eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi PoznańZałożenie i prowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów bakteriocyn w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2010-09-03

Poznań: Założenie i prowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów bakteriocyn w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej
Numer ogłoszenia: 239741 - 2010; data zamieszczenia: 03.09.2010
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu , ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań, woj. wielkopolskie, tel. 061 8487023, 8487043, faks 061 8487043, 8487145.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.up.poznan.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Założenie i prowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów bakteriocyn w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w warunkach in vivo z wykorzystaniem preparatów bakteriocyn w celu określenia ich skuteczności w produkcji wielkotowarowej (chów przemysłowy). Celami szczegółowymi etapów badawczych jest określenie wpływu preparatów bakteriocynowych na przyrosty, współczynniki wykorzystania paszy, przeżywalność, strawność podstawowych składników pokarmowych oraz ilość pozornej energii metabolicznej w testach wzrostowych na rosnących kurczętach rzeźnych, A także: -po zakończeniu odchowu kurcząt rzeźnych ( 35 doba) dostarczenie żywych ptaków (materiał doświadczalny) z każdej grupy badawczej do Zamawiającego, - dostarczenie przez Wykonawcę w odpowiednich pojemnikach prób kału na potrzeby doświadczeń bilansowych, - przeprowadzenie doświadczenia na reprezentatywnej próbie w warunkach fermy wielkotowarowej (2 grupy kontrolne po 6 tys. kurcząt rzeźnych oraz 4 grupy doświadczalne po 4 tys. kurcząt rzeźnych), W całości zadań analizie będą podlegać wyniki odchowu kurcząt rzeźnych tj.: - przyrosty masy ciała (BWG), - spożycie diet doświadczalnych ( FI), - współczynnik wykorzystania paszy (FCR), - przeżywalność obliczona na śmiertelność ptaków w trakcie testów, - Europejski Indeks Brojlera ( EBI). Łączne wyniki winny być przedstawione przez Wykonawcę w ramach interwałów czasowych, trwania doświadczeń wzrostowych i powtórzeń indywidualnych w ramach grup żywieniowych. 2. Przedmiot zamówienia jest finansowany z ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, zgodne z wytycznymi projektu Bakteriocyny innowacyjne suplementy diet dla drobiu. 3. Opis przedmiotu zamówienia jest zgodny z nomenklaturą Wspólnego Słownika Zamówień Publicznych 731 00000- 3 usługi badawcze I eksperymentalno rozwojowe. 4. W szczególności przy realizacji przedmiotu zamówienia potencjalni Wykonawcy muszą wziąć pod uwagę: 4.1 cel zadania to określenie wpływu preparatów bakteriocynowych na wyniki odchowu kurcząt rzeźnych, 4.2 wyłonieni do realizacji Wykonawcy będą zobowiązani do spełnienia określonych warunków realizacji badań i terminowego przedłożenia wyników końcowych testów, 4.3 Zamawiający wymaga, aby potencjalny Wykonawca wykonał wg. dostarczonej specyfikacji nie mniej niż 21 ton paszy - diet doświadczalnych tj. ilości koniecznej do przeprowadzenia całości testów wzrostowych i bilansowych, 4.4 pasze - diety doświadczalne mają być wyprodukowane w zakładzie posiadającym certyfikację HACCP i ISO 9001:2008, 4.5 Zamawiający wymaga aby potencjalny Wykonawca przed rozpoczęciem każdego testu wzrostowego i bilansowego dostarczył do Laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej próbę reprezentatywną (500g) każdej paszy - diety doświadczalnej, 4.7 Zamawiający wymaga, aby potencjalny Wykonawca dysponował niezbędnymi pomieszczeniami inwentarskimi i urządzeniami spełniającymi wymóg realizacji przedmiotu zamówienia tj: - kurnikiem o wym. nie mniejszych niż: - długość - 59 m, - szerokość - 11 m, - wysokość ( śr.) - 2,5 m, - wewnętrznym systemem wentylacji - min. wentylacja mechaniczna, wentylatory w jednym kierunku min. 6 sztuk o wydajności 12 tys. m3/h i 2 o wydajności 40 tys. m3/h. Wloty powietrza winny być umieszczone na przeciwległych ścianach bocznych obiektu, - system żywienia i pojenia, Zamawiający dopuszcza system pojenia i żywienia firmy Roxell lub równoważny spełniający poniższe wymogi: 3 linie z 57 karmidłami ( 171 karmideł / kurnik) oraz 4 linie z 154 smoczkami (6161 smoczków / kurnik), - usuwanie pomiotu kurzego, Na koniec każdego cyklu produkcyjnego pomiot kurzy ma być usuwany mechanicznie ładowarkami hydraulicznymi samobieżnymi a pomieszczenie odświeżone, -klatką doświadczalną/boksem o poniższych parametrach; wymiary pow. - 1,82 m2 ( 1,0 m x 1,0 m x 0,6 m wysokości) na podłodze ściółka ze słomy pszennej, - klatki winny być rozmieszczone w dwóch rzędach na hali produkcyjnej. Zagęszczenie/obsada w boksach powinno wynosić około 11,0 ptaków/m2 (10 kurcząt na boks). Poza ptakami doświadczalnymi (boksy) na hali produkcyjnej ma przebywać w odchowie minimum 8000 nieseksowanych kurcząt brojlerów, w celu zapewnienia warunków, jak najbardziej zbliżonych do tych występujących w standardowym cyklu produkcyjnym. Przez cały czas trwania eksperymentów, wszystkie ptaki mają mieć nieograniczony dostęp do paszy i wody. Wysokość linii pojenia i żywienia ma być dostosowana do fazy wzrostu ptaków, 4.8 Zamawiający wymaga aby potencjalny Wykonawca przeprowadził całość procedur dezynfekcyjnych przed rozpoczęciem każdego doświadczenia wzrostowego i bilansowego oraz przygotował warunki zoohigieniczne (temperatura/wilgotność) w pomieszczeniach doświadczalnych wg protokołu załącznik nr 1 do umowy, 4.9 Sposób przygotowania wyników końcowych: Zamawiający przewiduje konieczność przeprowadzenia w okresie od 10-2010 do 06-2013, czterech zadań-etapów badawczych podzielonych na: - testy wzrostowe, - testy bilansowe, - doświadczenia wielkoprodukcyjne (chów przemysłowy). Ostatecznym efektem doświadczeń będzie uzyskanie wyników odchowu kurcząt rzeźnych oraz prób materiału biologicznego (tkanki, treść przewodu pokarmowego, kał), które należy dostarczyć w określonym terminie do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 4.10 Zamawiający przewiduje konieczność przeprowadzenia rocznie następującej ilości doświadczeń: - testy wzrostowy na 48 grupach żywieniowych - rok 2011, - testy wzrostowy, walidacja optymalnych poziomów bakteriocyn, na 12 grupach żywieniowych - rok 2012, - cztery testy bilansowe na kurczętach rzeźnych żywionych dietami z preparatami zawierającymi bakteriocyny - rok 2012, - doświadczenia wielkoprodukcyjne na populacji 28 tysięcy kurcząt rzeźnych na kurczętach rzeźnych w warunkach produkcji wielkotowarowej - rok 2013. UWAGA ! Szczegółowy opis celu, zakresu i metod oraz harmonogram realizacji poszczególnych etapów badawczych dotyczących przedmiotu zamówienia określono w warunkach merytorycznych założonych doświadczeń oraz chowu przemysłowego..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 73.10.00.00 - Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 01.06.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Warunkiem udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia jest wniesienie wadium w wysokości 9.000,00 PLN: słownie: dziewięć tysięcy 00/100, w terminie do dnia 13 września 2010 r. do godz. 08:30

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • w celu potwierdzenia posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności Wykonawca zobowiązany jest do złożenia wraz z ofertą oświadczenia iż: w przedmiocie działalności gospodarczej dysponują wpisem o produkcji gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (10.91.Z) działalności usługowej wspomagającej chów i hodowlę zwierząt gospodarskich (901.62.Z) oraz pozostałych badaniach i analizach technicznych (71.20.B).

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • wykażą doświadczenie w zakresie objętym przedmiotem zamówienia - określonym w etapach I-IV, tj. - prowadzą doświadczenia inwentarskie na zwierzętach w tym w zakresie testów wzrostowych od min 3 lat. w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie,

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • - dysponują niezbędną powierzchnią inwentarska i zapleczem w zakresie produkcji mieszanek doświadczalnych od min 5 lat, - dysponują dostępem do niezbędnej ilości kurcząt zapewniającej przeprowadzenie wieloletniego cyklu prac doświadczalnych w zakresie objętym przedmiotem zamówienia min 5 lat oraz, dla etapu I: co najmniej - obiekty doświadczalne do odchowu (tuczu) kurcząt rzeźnych pozwalające na jednoczesne utrzymanie 8 grup doświadczalnych w 10 powtórzeniach każda; w identycznych warunkach zoohigienicznych, - posiadają zaplecze laboratoryjne pozwalające na kontrolę, jakości surowców paszowych użytych do produkcji mieszanek testowych, - mogą wyprodukować diety doświadczalne z udziałem dostarczonych przez zamawiającego preparatów bakteriocyn zgodnie z certyfikowanymi systemami jakości jak: HACCP oraz ISO-9001:2008, dla etapu II: co najmniej - obiekty doświadczalne do odchowu (tuczu) kurcząt rzeźnych pozwalające na jednoczesne utrzymanie 8 grup doświadczalnych w 10 powtórzeniach każda; w identycznych warunkach zoohigienicznych, - posiadają zaplecze laboratoryjne pozwalające na kontrolę jakości surowców paszowych użytych do produkcji mieszanek testowych - mogą wyprodukować diety doświadczalne z udziałem dostarczonych przez zamawiającego preparatów bakteriocyn zgodnie z certyfikowanymi systemami jakości jak: HACCP oraz ISO-9001:2008 dla etapu III: co najmniej - obiekty doświadczalne do odchowu (tuczu) kurcząt rzeźnych pozwalające na jednoczesne utrzymanie 4 grup doświadczalnych w 10 powtórzeniach każda; w identycznych warunkach zoohigienicznych, - posiadają zaplecze laboratoryjne pozwalające na kontrolę jakości surowców paszowych użytych do produkcji mieszanek testowych, - mogą wyprodukować diety doświadczalne z udziałem dostarczonych przez zamawiającego preparatów bakteriocyn zgodnie z certyfikowanymi systemami jakości jak: HACCP oraz ISO-9001:2008, - dla etapu IV: co najmniej: - obiekty od odchowu (tuczu) kurcząt rzeźnych pozwalające na jednoczesne utrzymanie 4 grup doświadczalnych w 12 powtórzeniach każda; w identycznych warunkach zoohigienicznych, - posiadają zaplecze laboratoryjne pozwalające na kontrolę jakości surowców paszowych użytych do produkcji mieszanek testowych, dla etapu IV: co najmniej: - obiekty od odchowu (tuczu) kurcząt rzeźnych pozwalające na jednoczesne wstawienie minimum 28.000 kurcząt rzeźnych podzielonych na 6 grup eksperymentalnych po minimum 4000 ptaków każda, pochodzących z tego samego stada rodzicielskiego; - posiadają zaplecze laboratoryjne pozwalające na kontrolę jakości surowców paszowych użytych do produkcji mieszanek testowych - mogą wyprodukować diety doświadczalne z udziałem dostarczonych przez Zamawiającego preparatów zgodnie z certyfikowanymi systemami jakości jak: HACCP oraz ISO-9001:2008. - Wymogi szczegółowe dotyczące dysponowania potencjałem technicznym i zapleczem inwentarskim przez potencjalnego oferenta Zamawiający określił na stronach 3 i 4 SWIZ.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Posiadają wykwalifikowany personel do prowadzenia testów wzrostowych na kurczętach rzeźnych, który zapewni prawidłową realizację przedmiotu zamówienia tj. -minimum jedną osobę z wykształceniem wyższym kierunek zootechnika, posiadającą minimum 5 lat udokumentowanego stażu w pracach doświadczalnych na zwierzętach gospodarskich; - osobę z wykształceniem wyższym kierunek weterynaria posiadającą minimum 5 lata udokumentowanego stażu w produkcji mieszanek paszowych doświadczalnych i nadzorze wielkotowarowych ferm kurcząt rzeźnych; - minimum jedną osobę z wykształceniem wyższym kierunek zootechnika, posiadającą minimum 3 lata udokumentowanego stażu w pracach doświadczalnych na zwierzętach gospodarskich oraz w produkcji mieszanek paszowych doświadczalnych; - osoby bezpośrednio odpowiedzialne za prace obserwacyjno-polowe i laboratoryjne posiadające minimum 5 lat stażu pracy na w/w stanowiskach,

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz narządzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami
    • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

-Formularz ofertowy - z wykorzystaniem wzoru Zamawiającego - załącznik nr 1, -w celu potwierdzenia warunku dotyczącego posiadania wiedzy i doświadczenia Wykonawca zobowiązany jest do złożenia wraz z ofertą oświadczenia z wykorzystaniem wzoru Zamawiającego - załączniki nr 4, -w celu potwierdzenia posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności Wykonawca zobowiązany jest do złożenia wraz z ofertą oświadczenia iż: w przedmiocie działalności gospodarczej dysponują wpisem o produkcji gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich (10.91.Z) działalności usługowej wspomagającej chów i hodowlę zwierząt gospodarskich (901.62.Z) oraz pozostałych badaniach i analizach technicznych (71.20.B).

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zapisane w projekcie umowy w § 4 ust 6.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.up.poznan.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: POznań, ul. Wojska Polskiego 28, pok. 407 w godz. 10:00 do 13:00.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.09.2010 godzina 08:30, miejsce: w siedzibie Zamawiającego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, budynek Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28 w pokoju nr 407 - Biuro Zamówień Publicznych.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Niniejszy przetarg jest przeprowadzany na potrzeby realizacji Projektu pt: Bakteriocyny innowacyjne suplementy diet dla drobiu o numerze 01.03.01-30-179/09 finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013..

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.