eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi OpoleDostawa żywności dla Zespołu Szkół Mechanicznych w Opolu

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-03-14

Opole: Dostawa żywności dla Zespołu Szkół Mechanicznych w Opolu
Numer ogłoszenia: 38835 - 2013; data zamieszczenia: 14.03.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkół Mechanicznych w Opolu , ul. Osmańczyka 22, 45-027 Opole, woj. opolskie, tel. 077 4543850, faks 077 4543850.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zsm.opole.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa żywności dla Zespołu Szkół Mechanicznych w Opolu.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest dostawa żywności do Zespołu Szkół Mechanicznych w Opolu.Zamawiający podzielił zamówienie na 6 części w następującej kolejności: Część 1 - Różne produkty spożywcze. Część 2 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne. Część 3 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie. Część 4 - Produkty mleczarskie. Część 5 - Mrożonki owocowe i rybne. Część 6 - Jaja kurze. Część 1 - Różne produkty spożywcze 1. Herbata lipton lub równoważna w torebkach do zaparzania 2g w opakowaniach po 100 szt. opakowanie 260 2. Herbata granulowana czarna indyjska w opakowaniu o masie netto nie mniej niż 200g, rodzaj opakowania gwarantujący ochronę aromatu opakowanie 350 3. Herbata owocowa 17g - rózne smaki, w torebkach do zaparzania 17 g w opakowaniach po 20 szt torebek opakowanie 20 4. Rozpuszczalna kawa zbożowa Inka lub równoważna, w opakowaniach nie mniej niż 200g, o wartości energetycznej nie mniej niż 346kcal/100g opakowanie 10 5. Kakao rozpuszczalne, w opakowaniach nie mniej niż 300g, o wartości energetycznej nie mniej niż 370kcal/100g opakowanie 270 6. Cukier biały kg 1010 7. Kasza gryczana kg 90 8. Kasza jęczmienna-średnie ziarno kg 90 9. Płatki kukurydziane cornflakes lub równoważne w opakowaniach nie mniej niż 250g kg 300 10. Ryż biały długo ziarnisty kg 110 11. Mąka pszenna wrocławska typ 500 kg 405 12. Mąka ziemniaczana kg 100 13. Dżem różne smaki, w opakowaniach szklanych 260g, o wartości energetycznej nie mniej niż 130 kcal/100g opakowanie 880 14. Zupa żurek w proszku kg 5 15. Groszek konserwowy w opakowaniach nie mniej niż 250g opakowanie 120 16. Fasolka czerwona konserwowa w opakowaniach nie mniej niż 250g opakowań 45 17. Kukurydza konserwowa w opakowaniach nie mniej niż 340g szt. 270 18. Koncentrat pomidorowy nie mniej niż 30%, w opakowaniach szklanych 800g opakowań 130 19. Sól kg 160 20. Przyprawa do potraw: warzywko, vegeta, ziarenka smaku lub kucharek kg 50 21. Czosnek granulowany kg 2 22. Pieprz ziołowy mielony w opakowaniach nie mniej niż 1kg kg 1 23. Pieprz naturalny mielony kg 3 24. Przyprawa do zup Winiary w płynie, w opakowaniach szklanych nie mniej niż 1 litr, opakowań 170 25. Majeranek suszony tarty, w opakowaniach nie mniej niż 1kg kg 2 26. Ziele angielskie w opakowaniach nie mniej niż 1kg kg 4 27. Liść laurowy w opakowaniach nie mniej niż 1kg kg 1 28. Zioła prowansalskie w opakowaniach nie mniej niż 1kg kg 2 29. Przyprawa do drobiu w proszku kg 3 30. Musztarda - dowolny rodzaj nie mniej niż 450g w opakowaniach do wyciskania opakowań 260 31. Ketchup łagodny 500g, w opakowaniach do wyciskania opakowań 260 32. Rodzynki kg 10 33. Makaron: nitki, wstążki, łazanki, świderki kg 450 34. Chrzan lub krem chrzanowy, w opakowaniach nie mniej niż 270g opakowanie 95 35. Majonez o zawartości tłuszczu nie mniej niż 700 kacl/100ml, w opakowaniach szklanych nie mniej niż 400ml opakowanie 400 36. Olej rafinowany rzepakowy o wartości energetycznej nie mniej niż 900 kcal/100g=110ml litr 530 2) Badanie równoważności pozycja nr 1 - herbata lipton lub równoważna. Jeżeli wykonawca oferuje produkt równoważny, do oferty załącza próbkę w postaci jednego opakowania herbaty równoważnej. Zamawiający sprawdzi równoważność poprzez zbadanie smaku i aromatu. Wykonawca oferujący herbatę lipton nie składa próbki tej herbaty. * * pozycja nr 9 - płatki kukurydziane corn flakes lub równoważne. Jeżeli wykonawca oferuje produkt równoważny, do oferty załącza próbkę w postaci jednego opakowania płatków równoważnych. Zamawiający uzna równoważność, jeżeli na zamkniętym fabrycznie opakowaniu będzie czytelna charakterystyka produktu według poniższego składu: grys kukurydziany nie mniej niż 98%; witamina C, B2, B6, B1, B12; cukier, sól, glukoza, ekstrakt słodowy; może zawierać śladowe ilości mleka, pszenicy, soi i różnych orzechów. Wykonawca oferujący płatki corn flakes nie składa próbki. Protokół z badania próbek będzie załącznikiem do protokołu postępowania. Brak równoważności oznacza odrzucenie w całości oferty na część 1. 3) Określenie opcji 1. Zakres zamówienia zawarty w 36 pozycjach powyższej tabeli uwzględnia opcję, w ramach której zamawiający zamierza zrealizować 75% tego zakresu jako koniecznego minimum w trakcie trwania umowy. 2. Realizacja opcji (do 25% zamówienia) wystąpi w zależności od zwiększonych potrzeb zamawiającego w trakcie trwania umowy, na skutek jego decyzji w tym zakresie, a wykonawca będzie zobowiązany do wykonania rozszerzonego zakresu. 3. Realizacja rozszerzonego zakresu nie będzie wymagała aneksu do umowy. 4) Sposób obliczenia ceny oferty 1. Wykonawca wpisuje nazwę firmową oferowanego artykułu w miejscu wskazanym, a w kolumnie 5 jego wartość jednostkową netto we wszystkich 36 pozycjach formularza ofertowego. 2. W kolumnie 6 Wykonawca podaje w procentach obowiązującą dla danego produktu stawkę podatku VAT (na przykład 23%), której obowiązek właściwego stosowania spoczywa na Wykonawcy, bez wpisywania wartości tego podatku. 3. W kolumnie 7 Wykonawca podaje cenę (wartość brutto) danej pozycji z uwzględnieniem właściwej stawki VAT i sumuje wszystkie ceny kolumny 7 uzyskując cenę oferty częściowej nr 1. 4. Ceny w ofercie należy określać z dokładnością dwóch miejsc po przecinku. 5. Zgodnie z art. 87 ust. 2 Prawa, Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, oraz inne omyłki, polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. 6. Zamawiający informuje, że określenie w ofercie ceny brutto danej pozycji zamówienia z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny skutkujący odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Prawa. Część 2 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne. 1. Kurczaki kg 800 2 Mięso mielone z indyka kg 90 3 Piersi z kurcząt kg 250 4 Kiełbasa krakowska sucha kg 40 5 Pasztetowa wieprzowa wędzona w bloku kg 70 6 Karczek bez kości kg 40 7 Łopatka wieprzowa bez kości kg 180 8 Mięso mielone wieprzowo-wołowe kg 160 9 Szynka odkostniona kg 170 10 Wątroba drobiowa kg 10 11 Szynka wędzona kg 120 12 Szynka z łopatki konserwowa kg 130 13 Baleron z indyka kg 170 14 Boczek wędzony kg 150 15 Mielonka (równorzędna szynce konserwowej) kg 120 16 Kiełbasa toruńska kg 110 17 Kiełbasa parzona (równorzędna kiełbasie krakowskiej lub szynkowej) kg 165 18 Kiełbasa śląska kg 145 18 Mortadela z różnymi dodatkami warzywnymi kg 40 19 Polędwica sopocka kg 410 20 Schab bez kości kg 635 21 Uda z kurczaka kg 260 22 Parówki cienkie kg 135 2) Określenie opcji 1. Zakres zamówienia zawarty w 22 pozycjach powyższej tabeli uwzględnia opcję, w ramach której zamawiający zamierza zrealizować 75% tego zakresu jako koniecznego minimum w trakcie trwania umowy. 2. Realizacja opcji (do 25% zamówienia) wystąpi w zależności od zwiększonych potrzeb zamawiającego w trakcie trwania umowy, na skutek jego decyzji w tym zakresie, a wykonawca będzie zobowiązany do wykonania rozszerzonego zakresu. 3. Realizacja rozszerzonego zakresu nie będzie wymagała aneksu do umowy. 3) Sposób obliczenia ceny oferty 1. Wykonawca wpisuje w kolumnie 5 wartości jednostkowe netto we wszystkich 22 pozycjach formularza ofertowego. 2. W kolumnie 6 Wykonawca podaje w procentach obowiązującą dla danego produktu stawkę podatku VAT (na przykład 23%), której obowiązek właściwego stosowania spoczywa na Wykonawcy, bez wpisywania wartości tego podatku. 3. W kolumnie 7 Wykonawca podaje cenę (wartość brutto) danej pozycji z uwzględnieniem właściwej stawki VAT i sumuje wszystkie ceny kolumny 7 uzyskując cenę oferty częściowej nr 2. 4. Ceny w ofercie należy określać z dokładnością dwóch miejsc po przecinku. 5. Zgodnie z art. 87 ust. 2 Prawa, Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, oraz inne omyłki, polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. 6. Zamawiający informuje, że określenie w ofercie ceny brutto danej pozycji zamówienia z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny skutkujący odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Prawa. Część 3 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie. 1. Chleb pszenno-żytni 700g niekrojony, spełniający niżej opisane wymagania. Wymaga załączenia próbki. szt. 3200 2 Chleb razowy 700g niekrojony spełniający niżej opisane wymagania. Wymaga załączenia próbki. szt. 400 3 Bułki pszenne zwykłe 60g szt. 25 000 4 Bułki grahamki 60g szt. 4500 5 Bułka tarta kg. 130 6 Drożdżówki 160g szt. 1500 7 Rogale 110g szt. 2000 8 Pączki 150g szt. 2800 W celu stwierdzenia spełnienia wymagań zamawiającego dotyczących jakości, każdy wykonawca do oferty załącza próbki chlebów: jeden chleb pszenno żytni i jeden chleb razowy. 2) Wymagania zamawiającego dotyczące jakości chleba 1. Zamawiający wymaga aby chleby pszenno-żytnie i razowe nie zawierały: cukru, lecytyny E 322 (emulgator), kwasu askorbinowego (środka do przetwarzania mąki), enzymów. Zamawiający wymaga, aby do produkcji chlebów pszenno-żytnich i razowych była zastosowana mąka niestandaryzowana: -mąki pszenne - niestandaryzowana 650, pszenna 500, chlebowa 750, pszenna graham 1820 średnia; -mąki żytnie 720, mąka razowa 200 średnia. 2. Zakwas prowadzony metodą pięciofazową -sól, drożdże, woda. 3) Sposób badania próbek chleba 1. Badanie wyglądu: chleb wyrośnięty, bez zapadłości na górnej części, spód wypieczony nie przypalony, kolor złocisty nie słomkowy. 2. Badanie dotykowe: poprzez naciśnięcie kciukiem góry chleba w celu stwierdzenia czy wraca do pierwotnej formy, co wskaże na dobre wypieczenie. 3. Badanie zapachu i smaku: poprzez przekrojenie chleba w celu stwierdzenia czy jego zapach i smak nie wskazuje na użycie spulchniaczy i polepszaczy, 4. Badanie świeżości: po upływie 36 godzin od wypieku: czy zachowuje zapach i smak pierwotny, czy nie występuje nadmierne kruszenie i ubytki treści przy krojeniu. 5. Jeżeli badania załączonych próbek wykażą braki w/w cech choćby w jednej z czterech pozycji badań próbek, Zamawiający uzna że oferta Wykonawcy nie spełnia oczekiwań Zamawiającego, co spowoduje odrzucenie oferty na część 3 w całości. 4) Określenie opcji 1. Zakres zamówienia zawarty w 8 pozycjach powyższej tabeli uwzględnia opcję, w ramach której zamawiający zamierza zrealizować 80% tego zakresu jako koniecznego minimum w trakcie trwania umowy. 2. Realizacja opcji (do 20% zamówienia) wystąpi w zależności od zwiększonych potrzeb zamawiającego w trakcie trwania umowy, na skutek jego decyzji w tym zakresie, a wykonawca będzie zobowiązany do wykonania rozszerzonego zakresu. 3. Realizacja rozszerzonego zakresu nie będzie wymagała aneksu do umowy. 5) Sposób obliczenia ceny oferty 1. Wykonawca wpisuje w kolumnie 5 wartości jednostkowe netto we wszystkich 8 pozycjach formularza ofertowego. 2. W kolumnie 6 Wykonawca podaje w procentach obowiązującą dla danego produktu stawkę podatku VAT (na przykład 5%), której obowiązek właściwego stosowania spoczywa na Wykonawcy, bez wpisywania wartości tego podatku. 3. W kolumnie 7 Wykonawca podaje cenę (wartość brutto) danej pozycji z uwzględnieniem właściwej stawki VAT i sumuje wszystkie ceny kolumny 7 uzyskując cenę oferty częściowej nr 3. 4. Ceny w ofercie należy określać z dokładnością dwóch miejsc po przecinku. 5. Zgodnie z art. 87 ust. 2 Prawa, Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, oraz inne omyłki, polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. 6. Zamawiający informuje, że określenie w ofercie ceny brutto danej pozycji zamówienia 7. z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny 8. skutkujący odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Prawa. 2.4 Część 4 - Produkty mleczarskie. 1. Masło: zawartość tłuszczu nie mniej niż 82%, Termin przydatności nie krótszy niż 14 dni od daty dostawy. kg 600 2 Margaryna mleczna miękka o wartości energetycznej nie mniej niż 540 kcal/100g tłuszczu. Termin przydatności nie krótszy niż 14 dni od daty dostawy. kg 200 3 Ser biały półtłusty (twaróg) o wartości energetycznej nie mniej niż 129 kcal/100g. Termin przydatności nie krótszy niż 7 dni od daty dostawy. kg 480 4 Ser topiony w krążkach po 8 szt. w opakowaniu (krążku) różne smaki. Termin przydatności nie krótszy niż 14 dni od daty dostawy. opakowań 570 5 Ser żółty, zawartość tłuszczu nie mniej niż 45% w suchej masie. Termin przydatności nie krótszy niż 30 dni od daty dostawy. kg 830 6 Mleko 2%, w folii o pojemności netto 0,9l Termin przydatności nie krótszy niż 3 dni od daty dostawy. szt. 1250 7 Śmietana 18% w kubkach nie mniejsza niż 330g, słodka, bez grudek, barwa biała lub krem. Termin przydatności nie krótszy niż 7 dni od daty dostawy. szt. 1180 8 Jogurt kubek 330 ml owocowy różne smaki z widocznymi kawałkami owoców. Zawartość tłuszczu od 0 do 1,5%. Termin przydatności nie krótszy niż 5 dni od daty dostawy. szt. 3600 9 Jogurt naturalny kubek 330 ml . Zawartość tłuszczu od 0 do 1,5%. Termin przydatności nie krótszy niż 5 dni od daty dostawy. szt. 500 10 Mleko w kartonie 3,2%. Tłuszczu. Termin przydatności nie krótszy niż 3 dni od daty dostawy. litr 1400 11 Serek homogenizowany Danio lub równoważny, o różnych smakach, w opakowaniach o masie nie mniej niż 150g netto. Termin przydatności nie krótszy niż 5 dni od daty dostawy. szt. 2700 2) Badanie równoważności pozycja nr 11 - serek homogenizowany Danio lub równoważny. Jeżeli wykonawca oferuje produkt równoważny, do oferty załącza próbkę w postaci jednego opakowania serka o dowolnym smaku. Zamawiający uzna równoważność, jeżeli na zamkniętym fabrycznie opakowaniu będzie czytelna charakterystyka produktu według poniższego składu: twaróg odtłuszczony, wsad smakowy - woda, cukier, syrop glukozowo-fruktuzowy, naturalny aromat, śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa. Z mleka pasteryzowanego. O wartościach odżywczych 100g produktu: wartość energetyczna nie mniej niż 110 kcal/471kJ, białko nie mniej niż 5g, węglowodany nie mniej niż 15g, tłuszcz do 3g. Wykonawca oferujący serek homogenizowany Danio nie składa próbki. Protokół z badania próbek będzie załącznikiem do protokołu postępowania. Brak równoważności oznacza odrzucenie w całości oferty na część 4. 3) Określenie opcji 1. Zakres zamówienia zawarty w 11 pozycjach powyższej tabeli uwzględnia opcję,w ramach której zamawiający zamierza zrealizować 75% tego zakresu jako koniecznego minimum w trakcie trwania umowy. 2. Realizacja opcji (do 25% zamówienia) wystąpi w zależności od zwiększonych potrzeb zamawiającego w trakcie trwania umowy, na skutek jego decyzji w tym zakresie, a wykonawca będzie zobowiązany do wykonania rozszerzonego zakresu. 3. Realizacja rozszerzonego zakresu nie będzie wymagała aneksu do umowy. 4) Sposób obliczenia ceny oferty 1. Wykonawca wpisuje w kolumnie 5 wartości jednostkowe netto we wszystkich 11 pozycjach formularza ofertowego. 2. W kolumnie 6 Wykonawca podaje w procentach obowiązującą dla danego produktu stawkę podatku VAT (na przykład 5%), której obowiązek właściwego stosowania spoczywa na Wykonawcy, bez wpisywania wartości tego podatku. 3. W kolumnie 7 Wykonawca podaje cenę (wartość brutto) danej pozycji z uwzględnieniem właściwej stawki VAT i sumuje wszystkie ceny kolumny 7 uzyskując cenę oferty częściowej nr 4. 4. Ceny w ofercie należy określać z dokładnością dwóch miejsc po przecinku. 5. Zgodnie z art. 87 ust. 2 Prawa, Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, oraz inne omyłki, polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. 6. Zamawiający informuje, że określenie w ofercie ceny brutto danej pozycji zamówienia z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny skutkujący odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Prawa 2.5 Część 5 - Mrożonki owocowe i rybne. 1 Mieszanka kompotowa mrożona kg 250 2 Filet z morszczuka- mrożony kg 100 3 Filety z dorsza bałtyckiego mrożone kg 80 4 Śledź matias-filet biały mięsisty bez skóry kg 20 5 Konserwa śledź w oleju, masa netto nie mniej niż 170g szt. 40 6 Konserwa śledź w pomidorach, masa netto nie mniej niż170g szt. 40 7 Konserwa makrela w pomidorach, masa netto nie mniej niż szt. 40 8 Konserwa makrela w oleju masa netto nie mniej niż 170g szt. 40 2) Określenie opcji 1. Zakres zamówienia zawarty w 8 pozycjach powyższej tabeli uwzględnia opcję, w ramach której zamawiający zamierza zrealizować 75% tego zakresu jako koniecznego minimum w trakcie trwania umowy. 2. Realizacja opcji (do 25% zamówienia) wystąpi w zależności od zwiększonych potrzeb zamawiającego w trakcie trwania umowy, na skutek jego decyzji w tym zakresie, a wykonawca będzie zobowiązany do wykonania rozszerzonego zakresu. 3. Realizacja rozszerzonego zakresu nie będzie wymagała aneksu do umowy. 3) Sposób obliczenia ceny oferty 1. Wykonawca wpisuje w kolumnie 5 wartości jednostkowe netto we wszystkich 8 pozycjach formularza ofertowego. 2. W kolumnie 6 Wykonawca podaje w procentach obowiązującą dla danego produktu stawkę podatku VAT, której obowiązek właściwego stosowania spoczywa na Wykonawcy, bez wpisywania wartości tego podatku. 3. W kolumnie 7 Wykonawca podaje cenę (wartość brutto) danej pozycji z uwzględnieniem właściwej stawki VAT i sumuje wszystkie ceny kolumny 7 uzyskując cenę oferty częściowej nr 5. 4. Ceny w ofercie należy określać z dokładnością dwóch miejsc po przecinku. 5. Zgodnie z art. 87 ust. 2 Prawa, Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, oraz inne omyłki, polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. 6. Zamawiający informuje, że określenie w ofercie ceny brutto danej pozycji zamówienia z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny skutkujący odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Prawa. 2.6 Część 6 - Jaja kurze CPV-03142500-3. 1 Jaja kurze, kategoria wagowa XL70-75g,nie popękane i nie myte, termin ważności nie mniej niż 7 dni od daty dostawy szt. 9500 2) Określenie opcji 1. Zakres uwzględnia opcję w ramach której zamawiający zamierza zrealizować 75% zakresu jako koniecznego minimum w trakcie trwania umowy. 2. Realizacja opcji (do 25% zamówienia) wystąpi w zależności od zwiększonych potrzeb zamawiającego w trakcie trwania umowy, na skutek jego decyzji w tym zakresie, a wykonawca będzie zobowiązany do wykonania rozszerzonego zakresu. 3. Realizacja rozszerzonego zakresu nie będzie wymagała aneksu do umowy. 3) Sposób obliczenia ceny oferty 1. Wykonawca wpisuje w kolumnie 5 formularza ofertowego wartość jednostkową netto. 2. W kolumnie 6 Wykonawca podaje w procentach obowiązującą stawkę podatku VAT, której obowiązek właściwego stosowania spoczywa na Wykonawcy, bez wpisywania wartości tego podatku. 3. W kolumnie 7 Wykonawca podaje cenę (wartość brutto) z uwzględnieniem właściwej stawki VAT uzyskując cenę oferty częściowej nr 6. 4. Cenę oferty należy określać z dokładnością dwóch miejsc po przecinku. 5. Zgodnie z art. 87 ust. 2 Prawa, Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek, oraz inne omyłki, polegające na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, nie powodujące istotnych zmian w treści oferty - niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. 6. Zamawiający informuje, że określenie w ofercie ceny brutto z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny skutkujący odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Prawa.

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00 - Różne produkty spożywcze 15.10.00.00 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne 15.81.50.00 - 15.81.50.00 15.50.00.00 - Produkty mleczarskie 15.89.60.00 - Produkty głęboko mrożone 03.14.25.00 - Jaja .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 01.04.2013.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania. Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Posiadania wiedzy i doświadczenia. Zamawiający nie wymaga szczegółowego warunku w tym zakresie,

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia: zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Dysponowania odpowiednim osobami zdolnymi do wykonania zamówienia: zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Sytuacji ekonomicznej i finansowej. Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • próbki, opisy lub fotografie

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

W przypadku polegania na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b Prawa, dowód dysponowania zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia, z wykazaniem, że zobowiązanie to zostało podpisane przez osoby uprawnione. W przypadku gdy podmioty te będąbrały udział w realizacji części zamówienia (będą podwykonawcami) zamawiający żąda od Wykonawcy załączenia do oferty, w odniesieniu do tych podmiotów, oświadczenia i dokumenty jak wykonawcy.

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1) Dopuszcza się możliwość zmian postanowień zawartych w umowach w przypadku: - zmiany przepisów prawnych mających wpływ na cenę umowy, a w szczególności zmiany podatku VAT lub wprowadzenia akcyzy, - zmiany nazwy lub adresu firmy Wykonawcy, spowodowane zmianą formyorganizacyjno - prawnej, przekształceniem lub połączeniem z inną firmą, - wystąpienia ograniczeń dostępności artykułów wymienionych w ofercie lub wycofanie z rynku tych artykułów, powodujące konieczność wymiany na artykuły równoważne, - działań osób trzecich uniemożliwiających wykonanie dostaw, które to działania nie sąkonsekwencją winy którejkolwiek Strony umowy. 2) Ustanawia się, że w rozumieniu art. 144 Prawa nie stanowią zmiany umowy przypadki: - zmiany osób przewidzianych do kontaktów zarówno ze strony Zamawiającego jak i Wykonawcy, - zmiana numeru rachunku bankowego - zmiany danych teleadresowych.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zsm.opole.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Nazwa Zamawiającego: Zespół Szkół Mechanicznych w Opolu Adres: 45-027 Opole, ul. Edmunda Osmańczyka 22 Strona internetowa: www.zsm.opole.pl E-mail: sekretariat@zsm.opole.pl.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 21.03.2013 godzina 13:00, miejsce: Zespół Szkół Mechanicznych w Opolu 45-027 Opole ul. Edmunda Osmańczyka 22 (sekretariat).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.