eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawadostawy pieczywa, wyrobów ciastkarskich i ciast, wyrobów czekoladowych i kawy, przypraw i sosów, dań gotowych i produktów głęboko mrożonych; numer sprawy 15/07/Żywn.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2007-12-10

Warszawa: dostawy pieczywa, wyrobów ciastkarskich i ciast, wyrobów czekoladowych i kawy, przypraw i sosów, dań gotowych i produktów głęboko mrożonych; numer sprawy 15/07/Żywn.
Numer ogłoszenia: 246078 - 2007; data zamieszczenia: 10.12.2007
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Jednostka Wojskowa 2420, ul. 29 Listopada 1, 00-904 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 022 6891532, fax 022 6891404.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.10wpsam.mil.pl/

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: jednostka wojskowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OPIS

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawy pieczywa, wyrobów ciastkarskich i ciast, wyrobów czekoladowych i kawy, przypraw i sosów, dań gotowych i produktów głęboko mrożonych; numer sprawy 15/07/Żywn..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: dostawy pieczywa, wyrobów ciastkarskich i ciast, wyrobów czekoladowych i kawy, przypraw i sosów, dań gotowych i produktów głęboko mrożonych według grupy Wspólnego Słownika Zamówień CPV: 15.80.00.00-6: (Asortyment Jm. Szacunkowe potrzeby) Zadanie nr 1 - pieczywo i świeże wyroby piekarskie: Bułka kajzerka 50g kg 10000; Bułka z makiem 50g kg 2000; Bułka tarta kg 800; Chleb pszenno-żytni (zwykły)500g kg 40000; Chleb razowy 500g kg 8000; Zadanie nr 2 - wyroby ciastkarskie i ciasta: Babka drożdżowa kg 200; Bułki nadziewane budyniem 80g kg 700; Bułki nadziewane marmoladą 80g kg 600; Bułki nadziewane serem 80g kg 700; Jagodzianki 80g kg 200; Keks kg 200; Makowiec kg 250; Mazurek kg 50; Pączki 90g kg 700; Piernik kg 200; Sernik domowy kg 300; Sernik krakowski kg 300; Strucla owocowa kg 300; Strucla serowa kg 300; Szarlotka kg 300; Zadanie nr 3 - wyroby czekoladowe i kawa: Baton czekoladowy (op. ok. 35g - 70g) kg 500; Czekolada twarda (mleczna) 100g kg 500; Kakao 12% op. 800g kg 300; Kawa rozpuszczalna 250 - 1000 g kg 200; Kawa naturalna 250 - 1000g kg 500; Zadanie nr 4 - przyprawy i sosy: Barszcz biały 1000g kg 300; Ketchup 500g kg 500; Musztarda 500g kg 500; Ocet 500ml l. 200; Kwas cytrynowy spożywczy kg 20; Przyprawa do drobiu 600g kg 30; Przyprawa do ryb 600g kg 30; Zadanie nr 5 - dania gotowe i produkty głęboko mrożone: Kluski kopytka kg 800; Knedle owocowe kg 1000; Krokiety z mięsem kg 800; Naleśniki z serem kg 800; Pierogi z kapustą i grzybami kg 500; Pierogi z mięsem kg 500; Pierogi z serem kg 400; Placki ziemniaczane kg 500; Pyzy ziemniaczane z mięsem kg 1000; Racuchy z jabłkami kg 500;

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6, 15.81.00.00-9, 15.84.00.00-8, 15.86.00.00-4, 15.87.00.00-7, 15.89.43.00-4.

II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: Tak, ilość części: 5.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: data rozpoczęcia: 01.01.2008.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA

  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium..

III.2) WARUNKI UDZIAŁU

  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. Warunki udziału w postępowaniu O udzielenie zamówienie mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełnią następujące warunki: 1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień; 2) posiadają niezbędna wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; 3) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia; 4) nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia. 2. Ocena spełnienia warunków w postępowaniu o zamówienie publiczne. Wykonawca posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli: 1) przedmiot zamówienia znajduje się w jego zakresie działalności określonym zapisami właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, 2) posiada aktualną decyzję administracyjną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Weterynaryjnego o spełnieniu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji lub w obrocie środkami spożywczymi - jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, 3) stosuje system HACCP. Wykonawca posiada niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponuje potencjałem technicznym, a także dysponuje osobami zdolnymi do wy¬konania zamówienia jeżeli wykonał co najmniej dwa zamówienia odpowiadające swoim rodzajem i wartością dostawom stanowiącym przedmiot zamówienia Wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, jeżeli złoży oświadczenie o posiadaniu zdolności kredytowej w wysokości równej lub większej niż 20% wartości zamówienia Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia na podstawie art. 24 ust. 1 i ust. 2 ustawy Pzp, jeżeli z przedstawionych przez Wykonawcę dokumentów i oświadczeń wynikać będzie, że nie występują przesłanki art. 24 ust. 1 i 2 ustawy Pzp. Z ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego wyklucza się: - wykonawców, którzy nie spełniają warunków udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne, o których mowa w art. 24 ust. 1 Prawa zamówień publicznych - wykonawców, którzy wykonywali czynności związane z przygotowaniem prowadzonego postępowania, lub posługiwali się w celu sporządzenia oferty osobami uczestniczącymi w dokonywaniu tych czynności, z wyjątkiem autorów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, jeżeli przedmiotem postępowania o udzielenie zamówienia są prace projektowe wynikające z miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, sporządzonych przez tych autorów - wykonawców, którzy złożyli nieprawdziwe informacje mające wpływ na wynik prowadzonego postępowania - wykonawców, którzy nie złożyli oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu lub dokumentów potwierdzających spełnianie tych warunków - wykonawców, którzy nie wnieśli wadium, w tym również na przedłużony okres związania ofertą, lub nie zgodzili się na przedłużenie okresu związania ofertą Zamawiający odrzuca ofertę, która: - jest niezgodna z ustawą lub jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia - jej złożenie stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia - została złożona przez wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia lub niezaproszonego do składania ofert - zawiera omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny, których nie można poprawić na podstawie art. 88, lub błędy w obliczeniu ceny - w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia wykonawca nie zgodził się na poprawienie omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny - jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu potwierdzenia, że wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych, wykonawca składa następujące dokumenty: - formularz ofertowy - załącznik nr 1 do SIWZ, - formularz specyfikacji cenowej - załącznik nr 3 do SIWZ, Oświadczenia: - o spełnieniu warunków określonych w art. 22, ust. 1 ustawy - załącznik nr 4 do SIWZ, - o posiadaniu zdolności kredytowej w wysokości równej lub większej niż 20% wartości zamówienia. Dokumenty: Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert w tym, umowa spółki - w przypadku spółek cywilnych, Aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego oraz właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające odpowiednio, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne lub zaświadczeń, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert; Aktualne zaświadczenie lub inny dokument wystawiony przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organ Inspekcji Weterynaryjnej lub niezależny podmiot uprawniony do poświadczenia zgodności działań Wykonawcy, o stosowaniu zasad systemu HACCP (Podstawa: art. 30 ust.1 oraz art. 40 ust. 3 i 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia - tj. Dz.U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 z późn. zm. lub dokument wystawiony na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z 2006r.) - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, Wykaz co najmniej dwóch dostaw wykonanych w okresie ostatnich trzech lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom stanowiącym przedmiot zamówienia z podaniem ich wartości, dat wykonania i odbiorców oraz załączenia dokumentów potwierdzających, że dostawy te zostały wykonane należycie, Wykaz osób i podmiotów oraz podwykonawców, które będą wykonywać zamówienie lub będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z danymi na temat ich kwalifikacji niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nich czynności, Wykaz specjalistycznych środków transportu, którymi dysponuje Wykonawca, pozwalających na dostawy przedmiotu zamówienia do siedziby Zamawiającego z podaniem marek, typów i numerów rejestracyjnych. Aktualne decyzje administracyjne: - o spełnianiu wymagań koniecznych do zapewnienia higieny w procesie produkcji lub w obrocie oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów, jeżeli środki spożywcze pochodzenia nie zwierzęcego są produkowane lub przechowywane w zakładzie produkującym lub przechowującym inne środki spożywcze (art. 27 ust. 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia lub na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z 2006r.) wydanej przez właściwy terytorialnie organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień. XII. Dokumenty dodatkowe Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, zamiast dokumentów wymaganych (pkt. XI SIWZ) składa dokumenty wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. Dokumenty te winny być wystawiony nie wcześniej niż (odpowiednio 3 miesiące i 6 miesięcy) przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli w kraju pochodzenia osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się powyższych dokumentów, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju pochodzenia osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczonym przez wykonawcę. Dokumenty wymagane w przypadku składania oferty wspólnej W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oferta, oświadczenia dokumenty składane w ofercie winny obejmować wszystkich wykonawców. Uwaga: zgodnie z art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807 i Nr 281, poz. 2777 ze zm.), za przedsiębiorców uznaje się wspólników spółki cywilnej w zakresie wykonywanej przez nich działalności gospodarczej. Oznacza to, że oferta składana przez spółki cywilne jest traktowana jako oferta wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego (art. 23 Pzp.). W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia - wykonawcy winni dołączyć pełnomocnictwo wyznaczające pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego (jeżeli wykonawca jest w takiej sytuacji). W pozostałych przypadkach - pełnomocnictwo, jeżeli jest stosowane. Wyżej wymienione dokumenty mogą być złożone w formie oryginałów lub kserokopii potwierdzonych za zgodność przez osobę / osoby uprawnione do podpisania oferty z dopiskiem -za zgodność z oryginałem- (na każdej zapisanej stronie kopii dokumentu).

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: Nie.


IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.10wpsam.mil.pl/

Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: JEDNOSTKA WOJSKOWA 2420 Służba Żywnościowa, nr sprawy 15/07/Żywn. ul. 29 Listopada 1 00-904 Warszawa 6.

IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 18.12.2007 godzina 10:30, miejsce: Jednostka Wojskowa 2420 ul. 29 Listopada 1 00 - 904 Warszawa 6 w kancelarii jednostki, w budynku sztabu, pokój nr 201 (kancelaria czynna w dni powszednie w godz. 8.00 - 10.30 i 13.30 - 15.00).

IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Zadanie nr 1 - pieczywo i świeże wyroby piekarskie.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Bułka kajzerka 50g kg 10000; Bułka z makiem 50g kg 2000; Bułka tarta kg 800; Chleb pszenno-żytni (zwykły)500g kg 40000; Chleb razowy 500g kg 8000;.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.01.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Zadanie nr 2 - wyroby ciastkarskie i ciasta.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Babka drożdżowa kg 200; Bułki nadziewane budyniem 80g kg 700; Bułki nadziewane marmoladą 80g kg 600; Bułki nadziewane serem 80g kg 700; Jagodzianki 80g kg 200; Keks kg 200; Makowiec kg 250; Mazurek kg 50; Pączki 90g kg 700; Piernik kg 200; Sernik domowy kg 300; Sernik krakowski kg 300; Strucla owocowa kg 300; Strucla serowa kg 300; Szarlotka kg 300;.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.01.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Zadanie nr 3 - wyroby czekoladowe i kawa.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Baton czekoladowy (op. ok. 35g - 70g) kg 500; Czekolada twarda (mleczna) 100g kg 500; Kakao 12% op. 800g kg 300; Kawa rozpuszczalna 250 - 1000 g kg 200; Kawa naturalna 250 - 1000g kg 500;.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.84.00.00-8, 15.86.00.00-4.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.01.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Zadanie nr 4 - przyprawy i sosy.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Barszcz biały 1000g kg 300; Ketchup 500g kg 500; Musztarda 500g kg 500; Ocet 500ml l. 200; Kwas cytrynowy spożywczy kg 20; Przyprawa do drobiu 600g kg 30; Przyprawa do ryb 600g kg 30;.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.87.00.00-7.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.01.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Zadanie nr 5 - dania gotowe i produkty głęboko mrożone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Kluski kopytka kg 800; Knedle owocowe kg 1000; Krokiety z mięsem kg 800; Naleśniki z serem kg 800; Pierogi z kapustą i grzybami kg 500; Pierogi z mięsem kg 500; Pierogi z serem kg 400; Placki ziemniaczane kg 500; Pyzy ziemniaczane z mięsem kg 1000; Racuchy z jabłkami kg 500;.
  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.89.43.00-4.
  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.01.2008.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.