eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Zabłudów"Świadczenie usług cateringowych tj. przygotowania i dostarczenia obiadów dwudaniowych do trzech Szkół Podstawowych na terenie Gminy Zabłudów"



Ogłoszenie z dnia 2024-10-08


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Świadczenie usług cateringowych tj. przygotowania i dostarczenia obiadów dwudaniowych do trzech Szkół Podstawowych na terenie Gminy Zabłudów”

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINA ZABŁUDÓW

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 050659208

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Rynek 8

1.5.2.) Miejscowość: Zabłudów

1.5.3.) Kod pocztowy: 16-060

1.5.4.) Województwo: podlaskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL841 - Białostocki

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: um@zabludow.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip-umzabludow.wrotapodlasia.pl/

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-4d9e0e37-dbdd-4f0d-b676-d2da8893cba4

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„Świadczenie usług cateringowych tj. przygotowania i dostarczenia obiadów dwudaniowych do trzech Szkół Podstawowych na terenie Gminy Zabłudów”

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-4d9e0e37-dbdd-4f0d-b676-d2da8893cba4

2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00535207

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2024-10-08

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00462847

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: ZP.271.15.2024

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 384954,12 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest:
Świadczenie usługi cateringowej tj. przygotowanie i dostarczenie obiadów dwudaniowych do trzech Szkół Podstawowych w Gminie Zabłudów tj.
1) Świadczenie usługi cateringowej tj. przygotowanie i dostarczenie obiadów dwudaniowych dla około 30-35 uczniów klas I-VIII Szkoły Szkoły Podstawowej im. Simony Kossak w Dobrzyniówce, Dobrzyniówka 40, 16-060 Zabłudów.
2) Świadczenie usługi cateringowej tj. przygotowanie i dostarczenie obiadów dwudaniowych dla około 50 uczniów klas I-VIII Szkoły Podstawowej im. Sybiraków w Rafałówce, Rafałówka 64, 16-060 Zabłudów.
3) Świadczenie usługi cateringowej tj. przygotowanie i dostarczenie obiadów dwudaniowych dla około 30 uczniów klas I-VIII Szkoły Szkoły Podstawowej im. Wspólnoty Polskiej w Białostoczku., Białostoczek 8, 15-592 Białystok
2. Wymagania szczególne:
1) Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zawarte w :
a) Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach;
b) Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Europu NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie dodatków do żywności;
c) Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
d) Zaleceniach i Normach obowiązujących i zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia.
2) Posiłki będą dostarczane własnym transportem na własne ryzyko w specjalistycznych pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw, na które Wykonawca posiada odpowiednie certyfikaty.
3) Obiady wydawane będą w opakowaniach jednorazowego użytku wraz z odpowiednią ilością sztućców posiadających odpowiednie certyfikaty przeznaczone do kontaktu z żywnością.
4) Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki wyłącznie w dni, w których odbywają się zajęcia w szkole tj. od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni świątecznych, okresu ferii zimowych i przerw świątecznych oraz dni, o których Zamawiający poinformuje Wykonawcę zgodnie z kalendarzem danego roku szkolnego 2024/2025 w godzinach ustalonych pomiędzy Wykonawcą i Zamawiającym (stały przedział czasowy).
5) Wskazana ilość dni żywieniowych oraz posiłków jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych posiłków lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie wydane posiłki. Ilość zestawów będzie każdorazowo zgłaszana przez Zamawiającego.
6) Średnia szacunkowa ilość posiłków w ciągu jednego dnia dla uczniów klas I-VIII wymienionych poniżej szkół wynosi: (jak w tabeli)
Szkoła Podstawowa w Dobrzyniówce Szkoła Podstawowa w Rafałówce Szkoła Podstawowa w Białostoczku
Dzienna ilość posiłków 30-35 50 30-35
Ilość dni żywieniowych w roku szkolnym 174 174 174
Godziny dostarczenia posiłków 10:00 - 10:30 10:00 – 10:30 10:00 – 10:30
7) Wykonawca zobowiązany jest do wyszczególnienia wartości ,,wsadu do kotła” na jedną osobę dziennie kwoty przeznaczonej na obiad.
8) Próbki posiłków Wykonawca zobowiązany jest przechowywać na swoim terenie. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, oraz zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie próbki.
9) Wykonawca ponosi koszty rozładunku i załadunku wszystkich dostaw posiłków oraz usunięcia resztek po posiłkach oraz jednorazowych pojemników, w których został dostarczone posiłki, w tym celu dostarczy Zamawiającemu (odpowiednio do miejsc dostarczania posiłków) stosowne pojemniki do składowania tych odpadów zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach. (Dz.U. 2023.0.1587)
10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych potraw:
a. zupy – temperatura 75 oC(+/- 3 oC);
b. II danie - temperatura 65 oC (+/- 3 oC).
11) Wydawanie posiłków, sprzątanie oraz ponoszenie kosztów środków czystości i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku leży po stronie Zamawiającego.
12) Wykonawca będzie gotowy do realizacji przedmiotu zamówienia w przypadku zakłócenia procesu technologicznego (z przyczyn niezależnych, brak prądu, brak wody) wytwarzania posiłków, czyli musi podać alternatywną propozycję dostarczenia posiłku).
13) Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę na 2 kolejne tygodnie i zatwierdzany przez Zamawiającemu, z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem.
14) Do przygotowywania posiłków Wykonawca będzie używał produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.
15) Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
a) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników,
b) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, przy czym nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej w ciągu tygodnia od poniedziałku do piątku.
c) posiłki powinny spełniać warunki ilościowe tj.
 zupa o pojemności nie mniejszej niż 250 ml,
 posiłek zawierający ziemniaki lub ryż lub makaron lub kaszę min. 200g,
 mięso lub ryba min. 100g,
 surówka lub gotowane jarzyny min. 100g,
 opcjonalnie naleśnik, placek lub pierogi itp. Od 250g do 300g
 napój (kompot, sok owocowy, woda) min. 200ml.
16) Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie 2 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania).
17) Posiłki powinny być dostarczane do placówki środkiem transportu Wykonawcy dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
18) Wykonawca zobowiązany jest również prowadzić ewidencję dostarczanych posiłków i przedkładać ją do podpisu osobie upoważnionej do odbioru w każdym dniu dostawy. Ewidencja stanowi potwierdzenie daty, godziny oraz ilości dostarczonych posiłków.
19) Odbiór posiłków będzie następował przez wspólną kontrolę ilościowo – jakościową przeprowadzoną rzez osoby działające w imieniu Zamawiającego i Wykonawcy. W razie niezgodności sporządzany jest protokół zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru.
20) Reklamacje będą załatwiane w terminie 2 godzin.
21) Szczegółowe wymagania Zamawiającego dotyczące sposobu świadczenia usług będących przedmiotem zamówienia zostały zawarte w Opisie Przedmiotu Zamówienia – „OPZ”, który stanowi Załącznik nr 5 do niniejszej SWZ. Pozostałe warunki realizacji zamówienia regulują zapisy projektowanych postanowień umowy, które stanowią Załącznik nr 4 do niniejszej SWZ.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 378032,40 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 391077,18 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 378032,40 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Zakład Usług Cateringowych "RODZINNY" Krystian Topór

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 5422776518

7.3.3) Ulica: Rycerska 2

7.3.4) Miejscowość: Białystok

7.3.5) Kod pocztowy: 15-157

7.3.6.) Województwo: podlaskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2024-09-24

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 252021,60 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

do 2025-06-24

8.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

SEKCJA IX INFORMACJE DODATKOWE

Ilość dostarczanych posiłków w trakcie trwania umowy może ulec zwiększeniu jak również i zmniejszeniu, jest uzależniona od ilości dzieci korzystających z wyżywienia.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.