Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2011-12-21
Tworków: Dożywianie dzieci w szkołach i osób dorosłych na terenie Gminy Krzyżanowice w roku 2012
Numer ogłoszenia: 340377 - 2011; data zamieszczenia: 21.12.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice , ul. Zamkowa 50, 47-451 Tworków, woj. śląskie, tel. 32 4196200, 4196271, faks 32 4196300.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dożywianie dzieci w szkołach i osób dorosłych na terenie Gminy Krzyżanowice w roku 2012.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiot zamówienia składa się z II zadań:
Zadanie I.
1.1 Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków na dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Krzyżanowice. Prognozowana liczba dzieci objętych dożywianiem wynosi 42. Średnioroczna szacunkowa liczba posiłków dla dzieci w szkołach wyniesie 7 854 szt. Dożywianie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej poczynając od 2 stycznia 2012 r. do 28 czerwca 2012 i od 3 września 2012 do 21 grudnia 2012.
Przedmiot zamówienia na dożywianie dzieci w szkołach obejmuje 4 szkoły z terenu Gminy Krzyżanowice. Prognozowana dzienna ilość posiłków dla poszczególnych szkół wynosi:
1) SP w Zabełkowie - 5 uczniów
2) ZSO W Chałupkach - 10 uczniów
3) ZSO w Tworkowie - 14 uczniów
4) ZSO w Bieńkowicach - 13 uczniów
1.2. Usługa będzie polegała na przygotowaniu, dostarczeniu i wydaniu w w/w Szkołach posiłków w następującej formie:
1.2.1 Gorący dwudaniowy posiłek składający się z:
a/ zupa o obowiązującej gramaturze posiłku: - zupa -350 ml.
b/ mięso lub jego porcja + ziemniaki, kasza lub ryż + surówka + napój ze słomką lub kompot. Ustala się obowiązująca gramaturę posiłku:
- mięso lub jego porcja - 100 gram
- ziemniaki - 150 gram
- lub kasza, ryż (zamiennie) 100 gram
- surówka - 100 gram,
- napój ze słomką lub kompot - 200 ml.
1.3. Za danie z mięsem, jeden raz w tygodniu posiłek mogą stanowić np.: pierogi, naleśniki z serem, krokiety lub danie z makaronem o minimalnej gramaturze - 200 gram + napój ze słomką lub kompot
1.4 Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni nauki szkolnej) wystąpiła powtarzalność tego samego dania lub zupy.
1.5 Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży.
1.6 Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych produktów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.
1.7 Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania i przedstawienia zleceniodawcy (Dyrektorom Szkół i Kierownikowi Ośrodka Pomocy Społecznej Krzyżanowice) z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem, jadłospisy dotyczących dożywiania w poszczególnych dniach.
1.8 W okresie dożywiania liczba posiłków może ulegać zmianie tj. zwiększeniu lub zmniejszeniu do 30 %.
1.9 Godziny dostarczenia posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół.
1.10 Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków.
1.11 Posiłki będą wydawane na terenie Szkół. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał we własnym zakresie, na własny koszt środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno - higieniczne, we własnych specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Dostawa może odbywać się także w jednorazowych naczyniach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę.
1.12 Wykonawca zapewnia naczynia i sztućce do spożywania wydawanych posiłków.
1.13 Wydawanie posiłków leży po stronie Wykonawcy.
1.14 Wykonawca będzie ponosił koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków oraz wydawania wszystkich posiłków w szkołach a także koszty i odpowiedzialność za czystość używanych termosów i naczyń wielokrotnego użytku, jeśli takie będą używane.
1.15 Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej Zamawiający (Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej Krzyżanowice lub osoby przez niego upoważnione), jest obowiązany przekazać do Wykonawcy w terminie z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem.
Zadanie II.
2.1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków dla osób dorosłych na terenie Gminy Krzyżanowice. Prognozowana liczba osób dorosłych objętych dożywianiem na terenie gminy Krzyżanowice wynosi 4 osoby. Przewidywana średnia liczba posiłków w roku 2012 wyniesie 1 030 szt. Dożywianie osób dorosłych odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w godzinach pomiędzy 10.00 a 15.00. w następujących miejscowościach:
- Rudyszwałd - 1 osoba
- Krzyżanowice - 2 osoby
- Chałupki - 1 osoba
2.2. Usługa będzie polegała na przygotowaniu i dostarczeniu dwudaniowych posiłków do mieszkań osób uprawnionych zgodnie z wykazem.
2.2.1 Posiłek dwudaniowy powinien składać się z:
a) zupa - 500 ml, pieczywo (1 bułka lub 2 kromki chleba),
b) drugie danie - mięso lub jego porcja + ziemniaki, kasza lub ryż + surówka.
Ustala się obowiązująca gramaturę posiłku:
- mięso lub jego porcja - 100 gram
- ziemniaki - 250 gram
- lub kasza, ryż (zamiennie) 250 gram
- surówka - 100 gram,
2.3 Dwa razy w tygodniu zamiennikami dań mięsnych mogą być dania jarskie np.: pierogi, naleśniki z serem, krokiety lub danie z makaronem o minimalnej gramaturze -500 gram
2.4 Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego zestawu obiadowego.
2.5 Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm. ) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
2.6 Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych produktów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.
2.7 Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania i przedstawienia zleceniodawcy z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem, jadłospisów dotyczących dożywiania w poszczególnych dniach.
2.8 W okresie dożywiania liczba posiłków może ulegać zmianie tj. zwiększeniu lub zmniejszeniu, według potrzeb Gminy.
2.9 Godziny dostarczenia posiłków: od poniedziałku do piątku pomiędzy godziną 10.00 a 15.00
2.10 Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadająca wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków.
2.11 Posiłki dla osób dorosłych będą wydawane w ich miejscu zamieszkania. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał we własnym zakresie, na własny koszt we własnych specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
2.12 Dostawa musi odbywać się w naczyniach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno - higieniczne.
2.13 Dostarczanie posiłków leży po stronie Wykonawcy.
2.15 Informacje o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków Zamawiający (Kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej Krzyżanowice lub osoby przez niego upoważnione), jest obowiązany przekazać do Wykonawcy w terminie z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem.
2. Warunki rozliczenia za dostarczone posiłki.
1. Rozliczenia za dostarczone posiłki będą realizowane jeden raz na miesiąc na podstawie zestawienia liczby dostarczonych posiłków i dni żywieniowych.
2. Zestawienia należy wykonać (indywidualnie dla każdej ze szkół i zbiorczo dla osób dorosłych z terenu gminy) i dostarczyć do dnia 5 każdego miesiąca następującego po miesiącu, w którym realizowano dostawy posiłków.
3. Zapłata za dostarczone posiłki nastąpi przelewem na konto wykonawcy do 14 dni po otrzymaniu zestawienia i poprawnie wypełnionej faktury.
4. Płatnikiem każdej części zamówienia będzie Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice z/s w Tworkowie.
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 09.01.2012.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wnoszenia wadium
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
- oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.krzyzanowice.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice
ul. Zamkowa 50
47-451 Tworków.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 29.12.2011 godzina 10:00, miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej Krzyżanowice
ul. Zamkowa 50
47-451 Tworków.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługi cateringowe na potrzeby Dziennego Domu Pobytu Senior+ w Starym Kobrzyńcu
- "Dowóz uczniów szkół ponadpodstawowych na warsztaty, zajęcia edukacyjne i inne oraz świadczenie usług cateringowych w związku z realizacją projektu "Dziś uczeń - jutro student"
- Świadczenie usług cateringowych w roku 2025
- Przygotowanie i dostawa posiłków w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów Szkoły Podstawowej w Żmudzi w 2025 r.
- Usługa cateringowa dożywiania dzieci uczęszczających do żłobka oraz szkół podstawowych prowadzonych przez Gminę Czarnia w roku 2025
- Usługa kompleksowego zorganizowania 5-dniowego branżowego szkolenia w ośrodku kształcenia i doskonalenia zawodowego w rolnictwie (Niemcy)
więcej: Usługi dostarczania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.