Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu
Og³oszenie z dnia 2013-07-12
Z³otoryja: Przetarg nieograniczony na przygotowanie, dostarczanie i wydawanie gor±cego posi³ku w sto³ówce Szko³y Podstawowej nr 1 w Z³otoryi.
Numer og³oszenia: 273210 - 2013; data zamieszczenia: 12.07.2013
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - us³ugi
Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.
Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY
I. 1) NAZWA I ADRES: Szko³a Podstawowa nr 1 im. Marii Konopnickiej w Z³otoryi , pl. Niepodleg³o¶ci 7, 59-500 Z³otoryja, woj. dolno¶l±skie, tel. 076 87 83 108, faks 076 87 83 004.
- Adres strony internetowej zamawiaj±cego: sp1.zlotoryja.bip.info.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Administracja samorz±dowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Przetarg nieograniczony na przygotowanie, dostarczanie i wydawanie gor±cego posi³ku w sto³ówce Szko³y Podstawowej nr 1 w Z³otoryi..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: us³ugi.
II.1.4) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest ¶wiadczenie us³ug polegaj±cych na przygotowaniu, dostarczeniu i podawaniu - na potrzeby sto³ówki szkolnej - gor±cego posi³ku: obiadu dwudaniowego z kompotem. Zamawiaj±cy planuje, ¿e: - dziennie nale¿y dostarczyæ 90 obiadów, - w okresie 03.09.2013 r. do 26.06.2014 r. ³±cznie dostarczyæ oko³o 16 650 obiadów, tj. 90 obiadów x 186 dni. Planowane wielko¶ci dziennych dostaw maj± charakter szacunkowy, a rozliczenia dotyczyæ bêd± faktycznie dostarczonych ilo¶ci obiadów. Zamawiaj±cy powiadomi Wykonawcê o ostatecznej ilo¶ci posi³ków najpó¼niej do godziny 9.30 danego dnia sk³adaj±c stosowane zamówienie telefonicznie lub mailem. Dostawa obiadów bêdzie odbywaæ siê pocz±wszy od dnia 03.09.2013 r., od poniedzia³ku do pi±tku z wy³±czeniem okresu przerw ¶wi±tecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki - o godzinie 12.00. W wyj±tkowej sytuacji zwi±zanej ze zmian± organizacji dnia pracy szko³y, dostawa obiadu odbêdzie siê o innej godzinie po wcze¶niejszym uzgodnieniu z Wykonawc±. Wykonawca dostarcza³ bêdzie w pierwszy dzieñ tygodnia dekadowy jad³ospis z podaniem sk³adników wagowych (gramatury) potraw do wiadomo¶ci Zamawiaj±cego. Wykonawca zobowi±zany jest do zachowania jako¶ci obiadów zgodnie z przedstawionym jad³ospisem. Wszystkie posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z obowi±zuj±cymi normami i przepisami prawa. Wykonawca bêdzie przygotowywa³ posi³ki zgodnie z zasadami okre¶lonymi w ustawie o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz.U. z 2010r. nr 136, poz 914 z pó¼ñ. zm.) ³±cznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Bezwzglêdnie nale¿y przestrzegaæ norm na sk³adniki pokarmowe i produkty spo¿ywcze okre¶lone przez Instytut ¯ywienia i ¯ywno¶ci. Posi³ki maj± byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia dzieci i m³odzie¿y. Obiad musi spe³niaæ nastêpuj±ce warunki ilo¶ciowe: - zupa: gramatura nie mniej ni¿ ok.250 ml i kaloryczno¶æ ok. 200 kcal, - drugie danie: gramatura nie mniej ni¿ ok. 500 gram i kaloryczno¶æ ok. 600 kcal z surówk±, - kompot: gramatura ok. 200 ml. Posi³ki musz± spe³niaæ nastêpuj±ce warunki jako¶ciowe: - jad³ospis powinien byæ urozmaicony; rodzaj potrawy nie mo¿e powtarzaæ siê w tym samym tygodniu, - w tygodniu powinien byæ dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem miêsnym lub rybnym, - potrawy powinny byæ lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jako¶ci, ¶wie¿ych, naturalnych, ma³o przetworzonych, z ograniczon± ilo¶ci± substancji dodatkowych - konserwuj±cych, zagêszczaj±cych, barwi±cych lub sztucznie aromatyzowanych, - w jad³ospisie powinny przewa¿aæ potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie sma¿one, - do przygotowania posi³ku zalecane jest: stosowanie t³uszczów ro¶linnych (ograniczone stosowanie t³uszczów zwierzêcych), stosowanie du¿ej ilo¶ci warzyw i owoców, w tym tak¿e nasion ro¶lin str±czkowych, ró¿nego rodzaju kasz, - wa¿na jest estetyka potraw i posi³ków. Wykonawca bêdzie przygotowywa³ i dostarcza³ posi³ki zachowuj±c wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz we¼mie odpowiedzialno¶æ za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowi±zany jest do przygotowania posi³ków o najwy¿szym standardzie, na bazie produktów najwy¿szej jako¶ci i bezpieczeñstwem zgodnie z normami HACCP. Obowi±zkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posi³ków, ka¿dego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawarto¶ci próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo bie¿±cej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcê przepisów dotycz±cych technologii produkcji i jako¶ci wykonywanych us³ug. Transport posi³ków powinien odbywaæ siê w termosach zapewniaj±cych w³a¶ciw± ochronê i temperaturê oraz jako¶æ przewo¿onych potraw ¶rodkami transportu przystosowanymi do przewozu ¿ywno¶ci. Dostarczenie posi³ków z miejsca produkcji do pomieszczeñ dystrybucji w szkole realizowane bêdzie przez Wykonawcê na jego koszt. Zamawiaj±cy nie posiada w³asnych naczyñ (talerze, sztuæce). Wykonawca przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne zwi±zane z bezpo¶rednim wydawaniem posi³ków dzieciom korzystaj±cym z us³ug sto³ówki szkolnej. Koszty zwi±zane z wydawaniem obiadów, myciem naczyñ i termosów, sprz±taniem, malowaniem i remontem bie¿±cym sto³ówki wraz z zapleczem do wydawania obiadów ponosiæ bêdzie Wykonawca - nale¿y te koszty uj±æ w kalkulacji ceny obiadu..
II.1.6) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.32.10.00 - Us³ugi przygotowywania posi³ków 55.32.00.00 - Us³ugi podawania posi³ków 55.52.20.00 - Us³ugi dostarczania posi³ków do przedsiêbiorstw transportowych .
II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w dniach: 185.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy posiadaj± uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli ustawy nak³adaj± obowi±zek posiadania takich uprawnieñ. Warunek posiadania uprawnieñ musi spe³niaæ .
III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
O zamówienie mog± ubiegaæ siê wykonawcy, których wiedza i do¶wiadczenie pozwoli na prawid³owe wykonanie zamówienia, to znaczy o zamówienie mog± ubiegaæ siê wykonawcy, którzy w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wykonali co najmniej dwie us³ugi polegaj±ce na dostarczaniu gor±cych obiadów (zupa, drugie danie, kompot) przez okres co najmniej 10 miesiêcy ³±cznie w przeci±gu roku dla co najmniej 100 osób.
III.3.3) Potencja³ techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
o zamówienie mog± ubiegaæ siê wykonawcy, których potencja³ techniczny pozwoli na prawid³owe wykonanie zamówienia.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
o zamówienie mog± ubiegaæ siê wykonawcy, którzy dysponuj± lub bêd± dysponowaæ osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
o zamówienie mog± ubiegaæ siê wykonawcy, których sytuacja ekonomiczna i finansowa pozwoli na prawid³owe wykonanie zamówienia, to znaczy posiadaæ op³acon± polisê, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzaj±cy, ¿e Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialno¶ci cywilnej w zakresie prowadzonej dzia³alno¶ci zwi±zanej z przedmiotem zamówienia. Warto¶æ polisy minimum 50 000 z³. - W przypadku podmiotów dzia³aj±cych wspólnie potencja³ ekonomiczny i finansowy podlega zsumowaniu. Ocena spe³nienia wy¿ej wymienionych warunków dokonana zostanie w oparciu o informacje zawarte w ni¿ej wymienionych dokumentach i o¶wiadczeniach na zasadzie spe³nia/nie spe³nia.
III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu nale¿y przed³o¿yæ:
- potwierdzenie posiadania uprawnieñ do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania, w szczególno¶ci koncesje, zezwolenia lub licencje;
- wykaz wykonanych, a w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych równie¿ wykonywanych, g³ównych dostaw lub us³ug, w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich warto¶ci, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub us³ugi zosta³y wykonane, oraz za³±czeniem dowodów, czy zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie;
- o¶wiadczenie, ¿e osoby, które bêd± uczestniczyæ w wykonywaniu zamówienia, posiadaj± wymagane uprawnienia, je¿eli ustawy nak³adaj± obowi±zek posiadania takich uprawnieñ;
- op³acon± polisê, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzaj±cy, ¿e wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialno¶ci cywilnej w zakresie prowadzonej dzia³alno¶ci zwi±zanej z przedmiotem zamówienia.
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:
- o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o dzia³alno¶ci gospodarczej, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Je¿eli wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedk³ada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibê lub miejsce zamieszkania potwierdzaj±cy, ¿e:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie og³oszono upad³o¶ci - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: sp1.zlotoryja.bip.info.pl
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: Z³otoryja, plac Niepodleg³o¶ci 7.
IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 29.07.2013 godzina 10:00, miejsce: Szko³a Podstawowa nr 1 im Marii Konopnickiej w Z³otoryi 59-500 Z³otoryja pl. Niepodleg³o¶ci 7.
IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie
INNE PRZETARGI Z Z£OTORYI
wiêcej: przetargi w Z³otoryi »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Us³ugê cateringu - przygotowanie i dostawê gotowych posi³ków do Szko³y Podstawowej nr 3 z Oddzia³ami Integracyjnymi im. Jana Paw³a II w Krotoszynie w okresie od stycznia do grudnia 2025 roku.
- Us³uga cateringu- przygotowanie i dowóz posi³ków do Zespo³u Szkó³ Centrum Kszta³cenia Rolniczego w Bo¿kowie
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szko³y Podstawowej w Cianowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szko³y Podstawowej w Smardzowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szko³y Podstawowej w Szczodrkowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wy¿ywienia w formie cateringu dla dzieci z oddz. przedszkolnych i uczniów klas I - VIII S P im. Stulecia Odzyskania Niepodleg³o¶ci Polski w Minodze na zasadach cateringowych w 2025r.
wiêcej: Us³ugi podawania posi³ków »
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.