eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Śremzorganizowanie i przeprowadzenie szkoleńA. Organizator usług hotelarskich oraz B. Kelner - barman

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2010-07-29

Śrem: zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń: A. Organizator usług hotelarskich oraz B. Kelner - barman
Numer ogłoszenia: 203627 - 2010; data zamieszczenia: 29.07.2010
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 188609 - 2010r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Powiatowy Urząd Pracy w Śremie, ul. Adama Mickiewicza 56, 63-100 Śrem, woj. wielkopolskie, tel. 0-61 2837059, faks 0-61 2837075 w. 40.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń: A. Organizator usług hotelarskich oraz B. Kelner - barman.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: A. Organizator usług hotelarskich - dla 15 osób, posiadających wykształcenie minimum średnie. Termin wykonania zamówienia: III dekada lipca/II dekada września 2010r. Celem szkolenia jest zdobycie niezbędnej wiedzy teoretycznej i praktycznej, a także umiejętności w zakresie kompleksowej organizacji usług hotelarskich z uwzględnieniem nauki komunikatywnego języka angielskiego. W zakresie tematycznym szkolenia muszą znaleźć się takie elementy jak: 1. Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem (hotelarstwo, usługi hotelarskie, rodzaje obiektów hotelarskich). 2. Kultura i etyka w hotelarstwie (kodeks etyki hotelarza, wizerunek pracownika hotelu, kultura obsługi gości, konflikty i ich rozwiązywanie - praca z trudnym klientem). 3. Działalność recepcji. Rezerwacja usług hotelarskich (przyjmowanie rezerwacji, korespondencja rezerwacyjna, overbooking; procedury zameldowania i wymeldowania gości hotelowych). Kompleksowa obsługa gości. Dokumentacja recepcji, znajomość oprogramowania do wystawiania faktur, obsługa terminali płatniczych i kart płatniczych, obsługa kasy fiskalnej. Współpraca recepcji z innymi komórkami organizacyjnymi hotelu. 4. Opieka nad stałymi gośćmi: CRM - Customer Relationship Management (zarządzanie relacjami z klientami), programy lojalnościowe. 5. Czystość i porządek w obiekcie hotelarskim (obowiązki pracowników związane z utrzymaniem czystości i porządku, odpowiedzialność materialna pracowników). 6. Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim (rodzaje usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich - room service i lounge service, caterning). 7. Język angielski. Zgodnie z programem kursu na jednego uczestnika będzie przypadać około 249 godzin lekcyjnych szkolenia (1 godzina lekcyjna = 45 min.), w tym około 78 godzin zajęć teoretycznych i około 171 godzin zajęć praktycznych. Szkolenie ma odbywać się w dni robocze (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 8:00 do max 16:00. Liczba godzin szkolenia w ciągu tygodnia nie może być mniejsza niż 30 godzin zegarowych (1 godzina zegarowa = 60 min.). Wyżej wymieniony czas trwania szkolenia będzie uwzględniać przerwy w szkoleniu. Wykonawca zapewni uczestnikom szkolenia poczęstunek: - w trakcie szkolenia napoje zimne tj. woda, soki, - w trakcie przerw: kawę, herbatę, cukier, mleko, ciastka i kanapki. Szkolenie powinno odbywać się na terenie Śremu. W przypadku, gdyby szkolenie odbywało się poza Śremem, Wykonawca zapewni dojazd uczestników do miejsca szkolenia oraz z powrotem do Śremu. Kurs powinien być prowadzony przez wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną. Kurs powinien być oparty o metody wykorzystujące zastosowanie ćwiczeń, przykładów praktycznych w celu aktywnego uczestnictwa osób szkolonych i prowadzenia oceny procesu zdobywania wiedzy w trakcie szkolenia. Wykonawca zapewni uczestnikom szkolenia odpowiednie warunki lokalowe do nauki w oparciu o zasady BHP: - W części teoretycznej zajęć - salę dydaktyczną wyposażoną stosownie do potrzeb 15 osobowej grupy słuchaczy: ławki, stoliki, tablice. - W części praktycznej nauki zawodu, która odbywać się będzie w hotelach, hotelikach pensjonatach, gdzie uczestnicy zapoznają się z różnymi systemami rezerwacji pokoi, w tym rezerwacji elektronicznej i obsługą gości; będą mieć dostęp do oprogramowania do obsługi gości, a także do oprogramowania stosowanego wewnątrz obiektu. Uczestnicy będą mieli do dyspozycji: minimum 5 komputerów i minimum 2 kasy fiskalne w celu zapewnienia odpowiedniej realizacji procesu nauczania praktycznego. W przypadku skierowania przez Zamawiającego na szkolenie osób zarejestrowanych jako poszukujące pracy, Wykonawca zobowiązany będzie ubezpieczyć uczestników szkolenia od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w drodze do i z miejsca szkolenia. Okres ubezpieczenia obejmie cały okres trwania szkolenia. Wykonawca dokona ubezpieczenia kursantów na podstawie imiennej listy sporządzonej przez Zamawiającego. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu kopię polisy ubezpieczeniowej najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć. W celu dokonania przez Zamawiającego oceny szkolenia, Wykonawca będzie prowadzić dokumentację przebiegu szkolenia: - dziennik zajęć edukacyjnych zawierający listę obecności, wymiar godzin i tematy zajęć edukacyjnych (listę obecności uczestnicy muszą podpisywać w każdym dniu zajęć), - rejestr wydanych zaświadczeń i/lub dyplomów. Wykonawca zobowiązany będzie do przeprowadzenia wśród uczestników zajęć oceny merytorycznej i technicznej przebiegu szkolenia. W tym celu na zakończenie kursu uczestnicy wypełnią ankietę służącą do oceny szkolenia. Wyniki ankiety oceniającej Wykonawca przedstawi Zamawiającemu. Po zakończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają stosowne zaświadczenie i/lub dyplomy o jego ukończeniu. B. Kelner - barman - dla 20 osób, posiadających wykształcenie minimum zasadnicze zawodowe. Termin wykonania zamówienia: I dekada sierpnia/III dekada sierpnia 2010r. Celem szkolenia jest zdobycie kompleksowej wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do wykonywania zawodu kelner-barman (z uwzględnieniem posługiwania się urządzeniami fiskalnymi używanymi w gastronomii). W zakresie tematycznym szkolenia muszą znaleźć się takie elementy jak: 1. Wygląd i prezencja Kelnera-Barmana: cechy osobowe dobrego kelnera/barmana, kultura obsługi gości przy stole z elementami wiedzy psychologicznej, sprzedaż sugestywna, napiwki - nagroda za dobrze wykonaną pracę kelnera/ barmana. 2. Karty menu: waga znajomości karty menu i karty win przez kelnerów, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw. 3. Przygotowanie Sali konsumenckiej do obsługi gości: przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, przygotowanie pomocnika kelnerskiego. 4. Techniki nakrywania stołów bielizną stołową: metoda składania obrusów, techniki rozkładania obrusów, technika zdejmowania obrusa, zmiana obrusa w obecności gości. 5. Dekoracja stołu: zasady dekorowania stołu, elementy dekoracyjne, dekoracyjne składanie serwet płóciennych. 6. Nakrywanie stołów: nakrycie proste, nakrycie rozszerzone, przygotowanie nakrycia w obecności gości. 7. Przenoszenie tac i zastawy stołowej: przenoszenie talerzy, przenoszenie bulionówek, przenoszenie szkła i filiżanek, przenoszenie sztućców, przenoszenie półmisków. 8. Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji: zbieranie talerzy po konsumpcji, zbieranie zastawy stołowej na tacę. 9. Przebieg obsługi gości: powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, rozmowa z gośćmi, realizacja rachunku, pożegnanie gości. 10. Ogólne zasady obsługi: kolejność podawania potraw i napojów, kolejność obsługi, skargi i reklamacje, postępowanie z trudnym konsumentem. 11 Towaroznawstwo alkoholowe i miksologia: podział alkoholi, kategorie drinków, najnowsze trendy w miksologii, drinki firmowe. 12. Podawanie napojów bezalkoholowych: podawanie gorących napojów bezalkoholowych, podawanie zimnych napojów bezalkoholowych. 13. Podawanie napojów alkoholowych: podawanie piwa, podawanie wódek, dobór alkoholi do potraw. 14. Enologia i sommelierstwo: charakterystyka i podział win, kraje winiarskie, techniki podawania wina, podawanie win czerwonych, podawanie win białych, podawanie win musujących, dobór win do potraw. 15. Organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych: przygotowanie sali, nakrywanie i dekoracja stołów, techniki obsługi gości. 16. Systemy rozliczeń: bonowanie za pomocą kasy fiskalnej włączonej w komputerowy system rozliczeń, sposoby rozliczania z konsumentami - wystawianie rachunków i faktur w tym obsługa terminali płatniczych 17. Podstawy języka angielskiego związane ze specyfiką zawodu. Zgodnie z programem kursu na jednego uczestnika będzie przypadać około 150 godzin lekcyjnych (1 godzina lekcyjna = 45 min.) szkolenia, w tym nie więcej niż 30 godzin zajęć teoretycznych i około 120 godzin zajęć praktycznych. Szkolenie ma odbywać się w dni: - część teoretyczna w dni robocze (od poniedziałku do piątku) w godzinach od 8:00 do max 16:00. - część praktyczna od poniedziałku do soboty z zachowaniem 5 dni szkolenia w tygodniu w godzinach od 8:00 do 24:00, z tym że nie więcej niż 8 godzin zegarowych. Liczba godzin szkolenia w ciągu jednego tygodnia nie może być mniejsza niż 30 godzin zegarowych (1 godzina zegarowa = 60 min.). Wyżej wymieniony czas trwania szkolenia będzie uwzględniać przerwy w szkoleniu. Wykonawca zapewni uczestnikom szkolenia poczęstunek: - w trakcie szkolenia napoje zimne tj. woda, soki, - w trakcie przerw: kawę, herbatę, cukier, mleko, ciastka i kanapki. Szkolenie powinno odbywać się na terenie Śremu. W przypadku, gdyby szkolenie odbywało się poza Śremem, Wykonawca zapewni dojazd uczestników do miejsca szkolenia oraz z powrotem do Śremu. Wykonawca zapewni wykwalifikowaną kadrę praktyków w zawodzie kelner-barman, posiadających co najmniej 5-letnie doświadczenie w zawodzie. Kurs powinien być oparty o metody wykorzystujące zastosowanie ćwiczeń, przykładów praktycznych w celu aktywnego uczestnictwa osób szkolonych i prowadzenia oceny procesu zdobywania wiedzy w trakcie szkolenia. Wykonawca zapewni uczestnikom szkolenia odpowiednie warunki lokalowe do nauki w oparciu o zasady BHP, tj: - stanowisko do samodzielnej nauki wiadomości teoretycznych - salę dydaktyczną wyposażoną stosownie do potrzeb 20 osobowej grupy słuchaczy: ławki, stoliki, tablice, - stanowiska do wykonywania ćwiczeń praktycznych w punktach gastronomicznych lub też zaimprowizowanych barach i salach konsumpcyjnych, wyposażonych odpowiednio w materiały, urządzenia i sprzęt niezbędny do realizacji procesu nauczania, który zostanie udostępniony uczestnikom. Wykonawca zapewni minimum 1 komputer i minimum 1 kasę fiskalną. Ponadto do praktycznej nauki zawodu uczestnicy szkolenia będą mieli do dyspozycji: a) w przypadku nauki zawodu Barman - bar z zapleczem kuchennym wyposażony w minimum 1 sztukę z każdego, wymienionego niżej sprzętu technicznego i barmańskiego. Sprzęt techniczny: kostkarka do lodu, młynek do lodu (kruszarka), wyciskacz cytrusów, blender elektryczny 3 biegowy, ekspres do kawy ciśnieniowy plus młynek, knoc-box, tamper, pędzel do czyszczenia filtra, czasomierz, podajnik na tap water, chłodziarkę z zamrażalnikiem, zamrażarka do szkła, dozownik do napojów, zlew z zimną i ciepłą wodą, zmywarka automatyczna do mycia szkła (na zapleczu baru). Sprzęt barmański: komplet miar barowych (25/50, 20/40), deska do krojenia z rynienką, korkociąg kelnerski, kosz na owoce, łyżka barowa, łyżka do lodu ażurowa, nóż do owoców ząbkowy z dwuzębną końcówką, ozdobne wiaderka do serwowania lodu, platerowa taca do serwowania napojów, pojemnik do lodu - termos, shaker klasyczny trzyczęściowy o poj. 0,75l, wiaderko do chłodzenia win z nogą, zamknięcia (stopery) do butelek z winem musującym, b) w przypadku nauki zawodu Kelner: obiekt gastronomiczny lub zaimprowizowana sala konsumpcyjna musi być wyposażona w co najmniej 10 stolików konsumenckich oraz odpowiednią ilość zastawy i bielizny stołowej w celu realizacji programu nauczania. W przypadku skierowania przez Zamawiającego na szkolenie osób zarejestrowanych jako poszukujące pracy, Wykonawca zobowiązany będzie ubezpieczyć uczestników szkolenia od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w drodze do i z miejsca szkolenia. Okres ubezpieczenia obejmie cały okres trwania szkolenia. Wykonawca dokona ubezpieczenia kursantów na podstawie imiennej listy sporządzonej przez Zamawiającego. Wykonawca przedstawi Zamawiającemu kopię polisy ubezpieczeniowej najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć. W celu dokonania przez Zamawiającego oceny szkolenia, Wykonawca będzie prowadzić dokumentację przebiegu szkolenia: - dziennik zajęć edukacyjnych zawierający listę obecności, wymiar godzin i tematy zajęć edukacyjnych (listę obecności uczestnicy muszą podpisywać w każdym dniu zajęć), - rejestr wydanych zaświadczeń i/lub dyplomów. Wykonawca zobowiązany będzie do przeprowadzenia wśród uczestników zajęć oceny merytorycznej i technicznej przebiegu szkolenia. W tym celu na zakończenie kursu uczestnicy wypełnią ankietę służącą do oceny szkolenia. Wyniki ankiety oceniającej Wykonawca przedstawi Zamawiającemu. Po zakończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają stosowne zaświadczenie i/lub dyplomy o jego ukończeniu...

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00 - Usługi szkolenia zawodowego .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 28.07.2010.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • BDM GROUP Piotr Strzelecki, Daniel Dziewit s.c., ul. Piekarska 50/2c, Bielsko-Biała, kraj/woj. Polska.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 92500,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 80977,60

  • Oferta z najniższą ceną: 80977,60 / Oferta z najwyższą ceną: 80977,60

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.