Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2012-11-22
Krosno Odrzańskie: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczawnie.
Numer ogłoszenia: 247351 - 2012; data zamieszczenia: 22.11.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej , Szczawno, ul. Parkowa 2, 66-600 Krosno Odrzańskie, woj. lubuskie, tel. 0509 413169.
- Adres strony internetowej zamawiającego: dps@bip-dpsszczawno.alte.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczawnie..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczawnie..
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.10.00.00-2, 15.10.00.00-9, 15.13.11.30-5, 15.11.20.00-6, 15.81.10.00-6, 15.50.00.00-3, 03.14.25.00-3, 15.20.00.00-0, 03.22.10.00-6, 03.22.23.21-9, 03.21.21.00-1, 15.85.11.00-9, 15.83.12.00-4, 15.61.21.00-2, 15.80.00.00-6.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 7.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2013.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wymagane oświadczenie
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wymagane oświadczenie
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wymagane oświadczenie
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wymagane oświadczenie
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wymagane oświadczenie
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
- oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:
inne dokumenty
Wymagane oświadczenie
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip-dpsszczawno.alte.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Dom Pomocy Społecznej w Szczawnie.
ul. Parkowa 2
66 - 600 Krosno Odrzańskie
sekretariat-pokój 330.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 05.12.2012 godzina 10:00, miejsce: Dom Pomocy Społecznej w Szczawnie. ul. Parkowa 2 66 - 600 Krosno Odrzańskie sekretariat-pokój 330.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Pakiet I - mięso, produkty mięsne, wędliny i drób..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Boczek parzony extra-kg-200; 2.Łopatka b/k-kg-300; 3.Karkówka z/k- kg-400; 4.Kości wieprzowe-kg-1050; 5.Serdelki wieprzowe-kg-500; 6.Kiełbasa zwyczajna-kg-710; 7.Mortadela-kg-400; 8.Mielone z łopatki-kg-270; 9.Kaszanka-kg-260; 10.Salceson włoski-kg-230; 11.Kiełbasa belwederska-kg-100; 12.Żeberka-kg-150; 13.Pasztet śniadaniowy-kg-210; 14.Nogi wieprzowe-kg-100; 15.Golonki wieprzowe-kg-100; 16.Baleron wędzony wiejski-kg-20; 17.Blok turystyczny-kg-360; 18.Metka łososiowa-kg-150; 19.Kiełbasa żywiecka-kg-20; 20.Szynka drobiowa-kg-180; 21.Pasztet wiejski-kg-150; 22.Schab z kością-kg-175; 23.Kiełbasa biała surowa-kg-30; 24.Ogonówka wędzona-kg-20; 25.Wątrobianka wędzona-kg-300; 26.Smalec w osłonce-kg-160; 27.Szynka myszka-kg-20; 28.Kości wędzone-kg-30; 29.Kiełbasa podwawelska-kg-150; 30.Kurczak świeży-kg-710; 31.Wątroba z indyka-kg-100; 32.Kiełbasa kanapkowa-kg-240;..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.11.00.00-2, 15.10.00.00-9, 15.13.11.30-5, 15.11.20.00-6.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Pakiet II - Pieczywo - CPV 158 11000-6;..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Chleb baltonowski krojony 600g/szt-szt-15000; 2.Chleb razowy krojony 600g/szt-szt-1830; 3.Bułki wyborowe 50g/szt-szt-200; 4.Bułka tarta-kg-170; 5.Drożdżówka mała 100g/szt-szt-1100;..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.10.00-6.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Pakiet III - produkty mleczarskie.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Mleko w proszku granulowane 0,25 kg/szt, odtłuszczone, zawartość białka min. 36%-kg-1000; 2.Ser seropodobny żółty-kg-300; 3.Margaryna do pieczenia 0,25 kg/szt -Dobra gospodyni-kg-900; 4.Margaryna do pieczenia 1 kg/szt - Dobra Gospodyni-kg-170; 5.Ser topiony-kg-300; 6.Śmietana 12%- l-1300; 7.Drożdże-kg-10; 8.Twaróg chudy-kg-850; 9.Jogurt 125g/szt.-szt.-1000;..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Pakiet IV - jaja.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Świeże jajka pow. 60 g/szt- szt-24000;..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.14.25.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Pakiet V-Ryby przetworzone i konserwowe - CPV 152 00000-0;..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Ryba mrożona (filet z mintaja)-kg-310; 2.Ryba wędzona (makrela)-kg-150; 3.Śledź (matias)-kg-160; 4.Konserwa rybna 330 g/szt-kg-160; 5.Sałatka z makreli z warzywami330g/szt-kg-300.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.20.00.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Pakiet VI - Warzywa,owoce i ziemniaki - CPV 03221000-6,032 22321-9,032 12100-1;..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Buraki czerwone, odmiana jadalna, minimalna średnica korzenia- 6cm-kg-600; 2.Marchew jadalna- średnica korzenia w najszerszym przekroju od 2,5 do 6 cm-kg-1800; 3.Cebula do spożycia, odmiana jadalna, średnica nie mniejsza niż 4 cm-kg-600; 4.Seler korzeniowy, odmiana jadalna, średnica od 7÷13 cm-kg-250; 5.Por-kg-120; 6.Kapusta biała-kg-850; 7.Pietruszka korzeniowa, odmiana jadalna, średnica 2,5÷6cm-kg-210; 8.Pomidory , odmiana jadalna-kg-440; 9.Ogórki-kg-240; 10.Kapusta kiszona-kg-250; 11.Ogórek kiszony-kg-340; 12.Kapusta pekińska-kg-70; 13.Pieczarki-kg-160; 14.Natka pietruszki pęczek-290; 15.Rzodkiewka pęczek-100; 16.Sałata-szt.-100; 17.Szczypior pęczek-250; 18.Koper pęczek-350; 19.Jabłka-kg- 2500; 20.Banan-kg-300; 21.Ziemniaki jadalne późne, workowane, średnia kłębów w cm - poprzeczna 4, podłużna 4,5. Opakowanie - worki raszlowe do 30 kg-kg-12500;.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.10.00-6.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: Pakiet VII - makaron, cukier biały, mąka oraz produkty spożywcze - CPV 158 51100-9, 158 31200-4, 156 12100-2, 15800000-6;..
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Herbata granulowana op. 80 g-kg-70; 2.Olej roślinny-L-330; 3.Kasza jęczmienna-kg-130; 4.Kasza manna-kg-110; 5.Płatki owsiane-kg-80; 6.Ryż-kg-380; 7.Koncentrat pomidorowy 30% max. op. 3kg-kg-115; 8.Dżem (marmolada) max op. 10 kg-kg-420; 9.Budyń 100g/szt-szt.-60; 10.Kisiel 100g/szt-szt.-950; 11.Musztarda max op. 10 kg-kg-130; 12.Ketchup max op. 10 kg-kg-80; 13.Mąka ziemniaczana-kg-50; 14.Przyprawa magii-L-30; 15.Przyprawa Degusta max op. 1 kg-kg-40; 16.Sól-kg-300; 17.Pieprz prawdziwy max op. 1 kg-kg-7; 18.Pieprz ziołowy max op. 1 kg-kg-2; 19.Papryka słodka max op. 1 kg-kg-2; 20.Majeranek max op. 1 kg-kg-4; 21.Liść laurowy max op. 1 kg-kg-2; 22.Ziele angielskie max op. 1 kg-kg-2; 23.Kakao ciemne max op. 1 kg-kg-15; 24.Kawa zbożowa max op. 1kg-kg-150; 25.Zupa barszcz biały-kg-26; 26.Zupa żurek-kg-20; 27.Fasola sucha-kg-80; 28.Groch łuskany-kg-60; 29.Majonez max op. 3 kg-kg-160; 30.Aromaty 10 ml/szt-szt.-40; 31.Cynamon-kg-2; 32.Szczaw konserwowy-kg-40; 33.Papryka konserwowa 540g/szt-kg-150; 34.Groszek konserwowy 260g/szt-kg-150; 35.Cukier waniliowy 30g/szt-szt.-550; 36.Zupa ogonowa-kg-23; 37.Fasola konserwowa 260g/szt-kg-270; 38.Zupa grzybowa-kg-20; 39.Kasza gryczana-kg-100; 40.Czosnek granulowany-kg-7; 41.Kukurydza konserwowa (op.250g/szt)-kg-160; 42.Ocet-l-50; 43.Soda (op. 50g)-szt.-70; 44.Żelatyna (op. 50g)-szt.-120; 45.Kompot wiśniowy 0,9l-szt.-200; 46.Miód 0,9kg-szt.-40; 47.Proszek do pieczenia-szt.-130; 48.Ćwikła z chrzanem 0,9kg-szt.-20; 49.Mak (op. 100g)-szt.-10; 50.Wiórki kokosowe (op. 100g)-szt.-40; 51.Makaron-kg-360; 52.Cukier paczkowany kryształ opakowanie 1kg-kg-1600; 53.Mąka Premium typ 450 opak. 1 kg-kg-1000; 54.Mąka Premium tortowa opak. 1 kg-kg-300;..
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.85.11.00-9, 15.83.12.00-4, 15.61.21.00-2, 15.80.00.00-6.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z KROSNA ODRZAŃSKIEGO
- Dostawa papieru do drukowania do NoOSG w Krośnie Odrzańskim
- Dostawa urządzeń komputerowych do NoOSG w Krośnie Odrzańskim
- Bezgotówkowy zakup paliw płynnych dla Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Krośnie Odrzańskim
- Usługa utrzymania czystości budynku i posesji Sądu Rejonowego w Krośnie Odrzańskim przy ul. Piastów 10L oraz Wydziałów Zamiejscowych w Gubinie przy ul. Piastowskiej 16
- "Świadczenia zdrowotne z zakresu medycyny pracy - woj. lubuskie"
- Sukcesywne dostawy sprzętu medycznego jednorazowego użytku do laparoskopu oraz pompy artroskopowej Zachodniego Centrum Medycznego Sp. z o.o. w Krośnie Odrz
więcej: przetargi w Krośnie Odrzańskim »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawa produktów spożywczych w 2025 roku
- Sukcesywne zakupy i dostawy żywności do Szkoły Podstawowej im. Pawła Kojzara w Mnichu w okresie styczeń - grudzień 2025
- Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych dla Zespołu Szkolno - Przedszkolnego nr 3 w Nowym Dworze Mazowieckim w 2025 roku
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki przedszkolnej Gminnego Przedszkola Publicznego im. Jana Brzechwy w Górze w 2025 roku
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Miejskiego Przedszkola Nr 4 im. J. Brzechwy w Piekarach Śląskich na rok 2025.
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych oraz mięsa, wędlin i wyrobów drobiarskich do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej nr 1 w Sanoku w okresie 02 stycznia 2025r. do 31 grudnia 2025r.
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.