemnie na adres Domu Pomocy Spo³ecznej.
3. Dane osobowe podane przez Pani±/Pana w formularzu ofertowym i za³±cznikach do niego, bêd± przetwarzane w celu realizacji postêpowania o zamówienie publiczne oraz zawarcia umowy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) i lit. c) RODO), a ich administratorem jest Dom Pomocy Spo³ecznej os. S³oneczne 49, 27-400 Ostrowiec ¦wiêtokrzyski. Dane kontaktowe: email: sekretariat@dpsostrowiec.pl lub telefon: 41 266-55-53. Kontakt do Inspektora Ochrony Danych: iod@arx.net.pl
4. Odbiorcami danych osobowych mog± byæ osoby lub podmioty, którym udostêpniona zostanie dokumentacja postêpowania w oparciu o przepisy ustawy Pzp oraz podmioty przetwarzaj±ce dane na zlecenie Administratora.
5. Dane osobowe bêd± przechowywane czas okre¶lony w przepisach dot. archiwizacji.
6. Przys³uguje Pani/Panu prawo do:
- prawo dostêpu do danych osobowych Pani/Pana dotycz±cych,
- prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych, (skorzystanie z prawa do sprostowania nie mo¿e skutkowaæ zmian± wyniku postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmian± postanowieñ umowy w zakresie niezgodnym z ustaw± Pzp oraz nie mo¿e naruszaæ integralno¶ci protoko³u oraz jego za³±czników.)
- prawo ¿±dania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrze¿eniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze ¶rodków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na wa¿ne wzglêdy interesu publicznego Unii Europejskiej lub pañstwa cz³onkowskiego.)
- Przys³uguje Pani/Panu tak¿e prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzêdu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, w sytuacji, gdy uzna Pani/Pan, i¿ przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporz±dzenia o ochronie danych osobowych.
7. Obowi±zek podania przez danych osobowych bezpo¶rednio Pani/Pana dotycz±cych jest wymogiem ustawowym okre¶lonym w przepisach ustawy Pzp, zwi±zanym z udzia³em w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania okre¶lonych danych wynikaj± z przepisów ustawy Pzp.
8. Pani/Pana dane osobowe nie bêd± podlegaæ zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji i nie bêd± profilowane.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.271.1.2022
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie
4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Nie
4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa produktów mleczarskich dla potrzeb Domu Pomocy Spo³ecznej w Ostrowcu ¦wiêtokrzyskim os. S³oneczne 49 w 2023 roku w ilo¶ciach i rodzajach okre¶lonych w Formularzu asortymentowo- cenowym stanowi±cym Za³±czniki Nr. 2 do niniejszego SWZ .
Wykonawca musi zaoferowaæ wszystkie wymienione pozycje, brak uzupe³nienia którejkolwiek pozycji bêdzie skutkowa³o odrzuceniem oferty.
2. Zgodnie z art. 441 Ustawy Pzp Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo opcji. Wskazane w formularzu asortymentowo-cenowym ilo¶ci zamawianych produktów s± wielko¶ciami szacunkowymi (wyliczonymi na podstawie zu¿ycia w ci±gu ostatnich 12 miesiêcy) i w czasie obowi±zywania umowy mog± ulec zmianie, co oznacza, ¿e nie stanowi± ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku czego nie mog± byæ podstaw± do zg³oszenia roszczeñ z tytu³u nie zrealizowanych dostaw lub podstaw± do odmowy ich realizacji. Warto¶ci± umowy bêdzie wówczas koñcowa warto¶æ faktycznie zrealizowanych dostaw.
Zamawiaj±cy zastrzega zastosowanie prawa opcji do zwiêkszenia podstawowego zakresu zamówienia, które przyjêto do obliczenia oferty cenowej, do warto¶ci 10% zamówienia podstawowego. Tym samym Zamawiaj±cy zastrzega mo¿liwo¶æ realizacji przedmiotu umowy na poziomie 80% jej warto¶ci.
3. Wykonawca zobowi±zuje siê dostarczyæ towar najlepszej jako¶ci, cechuj±cy siê odpowiednimi walorami smakowymi spe³niaj±cy w³a¶ciwe standardy jako¶ciowe przyjête na rynku art. spo¿ywczych, z odpowiednim terminem przydatno¶ci do spo¿ycia, bez uszkodzeñ mechanicznych. Wykonawca powinien zapewniæ, i¿ dostarczone produkty spe³niaj± normy zwi±zane z warunkami sanitarnymi ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, sk³adowania i transportu.
4. Zamawiaj±cy zastrzega sobie mo¿liwo¶æ zmian ilo¶ciowych zakupionego asortymentu pomiêdzy pozycjami w Formularzu asortymentowo – cenowym, które sumarycznie nie bêd± mia³y wp³ywu na zmianê warto¶ci umowy i nie spowoduj± przekroczenia warto¶ci przedmiotowej umowy.
5. Wszystkie wymienione produkty musz± spe³niaæ normy co do jako¶ci jakie wynikaj± z obowi±zuj±cych przepisów polskiego prawa dla produktów ¿ywno¶ciowych, w szczególno¶ci z przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r., o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. 2022 r., poz.2032 ze zm.).
3. Wykonawca realizuje dostawy w zamówieniach czê¶ciowych, okre¶lonych przez Zamawiaj±cego i przekazanych Wykonawcy telefonicznie, e-mailem lub faksem najpó¼niej w dniu poprzedzaj±cym dostawê.
4. Dostarczany towar musi byæ konfekcjonowany, oznakowany widoczn± etykiet± w jêzyku polskim zawieraj±c± informacje o sk³adzie, warto¶ci od¿ywczej oraz terminie przydatno¶ci do spo¿ycia i gramaturze.
5. Bezpo¶rednio przy odbiorze towaru nast±pi potwierdzenie zgodno¶ci zamawianego asortymentu ze z³o¿onym zamówieniem.
6. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiaj±cego dostarczanego towaru Wykonawca zobowi±zuje siê do jego wymiany na pe³nowarto¶ciowy b±d¼ uzupe³nienia braków ilo¶ciowych, w terminie nie d³u¿szym ni¿ 3 godziny od zg³oszenia reklamacji.
7. Wykonawca bêdzie ponosi³ pe³n± odpowiedzialno¶æ za rzetelne i terminowe dostawy. W razie zw³oki lub opó¼nienia z dostarczeniem przez Wykonawcê partii towaru lub nie dokonanie wymiany towaru wadliwego na wolny od wad, Zamawiaj±cy mo¿e kupiæ towar u innego sprzedaj±cego, na koszt Wykonawcy po cenach rynkowych,
8. Dostawy realizowane bêd± transportem Wykonawcy do siedziby Zamawiaj±cego i zniesione do magazynu Zamawiaj±cego, na koszt Wykonawcy. W przypadku dostarczania produktów wskazanych w przepisach sanitarnych, wymagaj±cych decyzji inspekcji sanitarnej o dopuszczeniu ¶rodka transportu, Wykonawca zobowi±zany jest posiadaæ tak± decyzjê, do wgl±du Zamawiaj±cego (kiedy bêdzie tego wymaga³ Zamawiaj±cy).
9. Wykonawca zobowi±zany bêdzie do przestrzegania zasad HACCP oraz do zapewnienia w³a¶ciwej jako¶ci materia³ów przeznaczonych do kontaktu z ¿ywno¶ci±.
10. Produkty powinny byæ w opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z ¿ywno¶ci±, powinny zabezpieczaæ produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, czyste bez obcych zapachów, zabrudzeñ i ple¶ni.
11. Produkty maj± byæ dostarczane w sposób zapewniaj±cy utrzymanie ci±gu ch³odniczego i z monitorowaniem temperatury transportowanego towaru od Wykonawcy do Zamawiaj±cego.
12. Wykonawca przed³o¿y Zamawiaj±cemu na ¿±danie (w wypadku stwierdzenia przez Zamawiaj±cego ewentualnych uwag dotycz±cych smaku, zapachu, konsystencji, itp.), aktualne atesty wydane przez uprawnione instytucje dopuszczaj±ce artyku³y ¿ywno¶ciowe do sprzeda¿y.
13. Ca³y dostarczony asortyment musi spe³niaæ Polskie Normy przenosz±ce normy europejskie lub normy innych pañstw cz³onkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego przenosz±cych te normy oraz wszystkie powszechnie obowi±zuj±ce Polskê wymagania higieniczno – sanitarne oraz ¿ywno¶ciowe oraz zasady dotycz±ce zdrowia i dobrostanu zwierz±t, zdrowia ro¶lin i ¶rodków ochrony ro¶lin stosowane w UE.
14. Okres przydatno¶ci do spo¿ycia dostarczonego towaru nie mo¿e byæ krótszy ni¿ 7 dni do koñca okre¶lonego dla niego okresu przydatno¶ci licz±c od dnia dostawy.
15. Zamawiaj±cy nie ponosi odpowiedzialno¶ci za szkody wyrz±dzone przez Wykonawcê podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
16. W sytuacji odmiennego nazewnictwa poszczególnych produktów dopuszcza siê mo¿liwo¶æ zastosowania nazw w³asnych (firmowych) producenta, wy³±cznie pod warunkiem, ¿e oferowany produkt jest to¿samy w procesie produkcji, sk³adu i pozosta³ych parametrów z artyku³em podanym w przedmiocie zamówienia lub równowa¿ne. Nazwa produktu równowa¿nego oferowanego przez Wykonawców musi znale¼æ siê w ofercie. Pod pojêciem produktu równowa¿nego Zamawiaj±cy rozumie produkt o parametrach nie ni¿szych, ni¿ wskazane w Formularzach asortymentowo – cenowych oraz produkt równowa¿ny pod wzglêdem jako¶ci i w³a¶ciwo¶ci organoleptycznych: kolor, konsystencja, zapach i smak. Opisane parametry przedmiotu zamówienia stanowi± minimalne wymagania jako¶ciowe Zamawiaj±cego.
17. Wykonawca na etapie przygotowywania oferty i wyceny dostawy stanowi±cej przedmiot zamówienia powinien zapoznaæ siê z dokumentami za³±czonymi do niniejszej SWZ. W razie w±tpliwo¶ci Wykonawca przed z³o¿eniem oferty powinien zwróciæ siê do Zamawiaj±cego z pro¶b± o wyja¶nienia. Brak zastrze¿eñ ze strony Wykonawcy bêdzie traktowany jako akceptacja dokumentacji opisuj±cej przedmiot zamówienia i jednocze¶nie stanowi±cej podstawê wyceny.
4.2.6.) G³ówny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna warto¶æ opcji oraz okoliczno¶ci skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 Ustawy Pzp Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo opcji. Wskazane w formularzu asortymentowo-cenowym ilo¶ci zamawianych produktów s± wielko¶ciami szacunkowymi (wyliczonymi na podstawie zu¿ycia w ci±gu ostatnich 12 miesiêcy) i w czasie obowi±zywania umowy mog± ulec zmianie, co oznacza, ¿e nie stanowi± ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku czego nie mog± byæ podstaw± do zg³oszenia roszczeñ z tytu³u nie zrealizowanych dostaw lub podstaw± do odmowy ich realizacji. Warto¶ci± umowy bêdzie wówczas koñcowa warto¶æ faktycznie zrealizowanych dostaw.Zamawiaj±cy zastrzega zastosowanie prawa opcji do zwiêkszenia podstawowego zakresu zamówienia, które przyjêto do obliczenia oferty cenowej, do warto¶ci 10% zamówienia podstawowego. Tym samym Zamawiaj±cy zastrzega mo¿liwo¶æ realizacji przedmiotu umowy na poziomie 80% jej warto¶ci.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-01 do 2023-12-31
4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryteria oceny ofert - Zamawiaj±cy uzna oferty za spe³niaj±ce wymagania i przyjmie
do szczegó³owego rozpatrywania, je¿eli:
1) Oferta, spe³nia wymagania okre¶lone niniejsz± specyfikacj±.
2) Oferta zosta³a z³o¿ona, w okre¶lonym przez Zamawiaj±cego terminie.
3) Wykonawca przedstawi³ ofertê zgodn± co do tre¶ci z wymaganiami Zamawiaj±cego.
2. Kryteria oceny ofert - stosowanie matematycznych obliczeñ przy ocenie ofert, stanowi podstawow± zasadê oceny ofert, które oceniane bêd± w odniesieniu do najkorzystniejszych warunków przedstawionych przez Wykonawców w zakresie ka¿dego kryterium.
3. Za parametry najkorzystniejsze w danym kryterium, oferta otrzyma maksymaln± ilo¶æ punktów ustalon± w poni¿szym opisie, pozosta³e bêd± oceniane odpowiednio - proporcjonalnie do parametru najkorzystniejszego, wybór oferty dokonany zostanie na podstawie opisanych kryteriów i ustalon± punktacjê: punktacja 0-100 (100%=100pkt).
Zamawiaj±cy dokona wyboru najkorzystniejszej oferty za pomoc± systemu punktowego.
Przy obliczaniu liczby punktów zostan± zastosowane nastêpuj±ce kryteria:
Cena (C) – znaczenie 60%, waga – 0,6 – 60 punktów
Przy czym za cenê oferty nale¿y rozumieæ cenê brutto za dostarczenie asortymentu wyszczególnion± w Formularzu ofertowym oraz Formularzu asortymentowo – cenowym. Cena do dwóch miejsc po przecinku. Oferta spe³niaj±ca w najwy¿szym stopniu wymagania okre¶lonego kryterium, otrzyma maksymaln± ilo¶æ punktów, czyli 60 pkt.
Pozosta³ym Wykonawc± przypisana zostanie odpowiednio mniejsza liczba punktów, obliczona wg poni¿szego wzoru:
(Cn/Cx) x 100x 0,6 = liczba punktów w kryterium C
Gdzie:
Cn – najni¿sza cena spo¶ród wszystkich oferowanych przez Wykonawców
Cx – cena w badanej ofercie
Liczba 100 – mno¿nik zastosowany w celu uzyskania ilo¶ci punktów w liczbach
Termin p³atno¶ci (T) –znaczenie 40%, waga - 0,4 – 40 punktów
Kryterium T bêdzie brany pod uwagê okre¶lony przez Wykonawców na formularzach ofert termin p³atno¶ci za fakturê – waga: 0,4. Termin p³atno¶ci musi byæ podany w dniach od wp³yniêcia faktury do Zamawiaj±cego i nie mo¿e byæ krótszy ni¿ 7 dni oraz nie d³u¿szy ni¿ 30 dni. Oferta spe³niaj±ca w najwy¿szym stopniu wymagania okre¶lonego kryterium, otrzyma maksymaln± ilo¶æ punktów, czyli 40 pkt. Pozosta³ym Wykonawc± przypisana zostanie odpowiednio mniejsza liczba punktów, obliczona wg poni¿szego wzoru:
( Tx/Tmax) x 100 x 0,4 = liczba punktów w kryterium T
Gdzie:
Tx – termin zap³aty w badanej ofercie podany w dniach
Tmax – najd³u¿szy termin zap³aty w¶ród ofert z³o¿onych w postêpowaniu
Liczba 100 – mno¿nik zastosowany w celu uzyskania ilo¶ci punktów w liczbach.
4. Jako najkorzystniejsza zostanie uznana oferta, która otrzyma najwy¿sz± liczbê punktów
- P, zsumowan± z liczby punktów z kryterium ceny - C oraz kryterium terminu p³atno¶ci – T, Wykonawca mo¿e uzyskaæ maksymalnie 100 punktów.
P = C + T
5. Podczas badania i oceny ofert Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od wykonawcy wyja¶nieñ dotycz±cych tre¶ci z³o¿onej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin p³atno¶ci
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udzia³u w postêpowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy nie podlegaj± wykluczeniu na zasadach okre¶lonych w Rozdziale VII SWZ Podstawy wykluczenia, oraz spe³niaj± okre¶lone przez Zamawiaj±cego warunki udzia³u w postêpowaniu.2. Warunki udzia³u w postêpowaniu:
a) Zdolno¶ci do wystêpowania w obrocie gospodarczym: Zamawiaj±cy nie wyznacza warunku w powy¿szym zakresie.
b) Uprawnieñ do prowadzenia okre¶lonej dzia³alno¶ci gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrêbnych przepisów: Zamawiaj±cy nie wyznacza warunku w powy¿szym zakresie.
c) Sytuacji ekonomicznej lub finansowej: Zamawiaj±cy nie wyznacza warunku w powy¿szym zakresie.
d) Sytuacji technicznej lub zawodowej: Zamawiaj±cy nie wyznacza warunku w powy¿szym zakresie.
5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1) O¶wiadczenie o braku podstaw wykluczenia – Za³±cznik Nr 5 do SWZ,
2) O¶wiadczenie Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynale¿no¶ci do tej samej grupy kapita³owej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawc±, który z³o¿y³ odrêbn± ofertê, ofertê czê¶ciow± lub wniosek o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, albo o¶wiadczenia o przynale¿no¶ci do tej samej grupy kapita³owej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzaj±cymi przygotowanie oferty, oferty czê¶ciowej lub wniosku o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu niezale¿nie od innego wykonawcy nale¿±cego do tej samej grupy kapita³owej – Za³±cznik nr 6 do SWZ.
3) Dokumenty i o¶wiadczenia sk³adane na wezwanie Zamawiaj±cego:
Zamawiaj±cy wzywa Wykonawcê, którego oferta zosta³a najwy¿ej oceniona, do z³o¿enia
w wyznaczonym terminie, nie krótszym ni¿ 5 dni od dnia wezwania, aktualnych na dzieñ z³o¿enia podmiotowych ¶rodków dowodowych.
4) W przypadkach uzasadnionych w±tpliwo¶ci przez Zamawiaj±cego mo¿e on wezwaæ Wykonawcê do z³o¿enia dokumentów na podstawie przepisów rozporz±dzenia Ministra Rozwoju Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych ¶rodków dowodowych oraz innych dokumentów lub o¶wiadczeñ, jakich mo¿e ¿±daæ zamawiaj±cy od wykonawcy oraz rozporz±dzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporz±dzania i przekazywania informacji oraz wymagañ technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz ¶rodków komunikacji elektronicznej w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie.
5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: O¶wiadczenia i dokumenty sk³adane z ofert±:
1) O¶wiadczenie o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu sk³adane na podstawie art. 125 ust.1 Ustawy Pzp – Za³±cznik Nr 4 do SWZ
2) Powy¿sze o¶wiadczenia powinny byæ z³o¿one równie¿ przez podmioty trzecie w przypadku powo³ywania siê na ich zasoby oraz wspólnego sk³adania oferty przez wszystkie podmioty.
3) W przypadku gdy Wykonawcê reprezentuje Pe³nomocnik wraz z ofert± winno byæ z³o¿one pe³nomocnictwo dla tej osoby okre¶laj±ce jego zakres. Pe³nomocnictwo winno byæ podpisane przez osoby uprawnione do reprezentowania Wykonawcy i za³±czone w formie orygina³u lub notarialnie po¶wiadczonej kopii.
4) O¶wiadczenie w³asne Wykonawcy w przypadku, której wybór prowadzi³by do powstania u Zamawiaj±cego obowi±zku podatkowego zgodnie z ustaw± z dnia 1 marca 2004 r. o podatku od towarów i us³ug.
2. Dokumenty i o¶wiadczenia sk³adane na wezwanie Zamawiaj±cego:
Zamawiaj±cy wzywa Wykonawcê, którego oferta zosta³a najwy¿ej oceniona, do z³o¿enia
w wyznaczonym terminie, nie krótszym ni¿ 5 dni od dnia wezwania, aktualnych na dzieñ z³o¿enia podmiotowych ¶rodków dowodowych.
1) W przypadkach uzasadnionych w±tpliwo¶ci przez Zamawiaj±cego mo¿e on wezwaæ Wykonawcê do z³o¿enia dokumentów na podstawie przepisów rozporz±dzenia Ministra Rozwoju Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych ¶rodków dowodowych oraz innych dokumentów lub o¶wiadczeñ, jakich mo¿e ¿±daæ zamawiaj±cy od wykonawcy oraz rozporz±dzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporz±dzania i przekazywania informacji oraz wymagañ technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz ¶rodków komunikacji elektronicznej w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie.
5.8.) Wykaz przedmiotowych ¶rodków dowodowych:
nie dotyczy5.9.) Zamawiaj±cy przewiduje uzupe³nienie przedmiotowych ¶rodków dowodowych: Nie
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie
6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotycz±ce sk³adania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mog± wspólnie ubiegaæ siê o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiaj± pe³nomocnika do reprezentowania ich w postêpowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pe³nomocnictwo winno byæ za³±czone do oferty.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia, o¶wiadczenie, o którym mowa w Rozdziale VIII ust. 1 SWZ, sk³ada ka¿dy z Wykonawców. O¶wiadczenie to potwierdza brak podstaw wykluczenia oraz spe³nianie warunków udzia³u w zakresie, w jakim ka¿dy z Wykonawców wykazuje spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu.
3. Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia do³±czaj± do oferty o¶wiadczenie, z którego wynika, które dostawy wykonaj± poszczególni Wykonawcy.
4. O¶wiadczenia i dokumenty potwierdzaj±ce brak podstaw do wykluczenia z postêpowania sk³ada ka¿dy z Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o zamówienie.
6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Umowa w sprawie realizacji zamówienia publicznego zawarta zostanie z uwzglêdnieniempostanowieñ wynikaj±cych z tre¶ci niniejszej specyfikacji warunków zamówienia oraz danych zawartych w ofercie.
2. Postanowienia umowy zawarto w projektowanych postanowieniach umowy stanowi±cych Za³±cznik Nr 3 do SWZ.
3. Zamawiaj±cy przewiduje mo¿liwo¶æ zmiany zawartej umowy w stosunku do tre¶ci wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454 – 455 ustawy Pzp oraz wskazanym w projektowanych postanowieniach umowy stanowi±cych Za³±cznik Nr 3 do SWZ.
4. Wzór umowy zawiera zmiany dotycz±ce zmiany podatku oraz klauzule waloryzacyjne.
5. Zmiana umowy wymaga dla swej wa¿no¶ci, pod rygorem niewa¿no¶ci, zachowania formy pisemnej.
7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin sk³adania ofert: 2022-12-08 10:00
8.2.) Miejsce sk³adania ofert: https://miniportal.uzp.gov.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-12-08 11:00
8.4.) Termin zwi±zania ofert±: do 2023-01-06
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych dla Zespo³u Szkó³ Publicznych w Baækowicach"
- Sukcesywna dostawa prowiantu na statek Baltica GDY-100.
- "Sukcesywna dostawa produktów spo¿ywczych na potrzeby Okrêgowego O¶rodka Wychowawczego w Pszczynie £±ce w 2025 r."
- Dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych dla Domu Pomocy Spo³ecznej w Mianocicach
- Sukcesywna dostawa artyku³ów ¿ywno¶ciowych dla Przedszkola Publicznego nr 3 w Czechowicach -Dziedzicach w 2025 r.
- Drugie postêpowanie na sukcesywn± dostawê artyku³ów spo¿ywczych do Centrum Edukacyjnego ¦wiêtokrzyskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Milanowskiej Wólce 18 A, 26-006 Nowa S³upia
wiêcej: Produkty mleczarskie »
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.