Ogłoszenie z dnia 2016-12-16
Ogłoszenie nr 368788 - 2016 z dnia 2016-12-16 r.
Radom: Dostawę mięsa i wędlin wraz z transportem
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA -
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Nazwa projektu lub programuZamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie zostało przeprowadzone przez centralnego zamawiającego
nie
Postępowanie zostało przeprowadzone przez podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowanianie
Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie przez zamawiającychnie
Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiejnie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych::Informacje dodatkowe:
I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej Nad Potokiem im. Bohdany "Danuty" Kijewskiej, krajowy numer identyfikacyjny
29434900000, ul.
ul. Andrzeja Struga
88,
26600
Radom, państwo
Polska, woj.
mazowieckie, tel.
483 448 689, faks
483 448 689, e-mail
biuro@dpsnp.radom.pl
Adres strony internetowej (URL): www.dpsnp.radom.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorządowej
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego udzielania zamówienia, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (jeżeli zamówienie zostało udzielone przez każdego z zamawiających indywidualnie informacja w sekcji I jest podawana przez każdego z zamawiających, jeżeli zamówienie zostało udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających w sekcji I należy wskazać który z zamawiających zawarł umowę):
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Dostawę mięsa i wędlin wraz z transportem
Numer referencyjny (jeżeli dotyczy):1/2016
II.2) Rodzaj zamówienia:Dostawy
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia Część I - mięso wołowe, wieprzowe - styczeń - czerwiec 2017 r. Lp. Asortyment j.m. Ilość 1. Kark wieprzowy bez kości Kg. 200 2. Łopatka wp. bez kości Kg. 650 3. Nogi wieprzowe Kg. 50 4. Schab wp. bez kości Kg. 95 5. Wołowina - rozbratel Kg. 30 6. Wołowina b\k Kg. 165 7. Żeberka wieprzowe Kg. 100 8. Flaki wołowe Kg. 75 9. Żeberka trójkąty Kg. 200 10. Serca wieprzowe Kg. 20 11, Płuca wieprzowe Kg. 20 12. Od szynki bez kości Kg. 100 13. Sadełko mielone Kg. 45 14. Słonina Kg. 250 Ogółem : Kg. 2.000,00kg. Część II - mięso drobiowe - styczeń -czerwiec 2017 r. Lp. Asortyment j.m. Ilość 1. Piersi z kurczaka kg. 145 2. Porcje rosołowe kg. 500 3. Wątroba drobiowa kg. 70 4. Żołądki drobiowe kg. 60 5. Udka drobiowe kg. 400 6. Kurczaki kg. 225 7. Gulasz drobiowy kg. 160 8. Podudzie z kurczaka kg. 250 9. Pierś z indyka kg. 60 10. Szyjka z indyka kg. 250 Ogółem ; kg. 2.120,00kg. Część III - wyroby wędliniarskie - styczeń - czerwiec 2017r. Lp. Asortyment J.m. Ilość 1. Polędwica sopocka kg. 85 2. Szynka gotowana - biała kg. 175 3. Schab pieczony kg. 75 4. Filet z indyka kg. 200 5. Baleron wędzony kg. 150 6. Boczek wędzony - surowy kg. 80 7. Ogonówka kg. 215 8. Szynka wędzona kg. 110 9. Łopatka pieczona kg. 185 10. Szynka konserwowa kg. 200 11. Polędwica z indyka kg. 100 12. Mielonka wieprzowa Kg. 150 13. Pieczeń rzymska Kg. 100 14. Pasztetowa Kg. 100 15. Kaszanka gryczana Kg. 150 16. Salceson włoski Kg. 45 17. Pasztet mięsny Kg. 150 18. Pieczeń tyrolska Kg. 100 19. Pasztet mazowiecki w słoiku - 400-500g. szt. 100 20. Kiełbasa krakowska kg. 325 21. Kiełbasa żywiecka kg. 325 22. Kiełbasa zwyczajna kg. 350 23. Kiełbasa wiejska kg. 200 24. Kiełbasa szynkowa kg. 300 25. Parówki kg. 325 26. Mortadela kg. 265 27. Kiełbasa biała kg. 80 Ogółem ; kg. 4.540,00 kg. bez pasztetu mazowieckiego Każda partia zamówionych produktów winna być dostarczona zgodnie z warunkami sanitarno-epidemiologicznymi i zwierać etykietę producenta z datą produkcji i datą przydatności do spożycia.
II.4) Informacja o częściach zamówienia:Zamówienie podzielone jest na części:
Tak
II.5) Główny Kod CPV:
15000000-8
Dodatkowe kody CPV:
15110000-2,
15112000-6,
15131120-2
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Zapytanie o cenę
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
CZĘŚĆ NR: 1 | NAZWA: Mięso wieprzowe i wołowe |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 16/12/2016 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT22164.19 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert2 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0 IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Sprawdź tą firmę: IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM jakie przetargi wygrała firma Cena wybranej oferty/wartość umowy 21484,05 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
CZĘŚĆ NR: 2 | NAZWA: Mięso drobiowe |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 16/12/2016 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT13681.07 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert2 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0 IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Cena wybranej oferty/wartość umowy 13034,70 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
CZĘŚĆ NR: 3 | NAZWA: Wędliny |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 12/12/2016 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT55768.69 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert2 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Cena wybranej oferty/wartość umowy 59536,84 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ
IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zapytania o cenę
na podstawie art. 69
ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
Przedmiotem zamówienia są dostawy powszechnie dostępne, o ustalonych standartach jakościowych, a wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust.8 ( art.70 ustawy uzp )
INNE PRZETARGI Z RADOMIA
- Sukcesywna dostawa mięsa oraz wędlin wraz z transportem dla domów pomocy społecznej w Radomiu w I półroczu 2025 roku.
- Bieżące utrzymanie i konserwacja oznakowania pionowego i urządzeń BRD na terenie miasta Radomia
- Dostawa paliw płynnych dla potrzeb Zakładu Usług Komunalnych w Radomiu
- Świadczenie Usługi Wsparcia dla Oprogramowania Enigma Centaur
- Sukcesywna dostawa mleka i jego przetworów wraz z transportem dla domów pomocy społecznej w Radomiu w I półroczu 2025 roku.
- ZAKUP ODCZYNNIKÓW, MATERIAŁÓW KONTROLNYCH, KALIBRATORÓW I MATERIAŁÓW ZUŻYWALNYCH WRAZ Z DZIERŻAWĄ CYTOMETRU PRZEPŁYWOWEGO ORAZ ODCZYNNIKÓW I AKCESORIÓW DO CYTOMETRU FACSLyric-własność Zamawiającego
więcej: przetargi w Radomiu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
więcej: »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.