eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi SulechówPrzygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie - III przetarg

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2018-07-16

Ogłoszenie nr 500165775-N-2018 z dnia 16-07-2018 r.

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej: Przygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie - III przetarg

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia:

obowiązkowe

Ogłoszenie dotyczy:

zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

nie

Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:

tak
Numer ogłoszenia: 578079-N-2018

Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:

nie


SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY


I. 1) NAZWA I ADRES:

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Krajowy numer identyfikacyjny 31039600000, ul. ul. Zwycięstwa 1, 66100 Sulechów, woj. lubuskie, państwo Polska, tel. 797606266, e-mail zamowienia@spzozsulechow.med.pl, faks 68 352 87 59.
Adres strony internetowej (url): www.spzozsulechow.med.pl

I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Inny: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:

Przygotowywanie i dostawę posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie - III przetarg

Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):

9/ZP-PN/2018

II.2) Rodzaj zamówienia:

Usługi

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie codziennego i całodziennego przygotowania i dostawy posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Sulechowie. 2. Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz stosować wdrażane zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie również w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami. 3. Zakres świadczenia usług: 1) Przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia, w ilościach wynikających ze stanu hospitalizowanych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych, oraz płatnych posiłków dla zainteresowanych pracowników, zgodnie z zasadami systemu HACCP: - kaloryczność nie mniej niż 2300 kalorii; - temperatury dostarczanych posiłków: a) wędliny od 0 do +4?C b) nabiał od 0 do +8?C c) zupa nie mniej niż +70?C d) ziemniaki, ryż, kasze itp. nie mniej niż 70?C e) mięso, gulasze nie mniej niż 65?C - poziom składników odżywczych: a) zgodnie z załączonym przykładowym jadłospisem - załącznik nr 3 do SIWZ; * co najmniej 3 x w tygodniu powinna być podana cała porcja mięsa (w tym w niedzielę - obowiązkowo), nie gulasz i pulpet * dla diet specjalnych 2 rodzaje surówek, mogą być również warzywa po obróbce ter-micznej * dla diety cukrzycowej oraz podwieczorku powinny być urozmaicone różnymi produk-tami i nie potarzać się w ciągu 5 kolejnych dni * w jadłospisach śniadań i kolacji oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo świeże warzywa, owoce bądź ich przetwory * pieczywo - żytnie, pszenne lub razowe (zgodnie z zamówionymi dietami) * do smarowania pieczywa należy dostarczyć masło * posiłki powinny być uzupełnione dodatkami takimi jak sól, cukier, musztarda, ketchup itp. (dostarczane w codziennych porcjach, odpowiednio do złożonych zamówień po-siłków). Uzupełnianie posiłków dodatkami, odbywać się będzie na etapie porcjowania * sporządzane posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym oraz zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu norm dziennych racji żywieniowych dla placówek służb zdrowia. 2) Dostarczanie posiłków do Zamawiającego pod adresy: Sulechów, ul. Zwycięstwa 1 oraz al. Niepodległości 19. Dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów, bemarów i innych tego typu odpowiednich urządzeń. a) Po wyładowaniu posiłków puste termosy itp. przekazywane są od razu kierowcy. b) Za należyte utrzymanie kuchenek oddziałowych odpowiada Zamawiający. Rozdzielenie posiłków należy do Zamawiającego. c) Zamawiający zapewnia zastawę stołową poza sprzętem wymienionym w pkt. I.3. ppkt 12) i 21) który pozostaje własnością Wykonawcy. d) Zamawiający nie posiada się pomieszczenia, które może być udostępnione Wykonawcy na potrzeby związane z dostawą posiłków. e) W przypadku, kiedy Wykonawca zaplanuje w jadłospisie kolację, która nie będzie zawie-rała dań podawanych na ciepło - gorąco, nie będzie można dostarczyć ją razem z obiadem i podwieczorkiem w jednym transporcie ponieważ Zamawiający nie posiada możliwości przechowywania posiłków. f) Nie istnieją jakiekolwiek bariery architektoniczne uniemożliwiające bądź utrudniające do-starczenie posiłków. g) Zamawiający nie przewiduje zmiany ilości łóżek szpitalnych. 3) Wykonawca ma dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. 4) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego dostawcy na koszt Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany pokryć całkowity koszt dostawy posiłków zamówionych u innego dostawcy. 5) Jadłospis dekadowy sporządzany ma być przez dietetyka, a zatwierdzony przez Pielęgniarki Oddziałowe i zawierać wszystkie wymagane diety tj. m.in. dietę podstawową, lekkostrawną, płynną, cukrzycową, żołądkową, trzustkową, wegetariańską, jako opcję możliwą do wyboru przez pacjenta do diet powyższych oraz informacje o zawartych w nich alergenach 6) Wyżywienie zgodne z zleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i pro-duktów spożywczych przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowa-nych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Ży-wienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja posiłków winna odbywać się z produktów świeżych, najwyż-szej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem re-żimów dietetycznych oraz sanitarnych, obowiązujących w szpitalach - zgodnie z obowiązującymi przepisami. 7) Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w: * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (Dz. U. poz. 739). * Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.). * Zasadami systemu HACCP. 8) Posiłki dostarczane mają być bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala (kuchenki oddziałowe) w Sulechowie w systemie termosowym - diety muszą być dostarczane w oddzielnych opisanych pojemnikach. Dostarczanie posiłków 3 x dziennie w systemie śniadanie, obiad, kolacja. * Śniadanie od godz. 7.45 do godz. 8.15 * Obiad (w diecie cukrzycowej + podwieczorek) od godz. 12.45 do godz. 13.15 * Kolacja od godz. 16.45 do godz. 17.15 9) Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno - epidemiologiczne. 10) Ogólna informacja o Zamawiającym: Szpital SP ZOZ w Sulechowie składa się z 5 oddziałów: * Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej * Oddział Położniczo - Ginekologiczny * Oddział Wewnętrzny * Oddział Rehabilitacji * Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Ilość łóżek szpitalnych łącznie: 156 Liczba osobodni w roku 2017: 34 287, w tym: * Oddział Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej - 4 738 * Oddział Położniczo-Ginekologiczny - 8 296 * Oddział Wewnętrzny - 7 716 * Oddział Rehabilitacji - 13 437 * Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii - 100 Oddziały szpitalne zlokalizowane są w dwóch niezależnych budynkach, każdy oddział posiada kuchenkę oddziałową. Dla pacjentów, którym przepisana jest dieta cukrzycowa do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek. 11) Posiłki winny być dostarczane zgodnie z jadłospisem i dostarczane w systemie termosowym bezpośrednio do kuchenek oddziałowych 12) Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, dzbanki do napoi, wagi kuchenne, pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, worki koloru niebieskiego na odpady pokonsumpcyjne. 13) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 14) Koszt surowców zużywalnych do przygotowania posiłków w cenie posiłków, nie może być niższy niż 50% stawki netto. 15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie: * zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (gramówka) * podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami. 16) Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli. 17) Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie 2 x w ciągu roku dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej. 18) Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka oraz temperatura dostarczanych posiłków. Zamawiający będzie miał prawo do kontroli minimalnego kosztu produktów żywnościowych zużytych do wytworzenia posiłków wynoszący co najmniej 50% kosztu przygotowania i dostawy posiłku 19) W przypadku nieprzewidzianych przyjęć pacjentów do szpitala Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć tzw. "suchy prowiant" 20) Przed złożeniem oferty Zamawiający w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłków zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu. 21) Wykonawca jest zobowiązany na czas trwania umowy wyposażyć oddziały w sprzęt kontrolno- pomiarowy w postaci: wagi elektronicznej, dzbanek z podziałką umożliwiającą zmierzenie ilości płynu, nabierki do rozdzielania posiłków. 22) Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać gramatury posiłków wymienionych w przykładowym jadłospisie - załącznik nr 3. 4. Na podstawie ustawy z dnia 21.11.1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27.06.2012 r. w sprawie warunków i sposobu przygotowania podmiotów leczniczych na potrzeby obronne państwa, corocznych wytycznych Wojewody Lubuskiego dotyczących zasad przygotowania sektora ochrony zdrowia do działań w roku 2018 w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych, stanów nadzwyczajnych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz corocznych wytycznych Starosty Zielonogórskiego dotyczących zasad przygotowania sektora ochrony zdrowia do działań w roku 2018 w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych, stanów nadzwyczajnych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić ciągłość świadczenia przedmiotu umowy na warunkach w niej określonych w razie wystąpienia sytuacji kryzysowych, zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny. 5. Wykonawca zobowiązany jest, przez cały okres realizacji umowy, do zatrudniania osób wykonujących bezpośrednio czynności w zakresie usług objętych umową, wyłącznie na podstawie umów o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2018 r., poz. 108 z późn. zm.). Postanowienie powyższe stosuje się do podwykonawców Wykonawcy, jeśli będą uczestniczyli w realizacji zamówienia. Zamawiający ma prawo samodzielnie lub za pośrednictwem innych upoważnionych osób, w każdym momencie realizacji zamówienia, do kontroli sposobu wykonania przez Wykonawcę zamówienia w zakresie opisanym powyżej. W ramach uprawnień kontrolnych Zamawiający ma prawo w szczególności: 1) żądać od Wykonawcy złożenia wyjaśnień na piśmie w sprawach dotyczących zatrudniania pracowników przy realizacji czynności opisanych powyżej, 2) żądać od Wykonawcy okazania dokumentów na potwierdzenie spełnienia obowiązków opisanych powyżej, przyjmować od osób uczestniczących w realizacji czynności opisanych powyżej oświadczenia odnośnie faktu i podstaw ich zatrudnienia. 6. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych i/lub częściowych. 7. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust 1 pkt 6 i 7. 8. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. W przypadku gdy w opisie przedmiotu zamówienia - SIWZ użyte są nazwy własne materiałów/żywności itp i urządzeń Wykonawca może przewidzieć realizację zadania przy pomocy równoważnych materiałów/żywności itp i urządzeń o parametrach i właściwościach nie gorszych od wymaganych. 9. Zamawiający nie będzie dokonywał wyboru oferty najkorzystniejszej z zastosowaniem aukcji elektronicznej.

II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie było podzielone na części:

nie

II.5) Główny Kod CPV: 15894220-9


Dodatkowe kody CPV: 15894200-3, 15894300-4

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

Przetarg nieograniczony

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów

nie

III.3) Informacje dodatkowe:

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 16/07/2018
IV.2) Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT 925925.92
Waluta pln

IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert: 3
w tym:
liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 3
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej: 0
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej: 0
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną: 0

IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0

IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:

nie


Nazwa wykonawcy: Przedsiębiorstwo - Produkcyjno - Usługowo - Handlowo Natalia Madej
Email wykonawcy:
Adres pocztowy: ul. Reja 7/6
Kod pocztowy: 65-076
Miejscowość: Zielona Góra
Kraj/woj.: lubuskie

Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą:

tak

Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:

nie

Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:

nie

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 1069198.38
Oferta z najniższą ceną/kosztem 1069198.38
Oferta z najwyższą ceną/kosztem 1177185.90
Waluta: pln

IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa

Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom

nie


Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:

IV.8) Informacje dodatkowe:


IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ


IV.9.1) Podstawa prawna

Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.

IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu

Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

 

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.