Ogłoszenie z dnia 2024-12-05
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Świadczenie usług w zakresie kompleksowego – codziennego i całodobowego przygotowania i dostarczania posiłków do Ośrodka Terapii Nerwic dla Dzieci
i Młodzieży w Orzeszu”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Terapii Nerwic dla Dzieci i Młodzieży
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 273909865
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Mikołowska 208
1.5.2.) Miejscowość: Orzesze
1.5.3.) Kod pocztowy: 43-187
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22C - Tyski
1.5.7.) Numer telefonu: 322215670
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: kancelaria@otnorzesze.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.otnorzesze.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Świadczenie usług w zakresie kompleksowego – codziennego i całodobowego przygotowania i dostarczania posiłków do Ośrodka Terapii Nerwic dla Dzieci
i Młodzieży w Orzeszu”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-0b580d27-aa3f-4ff1-987b-52a7b4871cd5
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00635736
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-12-05
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00063297/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Świadczenie usług w zakresie kompleksowego-codzinnego i całodobowego przygotowania i dostarczania posiłków do Ośrodka Terapii Nerwic dla Dzieci i Młodzieży w Orzeszu
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-0b580d27-aa3f-4ff1-987b-52a7b4871cd53.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie.
2. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych.
3. Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych i przekazuje się jako załączniki. W przypadku formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy Pzp, ww. regulacje nie będą miały bezpośredniego zastosowania.
Wymagania techniczne i organizacyjne opisano szczegółowo w SWZ w rozdziale XIII.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): załącznik nr 7 do SWZ
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP/01/2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Świadczenie usług w zakresie kompleksowego – codziennego i całodobowego przygotowania i dostarczania posiłków do Ośrodka Terapii Nerwic dla Dzieci i Młodzieży w Orzeszu dla około 40 pacjentów Ośrodka.
Całodobowe wyżywienie powinno składać się z czterech posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze oferty najkorzystniejszej, Zamawiający będzie się kierował następującymi kryteriami:
a) cena ofertowa – 85 pkt (waga kryterium wyrażona w punktach)
b) odległość kuchni Wykonawcy od siedziby Zamawiającego – 15 pkt (waga kryterium wyrażona w punktach).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 85
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Odległość kuchni Wykonawcy od siedziby Zamawiającego
4.3.6.) Waga: 15
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Warunki udziału w postępowaniu określone przez Zamawiającego spośród warunków,o których mowa w art. 112 ust. 2 ustawy:
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym – dotyczy
2) uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej – dotyczy
3) sytuacja ekonomiczna lub finansowa – dotyczy
4) zdolność techniczna lub zawodowa – dotyczy
Wykaz podmiotowych środków dowodowych:
Wykonawca, którego oferta zostanie najwyżej oceniona w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu (określonych w ust.3 niniejszego rozdziału SWZ) na podstawie art. 274 ust. 1 ustawy zostanie wezwany do złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych (aktualnych na dzień ich złożenia):
Ad.1) W odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności do występowania w obrocie gospodarczym zamawiający wymaga przedłożenia aktualnego odpisu z właściwego rejestru.
Ad.2) W odniesieniu do warunku dotyczącego uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej zamawiający wymaga przedłożenia:
- Aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, wydaną na podstawie przepisów Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j Dz. U. z 2023r. poz. 1448), stwierdzającą, że zakład (kuchnia, stołówka), w którym będą przygotowywane posiłki spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług polegających na produkcji posiłków dla odbiorców z zewnątrz, zezwalającą na prowadzenie w/w działalności.
- Aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego o wyrażeniu zgody na prowadzenie działalności w zakresie transportu posiłków na zewnątrz odpowiednio przystosowanym do tego celu środkiem transportu.
- Oświadczenia stwierdzającego, że osoby, które będą wykonywać zamówienie posiadają uprawnienia wymagane przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach, o których mowa
w art. 59 ust 1 i 2 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448) .
Ad.3) W odniesieniu do warunku dotyczącego sytuacji ekonomicznej lub finansowej zamawiający wymaga przedłożenia:
- Opłaconej polisy na kwotę min. 150 000 zł obejmującą w swym zakresie ryzyko zatruć pokarmowych, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na kwotę min. 150 000 zł obejmującą w swym zakresie ryzyko zatruć pokarmowych związanej
z przedmiotem zamówienia.
Ad.4) W odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej zamawiający wymaga przedłożenia:
- Oświadczenia o dysponowaniu kuchnią, która zabezpieczy przygotowanie i dostarczenie posiłków do Ośrodka przez cały okres świadczenia usługi oraz jej lokalizacji, z której dostarczane będą posiłki (należy podać dokładny adres).
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Oświadczenie Wykonawcy o niepodleganiu wykluczeniu
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca, którego oferta zostanie najwyżej oceniona w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu (określonych w ust.3 niniejszego rozdziału SWZ) na podstawie art. 274 ust. 1 ustawy zostanie wezwany do złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych (aktualnych na dzień ich złożenia):
1) W odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności do występowania w obrocie gospodarczym zamawiający wymaga przedłożenia aktualnego odpisu z właściwego rejestru.
2) W odniesieniu do warunku dotyczącego uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej zamawiający wymaga przedłożenia:
- Aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, wydaną na podstawie przepisów Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j Dz. U. z 2023r. poz. 1448), stwierdzającą, że zakład (kuchnia, stołówka), w którym będą przygotowywane posiłki spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług polegających na produkcji posiłków dla odbiorców z zewnątrz, zezwalającą na prowadzenie w/w działalności.
- Aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego o wyrażeniu zgody na prowadzenie działalności w zakresie transportu posiłków na zewnątrz odpowiednio przystosowanym do tego celu środkiem transportu.
- Oświadczenia stwierdzającego, że osoby, które będą wykonywać zamówienie posiadają uprawnienia wymagane przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach, o których mowa w art. 59 ust 1 i 2 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448) .
3) W odniesieniu do warunku dotyczącego sytuacji ekonomicznej lub finansowej zamawiający wymaga przedłożenia:
- Opłaconej polisy na kwotę min. 150 000 zł obejmującą w swym zakresie ryzyko zatruć pokarmowych, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na kwotę min. 150 000 zł obejmującą w swym zakresie ryzyko zatruć pokarmowych związanej
z przedmiotem zamówienia.
4) W odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej zamawiający wymaga przedłożenia:
- Oświadczenia o dysponowaniu kuchnią, która zabezpieczy przygotowanie i dostarczenie posiłków do Ośrodka przez cały okres świadczenia usługi oraz jej lokalizacji, z której dostarczane będą posiłki (należy podać dokładny adres).
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Pełnomocnictwa, oświadczenia i inne dokumenty.5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy.SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.2. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego – nie dotyczy spółki cywilnej, o ile upoważnienie/pełnomocnictwo do występowania w imieniu tej spółki wynika z dołączonej do oferty umowy spółki bądź wszyscy wspólnicy podpiszą ofertę.
3. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, zobowiązani się złożyć wraz z ofertą stosowne pełnomocnictwo – zgodnie z ust. 2. ppkt.3. rozdz. XV SWZ – nie dotyczy spółki cywilnej, o ile upoważnienie/pełnomocnictwo do występowania w imieniu tej spółki wynika z dołączonej do oferty umowy spółki bądź wszyscy podpiszą ofertę.
Uwaga: Pełnomocnictwo, o którym mowa powyżej może wynikać albo z dokumentu pod taką samą nazwą, albo z umowy Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
4. Oferta musi być podpisana w taki sposób, by prawnie zobowiązywała wszystkich Wykonawców występujących wspólnie (przez każdego z Wykonawców lub upoważnionego pełnomocnika).
5. W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienie przez Wykonawców oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ustawy (ust. 2. ppkt.1. rozdziału XV SWZ ) składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenia te potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w którym Wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, oraz brak podstaw wykluczenia – każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia nie może podlegać wykluczeniu z postępowania w oparciu o wskazane w SWZ podstawy wykluczenia. Powyższe oznacza, iż:
1) Oświadczenie w zakresie braku podstaw wykluczenia musi złożyć każdy
z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;
2) Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału składa podmiot, który w odniesieniu do danego warunku udziału w postępowaniu potwierdza jego spełnianie; dopuszcza się oświadczenie złożone łącznie, tj. podpisane przez wszystkie podmioty wspólnie składające ofertę lub przez pełnomocnika występującego w imieniu wszystkich podmiotów.
6. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z podmiotem występującym jako pełnomocnik Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający dopuszcza zmianę zawartej umowy w trakcie jej trwania, w następujących przypadkach:a) obniżenia ceny jednostkowej przez Wykonawcę;
b) zmiany urzędowej stawki podatku VAT;
c) konieczności przedłużenia okresu obowiązywania umowy w przypadku nie wykorzystania przewidzianej umową ilości przedmiotu zamówienia.
2. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany wynagrodzenia należnego wykonawcy w przypadku zmiany cen materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia niezależnych od wykonawcy i których wykonawca przy zachowaniu należytej staranności nie mógł przewidzieć.
3. Zmiana wysokości wynagrodzenia wykonawcy może nastąpić o wysokość faktycznie zwiększonych cen materiałów oraz innych kosztów związanych z realizacją zamówienia w trakcie jego realizacji.
4. Wykonawca zobowiązany jest do wykazania Zmawiającemu wzrostu cen materiałów
i innych kosztów wykonania zamówienia odpowiednimi dokumentami.
5. Zmiana wysokości wynagrodzenia wykonawcy nie może przekroczyć 20% wynagrodzenia wykonawcy brutto określonego w umowie.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-12-13 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: za pośrednictwem Platformy e-zamówienia https://ezamowienia.gov.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-12-13 10:15
8.4.) Termin związania ofertą: 20 dni
INNE PRZETARGI Z ORZESZA
- "Świadczenie usług w zakresie kompleksowego - codziennego i całodobowego przygotowania i dostarczania posiłków do Ośrodka Terapii Nerwic dla Dzieci i Młodzieży w Orzeszu"
- Świadczenie usług pocztowych w okresie 02.01.2025r - 30.06.2026 r.
- ŚWIADCZENIE USŁUG OPIEKUŃCZYCH, SPECJALISTYCZNYCH USŁUG OPIEKUŃCZYCH ORAZ SPECJALISTYCZNYCH USŁUG OPIEKUŃCZYCH DLA OSÓB Z ZABURZENIAMI PSYCHICZNYMI NA TERENIE MIASTA ORZESZE NA ROK 2025
więcej: przetargi w Orzeszu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy posiłków na rzecz podopiecznych RPOT w Ignatkach- Osiedle w okresie od dnia 1 stycznia 2025 r. do dnia 31 grudnia 2025 r.
- Prowadzenie kuchni szkolnej i żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i uczniów szkoły podstawowej, wraz z dzierżawą pomieszczeń
- Kompleksowa usługa przygotowania i dostarczania posiłków
- Usługa cateringowa wraz z usługą: przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Małomicach w 2025 r
- Usługa przygotowania i wydawania gorących posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 10 w Jastrzębiu-Zdroju w roku 2025
- Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci i dorosłych podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w okresie od 01.01.2025 do 31.12.2025 r.- którym przyznano pomoc w formie dożywiania.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.