eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi PrzytocznaPrzygotowanie i dostarczenie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2024 roku



Ogłoszenie z dnia 2023-11-29


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2024 roku

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania

1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINA PRZYTOCZNA

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 21096682300000

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Rokitniańska 4

1.5.2.) Miejscowość: Przytoczna

1.5.3.) Kod pocztowy: 66-340

1.5.4.) Województwo: lubuskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL431 - Gorzowski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ug@przytoczna.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.przytoczna.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://e-zp.przytoczna.pl/

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2024 roku

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-41717f23-81fd-11ee-a60c-9ec5599dddc1

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00520890

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-11-29

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00004489/07/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w 2024 roku

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00489629

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: ZP.271.25.2023

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi polegającej na przygotowaniu i dostarczaniu transportem Wykonawcy obiadów jednodaniowych dla świadczeniobiorców Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, ul. Św. Jana Bosco 1, 66-340 Przytoczna,
2. Usługa obejmuje przygotowanie i dowiezienie posiłków w stanie gotowym do spożycia w formie obiadów jednodaniowych. Obiady objęte zamówieniem winny być skomponowane w następujących proporcjach:
a) 3 x w tygodniu II Danie (poniedziałek, środa, piątek)
b) 2 x w tygodniu zupa (wtorek, czwartek)
3. Wykonawca dostarczał będzie posiłki codziennie od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy w godzinach od 10:30 do 11:15.
4. Szacunkowa ilość posiłków:
1) Obiady jednodaniowe – 20584 sztuk w trakcie trwania umowy, z czego 12284 - II dania, 8300 - zup
2) Liczba wydawanych średnio dziennie posiłków obiadów - 83 porcji.

5. Zamawiający wskazuje, że przewiduje realizację minimum 80% w/w liczy posiłków.
Wskazana w pkt 7.4. liczba posiłków ma charakter szacunkowy i w rzeczywistości ilość wydawanych posiłków w ramach realizowanej umowy może ulec zmianie adekwatnie do potrzeb Zamawiającego.
Ze względu na szczególny charakter przedmiotu zamówienia, jakim jest świadczenie usług pomocy społecznej nie ma możliwości dokładnego oszacowania rzeczywistej liczby wydawanych posiłków. Rzeczywista liczba posiłków może ulec zmniejszeniu z uwagi na zmiany w zakresie liczby osób uprawnionych do świadczenia. Jednakże Zamawiający zakłada, że zrealizuje minimum 80% w/w liczby posiłków. Jednocześnie Zamawiający przewiduje możliwość zwiększenia w/w liczby posiłków na zasadzie skorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji, o którym mowa w pkt. 7.8.
6.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia (wymagania dotyczące przedmiotu zamówienia) przedstawiono w projekcie umowy (załącznik nr 7 do SWZ), będącym integralną częścią Specyfikacji Warunków Zamówienia (dalej: SWZ):
Posiłki, o których mowa w pkt 7.2. stanowią:
a) obiad jednodaniowy składający się z:
• zupy w ilości 450 ml na osobę wraz z pieczywem - podprawianej niskotłuszczową śmietaną albo masłem czy mąką, a tylko sporadycznie zasmażką
• drugiego dania składającego się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, kluski, makaron) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane) w postaci:
• ziemniaków (kaszy, ryżu, makaronu) w ilości 250g na osobę; mięsa w ilości 100 g/bez kości na osobę, 120 g/ z kością na osobę - waga mięsa po przetworzeniu; lub gulasz- 150g na osobę, i surówki 150 g na osobę lub
• potrawy typu: fasolka po bretońsku, bigos, łazanki, pierogi, krokiety, gołąbki itp. w ilości 300 g na osobę,
Zamawiający zaleca stosowanie surówek - warzyw gotowanych lub parzonych,
Zamawiający zaleca stosowanie do surówek warzyw miękkich, sosu dodatkowo w ilości co najmniej 40 ml na osobę przy potrawach ziemniaczanych, kaszy, ryżu.

W każdym miesiącu wykonywania umowy Wykonawca przygotowuje:
◦ 2 obiady rybne,
◦ 2 obiady półmięsne ( bigos, pierogi, krokiety itp.),
◦ 2 obiady bezmięsne,
◦ 8 obiadów mięsnych.
7. Szczegółowe wymogi dotyczące przedmiotu zamówienia uwzględniono w pkt. 7.7 SWZ.
8. Zamawiający – stosownie do treści art. 95 ustawy Pzp - wymaga, aby osoby wykonujące czynności związane z wykonywaniem zamówienia objętego niniejszym postępowaniem, w szczególności w postaci czynności administracyjnych i koordynacyjnych oraz czynności polegających na realizacji usługi zgodnie z przedmiotem umowy (przygotowanie i dostawy posiłków), były w okresie realizacji umowy zatrudnione na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz.1465 z późn. zm.), jeżeli wykonywanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w rozumieniu art. 22 § 1 k.p. , szczegółowe informacje zgodnie z pkt. 7.9. SWZ.

4.5.3.) Główny kod CPV: 75310000-2 - Świadczenia społeczne

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się unieważnieniem

5.2.) Podstawa prawna unieważnienia postępowania: art. 255 pkt 6 ustawy

5.2.1.) Przyczyna unieważnienia postępowania:

Zamawiający zgodnie z art. 255 pkt 6 p.z.p. z zw. z art. 457 ust. 5 p.z.p., unieważnia postępowanie, gdy postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.
W wyniku błędu zamawiającego w dokumentach zamówienia podano odmienną szacunkową ilość posiłków. Formularz oferty stanowi bowiem część SWZ i niewątpliwie stanowi jeden z dokumentów zamówienia, którymi w myśl art. 7 pkt 3 ustawy z 11.09.2019 r. Prawo zamówień publicznych – dalej p.z.p., są dokumenty sporządzone przez zamawiającego lub dokumenty, do których zamawiający odwołuje się, inne niż ogłoszenie, służące do określenia lub opisania warunków zamówienia, w tym specyfikacja warunków zamówienia oraz opis potrzeb i wymagań. Tego rodzaju błąd mógł lub miał wpływ na podejmowanie przez wykonawców decyzji w zakresie udziału w postępowaniu, ponieważ szacunkowa roczna ilość posiłków jest jednym z istotnych elementów zamówienia rozumianego jako umowa zawarta między zamawiającym i wykonawcą. Część wykonawców mogła podjąć lub podjęła decyzję o udziale w postępowaniu sugerując się błędną szacunkową roczną ilością posiłków.
Podkreślić trzeba, że zamawiający nie może unieważnić postępowania w żadnej innej sytuacji niż wskazana wprost w przepisach. Jedną z podstawowych zasad zamówień publicznych jest bowiem zasada trwałości postępowania oraz realizacji celu postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego, jakim jest zawarcie umowy z wykonawcą. Tym samym unieważnienie postępowania zawsze należy traktować jako wyjątek od zasady. Mając powyższe na uwadze, przesłanki unieważnienia postępowania należy interpretować jako wyjątek od zasady, a zatem w sposób ścisły.
Oznacza to konieczność odwołania się do katalogu przesłanek unieważnienia umowy zawartych w art. 457 p.z.p., przy czym należy brać pod uwagę treść nie tylko przesłanek zwartych w ust. 1, ale także w ust. 5 art. 457 p.z.p. Ostatnia z przywołanych przesłanek odwołuje się do art. 705 ustawy z 23.04.1964 r. Kodeks cywilny (Dz .U. z 2022 r. poz. 1360) - dalej k.c. w myśl, którego organizator oraz uczestnik aukcji albo przetargu może żądać unieważnienia zawartej umowy, jeżeli strona tej umowy, inny uczestnik lub osoba działająca w porozumieniu z nimi wpłynęła na wynik aukcji albo przetargu w sposób sprzeczny z prawem lub dobrymi obyczajami. Pojęcie aukcji albo przetargu, o którym mowa w art. 705 k.c., należy przy tym definiować niezależnie, na podstawie ogólnych uregulowań k.c. Te ostatnie nie wskazują szczegółowych rozwiązań proceduralnych, a wynika z nich jedynie, że aukcja lub przetarg to postępowania otwarte, konkurencyjne, poprzedzone ogłoszeniem. Mając to na uwadze, należy wskazać, że dyspozycja art. 705 k.c. znajdzie zastosowanie do umów w sprawie zamówień publicznych zawartych w wyniku jakiegokolwiek postępowania otwartego (poprzedzonego ogłoszeniem) prowadzonego w oparciu o przepisy p.z.p.
W analizowanym stanie faktycznym stwierdzić należy, że zamawiający wpłynął na wynik postępowania w sposób sprzeczny z prawem, ponieważ podał dwie, odmienne ilości posiłków będące przedmiotem realizacji zamówienia. Nie wiadomo więc, którą ilością posiłków kierowali się wykonawcy rezygnujący z udziału, gdyż wykonawcy biorący udział w postępowaniu kierowali się odmiennymi ilościami posiłków, na co wskazują złożone przez nich formularze ofert. Jeden z wykonawców przyjął ilość zup-8300, ilość II dań-12284, a drugi odpowiednio 5768 zup oraz 8652 II dań. Powyższy błąd czyni oferty nieporównywalnymi, bowiem każdy z wykonawców mógł przyjąć i wycenić inną wartość do oferty. Tego rodzaju błąd mógł mieć istotne znaczenie dla procesu decyzyjnego wykonawców.

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.