Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2011-09-06
Kwidzyn: dostawy podrobów wieprzowych, wędlin wieprzowych, wyrobów wieprzowych, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, wyrobów drobiowych.
Numer ogłoszenia: 275632 - 2011; data zamieszczenia: 06.09.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny w Kwidzynie , ul. Lotnicza 1, 82-500 Kwidzyn, woj. pomorskie, tel. 055 27922945.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: zakład karny.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawy podrobów wieprzowych, wędlin wieprzowych, wyrobów wieprzowych, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, wyrobów drobiowych..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Część I - podroby wieprzowe 1.pasztetowa w ilości do 3 000 kg - w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 2.salceson biały w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 3.salceson czarny w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 4.kaszanka w ilości do 1 600 kg - w formie walca, pakowana w osłonce, 5.wątroba wieprzowa w ilości do 1 000 kg Kod CPV 15131134-3 kaszanka i inne wędliny krwiste Część II - wędliny wieprzowe 1. kiełbasa dębicka w ilości do 350 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 2. kiełbasa kanapkowa w ilości do 4 000 kg - w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 3. kiełbasa piwna w ilości do 350 kg -w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4. kiełbasa żywiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5. kiełbasa golonkowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6. kiełbasa śląska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 7. kiełbasa zwyczajna w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 8. kiełbasa bigosowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 9. kiełbasa biała parzona w ilości do 4 000 kg - w formie pęta o wadze ok 0,1 kg/szt, pakowana w osłonce naturalnej, 10. kiełbasa janowiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 11. kiełbasa litewska w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 12. parówka cienka wieprzowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 2 cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 13. kiełbasa toruńska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 14.kiełbasa metka w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 15.kiełbasa metka łososiowa w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 16.kiełbasa boczek wędzony mielony w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 17.kiełbasa mielonka w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 18.kiełbasa zielonogórska w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 19.mortadela z papryką w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, Kod CPV 15131130-5 wędliny Część III - wyroby wieprzowe 1.kości schabu w ilości do 4 000 kg 2.słonina wędzona w ilości do 2 000 kg 3.boczek wędzony w ilości do 1 000 kg 4.podgardle wędzone w ilości do 2 000 kg Kod CPV 15113000-3 wieprzowina Część IV - mięso wieprzowe 1.mięso mielone wieprzowo-wołowe o składzie 50% mięso wieprzowe i 50% mięso wołowe, bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 3 100 kg 2.mięso gulaszowe wieprzowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg, zamykane hermetycznie w ilości do 3 000 kg Kod CPV 15113000-3 wieprzowina Część V - mięso wołowe 1.mięso gulaszowe wołowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 6 000 kg Kod CPV 15131620 - 7 wołowina mielona Część VI - wyroby drobiowe 1.serdelki drobiowe w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 2.kiełbasa drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 10 cm, pakowana w osłonce, 3.szynka drobiowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4.mortadela drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5.krakowska drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6.paluszki drobiowe w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 2cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 7.żywiecka drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, Kod CPV 15131500-0 produkty drobiowe.
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.11.34-3, 15.13.11.30-5, 15.11.30.00-3, 15.13.16.20-7, 15.13.15.00-0.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Ustala się wadium w wysokości 2 % wartości zamówienia brutto tj. 10 023,51 zł (słownie: dziewięć tysięcy pięćset szesnaście złotych 55 /100) na poszczególne części zamówienia : Część I - podroby wieprzowe - 568,76 zł Część II - wędliny wieprzowe - 5 434,23 zł Część III -wyroby wieprzowe - 469,14 zł Część IV - mięso wieprzowe - 948,15 zł Część V - mięso wołowe - 1 222,20 zł Część VI - wyroby drobiowe - 1 381,03 zł
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zakład Karny
ul. Lotnicza 1
82-500 Kwidzyn.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 14.09.2011 godzina 12:00, miejsce: Zakład Karny ul. Lotnicza 1 82-500 Kwidzyn sekretariat.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: podroby wieprzowe.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Część I - podroby wieprzowe 1.pasztetowa w ilości do 3 000 kg - w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 2.salceson biały w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 3.salceson czarny w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 4.kaszanka w ilości do 1 600 kg - w formie walca, pakowana w osłonce, 5.wątroba wieprzowa w ilości do 1 000 kg.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.11.34-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: wędliny wieprzowe.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. kiełbasa dębicka w ilości do 350 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 2. kiełbasa kanapkowa w ilości do 4 000 kg - w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 3. kiełbasa piwna w ilości do 350 kg -w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4. kiełbasa żywiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5. kiełbasa golonkowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6. kiełbasa śląska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 7. kiełbasa zwyczajna w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 8. kiełbasa bigosowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 9. kiełbasa biała parzona w ilości do 4 000 kg - w formie pęta o wadze ok 0,1 kg/szt, pakowana w osłonce naturalnej, 10. kiełbasa janowiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 11. kiełbasa litewska w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 12. parówka cienka wieprzowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 2 cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 13. kiełbasa toruńska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 14.kiełbasa metka w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 15.kiełbasa metka łososiowa w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 16.kiełbasa boczek wędzony mielony w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 17.kiełbasa mielonka w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 18.kiełbasa zielonogórska w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 19.mortadela z papryką w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce,.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.11.30-5.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: wyroby wieprzowe.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.kości schabu w ilości do 4 000 kg 2.słonina wędzona w ilości do 2 000 kg 3.boczek wędzony w ilości do 1 000 kg 4.podgardle wędzone w ilości do 2 000 kg.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.30.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: mięso wieprzowe.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.mięso mielone wieprzowo-wołowe o składzie 50% mięso wieprzowe i 50% mięso wołowe, bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 3 100 kg 2.mięso gulaszowe wieprzowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg, zamykane hermetycznie w ilości do 3 000 kg.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.30.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: mięso wołowe.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.mięso gulaszowe wołowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 6 000 kg.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.16.20-7.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: wyroby drobiowe.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.serdelki drobiowe w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 2.kiełbasa drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 10 cm, pakowana w osłonce, 3.szynka drobiowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4.mortadela drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5.krakowska drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6.paluszki drobiowe w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 2cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 7.żywiecka drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce,.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.15.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z KWIDZYNA
więcej: przetargi w Kwidzynie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawa mięsa oraz wyrobów wędliniarskich dla SPZOZ w Sanoku
- Dostawy mięsa i wędlin, w podziale na 4 części.
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2025 r. dla Zespołu Szkół Sportowych i Mistrzostwa Sportowego im. Janusza Kusocińskiego w Gdańsku -II
- Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych do Przedszkola nr 21 w Chorzowie, ul. Ryszki 33 - I/2025
- Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych do Przedszkola nr 9 w Chorzowie, ul. Omańkowskiej 9 - I/2025
- Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych do Szkoły Podstawowej nr 29 w Chorzowie, ul. Lwowska 36 - I/2025
więcej: Wieprzowina »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.