Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu
Og³oszenie z dnia 2012-11-08
Bukowiec: Przygotowanie i dostawa jednodaniowego obiadu dla uczniów Gimnazjum w Korytowie, Szko³y Podstawowej w Bukowcu, Szko³y Podstawowej w Przysiersku, Szko³y Podstawowej w Ró¿annie.
Numer og³oszenia: 438912 - 2012; data zamieszczenia: 08.11.2012
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - us³ugi
Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.
Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY
I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Bukowiec , ul. Ceynowy 14, 86-122 Bukowiec, woj. kujawsko-pomorskie, tel. 052 3309310, faks 052 3309312.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Administracja samorz±dowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: Przygotowanie i dostawa jednodaniowego obiadu dla uczniów Gimnazjum w Korytowie, Szko³y Podstawowej w Bukowcu, Szko³y Podstawowej w Przysiersku, Szko³y Podstawowej w Ró¿annie..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: us³ugi.
II.1.3) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa jednodaniowego obiadu dla uczniów Gimnazjum w Korytowie, Szko³y Podstawowej w Bukowcu, Szko³y Podstawowej w Przysiersku, Szko³y Podstawowej w Ró¿annie. Pod pojêciem obiadów jednodaniowych nale¿y rozumieæ zupê sporz±dzon± na wywarze miêsno-warzywnym z wk³adk± miêsn± podan± ze ¶wie¿ym pieczywem lub zamiennie potrawy m±czne typu pierogi, nale¶niki,kluski itp. Drugie danie ma byæ posi³kiem miêsnym lub rybnym z surówk± lub gotowanymi jarzynami. Do miêsa i ryb zamiennie mog± byæ podane ziemniaki, ry¿, kasza lub makaron. Obiad jednodaniowy wydawany jest w systemie: trzy razy w tygodniu zupa, dwa razy w tygodniu drugie danie. Gramatura posi³ków: - zupa - 300 ml - ziemniaki, kasza, ry¿ lub makaron - 200 g - miêso lub ryba - 80 g - surówki, jarzyny - 100 g - nale¶niki, kluski, pierogi itp. - 200 g - wk³adka miêsna -50 g - pieczywo - 100 g 2. Posi³ki objête przedmiotem zamówienia musz± odpowiadaæ normom od¿ywczym obowi±zuj±cym w tzw. punktach zbiorowego ¿ywienia tj. posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia dzieci i m³odzie¿y zalecanymi przez Instytut ¯ywienia i ¯ywno¶ci, sporz±dzone z pe³nowarto¶ciowych, ¶wie¿ych artyku³ów spo¿ywczych, posiadaj±cych aktualne terminy wa¿no¶ci, wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej (zgodnie z Ustaw± o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia z dnia 25 sierpnia 2006r ( Dz. U. z 2010 r., nr 136, poz.914 z pó¼n. zm.), ³±cznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. 2. Warunki realizacji zamówienia. 1. W okresie od 02.01.2013 r. do 31.12.2013 r. przewiduje siê zakupienie 20 646 posi³ków z mo¿liwo¶ci± odstêpstwa do 20%, ze wzglêdu na uregulowania prawne odno¶nie mo¿liwo¶ci do¿ywiania dzieci. Szacowana liczba dni nauki, w których bêd± wydawane uczniom posi³ki wynosi 186. Szacowana liczba uczniów korzystaj±cych z do¿ywiania wynosi 111 osób. Zamawiaj±cy zastrzega, ¿e podana liczba osób korzystaj±cych z posi³ków jest ilo¶ci± szacunkow± i mo¿e ulec zmianie w trakcie obowi±zywania umowy , w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczniów uprawnionych do otrzymywania posi³ków. W przypadku zmiany zamawiaj±cy ka¿dorazowo informowaæ bêdzie o ilo¶ci posi³ków, które Wykonawca winien dostarczyæ do poszczególnych placówek. 2. £±czna przewidywana warto¶æ zamówienia wynosi 20 646 posi³ków razy cena w z³ za posi³ek z³ brutto, w tym podatek VAT w z³, tj. kwota z³ netto. 3. Do¿ywianie uczniów odbywaæ siê bêdzie na terenie szkó³ od poniedzia³ku do pi±tku z wy³±czeniem okresów przerw ¶wi±tecznych, wakacji, ferii szkolnych i dni wolnych od nauki. 4. Je¿eli w szkole w wyznaczonym dniu nauki szkolnej nie bêdzie zajêæ b±d¼ uczniowie bêd± uczêszczaæ do szko³y w innym dniu np. odpracowywaæ zajêcia szkolne, to fakt ten zostanie zg³oszony Wykonawcy z 3 dniowym wyprzedzeniem. 5. Godziny dostaw i wydawania posi³ków okre¶la dyrektor szko³y w porozumieniu z Wykonawc± maj±c na uwadze warunki jakimi dysponuj± szko³y oraz organizacjê pracy placówek o¶wiatowych objêtych zamówieniem. 6. W zaoferowanej cenie wykonawca zobowi±zany jest uwzglêdniæ koszty przygotowania, dostarczenia posi³ków z miejsca produkcji do szko³y, wydawania posi³ków, zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych oraz ich utylizacjê zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami, i sprz±tania miejsca wydawania posi³ków. 3. Wymagania dotycz±ce zamówienia. 1. Realizowane zamówienie powinno byæ zgodne z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 z pó¼n. zm.) oraz ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2006r. Nr 122, poz. 851 z pó¼n. zm.), Rozporz±dzenia Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek ¿ywno¶ci przez zak³ad ¿ywienia zbiorowego typu zamkniêtego (Dz. U.z 2007 r. Nr 80, poz. 545 ze zm.) oraz niniejsz± specyfikacj± istotnych warunków zamówienia. 2. Do obowi±zków Wykonawcy realizowanych za pomoc± personelu w³asnego nale¿y: - dostarczanie posi³ków w³asnym transportem z w³asnymi naczyniami i sztuæcami, naczynia musza byæ czyste i spe³niaæ wszystkie obowi±zuj±ce normy i przepisy. - porcjowanie i wydawanie posi³ków , - sprz±tanie pomieszczeñ, w których wydawane s± posi³ki oraz ponoszenie kosztów z tym zwi±zanych, - codzienny odbiór resztek posi³ków, 3. Wykonawca bêdzie dostarcza³ posi³ki zachowuj±c wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz we¼mie odpowiedzialno¶æ za ich przestrzeganie. 4. Posi³ki powinny byæ urozmaicone pod wzglêdem sk³adnikowym i nie powinny siê powtarzaæ czê¶ciej ni¿ co 10 dni. 5. Jad³ospis uk³adany bêdzie przez Wykonawcê na okres 10 dni i dostarczany Zamawiaj±cemu do wcze¶niejszego zatwierdzenia; wszelkie zmiany w jad³ospisie sugerowane przez Zamawiaj±cego bêd± wi±¿±ce dla Wykonawcy 6. Dowo¿one posi³ki winny byæ dostarczane w termosach zapewniaj±cych zachowanie odpowiedniej temperatury przy ich spo¿yciu - zupa +75 C, gor±ce danie drugie + 63 C. 7.Transport posi³ków powinien odbywaæ siê w termosach zapewniaj±cych w³a¶ciw± ochronê i temperaturê oraz ¶rodkami transportu przystosowanymi do przewozu tego typu ³adunków. 8. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo do kontroli ilo¶ci dostarczanych posi³ków, ich jako¶ci oraz gramatury. 9. Zamawiaj±cy zastrzega sobie równie¿ prawo do rezygnacji z kupna posi³ków, w przypadku gdy te oka¿± siê z³ej jako¶ci lub o zani¿onej gramaturze. W takim przypadku Wykonawca bêdzie zobowi±zany do wydania posi³ku dobrej jako¶ci i zgodnego z normami, w tym samym dniu. Powtarzanie siê tych incydentów bêdzie stanowi³o podstawê do rozwi±zania umowy z winy Wykonawcy..
II.1.4) Czy przewiduje siê udzielenie zamówieñ uzupe³niaj±cych: nie.
II.1.5) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.52.31.00 - Us³ugi w zakresie posi³ków szkolnych 55.52.40.00 - Us³ugi dostarczania posi³ków do szkó³ .
II.1.6) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczêcie: 01.01.2013.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiaj±cy nie wymaga wniesienia wadium.
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje siê udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli przepisy prawa nak³adaj± obowi±zek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
W celu potwierdzenia spe³nienia warunków udzia³u w postêpowaniu Zamawiaj±cy wymaga do³±czenia do oferty:o¶wiadczenia o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu okre¶lonych w art. 22 ust. 1 Pzp. - tre¶æ o¶wiadczenia znajduje siê w druku oferty, który stanowi za³±cznik nr 1 do SIWZ.
III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku
W celu potwierdzenia spe³nienia warunków udzia³u w postêpowaniu Zamawiaj±cy wymaga do³±czenia do oferty: wykazu us³ug w zakresie niezbêdnym do wykazania spe³nienia warunku wiedzy i do¶wiadczenia wykonanych w okresie ostatnich 3 lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich rodzaju i warto¶ci, daty i miejsca wykonania . Druk wykazu us³ug stanowi za³±cznik nr 2 do SIWZ.
III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nieniu warunków udzia³u w postêpowaniu, nale¿y przed³o¿yæ:
- wykaz wykonanych, a w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych równie¿ wykonywanych, dostaw lub us³ug w zakresie niezbêdnym do wykazania spe³niania warunku wiedzy i do¶wiadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich warto¶ci, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz za³±czeniem dokumentu potwierdzaj±cego, ¿e te dostawy lub us³ugi zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:
- o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert, a w stosunku do osób fizycznych o¶wiadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
- aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego naczelnika urzêdu skarbowego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem podatków lub za¶wiadczenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego oddzia³u Zak³adu Ubezpieczeñ Spo³ecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Spo³ecznego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem sk³adek na ubezpieczenie zdrowotne i spo³eczne, lub potwierdzenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- aktualn± informacjê z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie okre¶lonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy, wystawion± nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- aktualn± informacjê z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie okre¶lonym w art. 24 ust. 1 pkt 9 ustawy, wystawion± nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- wykonawca powo³uj±cy siê przy wykazywaniu spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu na potencja³ innych podmiotów, które bêd± bra³y udzia³ w realizacji czê¶ci zamówienia, przedk³ada tak¿e dokumenty dotycz±ce tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, okre¶lonym w pkt III.4.2.
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Je¿eli wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedk³ada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibê lub miejsce zamieszkania potwierdzaj±cy, ¿e:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie og³oszono upad³o¶ci - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- nie zalega z uiszczaniem podatków, op³at, sk³adek na ubezpieczenie spo³eczne i zdrowotne albo ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
- nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania siê o zamówienie - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
nie dotyczy
III.7) Czy ogranicza siê mo¿liwo¶æ ubiegania siê o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowi± osoby niepe³nosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najni¿sza cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona bêdzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.bukowiec.pl
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: Urz±d Gminy w Bukowcu
ul. Dr Floriana Ceynowy 14
86-122 Bukowiec - pokój nr 10.
IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 19.11.2012 godzina 10:00, miejsce: Urz±d Gminy w Bukowcu ul. Dr Floriana Ceynowy 14 86-122 Bukowiec - pokój nr 1.
IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotycz±ce finansowania projektu/programu ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie dotyczy.
IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie (od pon. do pi±tku) ¶niadañ, obiadów dwudaniowych, podwieczorków dla oddzia³ów przedszkolnych oraz obiadów szkolnych w Szkole podstawowej nr 8 w Gliwicach.(2)
- WYBÓR WYKONAWCY US£UGI ¯YWIENIA NA RZECZ SZKO£Y PODSTAWOWEJ NR 81 WE WROC£AWIU
- Us³uga polegaj±ca na zbiorowym ¿ywieniu dzieci i m³odzie¿y w Szkole Podstawowej nr 4 im. Adama Mickiewicza w Kwidzynie
- Us³uga polegaj±ca na zbiorowym ¿ywieniu dzieci i m³odzie¿y w Szkole Podstawowej nr 6 z Oddzia³ami Integracyjnymi im. W³adys³awa Gêbika w Kwidzynie
- Dostawa obiadów do sto³ówki szkolnej w roku szkolnym 2025 - 2026
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.