eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kędzierzyn-KoźlePrzygotowanie, dostarczanie i wydanie gorących posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-12-16

Kędzierzyn-Koźle: Przygotowanie, dostarczanie i wydanie gorących posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu
Numer ogłoszenia: 411886 - 2014; data zamieszczenia: 16.12.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Reja 2A, 47-220 Kędzierzyn-Koźle, woj. opolskie, tel. 077 4835949, faks 077 4835949.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops-kkozle.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie, dostarczanie i wydanie gorących posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kędzierzynie-Koźlu.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczenie i wydanie gorących posiłków klientom MOPS w Kędzierzynie-Koźlu, przez 7 dni w tygodniu. 2. Zamawiający dopuszcza by Wykonawca nie wydawał posiłków w dni świąteczne (dni ustawowo wolne od pracy) pod warunkiem jednak, że Wykonawca z 5-dniowym wyprzedzeniem powiadomi wcześniej klientów o terminie zamknięcia punktów wydawania posiłków. 3. Wykonawca na bieżąco (najpóźniej na dzień przed wydaniem pierwszego posiłku danej osobie) będzie otrzymywał faxem bądź mailowo listę osób uprawnionych do żywienia w danym punkcie wydania posiłku z określeniem okresu, w jakim osoba może spożywać posiłki. 4. Na podstawie list przekazanych przez Zamawiającego Wykonawca sporządzi oddzielne imienne listy osób uprawnionych do wydania posiłku w danym miesiącu. Listy te, podpisane przez osobę spożywającą posiłki wraz z podsumowaniem ilości zjedzonych posiłków, będą co miesiąc stanowiły załącznik do faktury wystawianej przez Wykonawcę. Wykonawca przekazuje w/w listy do Zamawiającego za miesiąc, którego dotyczy faktura w terminie najpóźniej do 5 dnia następnego miesiąca. 5. Wykonawcy starający się o udzielenie zamówienia muszą posiadać do dyspozycji dwa punkty wydawania posiłków. Powinny być one położone na terenie miasta Kędzierzyn-Koźle, z czego jeden usytuowany na terenie osiedla Koźle, a drugi na terenie osiedla Śródmieście lub osiedla Pogorzelec. 6. Szacunkowa liczba posiłków w okresie od 01.02.2015 r. do 30.06.2015 r. Wyniesie 10 500 przyjmując średnio150 dni dla jednej osoby (tj. spożywać posiłki będzie około 70 osób). W punkcie na osiedlu Koźle spożywać będzie posiłki ok. 40 osób, natomiast w punkcie w Śródmieściu/Pogorzelcu ok. 30 osób. 7. Posiłki będą wydawane, co najmniej w godzinach: od 12.00 do minimum 16.00. Godziny wydawania posiłków poszczególnych punktach wydawania posiłków zostaną uszczegółowione w zawartej z Wykonawcą umowie. 8. Kaloryczność posiłków zgodna z normami ustalonymi przez instytut Żywienia i Żywności. 9. Wydawane posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, estetycznie podane i gorące. 10. Posiłek powinien być przygotowany wg zasad racjonalnego żywienia i obowiązujących przepisów kulinarnych. 11. Klienci powinni otrzymać zawsze gorący posiłek, który otrzymają w jednorazowym opakowaniu wraz z jednorazowymi sztućcami. 12. Wykonawca zapewni, co najmniej dwuosobową obsługę w każdym punkcie przy wydawaniu posiłków. 13. Personel Wykonawcy powinien być przyjaźnie nastawiony do klientów korzystających z posiłków. Ponadto musi posiadać odpowiednie zaświadczenia (badania na nosicielstwo) dokumentujące dopuszczenie tych osób do pracy przy żywieniu zbiorowym. 14. Wykonawca odpowiada za idealną czystość urządzeń gastronomicznych, w których przygotowywane będą posiłki, estetyczny wygląd i czystość zatrudnionego personelu, idealną czystość oraz technologie przygotowywania i wydawania posiłków. 15. Zamawiający zastrzega, że ilość obiadów może ulec zmniejszeniu, stosownie do rzeczywistych potrzeb Zamawiającego. Wykonawcy nie będzie przysługiwało jakiekolwiek roszczenie z tego tytułu. 16. Zamawiający będzie obciążony tylko za faktycznie wydane klientom posiłki. 17. W przypadku, gdy ilość obiadów będzie większa niż określona w ust. 1, Zamawiający udzieli zamówienia uzupełniającego, o wartości nie większej niż 50% wartości zamówienia podstawowego. 18. Zamawiający może sprawdzać jakość obiadów. W przypadku naruszenia postanowień umowy Zamawiający odstąpi od umowy w trybie natychmiastowym. 19. Zestaw obiadowy musi składać się z potraw tradycyjnych: zupy z pieczywem, drugiego dania i napoju z zachowaniem następujących zasad: - raz w tygodniu musi być ryba, - raz w tygodniu musi być danie bezmięsne, - cztery razy w tygodniu muszą być dania z mięsem, z wyłączeniem podrobów, - raz w tygodniu może być danie półmięsne np. bigos. 20. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania obiadów urozmaiconych, te same potrawy nie mogą powtarzać się częściej niż raz na 10 dni. 21. Waga gotowych potraw nie może być mniejsza niż: - zupa - min. 400 ml., - pieczywo - min. 100 g., - napój - min. 200 ml., - ziemniaki, kasza, makaron, ryż - min. 250 g., - danie mięsne, ryba itp. - min. 100 g. bez kości, sosu i panierki,, - surówka - min. 100 g., - warzywa gotowane - min. 150 g., - danie mięsno-warzywne, jarskie np. pierogi itp. - min. 250 g., 22. Wykonawca zobowiązany będzie realizować zamówienie zgodnie z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 tekst jednolity ze zmianami) i rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy. 23. Gramatura opisana w pkt. 21 - obejmuje gramaturę obowiązującą w chwili wydania posiłku (waga gotowego/wydanego obiadu, w tym jego poszczególnych składników). 24. Wykonawca zobowiązany jest do wydania obiadów przygotowywanych ze świeżych produktów, zakazane jest wykorzystywanie do przygotowywania obiadów całości lub części produktów składających się na obiad z dnia poprzedniego/z dni poprzednich. 25. Zamawiający żąda przedstawienia przykładowego jadłospisu na okres 7 dni kalendarzowych, zawierający gramaturę oraz kaloryczność posiłku - wg schematu zawartego w załączniku do SIWZ. 26. Klauzula społeczna: Zamawiający przy realizacji zamówienia zatrudnia min. 5 osób bezrobotnych z terenu miasta Kędzierzyn-Koźle - co oznacza osoby spełniające przesłanki art. 2 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008r. Nr 69 poz. 415 z późn. zm.). Wymagania w zakresie zatrudnienia, nie dotyczą faktu zatrudnienia określonych grup pracowników w ogóle, ale zatrudnienia ich do realizacji zamówienia. Chodzi bowiem, o to, aby powiązać kwestię zatrudnienia bezrobotnych z realizacją zamówienia. Nie może stanowić spełnienia warunku określonego w klauzuli społecznej samo tylko zatrudnienie bezrobotnych, którzy następnie nie będą uczestniczyli w wykonywaniu zamówienia.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.06.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w przypadku osób fizycznych oświadczenie w zakresie art.24 ust. 1 pkt. 2 ustawy

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • oświadczenie o spełnianiu warunków określonych w art. 22 ust. 1 oraz o nie podleganiu wykluczeniu na podstawie art. 24 ust 1 i 2 ustawy prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004 r. (tekst jednolity Dz. U. z 09.08.2013 roku poz. 907), złożone na druku stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Oświadczenie, że Wykonawca zatrudnia/ nie zatrudnia min. 5 osób bezrobotnych z terenu miasta Kędzierzyn-Koźle do realizacji zamówienia (w przypadku zatrudniania w/w osób, Wykonawca musi udokumentować spełnienie tego kryterium przestawiając umowy Zamawiającemu Oświadczenie Wykonawcy, że dysponuje dwoma punktami wydawania posiłków Oświadczenie Wykonawcy, że wszystkie osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane badania na nosicielstwo Ostatni protokół kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej zezwalający na prowadzenie działalności gastronomicznej (zbiorowe żywienie) w miejscu przygotowywania i wydawania posiłków

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 95
  • 2 - Klauzula społeczna - 5

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops-kkozle.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Reja 2A, 47-224 Kędzierzyn-Koźle, Sekretariat - pokój nr 2 (I piętro).

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 23.12.2014 godzina 09:30, miejsce: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Reja 2A, 47-224 Kędzierzyn-Koźle, Sekretariat - pokój nr 2 (I piętro).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.