Ogłoszenie z dnia 2014-11-25
Rzeszów: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Nr 3 w Rzeszowie w okresie od 1 stycznia 2015 r. do 31 grudnia 2015 r.
Numer ogłoszenia: 244755 - 2014; data zamieszczenia: 25.11.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkolno-Przedszkolny Nr 3 w Rzeszowie , ul. Skrajna 1, 35-231 Rzeszów, woj. podkarpackie, tel. 17 748 24 30, faks 17 748 24 40.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.szkola13.rzeszow.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: jednostka samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Nr 3 w Rzeszowie w okresie od 1 stycznia 2015 r. do 31 grudnia 2015 r..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla stołówki Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Nr 3 w Rzeszowie w okresie od 1 stycznia 2015 r. do 31 grudnia 2015 r. wg zestawień stanowiących załączniki od 2.1 do 2.7. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje: część I - Mięso, drób i wędliny; część II - Ryby i mrożonki; część III - Warzywa i owoce; część IV - Wyroby mleczarskie, nabiał i jaja; część V - Pieczywo; część VI - Wyroby garmażeryjne; część VII - Pozostałe art. spożywcze..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6, 15.11.00.00-2, 15.11.21.00-7, 15.13.00.00-8, 15.13.11.30-5, 15.13.15.00-0, 15.20.00.00-0, 15.22.10.00-3, 15.33.11.00-8, 15.89.60.00-5, 03.31.10.00-0, 03.22.22.00-5, 03.22.00.00-9, 03.20.00.00-3, 03.22.11.00-7, 15.50.00.00-3, 15.81.00.00-9, 15.81.00.00-6, 15.85.10.00-8, 03.14.25.00-3.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 7.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: wadium nie jest wymagane
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca spełni w/w warunek, jeżeli prowadzi działalność gospodarczą w zakresie objętym niniejszym zamówieniem - zał. nr 4 do SIWZ
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie określa szczegółowo sposobu oceny spełniania tego warunku - zał. nr 4 do SIWZ
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca musi dysponować właściwym środkiem transportu do dostawy poszczególnych artykułów spożywczych danej kategorii - zał. nr 4 do SIWZ
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wymaga przedstawienia potwierdzenia dysponowania osobami - zał. nr 4 do SIWZ
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca musi znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia - zał. nr 4 do SIWZ
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
1. Wypełniony w odpowiednich miejscach formularz ofertowy, stanowiący zał. nr 1 do SIWZ oraz szczegółowe formularze cenowe stanowiące zał. nr 2.1 - 2.7 dla wybranej części zamówienia. 2. Zaświadczenie z Krajowego Rejestru Sądowego. 3. Prawidłowo wypełniony zał. nr 4 do SIWZ. 4. Parafowany wzór umowy - zał. nr 3 do SIWZ.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.3) ZMIANA UMOWY
przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Przewiduje się możliwość zmiany umowy w stosunku do treści oferty w następujących przypadkach: a. zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększania lub zmniejszania ilości zamawianego towaru w zależności od potrzeb wynikających ze zmiany liczby uczniów i wychowanków uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej i przedszkolnej; b. w przypadku zmiany stawki podatku VAT na towary sprzedawane w ramach niniejszej umowy zmiana ceny następuje nie wcześniej niż z dniem wejścia w życie aktu prawnego zmieniającego stawkę, po zawarciu stosownego aneksu.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szkola13.rzeszow.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zespół Szkolno-Przedszkolny Nr 3 w Rzeszowie, ul. Skrajna 1, 35-231 Rzeszów, I piętro - sekretariat.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 08.12.2014 godzina 11:00, miejsce: Zespół Szkolno-Przedszkolny Nr 3 w Rzeszowie, ul. Skrajna 1, 35-231 Rzeszów.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Mięso, drób i wędliny.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Filet z piersi indyka, świeży - kg 157, 2. Filet z piersi kurczaka, świeży - kg 326, 3. Karkówka wieprzowa, bez kości, świeża - kg 152, 4. Kiełbasa podwawelska - kg 246, 5. Kiełbasa wiejska - kg 13, 6. Kurczak cały - kg 5, 7. Łopatka bez kości - kg 355, 8. Parówka (cielęca, drobiowa, wieprzowa) - kg 50, 9. Pasztet pieczony - kg 5,5; 10. Polędwica wieprzowa surowa - kg 50, 11. Porcja rosołowa - kg 490, 12. Schab bez kości - kg 300, 13. Smalec - szt. 230, 14. Szynka bez kości - kg 128, 15. Szynka drobiowa - kg 18, 16. Szynka wieprzowa - kg 10, 17. Szynka wieprzowa konserwowa - kg 17, 18. Żeberka surowe - kg 10, 19. Żeberka wędzone - kg 10.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.00.00-2, 15.13.00.00-8, 15.11.21.00-7, 15.13.11.30-5, 15.13.15.00-0.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: RYBY I MROŻONKI.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Brokuł mrożony, opak. 2,5 kg - kg 15, 2. Fasola szparagowa mrożona - kg 10, 3. Filet z dorsza - kg 110, 4. Filet z mintaja - kg 60, 5. Filet z miruny - kg 70, 6. Filet z soli - kg 60, 7. Kalafior mrożony - kg 30, 8. Mieszanka kompotowa mrożona (bez rabarbaru) - kg 480, 9. Paluszki rybne z fileta nie mielone - kg 45, 10. Papryka mrożona - kg 5, 11. Porzeczka czarna - kg 157, 12. Szpinak - kg 10, 13. Truskawki mrożone - kg 125, 14. Włoszczyzna paski mrożona - kg 540..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.31.10.00-2, 15.20.00.00-0, 15.22.10.00-3, 15.33.11.00-8, 15.89.60.00-5.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: WARZYWA I OWOCE.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Arbuz -kg 90, 2. Banan - kg 880, 3. Borówka - kg 3, 4. Brokuł świeży - szt. 17, 5. Brzoskwinia - kg 14, 6. Burak ćwikłowy - kg 403, 7. Cebula - kg 175, 8. Cebula czerwona - kg 10, 9. Cukinia - kg 10, 10. Cytryna - kg 18, 11. Czereśnie (owoc sezonowy) - kg 40, 12. Czosnek - kg 17, 13. Fasola Jaś karłowy - kg 80, 14. Fasola Jaś piękny - kg 30, 15. Fasolka szparagowa - kg 10, 16. Groch łuskany - kg 30, 17. Gruszka deserowa - kg 82, 18. Jabłko deserowe - kg 1100, 19. Kalafior - szt. 32, 20. Kapusta biała - kg 287, 21. Kapusta czerwona - kg 20, 22. Kapusta kiszona w wiaderku - kg 210, 23. Kapusta młoda - kg 100, 24. Kapusta pekińska - szt. 160, 25. Kapusta włoska - szt. 38, 26. Kiwi - kg 23, 27. Koperek - szt. 380, 28. Maliny - kg 10, 29. Mandarynka (w sezonie) - kg 155, 30. Marchew - kg 790, 31. Natka pietruszki - szt. 395, 32. Nektarynka - kg 45, 33. Ogórek kiszony w wiaderku - kg 160, 34. Ogórek świeży (w sezonie) - kg 280, 35. Ogórek świeży (poza sezonem) - kg 20, 36. Papryka czerwona - kg 33, 37. Pieczarki - kg 55, 38. Pietruszka korzeń - kg 145, 39. Pomarańcza - kg 35, 40. Pomidor (poza sezonem) - kg 20, 41. Pomidor (w sezonie) - kg 180, 42. Por - szt. 265, 43. Rzodkiewka - szt. 15, 44. Sałata zielona - szt. 130, 45. Seler korzeń - kg 146, 46. Szczypiorek - szt. 385, 47. Śliwka - kg 15, 48. Truskawki świeże (w sezonie) - kg 50, 49. Winogron biały (w sezonie) - kg 10, 50. Ziemniaki - kg 5700, 51. Ziemniaki młode (produkt sezonowy - mc VI, VII) - kg 625.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.22.00-5, 03.22.00.00-9, 03.20.00.00-3, 03.22.11.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: WYROBY MLECZARSKIE, NABIAŁ I JAJA.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Deser mleczny, op. 100 g - szt. 400, 2. Jaja L - szt. 4830, 3. Jogurt naturalny, op. 400 g - szt. 167, 4. Jogurt owocowy, różne smaki, op. 150 g - szt. 2280, 5. Masło 82 % - kg 290, 6. Maślanka - l 177, 7. Mleko od 2 % do 3,2 %, op. 1000 ml - l 3840, 8. Mleko smakowe, op. kartonik 200 ml - szt. 1440, 9. Ser biały półtłusty - kg 432, 10. Ser topiony, 100 g - szt. 260, 11. Ser żółty pełnotłusty - kg 45, 12. Serek homogenizowany naturalny, poj. 150 g - szt. 300, 13. Śmietana 18 %, 500 ml - l 390, 14. Śmietana 30 %, 500 ml - l 90..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3, 03.14.25.00-3.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: PIECZYWO.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Bułka czerstwa - szt. 624, 2. Bułka kajzerka, 60 g - szt. 730, 3. Bułka tarta, 0,5 kg - kg 130, 4. Bułka typu rogal, 100 g - szt. 260, 5. Bułka typu weka (tzw. paryska, francuska), 400 g - szt. 540, 6. Bułka zwykła, 100 g - szt. 780, 7. Chałka, 400 g - szt. 209, 8. Chleb graham, 500 g - szt. 325, 9. Chleb razowy, 500 g - szt. 325, 10. Chleb zwykły, 700 g - szt. 690, 11. Drożdżówka z nadzieniem - z budyniem, serem, jabłkiem, marmoladą, jagodzianka, 50 g - szt. 490, 12. Pączek z nadzieniem (różne smaki), 50 g - szt. 1095, 13. Rogaliki drożdżowe - małe (na wagę) - kg 10..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9, 15.81.00.00-6.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: WYROBY GARMAŻERYJNE.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Kluski śląskie - kg 230, 2. Kopytka - kg 50, 3. Pierogi ruskie - kg 400, 4. Pierogi z kapustą słodką - kg 100..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.85.10.00-8.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: POZOSTAŁE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Ananasy w puszce, 340 g - szt. 9, 2. Barszcz czerwony, 0,3 l - szt. 21, 3. Bazylia, 10 g - szt. 20, 4. Bita śmietana w proszku, 60 g - szt. 26, 5. Brzoskwinie w puszce, 440 g - szt. 13, 6. Budyń w proszku, różne smaki - kg 25, 7. Bulion drobiowy w kostkach, 120 g - szt. 13, 8. Bulion grzybowy w kostkach, 120 g - szt. 24, 9. Chrupki kukurydziane, 250 g - szt. 70, 10. Chrzan tarty, 270 g - szt. 28, 11. Ciastka na wagę - kruche, z cukrem lub kokosem, maślane lub kakaowe - kg 10, 12. Ciasta na wagę przekładane - z masą, marmoladą, galaretką - kg 10, 13. Cukier biały kryształ 1 kg - kg 770, 14. Cukier puder - kg 3, 15. Cukier waniliowy, 16 g - szt. 110, 16. Cukierki Galaretka w czekoladzie - kg 4, 17. Cukierki Krówki - kg 4, 18. Cynamon w proszku, 20 g - szt. 35, 19. Czekolada gorzka, 100 g - szt. 10, 20. Drożdże w kostce, 0,1 kg - szt. 13, 21. Dżem owocowy, 300 g - szt. 8, 22. Filet z makreli w oleju w puszce, 170 g - szt. 127, 23. Filet śledziowy w pomidorach w puszce, 170 g - szt. 20, 24. Galaretka w proszku różne smaki - kg 35, 25. Groszek konserwowy, 0,4 l - szt. 6, 26. Groszek ptysiowy, 80 g - szt. 70, 27. Grzyby suszone - kg 0,4; 28. Herbata zwykła ekspresowa, 100 szt. - szt. 21, 29. Herbatniki, 16 g - szt. 740, 30. Jabłko prażone z brzoskwinią, 900 g - szt. 195, 31. Kakao rozpuszczalne, 0,5 kg - szt. 38, 32. Kasza gryczana prażona, 4 x 100 g - szt. 195, 33. Kasza jęczmienna średnia - kg 15, 34. Kasza jęczmienna saszetki, 4 x 100 g - szt. 240, 35. Kasza kukurydziana drobna - kg 13, 36. Kasza manna zwykła - kg 32, 37. Kawa zbożowa - szt. 34, 38. Keczup łagodny, min 73 %, 480-500 g - szt. 36, 39. Kisiel w proszku różne smaki - kg 34, 40. Kminek mielony, 20 g - szt. 35, 41. Koncentrat pomidorowy, 30 %, 900 g - szt. 150, 42. Krem czekoladowy, 350 g - szt. 23, 43. Kukurydza konserwowa, 340 g - szt. 85, 44. Kwasek cytrynowy, 20 g - szt. 80, 45. Liść laurowy, 0,6 g - szt. 105, 46. Lody owocowe - kg 15, 47. Majeranek, 15 g - szt. 64, 48. Majonez, 900 ml - szt. 35, 49. Makaron drobny (muszelki, gwiazdki, literki) - kg 25, 50. Makaron kokardki - kg 86, 51. Makaron łazanki - kg 50, 52. Makaron nitki (rosołowy) - kg 44, 53. Makaron pióra - kg 50, 54. Makaron spaghetti - kg 55, 55. Makaron świderki - kg 225, 56. Makaron zacierka, 0,25 kg - szt. 95, 57. Mąka pszenna - typ 500, 1 kg - kg 267, 58. Mąka ziemniaczana - kg 7, 59. Miód prawdziwy (różne rodzaje), 400 g - szt. 28, 60. Musztarda łagodna, 180 ml - szt. 45, 61. Napój owocowy, butelka plastikowa 400 ml - szt. 300, 62. Ogórki konserwowe, 430 g - szt. 41, 63. Olej uniwersalny, 1 l - l 335, 64. Paluszki francuskie - kg 6, 65. Paluszki solone, 200 g - szt. 50, 66. Papryka konserwowa, 390 g - szt. 25, 67. Papryka słodka w proszku, 20 g - szt. 10, 68. Pasztet drobiowy w puszce, 150 g - szt. 165, 69. Pestki dyni łuskane, 100 g - kg 2, 70. Pieprz naturalny mielony - kg 2,5; 71. Pierniki - kg 26, 72. Płatki czekoladowe, 1 kg - kg 24, 73. Płatki miodowe, 1 kg - kg 25, 74. Płatki owsiane, 1 kg - kg 4, 75. Płatki śniadaniowe kukurydziane, 1 kg - kg 26, 76. Polewa czekoladowa lub owocowa, 1000 g - szt. 29, 77. Powidło śliwkowe, 300 g - szt. 29, 78. Proszek do pieczenia, 16 g - szt. 20, 79. Przyprawa do bigosu, 20 g - szt. 10, 80. Przyprawa do fasoli, 20 g - szt. 45, 81. Przyprawa warzywna, 1 kg - kg 63, 82. Przyprawa w płynie do zup, 1 litr - l 62, 83. Rodzynki, 100 g - kg 2, 84. Ryba wędzona makrela - kg 3, 85. Ryż pełnoziarnisty, 1 kg - kg 225, 86. Ryż w saszetkach, 4 x 100 g - szt. 360, 87. Słonecznik łuskany, 100 g - kg 2, 88. Sok owocowy, kartonik 0,2 l - szt. 3530, 89. Sok owocowy, butelka plastikowa 0,3 l - szt. 200, 90. Sok owocowy, karton 1-2 l - l 180, 91. Sos boloński, 1000 g - szt. 5, 92. Sos pieczeniowy, 1000 g - kg 12, 93. Sól jodowana, 1 kg - kg 135, 94. Syrop owocowy - l 370, 95. Wafelki w czekoladzie, 35 g - szt. 328, 96. Wafelki domowe na wagę - kg 5, 97. Wafle tortowe - szt. 30, 98. Woda mineralna gazowana, 1,5 l - szt. 65, 99. Woda mineralna niegazowana, 1,5 l - szt. 300, 100. Ziele angielskie, 15 g - szt. 100, 101. Żurek (zakwas), 0,5 l - szt. 130.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z RZESZOWA
- Zakup serwerów, urządzeń (w tym materiałów do drukarek) i oprogramowania potrzebnego do wdrożenia systemu klasy EZD
- Prenumerata i dostawa prasy codziennej oraz wydawnictw fachowych w formie papierowej i elektronicznej dla Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie oraz Del. w Krośnie, Przemyślu i Tarnobrzegu.
- Dostawa paliw do samochodów służbowych Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego w Rzeszowie w 2025 roku
- Renowacja elewacji oraz tarasów zewnętrznych budynku Przedszkola Publicznego nr 16
- Usuwanie padłych zwierząt z pasa drogowego dróg wojewódzkich administrowanych przez Podkarpacki Zarząd Dróg Wojewódzkich w Rzeszowie w 2025 r.
- Dostawa sprzętu komputerowego oraz monitorów dla potrzeb Zespołu Opieki Zdrowotnej Nr 2 w Rzeszowie
więcej: przetargi w Rzeszowie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawa artykułów spożywczych
- Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2025
- Dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Gminnego Żłobka nr 1 "Zaczarowany Ogród" w Ruścu w 2025 r.
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Publicznego w Osiu
- Sukcesywne dostawy pieczywa do Zespołu Żłobków Miejskich w Szczecinie w pierwszej połowie 2025 roku.
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do Gminnego Przedszkola Publicznego nr 3 im. Kubusia Puchatka w Woli na rok 2025
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.