eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi RyczówDostawa żywności do stołówki na 2014 rok do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-12-02

Ryczów: Dostawa żywności do stołówki na 2014 rok do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18
Numer ogłoszenia: 496034 - 2013; data zamieszczenia: 02.12.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ryczowie , ul. Szkolna 18, 34-115 Ryczów, woj. małopolskie, tel. 33 8790672, faks 33 8790672.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.spryczow.inp.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa żywności do stołówki na 2014 rok do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej mieszczącej się w budynku Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18 z podziałem na 6 zadań (części): Zadanie 1 : Dostawa produktów spożywczych, przypraw i przetworów, Zadanie 2: Dostawa warzyw, owoców, Zadanie 3: Dostawa mięsa, podrobów, Zadanie 4: Dostawa drobiu i wyrobów drobiarskich, Zadanie 5: Dostawa pieczywa, Zadanie 6: Dostawa mleka oraz przetworów mlecznych, tłuszczy. 2.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został określony w formularzach cenowych stanowiący załączniki (zadania nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6 do Specyfikacji istotnych warunków zamówienia - stanowiący załącznik nr 1 do SIWZ. Uwaga! Jeśli w jakimkolwiek punkcie załącznika (zadania) użyto nazwy towarowej - Wykonawca może złożyć ofertę na towar tożsamy lub równoważny do towaru, który wymieniono przy użyciu nazwy towarowej. 3. W postępowaniu dopuszcza się możliwość składania ofert częściowych, tj. na zadania wymienione w pkt. 1 z zastrzeżeniem, że jeden Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę na poszczególne zadanie, natomiast istnieje możliwość złożenia oferty na dwa lub więcej zadań. Część oferty (zadania ) jest niepodzielna. 4. Dostawa towaru odbywać się będzie sukcesywnie w zależności od potrzeb, 2 - 3 razy w tygodniu z 1 - dniowym wyprzedzeniem telefonicznie lub faksem, z wyłączeniem zad. 5 - dostawa pieczywa, które będzie dostarczane codziennie. 5. Dostawa wraz z transportem i rozładunkiem do stołówki odbywać się będzie na koszt Dostawcy. 6. Przedmiot i warunki realizacji niniejszego zamówienia winny być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.) oraz innymi obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8, 15.30.00.00-1, 15.10.00.00-9, 15.13.15.00-0, 15.81.00.00-6, 15.50.00.00-3.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W postępowaniu mogą wziąć udział Wykonawcy nie wykluczeni na podstawie art. 24 ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r. Nr 907, 948, 1047), którzy spełniają warunki określone w art. 22 ust.1 ustawy Prawo zamówień publicznychi i Specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Ocena spełnienia warunków na podstawie oświadczeń i dokumentów zasada spełnia nie/spełnia

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań , których wykonawca zobowiązny jest wykazać w sposób szczególny Ocena spełnienia tego warunku na podstawie oświadczenia zasada spełnia nie/spełnia

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań , których wykonawca zobowiązny jest wykazać w sposób szczególny Ocena spełnienia tego warunku na podstawie oświadczenia zasada spełnia nie/spełnia

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań , których wykonawca zobowiązny jest wykazać w sposób szczególny Ocena spełnienia tego warunku na podstawie oświadczenia zasada spełnia nie/spełnia

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań , których wykonawca zobowiązny jest wykazać w sposób szczególny Ocena spełnienia tego warunku na podstawie oświadczenia zasada spełnia nie/spełnia

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

formularz ofertowy , istotne postanowienia umowy załącznik do SIWZ

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Ilość dostaw określona w SIWZ może ulegać zmianom w trakcie realizacji umowy. Ostateczna ilość poszczególnych artykułów będzie wynikała z faktycznych potrzeb Zamawiającego w okresie obowiązywania umowy [np. zmniejszenie lub zwiększenie ilości uczniów korzystających ze stołówki].

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.spryczow.iap.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Sekretariat Zespołu Szkolno Przedszkolnego im Tadeusza Kościuszki w Ryczowie ul.Szkolna 18.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 11.12.2013 godzina 11:00, miejsce: Gabinet Dyrektora Zespołu Szkolno Przedszkolnego im Tadeusza Kościuszki w Ryczowie ul.Szkolna 18.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Dostawa produktów spożywczych, przypraw i przetworów w 2014 r. do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa wraz z z transportem i rozładunkiem do stołówki Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie ul. Szkolna 18 nizej wymienionych produktów 1. cukier kg 300 2. cukier puder 0,5 kg kg 15 3. makaron nitka pięciojajeczny 250 g szt. 350 4. makaron świderki pięciojajeczny 250 g szt. 500 5. makaron łazanka pięciojajeczny 250 g szt. 500 6. makaron do spaghetti 500g kg 150 7. mąka tortowa pszenna typ 450 kg 600 8. mąka ziemniaczana 1000 g kg 20 9. kasza gruba jęczmienna 1000g kg 250 10. kasza manna błyskawiczna 500 g kg 10 11. ryż biały długoziarnisty 1000 g kg 200 12. sól jodowana biała 1000 g kg 250 13. herbata granulki 100 g szt. 250 14. herbata ekspresowa 100 szt opak. 100 15. kakao ciemne 150 g szt. 10 16. kawa zbożowa ekspresowa 100 g opak. 200 17. miód wielokwiatowy 220g szt. 10 18. wafelki przekładane kremem orzechowym lub kokosowym700 g opak. 15 19. dwa wafelki w czekoladzie wypełnione mleczno-orzechowym nadzieniem 2x21,5=43 g szt. 480 20. czekolada mleczna o masie kakaowej min 30%, masa mleczna min 15%. szt. 720 21. proszek do pieczenia 30 g szt. 120 22. cukier waniliowy 30 g szt. 120 23. pieprz mielony 50 g szt. 100 24. papryka czerwona mielona słodka 20 g szt. 250 25. maga, przyprawa w płynie 1 l szt. 80 26. przyprawa warzywna, sypka do potraw, wieloskładnikowa, 1 kg szt. 70 27. majonez stołowy o zawartości tłuszczu 71,2% składający się z oleju roślinnego rafinowanego, musztardy, wody i żółtek jaj kurzych (7%) 500g szt. 160 28. kisiel 77 g szt. 150 29. dżem, owocowy, niskosłodzony o zawartości nie mniej niż 40% owoców 280 g szt. 600 30. koncentrat pomidorowy 30%, 200g szt. 350 31. sok malinowy zagęszczony 430 ml szt. 580 32. ketchup łagodny 500 g szt. 200 33. ocet 10% 0,5 l szt. 50 34. pasztet z drobiem - (mięso drobiowe 34%)160 g szt. 100 35. sos boloński do spaghetti słoik, 350 g szt. 160 36. sos do pieczeni ciemny 30 g szt. 250 37. kostka rosołowa z drobiu 180 g szt. 160 38. ryby - dorsz (filety bez ości, bez glazury, bez skóry) kg 200 39. frytki mrożone karbowane - podsmażone 12x12 mm 2,5 kg szt. 350 40. żurek kiszony w butelce 0,5 l szt. 200 41. ogórek konserwowy 1l szt. 300 42. papryka konserwowa 1 l szt. 70 43. pieczarki konserwowe 1l szt. 60 44. sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem 1 l szt. 250 45. buraczki czerwone 1l szt. 100 46. pierogi z jagodami, mrożone kg 150 47. bukiet jarzyn wiosenny mrożony 2,5kg szt. 40 48. fasola Jaś średnia 400 g szt. 200 49. żurek w torebce 46 g szt. 160 50. kwasek cytrynowy 50g szt. 25 51. kminek 20 g szt. 10 52. przyprawa do bigosu 20g szt. 15 53. przyprawa do fasoli 20g szt. 15 54. ziele angielskie 20 g szt. 20 55. liść laurowy 6g szt. 20 56. chrzan tarty na occie spirytusowym 180g szt. 10 57. kukurydza konserwowa 400g szt. 50 58. groszek konserwowy 400g szt. 50 59. cynamon 15g szt. 10 60. sos sałatkowy włoski (z ziół: bazylii, tymianku, papryki, pietruszki) 9g szt. 10 61. zbożowe kulki o smaku czekoladowym wzbogacone witaminami, w składzie: mąka 61,9%, tłuszcze 3,1%, kakao 2,3%, 250g szt. 20 62. Krem do smarowania z orzechami laskowymi i kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 7/4% szt. 10 W przypadku artykułów, które zostały opisane przez wskazanie znaków towarowych co jest uzasadnione specyfikacją przedmiotu zamówienia (występuje różnorodność artykułów na rynku o bardzo zbliżonych parametrach różniących się jedynie nazwą), wykonawca może wpisać artykuł równoważny, zgodnie z art.29 ust 3 ustawy Pzp..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 18.50.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Dostawa warzyw i owoców w 2014 r. do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa wraz z z transportem i rozładunkiem do stołówki Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie ul. Szkolna 18 nizej wymienionych produktów1. ziemniaki nowy sezonowy kg 500 2. ziemniaki typu kulinarnego kg 6500 3. marchew korzeń kg 700 4. cebula korzeń kg 400 5. buraki czerwone świeże kg 600 6. seler korzeń kg 150 7. jabłka kg 500 8. pieczarki świeże kg 100 9. pietruszka korzeń kg 300 10. natka pietruszki świeża szt. 300 11. pietruszka suszona, 20 g szt. 10 12. mandarynka kg 20 13. kalafior świeży sezonowy szt. 200 14. banan świeży kg 5 15. kapusta biała kg 600 16. kapusta biała w sezonie świeża szt. 100 17. kapusta kiszona kg 200 18. kapusta pekińska świeża szt. 400 19. ogórek świeży kg 150 20. ogórek w sezonie kg 100 21. ogórek kiszony kg 100 22. koper świeży szt. 300 23. koperek suszony szt. 10 24. szczypiorek pęczek świeży szt. 300 25. pomidor świeży kg 40 26. pomidor w sezonie kg 10 27. czosnek szt. 30 28. rzodkiewka w sezonie pęczek szt. 5 29. gruszka w sezonie kg 5 30. cytryna kg 20 RAZEM CENA BRUTTO : Uwaga : Warzywa, owoce i jarzyny powinny być: - świeże, czyste, zdrowe, bez uszkodzeń mechanicznych i oznak zwiędnięcia, - wolne od zanieczyszczeń chemicznych, wolne od obcych, zapachów i smaków, pleśni, zmian gnilnych, bez oznak wyrośnięcia, gnicia, uszkodzenia przez szkodniki, mróz lub słońce, - właściwie obcięte, typowe w kształcie..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.30.00.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.

CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Dostawa mięsa, podrobów w 2014 r. do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa wraz z z transportem i rozładunkiem do stołówki Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie ul. Szkolna 18 nizej wymienionych produktów1. pieczeń wołowa bez kości bez błony i żył kg 500 2. mięso wołowe rosołowe - antrykot kg 200 3. żeberka wieprzowe kg 150 4. schab bez kości kg 200 5. szynka wieprzowa surowa bez kości orzeszki kg 250 6. boczek wędzony kg 80 7. kiełbasa podwawelska kg 200 8. karczek wieprzowy bez kości kg 80 9. kiełbasa krakowska parzona kg 10 10. szynka konserwowa kg 10 11. parówka cielęca odtłuszczona o zawartości mięsa nie mniejszej niż 55% cienka kg 10 Mięso i podroby swieże i dobrej jakości.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.

CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Dostawa drobiu i wyrobów drobiarskich w 2014 r. do stołówki szkolnej Zespołu - Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa wraz z z transportem i rozładunkiem do stołówki Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie ul. Szkolna 18 nizej wymienionych produktów1. filet z kurczaka kg 250 2. filet z indyka kg 250 3. ćwiartka kurczaka kg 170 4. podudzie z kurczaka kg 350 5. porcja rosołowa z kurczaka kg 350 6. kurczak kg 100 Mięso świeże i dobrej jakości.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.15.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.

CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Dostawa pieczywa w 2014 r. do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa wraz z z transportem i rozładunkiem do stołówki Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie ul. Szkolna 18 nizej wymienionych produktów111 chleb duży pszenno-żytni krojony 1,10 kg 460 szt. 2. chleb mały pszenno-żytni krojony 0,7 kg 100 szt. 3. Chleb graham pszenny krojony, 500g 100 szt. 4. weka pszenna krojona 0,35 kg 200 szt. 5. rogal maślany 0,075 kg 300 szt. 6. drożdżówka z serem 140g 150 szt. 7. bułka tarta 0,5kg 350 szt. 8. bułka zwykła 100g 900 szt. Pieczywo świeże i dobrej jakości.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.

CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Dostawa mleka oraz przetworów mlecznych, tłuszczy w 2014 r. do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Ryczowie, ul. Szkolna 18.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa wraz z z transportem i rozładunkiem do stołówki Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Ryczowie ul. Szkolna 18 nizej wymienionych produktów1. olej roślinny do sałatek i smażenia 3 litry szt. 200 2. smalec 200 g szt. 1000 3. śmietana ukwaszona 15%, 500g, karton szt. 800 4. śmietana kremówka 30% 500 ml, karton szt. 500 5. margaryna o zawartości tłuszczu nie większej niż 60% - do smarowania i gotowania, zawierająca kwasy omega3, 500g szt. 350 6. masło śmietankowe o zawartości tłuszczu nie mniej niż 82% 200g szt. 60 7. mleko 3,2% 1 litr karton szt. 550 8. twaróg biały półtłusty kostka 1 kg szt. 360 9. ser żółty Gouda plastry 150 g szt. 60 10. kefir 0,5 l szt. 700 11. jaja klasa A, średnie szt. 2500 12. drożdże 50 g szt. 200 13. jogurt z kawałkami owoców 150 g szt. 300 Dostawa towaru w dobrej jakości i ważnym terminem przydatnosci.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.