eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi NadarzynPRZYGOTOWYWANIE, DOSTARCZANIE I WYDAWANIE OBIADÓW DLA DZIECI I UCZNIÓW ZE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJUM NA TERENIE GMINY NADARZYN OBJĘTYCH POMOCĄ PRZEZ GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ NADARZYN

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-12-04

Nadarzyn: PRZYGOTOWYWANIE, DOSTARCZANIE I WYDAWANIE OBIADÓW DLA DZIECI I UCZNIÓW ZE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJUM NA TERENIE GMINY NADARZYN OBJĘTYCH POMOCĄ PRZEZ GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ NADARZYN
Numer ogłoszenia: 499892 - 2013; data zamieszczenia: 04.12.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Nadarzyn , ul. Mszczonowska 24, 05-830 Nadarzyn, woj. mazowieckie, tel. 22 7298185, faks 22 7298175.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.nadarzyn.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: PRZYGOTOWYWANIE, DOSTARCZANIE I WYDAWANIE OBIADÓW DLA DZIECI I UCZNIÓW ZE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJUM NA TERENIE GMINY NADARZYN OBJĘTYCH POMOCĄ PRZEZ GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ NADARZYN.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Przedmiotem zamówienia jest: usługa przygotowania, dostarczania i wydawania obiadów dla dzieci i uczniów ze Szkół Podstawowych i Gimnazjum na terenie Gminy Nadarzyn objętych pomocą przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Nadarzyn w ilości około 50 obiadów dziennie w okresie od dnia 07.01.2014r do dnia 27.06.2015 roku. 2. Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej do ostatniego dnia roku szkolnego. Z przygotowania i dostawy posiłków wyłącza się dni wolne od nauki szkolnej, przerwy świąteczne, ferie oraz inne dni wolne od nauki określone przez dyrekcje szkół oraz z powodu absencji ucznia. 3.Obiady będą dowożone do następujących szkół: a) Szkoła Podstawowa w Nadarzynie - około 17 obiadów dziennie b) Szkoła Podstawowa w Młochowie - około 7 obiadów dziennie c) Szkoła Podstawowa w Woli Krakowiańskiej - około 9 obiadów dziennie d) Szkoła Podstawowa w Kostowcu - około 2 obiadów dziennie e) Gimnazjum w Nadarzynie - około 15 obiadów dziennie W zakres przedmiotu zamówienia wchodzić będzie przygotowanie i wydanie w czasie trwania umowy około 15000 pełnych obiadów. W/w ilości zostały oszacowane na podstawie ilości posiłków wydawanych w okresie od I-X 2013 r. i mogą ulec zmianie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Zamawiający informuje, iż w rzeczywistości w zależności od potrzeb ilości te mogą być mniejsze lub większe. W przypadku mniejszej ilości Wykonawcy nie będą przysługiwać żadne roszczenia wobec Zamawiającego 4. Szczegółowe wymagania dotyczące gotowych posiłków. Każdy posiłek będzie się składał z dwóch ciepłych dań tj.: Pierwsze danie - zupa, drugie danie - danie mięsne z kaszą, ryżem, ziemniakami (zamiennie), makaron, dania mączne (pierogi, kopytka, placki itp.), surówki lub jarzyny i kompotu. Zastrzega się, że minimum 3 razy w tygodniu drugie danie będzie potrawą mięsną. To samo danie nie może się powtórzyć w jadłospisie więcej niż 3 razy w ciągu miesiąca. To samo danie nie może powtórzyć się 2 lub więcej razy w tym samym tygodniu. 5. Ustala się obowiązującą gramaturę posiłków: - zupa - co najmniej 200 ml; - danie mięsne - co najmniej 100 gram; - ryż , makaron z owocami, serem - co najmniej 150 gram; - pierogi, racuchy, itp. - co najmniej 200 gram; - placki ziemniaczane, bigos, fasolka - co najmniej 250 gram; - gulasz itp. - co najmniej 100 gram; - kasza, ryż, ziemniaki - co najmniej 100 gram; - surówka lub jarzyna - co najmniej 100 gram; - kompot - 200 ml - sos, śmietana 30 gram. 6. Zakres zamówienia obejmuje wliczone w cenę posiłku: transport, dostawa, zapakowanie posiłków w termosy w miejscu przyrządzenia, hermetycznie zamknięte i ich dostarczenie transportem Wykonawcy wraz z odpowiadającą ilością jednorazowych naczyń i sztućców. Wykonawca ma obowiązek również odebrać resztki posiłków i naczynia jednorazowe. 7. Wykonawca dostarczać będzie sporządzone posiłki samochodem przystosowanym do świadczenia usług cateringowych. 8. Wykonawca musi dysponować zakładem podlegającym zatwierdzeniu, nadzorowi i kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, oraz posiadać co najmniej jeden samochód przeznaczony do transportu posiłków. 9. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nie świeże, w nieodpowiedniej temperaturze, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości co do ich jakości, dyrekcja szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki. 10. Wykonawca zobowiązuje się do: a) dostarczania posiłków w ściśle określonych godzinach uzgodnionych z Dyrektorami szkół; b) sporządzania posiłków zgodnie z jadłospisem uzgodnionym z 7-o dniowym wyprzedzeniem, z wynajmującym ajentem stołówki na terenie gminy, który dostarcza posiłki dla dzieci nie objętych pomocą GOPS Nadarzyn; c) posiadania niezbędnych do pełnej realizacji przedmiotu umowy - zezwoleń i kwalifikacji - przez cały okres obowiązywania umowy; d) dostarczania posiłków o najwyższym standardzie (świeżych) na bazie produktów najwyższej jakości, wyklucza się posiłki na bazie półproduktów; e) dostarczania posiłków pakowanych w miejscu przyrządzenia, własnym transportem na własny koszt, wliczony w cenę posiłku; f) do przewozu posiłków w termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw; g) do mycia, wyparzania i odbioru termosów; h) do zabierania jednorazowych naczyń i pozostałości posiłków; i) dostarczenia do każdej szkoły jednorazowych naczyń i sztućcy w ilości i jakości wynikającej z zapotrzebowania na obiady w danej szkole; j) posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego oraz wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. k) przestrzegania w trakcie realizacji umowy przesłanych uwag i zaleceń dyrekcji w zakresie dostarczanych posiłków co usprawni prawidłowe wykonywanie przedmiotu umowy. l) uzgodnienia z dyrektorem szkoły godzin i miejsca wydawania obiadów w celu niezakłócania funkcjonowania danej placówki 11. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli jakości i ilości wydawanych posiłków. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itd. Koszt takich badań posiłków ponosi Wykonawca. 12. Wykonawca winien posiadać opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia przez cały okres trwania umowy. 13. Przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dn. 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 r., Nr 136, poz. 914), 14. Przestrzegania porządku, zasad bhp i przeciw pożarowych obowiązujących w placówkach oświatowych i prowadzenie działalności w sposób nie kolidujący z normalnym funkcjonowaniem szkół..

II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 20% wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień. Na zamówienia uzupełniające zostanie zawarta odrębna umowa na podstawie art.67 ust.1 pkt.6 ustawy Pzp.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 27.06.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • - zaświadczenie lub inny dokument z Sanepidu, potwierdzające, że lokal, w którym przygotowywane są posiłki, spełnia wymagane prawem wymogi sanitarno-higieniczne, załączone do oferty, 1. Ocena sposobu dokonywania spełniania warunków udziału w postępowaniu będzie dokonana wg formuły spełnia/nie spełnia w oparciu o załączone dokumenty. Nie spełnienie w/w warunków skutkować będzie wykluczeniem z postępowania. 2. Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie Wykonawcy mają dostarczyć w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu: 1) załącznik nr 2- oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu; 2) zaświadczenie lub inny dokument z Sanepidu, potwierdzające, że lokal, w którym przygotowywane są posiłki, spełnia wymagane prawem wymogi sanitarno-higieniczne.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie określa szczególnych wymagań.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca dysponuje odpowiednim środkiem transportu do przewozu środków spożywczych w termosach z zachowaniem właściwej temperatury potwierdzone oświadczeniem zawartym w formularzu oferty, 1.Ocena sposobu dokonywania spełniania warunków udziału w postępowaniu będzie dokonana wg formuły spełnia/nie spełnia w oparciu o załączone dokumenty. Nie spełnienie w/w warunków skutkować będzie wykluczeniem z postępowania. 2. Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie Wykonawcy mają dostarczyć w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu: 1) załącznik nr 2- oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu; 2) Oświadczenie o dysponowaniu odpowiednim środkiem transportu do przewozu środków spożywczych w termosach z zachowaniem właściwej temperatury - treść oświadczenia zawarta w formularzu ofertowym - załącznik nr 1. 3) Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. W takiej sytuacji Wykonawca jest zobowiązany udowodnić Zamawiającemu, że będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. 4) Jeżeli Wykonawca, wykazując spełnianie warunków udziału w postępowaniu, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art.26 ust.2b ustawy, Zamawiający, w celu oceny, czy Wykonawca będzie dysponował zasobami innych podmiotów w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania zamówienia oraz oceny, czy stosunek łączący Wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, może żądać dokumentów, w szczególności: a)zakresu dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu, b)sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia, c)charakteru stosunku, jaki będzie łączył Wykonawcę z innym podmiotem, d)zakresu i okresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie określa szczególnych wymagań

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • o - posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia. 1. Ocena sposobu dokonywania spełniania warunków udziału w postępowaniu będzie dokonana wg formuły spełnia/nie spełnia w oparciu o załączone dokumenty. Nie spełnienie w/w warunków skutkować będzie wykluczeniem z postępowania. 2. Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie Wykonawcy mają dostarczyć w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu: 1) załącznik nr 2- oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu; 2) opłacona polisa, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

- Oświadczenie o dysponowaniu odpowiednim środkiem transportu do przewozu środków spożywczych w termosach z zachowaniem właściwej temperatury - treść oświadczenia zawarta w formularzu ofertowym - załącznik nr 1.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zgodnie z art.144 ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia istotnej zmiany umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w następujących okolicznościach: 1)konieczności zmiany miejsca realizacji przedmiotu umowy, wynikłego na skutek okoliczności niezależnych od Wykonawcy, których nie można było przewidzieć w dniu zawarcia umowy z zastrzeżeniem, że nowe miejsce będzie spełniało wymogi określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia postępowania. 2)zaistnienia siły wyższej (powódź, pożar, zamieszki, strajki, ataki terrorystyczne, przerwy w dostawie energii elektrycznej) mającej wpływ na realizację umowy. 3)zmiany wysokości podatku VAT, jeżeli w okresie obowiązywania umowy nastąpi zmiana przepisów podatkowych, 4)zmiany podmiotu trzeciego (podwykonawcy), a nowy podwykonawca wykaże spełnianie warunków w zakresie nie mniejszym niż wskazany na etapie postępowania o zamówienie publiczne dotychczasowy podwykonawca, 5)jeżeli konieczność wprowadzenia takiej zmiany wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w ogłoszeniu o zamówieniu lub SIWZ.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.nadarzyn.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: URZĄD GMINY NADARZYN, 05-830 NADARZYN, ul. MSZCZONOWSKA 24..

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.12.2013 godzina 10:00, miejsce: URZĄD GMINY NADARZYN, 05-830 NADARZYN, ul. MSZCZONOWSKA 24, pokój 100..

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.