Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2012-10-18
Łódź: Świadczenie usług w zakresie całodziennego żywienia pacjentów w systemie cateringowym wraz z prowadzeniem bufetu przy ul Wileńskiej 37 dla Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi ZP/66/2012
Numer ogłoszenia: 221769 - 2012; data zamieszczenia: 18.10.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi , ul. Wólczańska 191/195, 90-531 Łódź, woj. łódzkie, tel. 042 6371322, faks 042 6371322.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.pirogow.pl
- Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: www.pirogow.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług w zakresie całodziennego żywienia pacjentów w systemie cateringowym wraz z prowadzeniem bufetu przy ul Wileńskiej 37 dla Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi ZP/66/2012.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Świadczenie usług w zakresie całodziennego żywienia pacjentów w systemie cateringowym wraz z prowadzeniem bufetu przy ul Wileńskiej 37 dla Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi Przedmiot zamówienia obejmuje: Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia części składowe kalkulacji cenowej: 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług przygotowywania i dostarczania na poszczególne oddziały poporcjowanych posiłków dla pacjentów Szpitala im. M. Pirogowa w Łodzi przy ul. Wileńskiej 37 w opakowaniach jednorazowych wraz z prowadzeniem bufetu szpitalnego w wyznaczonym do tego celu miejscu na terenie siedziby Zamawiającego. 2. Zamawiający powierza Wykonawcy sporządzanie posiłków z artykułów spożywczych zakupionych we własnym zakresie z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucję do kuchenek na poszczególne oddziały szpitala. 3. Wykonawca zapewni ciągłość żywienia przez 7 dni w tygodniu. 4. Zamawiający szacuje średnią roczną ilość posiłków na poziomie: liczba śniadań: 70500 w tym 50000+20500 posiłki ze zwiększona kalorycznością kobiety w ciąży, karmiące. liczba obiadów: 73500 w tym 52000 + 21500 posiłki ze zwiększona kalorycznością kobiety w ciąży, karmiące. liczba kolacji: 66500 w tym 47000+19500 posiłki ze zwiększona kalorycznością kobiety w ciąży, karmiące. 5. Podstawowym założeniem są trzy posiłki dziennie dla pacjenta. Ilość zamawianych posiłków dziennie uzależniona będzie od ilości pacjentów. 6. Zestawy określone w pkt. 4 muszą zawierać zróżnicowane menu: śniadanie powinno zawierać zupę mleczną lub kawę mleczną oraz posiłek podstawowy w przypadku kawy mlecznej dodatek białkowy np. biały ser lub jogurt obiad powinien zawierać zupę i drugie danie z surówką, kolacja posiłek podstawowy. - do każdego posiłku powinien zostać dostarczony odpowiedni napój. np. kawa mleczna, herbata, kompot itp. 7. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach np.: w diecie cukrzycowej 6 posiłków - dodatkowo II śniadanie, podwieczorek i posiłek nocny w diecie bogato białkowej 5 posiłków - dodatkowo II śniadanie, podwieczorek w diecie wrzodowej 4 posiłki - dodatkowo II śniadanie. 8. W zakres przedmiotu zamówienia wchodzi również dostarczanie posiłków profilaktycznych: dla pracowników zatrudnionych w sterylizacji 1 posiłek od poniedziałku do soboty w okresie zimowym - tj. od 1 XI do 31.III dla określonej grupy pracowników średnio w ilości 9 posiłków dziennie od poniedziałku do piątku oraz 1 posiłek w soboty, niedziele i dni świąteczne, dla kierowcy karetki i sanitariusza 2 posiłki dziennie od poniedziałku do piątku w okresie zimowym, posiadających odpowiednią kaloryczność określoną odpowiednimi normami i przepisami. 9. Zamawiający określa, iż cena jednostkowa posiłku profilaktycznego nie może przekroczyć całkowitej kwoty netto 4,00 za posiłek. Liczba posiłków profilaktycznych: 1550. 10. Posiłki profilaktyczne powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów Dz. U. 1996 nr 60.279. 11. W ramach zawartej umowy Wykonawca na własny koszt zobowiązany będzie do wyposażenia oddziałów szpitalnych tak, aby zapewnić na potrzeby pacjentów wrzątek w ilości nie mniejszej niż 1000 ml dziennie na jednego pacjenta np. zaopatrzenie oddziałów w czajniki elektryczne. 12. Wykonawca zabezpiecza we własnym zakresie termosy oraz pozostały sprzęt niezbędny do wykonania zamówienia np. dzbanki do płynów. 13. Obowiązkiem Wykonawcy na własny koszt będzie usuwanie z oddziałów i utylizacja wszystkich odpadów pokonsumpcyjnych. 14. Wykonawca zobowiązany jest ponadto do prowadzenia odpłatnego bufetu szpitalnego dla pacjentów, osób odwiedzających oraz personelu Szpitala w wyznaczonym do tego celu miejscu na terenie siedziby zamawiającego, wydawania w nim posiłków w tym obiadów dla pracowników Zamawiającego. 15. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić ewidencję wydawanych posiłków z podziałem na oddziały, potwierdzoną każdorazowo przez osobę odpowiedzialną ze strony Zamawiającego. 16. Podstawą do ewidencji dostaw będą dokumenty dostawy potwierdzone przez Zamawiającego. Rozliczenie będzie następowało na podstawie dokumentów potwierdzających ilość wydanych poszczególnych posiłków. 17. Wykonawca na koniec każdego miesiąca na podstawie ewidencji dostaw wystawi fakturę VAT zawierającą ilość wydanych poszczególnych posiłków, cenę jednostkową oraz termin płatności. 18. Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania przedmiotu zamówienia nie więcej niż 20% wartości umowy. WYMAGANIA ODNOŚNIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA: A. Wymagania ogólne 1. Świadczenie usług żywienia dla pacjentów szpitala odbywać powinno się wg ustawy z 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tekst jednolity Dz. U. 2010 nr 136 poz. 914 z póź. zm. 2. Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa wykaz norm żywienia dla ludności Polski, tabele dziennych racji pokarmowych dla zakładów opieki zdrowotnej, opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Należy zwrócić szczególną uwagę na zasady żywienia kobiet ciężarnych i matek karmiących zwiększona kaloryczność posiłków dla ciężarnych + 475 kcal doba i karmiących +505kcal dobę 3. Wykonawca świadczący usługę ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość przygotowywanych i dostarczanych posiłków oraz za skutki wynikające z zaniedbań przy przygotowywaniu, transporcie posiłków, mogące mieć wpływ na zdrowie żywionych pacjentów. 4. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania procedur higienicznych dotyczących higieny rąk, środków transportu, urządzeń i sprzętu oraz stosowania preparatów myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w kontakcie z żywnością. 5. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna, PIP, BHP itp. oraz w zakresie wykonywanej usługi w tym m.in. w zakresie jakości produktów i przygotowywanych posiłków, ich zgodności z odpowiednimi normami kalorii oraz w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych. 6. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność odszkodowawczą za szkody powstałe u Zamawiającego w związku z prowadzoną przez Wykonawcę działalnością, m.in. udowodnione zatrucia pokarmowe. B. Wymagania dotyczące dostarczania posiłków: 1. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczania posiłków do kuchenek oddziałów znajdujących się w budynku Ginekologii oraz Interny w godzinach: śniadania 8:00 - 8:30 obiady 12:30 - 13:00 kolacje 17:30 - 18:00 Drugie śniadanie winno być dostarczone na oddziały razem ze śniadaniem, podwieczorek razem z obiadem, posiłek nocny razem z kolacją. Podanie w w posiłków pacjentom należeć będzie do obowiązków personelu szpitalnego danego oddziału. 2. W przypadku braku dostarczonego posiłku na oddział Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę do natychmiastowego dostarczenia i uzupełnienia braków. 3. Zamawiający wymaga również, aby posiłki w chwili dostarczenia na oddział posiadały odpowiednią temperaturę: zupy - nie niższą niż 75o C drugie danie - nie niższą niż 63o C gorące napoje - nie niższą niż 75o C wędliny, sałatki i surówki - nie wyższą niż 3 - 4oC. 4. Wykonawca we własnym zakresie w ramach zawartej umowy zobowiązany jest zabezpieczyć wszystkie oddziały w kuchenki mikrofalowe w celu ewentualnego podgrzewania posiłków, dla pacjentów przebywających na badaniach. Do obowiązków wykonawcy należy także zabezpieczenie oddziałów w jednorazowe sztućce, kubeczki, słomki i w razie potrzeby w kubki niekapki. Artykuły te muszą posiadać odpowiednie certyfikaty do kontaktu z żywnością. 5. Pojemniki jednorazowe używane przy dostawach posiłków muszą być dopuszczone do używania w żywieniu zbiorowym oraz nadawać się do odgrzewania posiłku w kuchence mikrofalowej. 6. Dostarczanie posiłków winno odbywać się w przeznaczonych do tego celu pojemnikach termosach zabezpieczających posiłki przed wylaniem, schłodzeniem, z zachowaniem reżimu sanitarnego. 7. Wykonawca zapewnia własny transport posiłków na oddziały. Dystrybucja posiłków do kuchenek oddziałów szpitalnych winna odbywać się w sposób gwarantujący przestrzeganie norm higienicznych pojemniki transportowe szczelnie zamykane oraz utrzymanie ich właściwej temperatury termosy. 8. Pojemniki jednorazowe muszą być transportowane w zamkniętych kontenerach. 9. Wykonawca świadczący usługę żywienia pacjentów zobowiązany jest do przygotowywania i dostarczania posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie zasadami, warunkami i normami dla placówek ochrony zdrowia, z uwzględnieniem tradycyjnej kuchni polskiej. 10. Do obowiązków Wykonawcy należy zaopatrzenie chorych leżących w szpitalu w odpowiednie napoje do posiłków np. kawa mleczna, herbata, kompot itp. 11. Wykonawca zabezpiecza we własnym zakresie termosy oraz pozostały sprzęt np. dzbanki do płynów - sprzęt ten musi być myty i dezynfekowany przez Wykonawcę w siedzibie firmy. Wykonawca zabezpiecza też na własny koszt odzież i obuwie ochronne niezbędne do dystrybucji posiłków do kuchenek oddziałów. 12. Wykonawca zabezpiecza we własnym zakresie sztućce jednorazowe i kubki jednorazowe. 13. Przygotowanie posiłków przez Wykonawcę odbywać się będzie z uwzględnieniem dziennych racji pokarmowych, norm żywienia dla ludności Polski określonych przez Instytut Żywności i Żywienia z uwzględnieniem wprowadzonych obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. 14. Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 15. Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów metodą tradycyjną bez używania produktów typu instant. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania wyłącznie produktów świeżych i wysokiej jakości. 16. Żywienie chorych musi być oparte na dietach takich jak: podstawowa ogólna, łatwostrawna lekkostrawna, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu trzustkowa. łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego wrzodowa łatwostrawna z modyfikacją konsystencji papkowata, płynna do żywienia przez zgłębnik lub przetokę łatwostrawna bogatobiałkowa, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów cukrzycowa cukrzycowa lekkostrawna ubogo energetyczna kleikowa kleik ryżowy + suchary + gorzka herbata 17. Dopuszcza się możliwość zamawiania diet nie wymienionych powyżej, w przypadku innych zaleceń lekarzy Szpitala. 18. Przewidywana ilość diet cukrzycowych około 30 dziennie i około 5 - 10 diet kleikowych. 19. W przypadku zlecenia diety specjalnej niezawartej w jadłospisie dekadowym Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę do dostarczenia każdorazowo jadłospisu zawierającego szczegółowy skład potraw, kaloryczność i zawartość składników odżywczych. 20. Jadłospisy dla pacjentów powinny być tak zaplanowane, aby zapewniały urozmaicenie posiłków pod względem ich składu oraz atrakcyjności sensorycznej z uwzględnieniem smaku, zapachu, kolorystyki (kontrast barw poszczególnych składników posiłku). W każdym posiłku powinny znaleźć się składniki pochodzące z każdej z 6 grup produktów spożywczych. 21. Kaloryczność poszczególnych posiłków musi być ustalona dla poszczególnych diet przez dietetyka Wykonawcy i musi odpowiadać stosownym normom. 22. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane pod względem zawartości składników pokarmowych, zgodnie z zasadami żywienia racjonalnego. 23. Posiłki sporządzane przez Wykonawcę powinny opierać się na tradycyjnej kuchni Polskiej oraz uwzględniać tradycyjność potraw w okresach świątecznych np. Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. 24. Diety lecznicze powinny być opracowywane zgodnie z obowiązującymi standardami leczenia danych jednostek chorobowych. 25. Nad technologią sporządzania posiłków sprawuje nadzór dietetyk Wykonawcy. 26. Posiłki muszą być dostarczane do oddziałów przez kompetentne i upoważnione przez Wykonawcę osoby. 27. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i przechowywania próbek żywności z dostarczonych posiłków. 28. Po zakończeniu posiłku Wykonawca odbierze z oddziału zużyte opakowania jednorazowe wraz z odpadami pokonsumpcyjnymi. 29. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia worków na odpady pokonsumpcyjne na poszczególne oddziały. 30. Wykonawca codziennie zobowiązany będzie do odbioru odpadów pokonsumpcyjnych z ustalonego pomieszczenia zgodnie z zaleceniami Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w celu utylizacji. 31. Obowiązkiem Wykonawcy będzie usuwanie i utylizacja wszystkich odpadów pokonsumpcyjnych należących do Wykonawcy, dezynfekcja i mycie pojemników i urządzeń transportowych. Odbiór odpadów będzie następował bezpośrednio po spożytym posiłku (obowiązującą windą) zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zaleceniami odpowiednich służb sanitarnych. 32. Wykonawca jest zobowiązany do utrzymania w należytej czystości miejsca składowania resztek pokonsumpcyjnych i terenu przyległego. 33. Wykonawca dla każdego oddziału jest zobowiązany zapewnić odpowiednie pojemniki do przechowywania posiłków pozostawionych dla pacjentów przebywających na badaniach oraz możliwość podgrzania tych posiłków (np. mikrofalówki). 34. Wszyscy pracownicy Wykonawcy realizujący usługę muszą posiadać aktualne książeczki zdrowia dla celów epidemiologicznych, dostępne w każdej chwili dla Zamawiającego. Personel przygotowujący, rozdzielający oraz transportujący posiłki musi posiadać aktualne badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz badania okresowe. 35. Personel Wykonawcy zajmujący się dystrybucją posiłków do kuchenek oddziałów szpitalnych musi być wyposażony w odzież ochronną dostosowaną do wymogów sanitarno-epidemiologicznych. C. Wymagania dotyczące zamawiania posiłków: 1. Zamówienia na posiłki będą przygotowywane pisemnie przez odpowiednich pracowników Zamawiającego. Pracownik Wykonawcy będzie zbierał zamówienia (liczba i asortyment posiłków) wykonując telefon na poszczególne oddziały szpitala każdego dnia (dotyczy również sobót, niedziel i dni świątecznych.): do godz. 6.30 - odbiór zamówienia z poszczególnych oddziałów na śniadania i obiady w danym dniu; do godz. 14:00 - odbiór zamówienia z poszczególnych oddziałów na kolacje w danym dniu 2. Zamawiający ma prawo dokonać korekty ilości zamawianych posiłków (zarówno in plus jak i in minus), najpóźniej: do godz. 11:00 - na obiady w danym dniu; do godz. 16:30 - na kolacje w danym dniu 3. Korekty będą składane w każdym dniu tygodnia (dotyczy również sobót, niedziel i dni świątecznych). Korekta będzie dokonywana telefonicznie przez pracownika Zamawiającego. 4. Telefoniczne zebranie zapotrzebowania na poszczególne posiłki przez pracownika Wykonawcy będzie miało miejsce również w dniach nieobecności dietetyka szpitala. 5. Zamówienia i korekty składane będą u osoby upoważnionej do kontaktu. 6. Do Wykonawcy należeć będzie opracowanie i dostarczenie na poszczególne oddziały druków zamówień na posiłki. 7. Wskazana przez Wykonawcę osoba do kontaktu będzie zobowiązana do konsultacji w sprawie przygotowywania menu oraz zgłaszania uwag w sprawie realizacji umowy, przyjmowania reklamacji. 8. Rozliczenie będzie następowało na podstawie dokumentów potwierdzających ilość wydanych poszczególnych posiłków. 9. W trakcie realizacji usługi Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i przedstawienia do akceptacji dietetyka szpitalnego, z wyprzedzeniem czasowym 3 dni roboczych, dekadowego jadłospisu posiłków z uwzględnieniem racji pokarmowych, wartości odżywczych dla poszczególnych diet, w oparciu o odpowiednie przepisy dotyczące całodziennego żywienia określonych grup żywieniowych chorych. Dietetyk szpitala ma prawo dokonywać zmian w przedstawionym wcześniej jadłospisie dekadowym. 10. Obowiązkiem Wykonawcy będzie przedłożenie pracownikom oddziału codziennie rano jadłospisu na bieżący dzień, potwierdzającego zaakceptowany wcześniej jadłospis dekadowy, po uwzględnieniu uwag dietetyka szpitalna w jadłospisie dekadowym D. Prawa Zamawiającego: 1. Zamawiający ma prawo do przeprowadzenia oceny organoleptycznej oferowanych posiłków, sprawdzenia ich gramatury, temperatury oraz zgodności sporządzanych potraw z zaplanowanym jadłospisem. Gramatura podanego posiłku ma być zgodna z wagą podaną w jadłospisie (gramatura podawana po obróbce termicznej). Zakwestionowane posiłki podlegać będą zwrotowi i natychmiastowej wymianie na koszt Wykonawcy. 2. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić ewidencję wydawanych posiłków z podziałem na oddziały, potwierdzoną każdorazowo przez osobę odpowiedzialną ze strony Zamawiającego. 3. Zamawiający zastrzega sobie prawo pobrania wymazów w kierunku czystości mikrobiologicznej ze sprzętów i dzierżawionych pomieszczeń. Pobranie wymazów i wykonanie badań mikrobiologicznych będzie się odbywało na koszt Wykonawcy. 4. Zamawiający, a w szczególności Zespół ds. Zakażeń Zakładowych co najmniej raz w miesiącu skontroluje sprzęt Wykonawcy, w którym będą dostarczane posiłki. 5. Zamawiający zastrzega sobie prawo wizytacji miejsc (na koszt Wykonawcy) przygotowywania i pakowania posiłków i transportu. 6. Stosowane przez Wykonawcę środki dezynfekcyjne i detergenty będą podlegały zaakceptowaniu przez Zespół ds. Zakażeń Zakładowych, ponadto muszą być dopuszczone do powierzchni mających kontakt z żywnością i posiadać wpis do ewidencji stosowania w jednostkach ochrony zdrowia. 7. W przypadku zagrożenia epidemiologicznego Zamawiający zastrzega możliwość zmiany środka dezynfekcyjnego. E. Warunki dzierżawy pomieszczeń. 1. Zamawiający w celu realizacji usługi wydzierżawi Wykonawcy pomieszczenia niezbędne do prowadzenia bufetu o powierzchni 92,67m2. 2. Sposób rozliczania za dzierżawione pomieszczenia: czynsz - netto - 35 zł m2 woda ciepła i zimna, energia elektryczna - według odczytu z licznika, ścieki - suma odczytów z liczników wody ciepłej i zimnej telefon - według faktury ogrzewanie c. o. (bufet i pokój socjalny) - netto 290 zł/m-c podatek od nieruchomości - netto 1,83 zł m2 ubezpieczenie - netto 2,37 zł m2 ochrona - netto 1,27 zł m2 wywóz nieczystości - netto 1,50 zł m2 dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja - netto 100 zł m-c konserwacja windy - netto 200 zł m-c 3. Wykonawca ma obowiązek udostępnić Zamawiającemu dzierżawione pomieszczenia celem przeprowadzenia dezynsekcji i deratyzacji. 4. Na Wykonawcy spoczywa obowiązek powiadomienia Zamawiającego o konieczności przeprowadzenia dodatkowej dezynsekcji i deratyzacji. Koszt dezynsekcji i deratyzacji poniesie Zamawiający i obciąży nim Wykonawcę..
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.89.42.20 - Posiłki szpitalne 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.51.20.00 - Usługi prowadzenia bufetów .
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w tym zakresie Wykonawca musi posiadać: decyzję/zezwolenie wydaną przez właściwy Państwowy Inspektorat Sanitarny potwierdzającą spełnienie wymagań koniecznych do prowadzenia zakładu żywienia zbiorowego z uwzględnieniem żywienia pacjentów szpitala, (przygotowanie posiłków oraz usługa cateringowa/dystrybucja). opinię/zezwolenie wydaną przez właściwy Państwowy Inspektorat Sanitarny dotyczącą spełnienia wymogów sanitarnych koniecznych przy przewozie posiłków,
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca wykonał/wykonuje w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert minimum trzy usługi trwające nieprzerwanie minimum rok polegające na żywieniu zbiorowym pacjentów szpitala z zastosowaniem diet o wartości nie mniej niż 150.000,00 zł brutto rocznie każda z usług, (każda z wykazywanych usług powinna być zrealizowana w ramach odrębnej umowy)
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca posiada przynajmniej dwie placówki (kuchnie) do przygotowania posiłków z czego przynajmniej jedna zdolna jest do wykonania minimum 300 posiłków całodobowych (czyli śniadań, obiadów, kolacji) dziennie. Wykonawca dysponuje minimum 3 środkami transportu wykorzystywanymi w celu realizacji zamówienia, posiadającymi odpowiednie zaświadczenie stwierdzające spełnianie wymagań sanitarnych dotyczących transportu posiłków wydane przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca dysponuje niezbędnym do wykonania usługi potencjałem kadrowym osób odpowiedzialnych za nadzór nad właściwą realizacją umowy w zakresie żywienia w szczególności posiada minimum 2 dietetyków, minimum 2 technologów żywienia, szefa lub kierownika kuchni posiadających minimum 5 letnie doświadczenie zawodowe na tym stanowisku.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca posiada ubezpieczenie OC w zakresie prowadzonej działalności o wartości min. 900.000,00 zł.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
- koncesję, zezwolenie lub licencję
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
- wykaz narządzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami
- wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
- oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
- opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
III.4.3.2) zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert - albo oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się takiego zaświadczenia
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:
inne dokumenty
Oświadczenie stosowne do art. 26 ust. 2b ustawy PZP Jeżeli w oświadczeniu Wykonawca wskaże, że zgodnie z art. 26 ust. 2b polega na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków, wówczas zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia i złożyć pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. Jeżeli wykonawca będzie polegał na zasobach innych podmiotów.
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
Pełnomocnictwo powinno być przedstawione w formie oryginału lub poświadczonej za zgodność z oryginałem kopii przez notariusza.
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Dopuszcza się zmianę umowy w przypadku: zmiana stawek podatku VAT zmniejszenia cen jednostkowych określonych w załączniku nr 1 do umowy.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pirogow.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi Dział Zamówień Publicznych (Pałacyk I piętro) ul. Wileńska 37, 94-029 Łódź.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 29.10.2012 godzina 10:00, miejsce: Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa w Łodzi Dział Zamówień Publicznych (Pałacyk I piętro) ul. Wileńska 37, 94-029 Łódź.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
INNE PRZETARGI Z ŁODZI
- 13/ZP/2024/S Usługa kompleksowej obsługi prawnej Uniwersytetu Łódzkiego.
- Wykonywanie usługi w zakresie wywozu stałych odpadów komunalnych na potrzeby Izby Administracji Skarbowej i podległych jednostek administracji skarbowej wraz z udostępnieniem pojemników odpady
- Świadczenie usług pogwarancyjnych napraw, okresowych przeglądów serwisowych oraz okresowych przeglądów gwarancyjnych samochodów służbowych IAS Łodzi i jednostek podległych.
- Zakup i dostawa mebli na potrzeby Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi.
- "Zakup powierzchni na zamieszczanie ogłoszeń i nekrologów w prasie o zasięgu krajowym"
- Dostawa sprzętu komputerowego i urządzeń drukujących dla Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
więcej: przetargi w Łodzi »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Świadczenie usługi cateringowej dla dzieci w Miejskim Przedszkolu nr 1 w Bochni w roku 2025"
- PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW DLA KLIENTÓW MIEJSKO - GMINNEGO OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W USTRZYKACH DOLNYCH W 2025 ROKU
- Usługa przygotowania i wydawania gorących posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 12 im. Jerzego Kukuczki w Jastrzębiu-Zdroju w 2025 r.
- Przygotowywanie i dostarczanie dwudaniowego gorącego posiłku dla klientów Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Strzelinie w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025r.
- ŚWIADCZENIE USŁUG PRZYGOTOWYWANIA, GOTOWANIA I DOSTARCZANIA POSIŁKÓW DO MIEJSC WSKAZANYCH PRZEZ MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W BRANIEWIE W 2025 ROKU
- USŁUGA CATERINGOWA- PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW, DLA PUBLICZNEGO PRZEDSZKOLA NR 1 W GRÓJCU ODDZIAŁ UL. WOROWSKA 1.
więcej: Posiłki szpitalne »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.