Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2010-09-22
Warszawa: Zakup usługi restauracyjnej w formie gorących posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Rembertów m. st. Warszawy
Numer ogłoszenia: 260521 - 2010; data zamieszczenia: 22.09.2010
OGŁOSZENIE O ZAMIARZE ZAWARCIA UMOWY - Usługi
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Rembertów m.st. Warszawy, ul. Dwóch Mieczy 22a, 04-491 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 022 6129465, 6119994, faks 022 6129465, 6119994 , strona internetowa www.opsrembertow.waw.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Zakup usługi restauracyjnej w formie gorących posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Rembertów m. st. Warszawy.
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest zakup na okres od dnia 01 października 2010 r. do dnia 31 grudnia 2010 r. usługi restauracyjnej w formie gorących posiłków dla około 77 osób dziennie, korzystających z pomocy Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Rembertów m. st. Warszawy, wskazanych przez Zamawiającego, w zakresie: - przygotowywania i wydawania obiadów w lokalu Wykonawcy na podstawie decyzji administracyjnych i imiennych kart obiadowych; - przygotowywania i dostarczania obiadów dla pensjonariuszy Domu Dziennego Pobytu (DDP) w Warszawie, ul. Plutonowych 10 - w przypadku oddania do użytkowania budynku przy ul. Plutonowych 10 w okresie realizacji zamówienia. Przewidywana w okresie realizacji zamówienia liczba wydawanych obiadów - do 6.450, w tym: - w lokalu Wykonawcy: do 62 obiadów dziennie od poniedziałku do piątku (razem: do 3.990 obiadów w okresie realizacji zamówienia); - w lokalu Wykonawcy: do 60 obiadów dziennie w soboty i niedziele (razem: do 1.500 obiadów w okresie realizacji zamówienia); - dostarczenie do DDP: do 15 obiadów dziennie od poniedziałku do piątku (razem: do 960 obiadów w okresie realizacji zamówienia)..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.30.00.00 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków .
II.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy.
SEKCJA III: PROCEDURA
Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie z wolnej ręki
1. Podstawa prawna
Postępowanie wszczęte zostało na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych.
2. Uzasadnienie wyboru trybu
Do zadań własnych gminy o charakterze obowiązkowym należy m. in. - zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tekst jednolity Dz. U. z 2008 r. Nr 115, poz. 728 z późn. zm.) - zapewnienie posiłku osobom tego pozbawionym. Natomiast art. 48 ust. 4 powołanej ustawy stanowi, że pomoc doraźna albo okresowa w postaci jednego gorącego posiłku dziennie przysługuje osobie, która własnym staraniem nie może go sobie zapewnić. Zgodnie z art. 66 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.) zamówienie z wolnej ręki to tryb udzielenia zamówienia, w którym zamawiający udziela zamówienia po negocjacjach tylko z jednym wykonawcą. Natomiast art. 5 ust. 1 i ust. 1a powołanej ustawy stanowi, że do postępowań o udzielenie zamówień, których przedmiotem są usługi o charakterze niepriorytetowym określone w przepisach wydanych na podstawie art. 2a, nie stosuje się przepisów ustawy dotyczących terminów składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub terminów składania ofert, obowiązku żądania wadium, obowiązku żądania dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, zakazu ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie właściwości wykonawcy oraz przesłanek wyboru trybu negocjacji z ogłoszeniem, dialogu konkurencyjnego oraz licytacji elektronicznej. W przypadku zamówień, o których mowa w ust, 1, zamawiający może wszcząć postępowanie w trybie negocjacji bez ogłoszenia lub w trybie zamówienia z wolnej ręki także w innych uzasadnionych przypadkach niż określone odpowiednio w art. 62 ust. 1 lub art. 67 ust. 1, w szczególności jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować co najmniej jedną z następujących okoliczności: 1) naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków; 2) naruszeniem zasad dokonywania wydatków w wysokości i w terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań; 3) poniesieniem straty w mieniu publicznym; 4) uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań. Zgodnie z art. 2 pkt 10 powołanej ustawy ilekroć w ustawie jest mowa o usługach - należy przez to rozumieć wszelkie świadczenia, których przedmiotem nie są roboty budowlane lub dostawy, a są usługami określonymi w przepisach wydanych na podstawie art. 2a. Natomiast art. 2a stanowi, iż Prezes Rady Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, wykaz usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym, z uwzględnieniem postanowień dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi oraz dyrektywy 2004/17/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r. koordynującej procedury udzielania zamówień przez podmioty działające w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług pocztowych. W Załączniku nr 2 do Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 stycznia 2010 r. w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym (Dz. U. z 2010 r. Nr 12, poz. 68), wymieniono usługi hotelarskie i restauracyjne pod numerami CPV od 55.10.00.00 - 1 do 55.52.40.00 - 9 i od 98.34.00.00 - 8 do 98.34.11.00 - 6. Do kategorii usług restauracyjnych i dotyczących podawania posiłków (55.30.00.00 - 3) zgodnie z CPV zalicza się m. in. usługi podawania posiłków (usługi przygotowywania posiłków i usługi gotowania posiłków). W postępowaniu Nr OPS.341 - 1/10, prowadzonym w trybie zamówienia z wolnej ręki, zawarto umowę na okres od 01.07.2010 do 30.09.2010. Przedmiotem umowy było zorganizowanie i realizacja usługi restauracyjnej w formie gorących posiłków dla około 75 osób korzystających z pomocy Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Rembertów m. st. Warszawy, wskazanych przez Zamawiającego. W związku z planowanym na sierpień 2010 r. otwarciem Centrum Złotego Wieku i możliwością wydawania posiłków w siedzibie komórki organizacyjnej tut. OPS, wskazane było zawarcie umowy na zakup usługi, o której mowa, tylko do dnia 30 września 2010 r. Planowane oddanie budynku do użytkowania nie doszło do skutku, a aktualnie realny termin to przełom października i listopada 2010 r. Mając na uwadze przytoczony wyżej stan prawny w odniesieniu do stanu faktycznego należy uznać, iż zostały spełnione przesłanki wyboru trybu zamówienia z wolnej ręki do przeprowadzenia niniejszego postępowania: 1. Przedmiotem niniejszego postępowania są usługi o charakterze niepriorytetowym określone w przepisach wydanych na podstawie art. 2a - usługi hotelarskie i restauracyjne (55.30.00.00 - 3). 2. W przedmiotowym stanie faktycznym zaistniały po stronie Zamawiającego obiektywne, zewnętrzne okoliczności, inne niż określone w art. 67 ust. 1, uzasadniające wszczęcie postępowania w trybie zamówienia z wolnej ręki. Zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować w szczególności naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków. - Zapewnienie posiłku osobom tego pozbawionym jest zadaniem własnym gminy o charakterze obowiązkowym w zakresie pomocy społecznej. Zamawiający jest zobligowany do zapewnienia ciągłości wydawania gorących posiłków. - Zamawiający obecnie nie posiada bazy lokalowej umożliwiającej zarówno przygotowywanie, jak też wydawanie posiłków dla klientów - ani w formie restauracyjnej, ani cateringowej. W tej sytuacji konieczne jest zawarcie umowy z Wykonawcą, który posiada lub dysponuje lokalem na terenie Dzielnicy Rembertów, a dodatkowo w lokalu tym nie ma dostępu do alkoholu. - Zamawiający planuje docelowo wydawanie gorących posiłków dla podopiecznych na stołówce w budynku Centrum Złotego Wieku przy ul. Plutonowych 10. W związku z zakończeniem robót budowlanych w ww. obiekcie w grudniu 2009 r. założono, iż oddanie budynku do eksploatacji nastąpi najpóźniej do końca maja 2010 r. Zamawiający nie jest inwestorem przedsięwzięcia w postaci rozbudowy budynku przy ul. Plutonowych 10, a zakończenie przedmiotowej inwestycji oraz uzyskanie decyzji zezwalającej na użytkowanie nowo wybudowanego budynku jest zdarzeniem niezależnym od woli Zamawiającego. Przewidywany przez inwestora termin uzyskania ww. decyzji, tj. sierpień 2010 r., nie został dotrzymany. - Kontynuacja zadania obligatoryjnego w postaci gorących posiłków dla podopiecznych miała być zapewniona od dnia 01 października 2010 r. poprzez przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na dostawę posiłków w formie cateringu na stołówkę w budynku Centrum Złotego Wieku przy ul. Plutonowych 10. - Wybór trybu zamówienia z wolnej ręki został wymuszony niemożliwą do przewidzenia sytuacją związaną z realizacją zadania inwestycyjnego. Przewiduje się zawarcie umowy z Wykonawcą wybranym w tym trybie do dnia 31 grudnia 2010 r. Przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na zakup usługi cateringowej będzie możliwe dopiero po uzyskaniu decyzji zezwalającej na użytkowanie budynku przy ul. Plutonowych 10, tj. do zakupienia przedmiotowej usługi na rok 2011. - Przy wyborze Wykonawcy kierowano się m. in. zaufaniem do Wykonawcy z tytułu należytego wykonania wcześniejszych zamówień, dotychczasową ceną za jeden gorący posiłek, bliskością i dostępnością siedziby Wykonawcy dla podopiecznych Zamawiającego, łatwością sprawowania przez Zamawiającego kontroli nad sposobem wykonania przedmiotu zamówienia (bar na terenie dzielnicy Rembertów, w niedużej odległości od siedziby Zamawiającego), a także niedostępnością alkoholu w barze oraz w budynku, w którym ma on siedzibę. 3. Przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego w opisanym wyżej stanie faktycznym mogłoby skutkować trudnym do przewidzenia zwiększeniem kosztów realizacji zadania w postaci zapewnienia gorących posiłków. Konieczność zapewnienia przez wykonawców miejsca do wydawania posiłków mogłoby zwiększyć koszty jednostkowe za gorący posiłek. Tym samym zastosowanie trybu konkurencyjnego mogłoby spowodować dla Zamawiającego negatywne konsekwencje ekonomiczne i skutkować w szczególności naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków.
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
NAZWA I ADRES WYKONAWCY KTÓREMU ZAMAWIAJĄCY ZAMIERZA UDZIELIĆ ZAMÓWIENIA
Bar FIGARO Elżbieta Figa, Al. gen. A. Chruściela Montera 28, 04-401 Warszawa, kraj/woj. mazowieckie.
INNE PRZETARGI Z WARSZAWY
- Dostawa artykułów spożywczych, nabiału i przetworów mlecznych oraz warzyw i owoców do jednostek obsługiwanych przez Zespół do obsługi Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych Nr 3 w Warszawie na rok 2025.
- Roboty remontowo-budowlane, konserwacyjne w obiektach ZDM
- 964/2024 Świadczenie usług w zakresie opróżniania wskazanych koszy ulicznych i usuwania padliny z ulic i poboczy na terenie dzielnicy Wawer m.st. Warszawy.
- Wsparcie techniczne dla oprogramowania IBM SPSS - PS IMAGO PRO
- Dostawa i montaż verticali
- Świadczenie usług monitoringu wizyjnego wraz z serwisem w budynku internatowym w Pruszczu Gdańskim.
więcej: przetargi w Warszawie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowanie posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Chumiętkach w roku 2025
- Przygotowanie i dostarczanie posiłków ( usługa cateringowa) dla mieszkańców Centrum Opiekuńczo- Mieszkalnego w Cedyni
- Przygotowanie, wydawanie i umożliwienie spożycia obiadów oraz zorganizowanie kolacji wigilijnej na rzecz podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej
- "Dożywianie uprawnionych świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu w formie gorącego posiłku na rok 2025"
- Świadczenie w roku 2025 usług żywienia dzieci i młodzieży uczącej się w Szkole Podstawowej nr 16 w Kaliszu przy ul. Fabrycznej 13-15, w podziale na dwa etapy.
- Świadczenie w roku 2025 usług żywienia dzieci i młodzieży uczącej się w Szkole Podstawowej nr 16 w Kaliszu przy ul. Fabrycznej 13-15, w podziale na dwa etapy.
więcej: Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.