Og³oszenie z dnia 2022-12-08
Powi±zane og³oszenia:
- 2022/BZP 00523686/01 - Wynik z dnia 2022-12-30
Og³oszenie o zamówieniu
Us³ugi
Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Karola Namys³owskiego w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2023 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY
1.1.) Rola zamawiaj±cego
Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego
1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: SZKO£A PODSTAWOWA IM. KAROLA NAMYS£OWSKIEGO W WIERZBIE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000645607
1.5) Adres zamawiaj±cego
1.5.1.) Ulica: 19
1.5.2.) Miejscowo¶æ: Wierzba
1.5.3.) Kod pocztowy: 22-417
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL812 - Che³msko-zamojski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: spwierzba@interia.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: https://spwierzba.szkolnastrona.pl
1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa
1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Og³oszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Karola Namys³owskiego w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2023 r.
2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-fd71edcb-7734-11ed-b4ea-f64d350121d2
2.5.) Numer og³oszenia: 2022/BZP 00485834
2.6.) Wersja og³oszenia: 01
2.7.) Data og³oszenia: 2022-12-08
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Tak
2.9.) Numer planu postêpowañ w BZP: 2022/BZP 00485819/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postêpowañ:
1.3.1 Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Karola Namys³owskiego w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2023 r.
2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania
https://miniportal.uzp.gov.pl/3.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. https://miniportal.uzp.gov.pl/, 2. spwierzba@interia.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: 1. W postêpowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja miêdzy Zamawiaj±cym, a Wykonawcami odbywa siê przy u¿yciu miniPortalu, który dostêpny jest pod adresem: https://miniportal.uzp.gov.pl/, ePUAPu, dostêpnego pod adresem internetowym: https://epuap.gov.pl/wps/portal oraz poczty elektronicznej Zamawiaj±cego.
2 Zamawiaj±cy wyznacza nastêpuj±ce osoby do kontaktu z wykonawcami: Pani Barbara Smyk – Dyrektor Szko³y Podstawowej, tel. (84) 6164089 , e-mail: spwierzba@interia.pl
3 Wykonawca zamierzaj±cy wzi±æ udzia³ w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadaæ konto na ePUAP. Wykonawca posiadaj±cy konto na ePUAP ma dostêp do nastêpuj±cych formularzy: „Formularz do z³o¿enia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” oraz do „Formularza do komunikacji”.
4 Wymagania techniczne i organizacyjne wysy³ania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i o¶wiadczeñ oraz informacji przekazywanych przy ich u¿yciu opisane zosta³y w Regulaminie korzystania z systemu miniPortal oraz Warunkach korzystania z elektronicznej platformy us³ug administracji publicznej (ePUAP).
5 Maksymalny rozmiar plików przesy³anych za po¶rednictwem dedykowanych formularzy: „Formularz z³o¿enia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” i „Formularza do komunikacji” wynosi 150 MB.
6 Za datê przekazania oferty, wniosków, zawiadomieñ, dokumentów elektronicznych, o¶wiadczeñ lub elektronicznych kopii dokumentów lub o¶wiadczeñ oraz innych informacji przyjmuje siê datê ich przekazania na ePUAP.
7 Zamawiaj±cy przekazuje link do postêpowania oraz ID postêpowania jako za³±cznik do niniejszej SWZ. Dane postêpowanie mo¿na wyszukaæ równie¿ na Li¶cie wszystkich postêpowañ w mini Portalu klikaj±c wcze¶niej opcjê „Dla Wykonawców” lub ze strony g³ównej z zak³adki Postêpowania.
8 W postêpowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja pomiêdzy Zamawiaj±cym, a Wykonawcami w szczególno¶ci sk³adanie o¶wiadczeñ, wniosków (innych ni¿ wskazanych w pkt II), zawiadomieñ oraz przekazywanie informacji odbywa siê elektronicznie za po¶rednictwem dedykowanego formularza: „Formularz do komunikacji” dostêpnego na ePUAP oraz udostêpnionego przez miniPortal. We wszelkiej korespondencji zwi±zanej z niniejszym postêpowaniem Zamawiaj±cy i Wykonawcy pos³uguj± siê numerem og³oszenia (BZP lub ID postêpowania).
9 Zamawiaj±cy mo¿e równie¿ komunikowaæ siê z Wykonawcami za pomoc± poczty elektronicznej, email.
10 Dokumenty elektroniczne, sk³adane s± przez Wykonawcê za po¶rednictwem „Formularza do komunikacji” jako za³±czniki. Zamawiaj±cy dopuszcza równie¿ mo¿liwo¶æ sk³adania dokumentów elektronicznych za pomoc± poczty elektronicznej, na adres email: spwierzba@interia.pl. Sposób sporz±dzenia dokumentów elektronicznych musi byæ zgody z wymaganiami okre¶lonymi w rozporz±dzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporz±dzania i przekazywania informacji oraz wymagañ technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz ¶rodków komunikacji elektronicznej w postêpowaniu o udzielenie publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 poz. 2452) oraz rozporz±dzeniu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych ¶rodków dowodowych oraz innych dokumentów lub o¶wiadczeñ, jakich mo¿e ¿±daæ zamawiaj±cy od wykonawcy (Dz. U. z 2020 poz. 2415).
11. Ka¿dy Wykonawca mo¿e z³o¿yæ jedn± ofertê. Z³o¿enie wiêcej ni¿ jednej oferty spowoduje odrzucenie wszystkich ofert z³o¿onych przez Wykonawcê.
12. Ofertê sk³ada siê, pod rygorem niewa¿no¶ci, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym w formatach danych okre¶lonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji dzia³alno¶ci podmiotów realizuj±cych zadania publiczne (Dz. U. z 2020 r. poz. 346, 568, 695, 1517 i 2320), z zastrze¿eniem formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy Pzp, z uwzglêdnieniem rodzaju przekazywanych danych.
3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporz±dzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zwi±zku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przep³ywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporz±dzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiaj±cy informuje, ¿e:
1) jest administratorem danych osobowych Wykonawcy oraz osób, których dane Wykonawca przekaza³ w niniejszym postêpowaniu; Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Zamawiaj±cego: Andrzej Kurylak, tel. 697565303 iod@staryzamosc.pl
2) dane osobowe Wykonawcy przetwarzane bêd± na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu zwi±zanym z postêpowaniem o udzielenie zamówienia publicznego na zadanie pn.: „Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2023 r.” prowadzonym w trybie podstawowym;
3) odbiorcami danych osobowych Wykonawcy bêd± osoby lub podmioty, którym udostêpniona zostanie dokumentacja postêpowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy Pzp;
4) dane osobowe Wykonawcy bêd± przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia, w sposób gwarantuj±cy jego nienaruszalno¶æ.
5) obowi±zek podania przez Wykonawcê danych osobowych bezpo¶rednio go dotycz±cych jest wymogiem ustawowym okre¶lonym w przepisach ustawy Pzp, zwi±zanym z udzia³em w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania okre¶lonych danych wynikaj± z ustawy Pzp;
6) w odniesieniu do danych osobowych Wykonawcy decyzje nie bêd± podejmowane
w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
7) Wykonawca posiada:
− na podstawie art. 15 RODO prawo dostêpu do danych osobowych dotycz±cych Wykonawcy;
− na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania danych osobowych, o ile ich zmiana nie skutkuje zmian± wyniku postêpowania o udzielenie zamówienia
publicznego ani zmian± postanowieñ umowy w zakresie niezgodnym z ustaw± Pzp oraz nie narusza integralno¶ci protoko³u oraz jego za³±czników;
− na podstawie art. 18 RODO prawo ¿±dania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrze¿eniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
− prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzêdu Ochrony Danych Osobowych, gdy Wykonawca uzna, ¿e przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy RODO;
8) Wykonawcy nie przys³uguje:
− w zwi±zku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usuniêcia danych osobowych;
− prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
− na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdy¿ podstaw± prawn± przetwarzania danych osobowych Wykonawcy jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
W przypadku, gdy wykonanie obowi±zków, o których mowa w art. 15 ust. 1-3 rozporz±dzenia 2016/679, wymaga³oby niewspó³miernie du¿ego wysi³ku, Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od osoby, której dane dotycz±, wskazania dodatkowych informacji maj±cych na celu sprecyzowanie ¿±dania, w szczególno¶ci podania nazwy lub daty postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu.
Skorzystanie przez osobê, której dane dotycz±, z uprawnienia do sprostowania lub uzupe³nienia danych osobowych, o którym mowa w art. 16 rozporz±dzenia 2016/679, nie mo¿e skutkowaæ zmian± wyniku postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu ani zmian± postanowieñ umowy w zakresie niezgodnym z ustaw±.
Wyst±pienie z ¿±daniem, o którym mowa w art. 18 ust. 1 rozporz±dzenia 2016/679, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakoñczenia postêpowania
o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu.
W przypadku danych osobowych zamieszczonych przez Zamawiaj±cego w Biuletynie Zamówieñ Publicznych, prawa, o których mowa w art. 15 i art. 16 rozporz±dzenia 2016/679, s± wykonywane w drodze ¿±dania skierowanego do Zamawiaj±cego
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: S.P.26.1.2022
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Us³ugi
4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie
4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Nie
4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
4.1. Przedmiotem zamówienia jest us³uga cateringu - przygotowanie i dostawa wy¿ywienia dla:
Uczniów Szko³y Podstawowej im Karola Namys³owskiego w Wierzbie w liczbie 230 dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym,
Uczniów Szko³y Filialnej w Udryczach w liczbie 11 dzieci.
1. Przedmiot zamówienia obejmuje:
a. przygotowanie i dostawê trzech posi³ków dziennie tj. ¶niadanie, obiad dwudaniowy (zupa i drugie danie oraz kompot + ¶wie¿y owoc) i podwieczorek dla dzieci oddzia³ów przedszkolnych uczêszczaj±cych do Szko³y Podstawowej w Wierzbie w okresie od 02.01.2023 r. do 29.12.2023 r. z wyj±tkiem przerw w nauce dla grupy maksymalnie 120 dzieci.
b. przygotowanie i dostawê obiadu dwudaniowego (zupa i drugie danie oraz kompot) dla dzieci w wieku szkolnym uczêszczaj±cych do Szko³y Podstawowej w Wierzbie w okresie od 02.01.2023 do 29.12.2023 z wyj±tkiem przerw w nauce dla grupy maksymalnie 110 dzieci.
c. przygotowanie i dostawê obiadu dwudaniowego (zupa i drugie danie oraz kompot) dla dzieci w wieku szkolnym uczêszczaj±cych do Szko³y Filialnej w Udryczach w okresie od 02.01.2023 do 29.12.2023 z wyj±tkiem przerw w nauce dla grupy maksymalnie 11 dzieci.
4.2.6.) G³ówny kod CPV: 55321000-6 - Us³ugi przygotowywania posi³ków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Us³ugi gotowania posi³ków
55320000-9 - Us³ugi podawania posi³ków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-02 do 2023-12-29
4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Obowi±zuj±c± form± wynagrodzenia za wykonanie przez Wykonawcê przedmiotu zamówienia bêdzie wynagrodzenie kosztorysowe.
2. Cena jednostkowa musi uwzglêdniaæ wymagania wskazane w SWZ i za³±cznikach do SWZ, og³oszeniu o zamówieniu.
3. Cenê nale¿y obliczyæ podaj±c cenê brutto stanowi±c± sumê warto¶ci netto i wysoko¶ci podatku VAT.
4. Stawka VAT: 8%
5. Wszelkie rozliczenia dotycz±ce realizacji przedmiotu zamówienia opisanego w niniejszej specyfikacji dokonywane bêd± w z³otych polskich.
6. Je¿eli zosta³a z³o¿ona oferta, której wybór prowadzi³by do powstania u zamawiaj±cego obowi±zku podatkowego zgodnie z ustaw± z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i us³ug (Dz. U. 2022 poz. 931, z pó¼n. zm.), dla celów zastosowania kryterium ceny lub kosztu zamawiaj±cy dolicza do przedstawionej w tej ofercie ceny kwotê podatku od towarów i us³ug, któr± mia³by obowi±zek rozliczyæ.
7. W ofercie, o której mowa w pkt 5 wykonawca ma obowi±zek:
a. poinformowania zamawiaj±cego, ¿e wybór jego oferty bêdzie prowadzi³ do powstania u zamawiaj±cego obowi±zku podatkowego;
b. wskazania nazwy (rodzaju) towaru lub us³ugi, których dostawa lub ¶wiadczenie bêd± prowadzi³y do powstania obowi±zku podatkowego;
c. wskazania warto¶ci towaru lub us³ugi objêtego obowi±zkiem podatkowym zamawiaj±cego, bez kwoty podatku;
d. wskazania stawki podatku od towarów i us³ug, która zgodnie z wiedz± wykonawcy, bêdzie mia³a zastosowanie.
W Formularzu oferty Wykonawca podaje cenê, z dok³adno¶ci± do dwóch miejsc po przecinku w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i us³ug oraz ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. o denominacji z³otego, za któr± podejmuje siê zrealizowaæ przedmiot zamówienia.
OPIS KRYTERIÓW OCENY OFERT, WRAZ Z PODANIEM WAG TYCH KRYTERIÓW I SPOSOBU OCENY OFERT
1. Zamawiaj±cy dokona oceny ofert, które nie zosta³y odrzucone, na podstawie nastêpuj±cych kryteriów oceny ofert :
2.
Lp. Nazwa kryterium Znaczenie kryterium (w %)
1 Cena (C) 60
2 Termin p³atno¶ci wystawionej faktury (P) 40
3. Zamawiaj±cy dokona oceny ofert przyznaj±c punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmuj±c zasadê, ¿e 1% = 1 punkt.
4. Punkty za kryterium „Cena” zostan± obliczone wed³ug wzoru:
C = Cn/Cb x 60 pkt
gdzie,
C- ilo¶æ punktów za kryterium cena,
Cn - najni¿sza cena ofertowa spo¶ród ofert nieodrzuconych,
Cb – cena oferty badanej.
W kryterium „Cena”, oferta z najni¿sz± cen± otrzyma 60 punktów a pozosta³e oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najni¿szej ceny odpowiednio mniej. Koñcowy wynik powy¿szego dzia³ania zostanie zaokr±glony do dwóch miejsc po przecinku.
5. Kryterium „Termin p³atno¶ci wystawionej faktury (P)”
Punktacja dla kryterium:
• 30 dni – 40 pkt
• 21 dni - 30 pkt
• 14 dni - 20 pkt
• 7 dni - 10 pkt
Maksymalna ilo¶æ punktów wed³ug kryterium „Termin p³atno¶ci wystawionej faktury (P)" to 40 punktów. Punkty w kryterium zostan± przyznane w skali punktowej, 0-40 punktów
Za najkorzystniejsz± ofertê w danej czê¶ci zamówienia zostanie uznana oferta, która otrzyma najwiêksz± ilo¶æ punktów (O) obliczon± na podstawie wzoru:
O = C + P
gdzie:
O- ³±czna ilo¶æ punktów oferty ocenianej,
C- liczba punktów uzyskanych w kryterium „Cena”,
P- liczba punktów uzyskanych w kryterium „Termin p³atno¶ci wystawionej faktury”
4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin p³atno¶ci wystawionej faktury
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udzia³u w postêpowaniu.
Numeracja z SWZ:6.1. O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunki udzia³u w postêpowaniu dotycz±ce: postêpowaniu
6.1.1. zdolno¶ci do wystêpowania w obrocie gospodarczym;
Zamawiaj±cy nie okre¶la warunku w ww. zakresie.
6.1.2. uprawnieñ do prowadzenia okre¶lonej dzia³alno¶ci gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrêbnych przepisów;
Zamawiaj±cy nie okre¶la warunku w ww. zakresie.
6.1.3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej;
Zamawiaj±cy nie okre¶la warunku w ww. zakresie
6.1.4 zdolno¶ci technicznej lub zawodowej w zakresie:
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku:
A) DO¦WIADCZENIE:
Wykonawca spe³ni warunek, je¿eli wyka¿e siê wykonaniem w sposób zgodny z obowi±zuj±cymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej i ukoñczonej w terminie, co najmniej 1 us³ugi, w ci±gu ostatnich 3 lat, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy w tym okresie, polegaj±cej na wykonaniu us³ugi przygotowania i dostarczenia posi³ków do szkó³/przedszkoli na kwotê minimum 200 000,00 z³ brutto (us³uga musi byæ ¶wiadczona nieprzerwanie, podania daty i miejsca wykonania - us³uga musi byæ ¶wiadczona nieprzerwanie Zamawiaj±cym - mo¿e ich byæ kilku) przez 1 rok szkolny lub okres zawarty w jednym roku kalendarzowym) oraz do³±czy dowody (referencje) okre¶laj±ce, czy us³ugi te zosta³y wykonane lub w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych s± wykonywane nale¿ycie.
Wykonawca powinien w wykazie us³ug wyra¼nie okre¶liæ zakres i warto¶æ wykonanych zamówieñ, aby mo¿na by³o ustaliæ, czy spe³nia warunek udzia³u w postêpowaniu.
Wykonawca mo¿e wykazaæ w wykazie us³ug tak¿e us³ugi, je¿eli ich zakres pokrywa siê z tre¶ci± warunku udzia³u w postêpowaniu.
Warto¶ci podane w dokumentach w walutach innych ni¿ wskazane przez Zamawiaj±cego bêd± przeliczane wg ¶redniego kursu NBP na dzieñ publikacji og³oszenia.
Wzór wykazu us³ug stanowi za³±cznik nr 6 do SWZ.
B) OSOBY:
Wykonawca spe³ni warunek, je¿eli do realizacji niniejszego zamówienia wyznaczy
Co najmniej:
- 1 technolog ¿ywienia zbiorowego/technik ¿ywienia zbiorowego z minimum 12 miesiêcznym sta¿em pracy przy kontrolowaniu, nadzorowaniu przygotowywania posi³ków do szkó³ lub przedszkoli
Technolog ¿ywienia zbiorowego/technik ¿ywienia zbiorowego musi faktycznie braæ udzia³ w kontrolowaniu, nadzorowaniu przygotowywania posi³ków do szkó³ lub przedszkola
- 1 kucharz z minimum 12 miesiêcznym do¶wiadczeniem w przygotowywaniu posi³ków dla dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym.
Wzór wykazu osób stanowi za³±cznik nr 7 do SWZ.
2) SPRZÊT:
Zamawiaj±cy nie stawia warunku w powy¿szym zakresie.
6.2. Zamawiaj±cy mo¿e, oceniaj±c zdolno¶æ techniczn± lub zawodow±, na ka¿dym etapie postêpowania, uznaæ, ¿e Wykonawca nie posiada wymaganych zdolno¶ci, je¿eli posiadanie przez Wykonawcê sprzecznych interesów, w szczególno¶ci zaanga¿owanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsiêwziêcia gospodarcze Wykonawcy mo¿e mieæ negatywny wp³yw na realizacjê zamówienia na ka¿dym etapie postêpowania (art. 116 ust. 2 ustawy Pzp).
6.3. W odniesieniu do warunków dotycz±cych wykszta³cenia, kwalifikacji zawodowych lub do¶wiadczenia Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia wykazuj±c warunek udzia³u w postêpowaniu mog± polegaæ na zdolno¶ciach tych z Wykonawców, którzy wykonaj± us³ugi, do realizacji których te zdolno¶ci s± wymagane.
6.4. Sposób wykazania warunków udzia³u w postêpowaniu wskazano w rozdziale 8 SWZ.
5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Zamawiaj±cy nie wymaga z³o¿enia przez Wykonawcê podmiotowych ¶rodków dowodowych w tym zakresie.
5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: - wykazu us³ug wykonanych nie wcze¶niej ni¿ w okresie ostatnich 3 lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju, warto¶ci, daty, miejsca wykonania i podmiotów, na rzecz których us³ugi te zosta³y wykonane (sporz±dzonego zgodnie z Za³±cznikiem Nr 6 do SWZ), z za³±czeniem dowodów okre¶laj±cych czy te us³ugi zosta³y wykonane nale¿ycie, w szczególno¶ci informacji o tym czy us³ugi zosta³y wykonane zgodnie z przepisami i prawid³owo ukoñczone, przy czym dowodami, o których mowa, s± referencje b±d¼ inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego by³y wykonywane, a je¿eli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskaæ tych dokumentów - inne dokumenty – w odniesieniu do warunku okre¶lonego w pkt. 6.1.4 ppkt A) SWZ
- wykazu osób bior±cych udzia³ w realizacji zamówienia (sporz±dzonego zgodnie z Za³±cznikiem Nr 7 do SWZ), – w odniesieniu do warunku okre¶lonego w pkt. 6.1.4 ppkt B) SWZ,
5.11.) Wykaz innych wymaganych o¶wiadczeñ lub dokumentów:
formularz ofertowy, pe³nomocnictwo (je¶li dotyczy)SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie
6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotycz±ce sk³adania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:
Numeracja z SWZ:10.1. Wykonawcy mog± wspólnie ubiegaæ siê o udzielenie zamówienia. W takim przypadku, Wykonawcy ustanawiaj± pe³nomocnika do reprezentowania ich w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postêpowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
10.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:
a) o¶wiadczenia o których mowa w pkt. 8.1 SWZ sk³ada z ofert± ka¿dy
z Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o zamówienie. O¶wiadczenia te potwierdzaj± brak podstaw wykluczenia oraz spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie, w jakim ka¿dy z wykonawców wykazuje spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu,
b) w przypadku, o którym mowa w pkt 6.3 SWZ Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia do³±czaj± do oferty o¶wiadczenie, z którego wynika, które us³ugi wykonaj± poszczególni Wykonawcy. O¶wiadczenie nale¿y z³o¿yæ wg wymogów za³±cznika nr 5 do SWZ. O¶wiadczenie to jest podmiotowym ¶rodkiem dowodowym.
c) zobowi±zani s± oni na wezwanie Zamawiaj±cego, z³o¿yæ podmiotowe ¶rodki dowodowe, o których mowa w pkt. 8.3 SWZ, przy czym podmiotowe ¶rodki dowodowe, o których mowa w pkt. 8.3.1 SWZ sk³ada odpowiednio Wykonawca/Wykonawcy, który/którzy wykazuje/-± spe³nienie warunku.
10.3. Je¿eli zosta³a wybrana oferta Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê
o udzielenie zamówienia, Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ przed zawarciem umowy
w sprawie zamówienia publicznego kopii umowy reguluj±cej wspó³pracê tych Wykonawców.
6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiaj±cy przewiduje mo¿liwo¶ci wprowadzenia zmian do zawartej umowy, na podstawie art. 454-455 ustawy Pzp oraz postanowieñ Projektu Umowy.2. Zmiana postanowieñ niniejszej Umowy mo¿e nast±piæ za zgod± obu stron wyra¿on± na pi¶mie pod rygorem niewa¿no¶ci takiej zmiany.
3. Dopuszcza siê zmiany w umowie w przypadkach: ustawowej zmiany obowi±zku podatkowego Wykonawcy w zakresie podatku od towarów i us³ug (VAT), zmian umowy wynikaj±cych z obowi±zuj±cych przepisów prawa maj±cych w sprawie zastosowanie, zaistnienia okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia umowy.
4. Niedopuszczalna jest jednak pod rygorem niewa¿no¶ci zmiana postanowieñ zawartej Umowy oraz wprowadzenie nowych postanowieñ do Umowy niekorzystnych dla Zamawiaj±cego, je¿eli przy ich uwzglêdnieniu nale¿a³oby zmieniæ tre¶æ oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba ¿e konieczno¶æ wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia Umowy.
7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiaj±cy przewiduje nastêpuj±ce wymagania zwi±zane z realizacj± zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okoliczno¶ciach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin sk³adania ofert: 2022-12-16 10:00
8.2.) Miejsce sk³adania ofert: miniPortal https://miniportal.uzp.gov.pl; ePUAP https://epuap.gov.pl/wps/portal
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-12-16 10:30
8.4.) Termin zwi±zania ofert±: do 2023-01-14
SEKCJA IX – POZOSTA£E INFORMACJE
Klauzula waloryzacyjna:1 Strony ustalaj± nastêpuj±ce zasady wprowadzenia zmian wysoko¶ci wynagrodzenia Wykonawcy w przypadku zmiany ceny materia³ów lub kosztów zwi±zanych z realizacj± zamówienia, maj±cych wp³yw na koszt zamówienia (art. 439 ustawy Pzp):
a) przez zmianê ceny materia³ów lub kosztów rozumie siê wzrost odpowiednio cen lub kosztów, jak i ich obni¿enie, wzglêdem ceny lub kosztu przyjêtych w celu ustalenia wynagrodzenia wykonawcy zawartego w ofercie,
b) strony s± uprawnione do ¿±dania zmiany wynagrodzenia w przypadku gdy zmiana ceny materia³ów lub kosztów zwi±zanych z realizacj± umowy bêdzie wy¿sza lub ni¿sza, o co najmniej 30%, co zostanie ustalone w oparciu o ¶rednioroczny wska¼nik cen towarów i us³ug konsumpcyjnych ogó³em og³oszony w komunikacie Prezesa G³ównego Urzêdu Statystycznego do koñca stycznia danego roku kalendarzowego za rok poprzedni,
c) zmiana wynagrodzenia nie mo¿e nast±piæ wcze¶niej ni¿ przed up³ywem 6 miesiêcy od dnia zawarcia niniejszej Umowy i obowi±zuje najwcze¶niej od dnia zawarcia stosownego aneksu do Umowy (nie mo¿e nast±piæ ze skutkiem wstecznym i dotyczyæ us³ug, w stosunku do których wykonawca wystawi³ ju¿ fakturê VAT),
d) strony umowy mog± wyst±piæ o zmianê wynagrodzenia nie czê¶ciej ni¿ raz na 6 miesiêcy oraz nie pó¼niej ni¿ 1 miesi±c przed zakoñczeniem terminu realizacji przedmiotu umowy okre¶lonego w umowie;
e) zmianê wynagrodzenia ustala siê w oparciu o ¶rednioroczny wska¼nik cen towarów i us³ug konsumpcyjnych ogó³em og³aszany w komunikacie Prezesa G³ównego Urzêdu Statystycznego do koñca stycznia danego roku kalendarzowego za rok poprzedni, co oznacza, ¿e zmiana wynagrodzenia nastêpuje w przypadkach wskazanych w lit. b) nie wiêcej ni¿ o og³aszany w w/w komunikacje wska¼nik zmiany,
f) warunkiem zmiany wynagrodzenia Wykonawcy bêdzie wykazanie przez dan± stronê umowy, i¿ zmiana cen materia³ów lub kosztów zwi±zanych z realizacj± umowy mia³a faktyczny wp³yw na koszty wykonania przedmiotu umowy, w szczególno¶ci, ¿e:
- nie by³y one uwzglêdniane przez Wykonawcê w celu ustalenia wynagrodzenia zawartego w ofercie oraz
- s± niezbêdne do realizacji tej czê¶ci zamówienia, która nie zosta³a jeszcze wykonana do dnia publikacji wska¼nika, o którym mowa w lit. e) powy¿ej oraz s± bezpo¶rednio z ni± zwi±zane.
g) maksymalna warto¶æ zmiany wynagrodzenia, jak± dopuszcza Zamawiaj±cy w efekcie zastosowania postanowieñ o zasadach wprowadzania zmian wysoko¶ci wynagrodzenia wynosi 10% ceny, z czym wi±zaæ siê bêdzie odpowiednia zmiana maksymalnej wysoko¶ci wynagrodzenia (art. 439 ust.2 pkt 4 ustawy Pzp). Po osi±gniêciu w/w kwoty dalsza waloryzacja nie bêdzie ju¿ przeprowadzana.
2 W przypadku niedoj¶cia Stron do porozumienia co do zmiany wysoko¶ci wynagrodzenia w zwi±zku z okoliczno¶ciami wskazanymi w ust. 3 niniejszego paragrafu, w terminie do 30 dni od daty z³o¿enia wniosku o zmianê, Strony wspólnie wybieraj± rzeczoznawcê celem uzyskania opinii w zakresie zasadno¶ci z³o¿onego wniosku pod k±tem spe³nienia przes³anek wskazanych w ust. 3 niniejszego paragrafu, która jest dla Stron wi±¿±ca. Koszty wydania opinii ponosz± strony po po³owie.
3 W ka¿dym z przypadków wskazanych w ust. 3 niniejszego paragrafu z wnioskiem o zmianê umowy, mo¿e wyst±piæ ka¿da ze Stron umowy. Strona wystêpuj±ca z wnioskiem o zmianê wysoko¶ci wynagrodzenia jest zobowi±zana do jego uzasadnienia i do³±czenia do wniosku stosownych kalkulacji potwierdzaj±cych zasadno¶æ z³o¿onego wniosku.
Pozosta³e informacje dot. klauzuli waloryzacyjnej z uwagi na ograniczon± ilo¶æ znaków w Projekcie umowy.
Zamawiaj±cy przewiduje Wykluczenie na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwi±zaniach w zakresie przeciwdzia³ania wspieraniu agresji na Ukrainê oraz s³u¿±cych ochronie bezpieczeñstwa narodowego
INNE PRZETARGI WIERZBA
wiêcej: przetargi WIERZBA »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Us³ugê cateringu - przygotowanie i dostawê gotowych posi³ków do Szko³y Podstawowej nr 3 z Oddzia³ami Integracyjnymi im. Jana Paw³a II w Krotoszynie w okresie od stycznia do grudnia 2025 roku.
- Us³uga cateringu- przygotowanie i dowóz posi³ków do Zespo³u Szkó³ Centrum Kszta³cenia Rolniczego w Bo¿kowie
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szko³y Podstawowej w Cianowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szko³y Podstawowej w Smardzowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szko³y Podstawowej w Szczodrkowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddz. przedszkolnych i uczniów klas I - VIII S P im. Stulecia Odzyskania Niepodleg³o¶ci Polski w Minodze na zasadach cateringowych w 2025r.
wiêcej: Us³ugi podawania posi³ków »
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.