Ogłoszenie z dnia 2019-01-08
Ogłoszenie nr 510003988-N-2019 z dnia 08-01-2019 r.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie: "Dożywianie w 2019 r. dzieci i młodzieży w szkołach oraz w przedszkolach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn oraz dla osób, będącymi podopiecznymi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krotoszynie"
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia:
obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy:
zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 654980-N-2018
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 500293125-N-2018
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES:
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krotoszynie, Krajowy numer identyfikacyjny 334092000000,
ul. ul. Kobylińska
,
63700
Krotoszyn, woj.
wielkopolskie, państwo
Polska, tel.
627 253 668, e-mail
mgops@krotoszyn.pl, faks
627 253 668.
Adres strony internetowej (url):
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorządowej
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
"Dożywianie w 2019 r. dzieci i młodzieży w szkołach oraz w przedszkolach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn oraz dla osób, będącymi podopiecznymi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krotoszynie"
Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):MGOPS.ZP.262.04.2018
II.2) Rodzaj zamówienia:
Usługi
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na dożywianiu w 2019 r. dzieci i młodzieży w szkołach oraz przedszkolach z terenu Miasta i Gminy Krotoszyn oraz osób będących podopiecznymi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krotoszynie.Zamawiający podzielił zamówienie na dwie części Część I: Przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla uczniów szkół podstawowych oraz przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów szkół ponadpodstawowych i podopiecznych MGOPS na terenie miasta Krotoszyna w 2019 roku.Część II: Przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla uczniów szkół podstawowych i przedszkoli na terenie gminy Krotoszyn w 2019 roku.3.Ze względu na specyfikę usługi, rozmiar przedmiotu zamówienia dotyczącej Części nr I i Części nr II określony jest szacunkowo mimo określenia go przez Zamawiającego z należytą starannością. Rzeczywista ilość obiadów wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może w trakcie realizacji zamówienia ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu. Wykonawca nie może zgłaszać roszczeń z tytułu niezrealizowanej usługi, ani nie będzie żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ta ilość będzie mniejsza niż szacowana.4.Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia na składniki pokarmowe poprzez odpowiedni dobór produktów spożywczych w dziennych racjach pokarmowych. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków na zasadach dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej wynikających z systemu HACCP, GHP, GMP lub ISO 22000. 5.Produkcja i dostarczanie/wydawanie gorących posiłków musi odbywać się w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny oraz zgodny z wymogami Rozporządzenia WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L z 2004 r., nr 139, poz. 1 ze zm.: Dz. Urz. UE L z 2008 r., Nr 153, poz. 42; Dz. Urz. UE L z 2008 r., Nr 277, poz. 7; Dz. Urz. UE L z 2009 r., Nr 87, poz. 109), ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 1541 ze zm.) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy. W przypadku posiłków dla dzieci i młodzieży szkół dodatkowo muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia, określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży, łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).6.Posiłki muszą bezwzględnie być przygotowywane w dniu ich dostarczenia/wydawania i gotowe do spożycia po ich dostarczeniu/wydaniu. 7.Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.8.Wyklucza się serwowanie posiłków przygotowanych na bazie Fast food. Zamawiający nie zezwala również na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, produktów z glutaminianem sodu. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno- warzywnym, Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone. 9.Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.10.Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu 10 dni.11.Wykonawca powinien zapewnić odpowiednią jakość zdrowotną proponowanych posiłków ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw, stosując następujące zasady:11.1.Poszczególne składniki jadłospisu dla gorącego posiłku w postaci obiadu dla dzieci i młodzieży (podano uśrednione) powinny zawierać, co najmniej ilości niżej podane, z zastrzeżeniem, że ilość składników musi być dostosowana do wieku korzystających z posiłków (im starsze dzieci i uczniowie tym ilość winna rosnąć):1)I (pierwsze) danie - zupa w ilości 350 ml gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym z chlebem (bez ograniczeń);2)II (drugie) danie składające się z:a)porcji mięsa bez kości (np. gulasz, potrawka z kurczaka, klopsy, kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, ryba w panierce lub bez itp.) - gramatura wkładu mięsnego lub rybnego 100 g,b)ziemniaków lub zamiennika (kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski, pyzy) - gramatura 200 g,c)surówki lub jarzyny (np. marchewka na ciepło lub surowa, marchewka z groszkiem, buraczki zasmażane lub na zimno, kapusta zasmażana, surówka z kapusty czerwonej lub białej, surówka z kapusty kiszonej, zestaw surówek, mizeria itp.) - gramatura 100 g,albo: nie częściej niż raz na tydzień - inna potrwa (tj. np. naleśniki z serem owocami lubz warzywami albo mięsem, potrawy z makaronu, fasolka po bretońsku, inne danie mięsno-warzywne, jarskie, itp.) - gramatura 350 g, d)kompot lub sok lub woda mineralna - gramatura 200 ml.11.2.Gorący posiłek dla osób dorosłych ma składać się z dwóch dań wraz z kompotem lub innym napojem. Jadłospis przygotowany dla klientów Ośrodka powinien być zgodny z niżej ustalonymi zasadami:1)I (pierwsze) danie - zupa w ilości 500 ml gotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym z chlebem (bez ograniczeń przy konsumpcji w lokalu);2)II (drugie) danie składające się z:a)porcji mięsa bez kości (np. gulasz, potrawka z kurczaka, klopsy, kotlet schabowy, kotlet z piersi kurczaka, ryba w panierce lub bez itp.) - gramatura wkładu mięsnego lub rybnego 150 g,b)ziemniaków lub zamiennika (kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski, pyzy) - gramatura 250 g, c)srówki lub jarzyny (np. marchewka na ciepło lub surowa, marchewka z groszkiem, buraczki zasmażane lub na zimno, kapusta zasmażana, surówka z kapusty czerwonej lub białej, surówka z kapusty kiszonej, zestaw surówek, mizeria itp.) - gramatura 150 g,albo: nie częściej niż raz na tydzień - inna potrwa (tj. np. naleśniki z serem owocami lub z warzywami albo mięsem, potrawy z makaronu, fasolka po bretońsku, inne danie mięsno-warzywne, jarskie, itp.) - gramatura 350 g,d)kompot lub sok (w przypadku niskich temperatur na życzenie klienta - herbata) - gramatura 250 ml.12. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego żywienia oraz za jakość oferowanych posiłków, tj.: odpowiednia gramatura, wartość energetyczna i odżywcza, właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość mikrobiologiczną serwowanych potraw, dobór właściwych surowców, dobór właściwych procesów technologicznych oraz zgodny z ofertą wsad do kotła.13.Personel Wykonawcy winien posiadać odpowiednie przygotowanie, bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych.14.Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających jakość przygotowywanych posiłków, pod względem kaloryczności, gramatury, temperatury, itp. 15.W przypadku dostarczania posiłków - musi odbywać się w naczyniach przystosowanych do przewozu żywności i zapewniających właściwą ochronę, temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne; sposób transportu musi zapewniać zapobieganie deformowaniu,sklejaniu,odkształcaniu i niszczeniu produktów.16.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne.17.Wykonawca jest zobowiązany do odbioru pozostałości po wydanych posiłkach (odpadów).18.Wykonawca zobowiązany jest codziennie przechowywać próbki żywności dla potrzeb badań żywności przez Państwową Inspekcję Sanitarną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80, poz. 545). 19.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla Części nr I i Części nr II zawarto w punkcie IV SIWZ.
II.4) Informacja o częściach zamówienia:Zamówienie było podzielone na części:
tak
II.5) Główny Kod CPV: 55300000-3
Dodatkowe kody CPV: 55524000-9, 55523100-3, 55321000-6, 55521100-9, 55322000-3, 55520000-9
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
nie
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
CZĘŚĆ NR: 1 NAZWA: Przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków dla uczniów szkół podstawowych oraz przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów szkół ponadpodstawowych i podopiecznych MGOPS na terenie miasta Krotoszyna w 2019 roku. |
|
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA:
31/12/2018 IV.2) Całkowita wartość zamówienia
Wartość bez VAT
186033.40
Liczba otrzymanych ofert:
1
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Nazwa wykonawcy: Centrum Usług Cateringowych Daria Krysztofiak - Głodas
tak Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:nie Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:nie IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM
Cena wybranej oferty/wartość umowy
194482.50
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom nie Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom: IV.8) Informacje dodatkowe:
|
CZĘŚĆ NR: 2 NAZWA: Przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłków da uczniów szkół podstawowych i przedszkoli na terenie gminy Krotoszyn w 2019 roku. |
|
Postępowanie / część zostało unieważnione tak Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: Postępowanie w zakresie części 2 zostało unieważnione z uwagi na to, że nie złożono żadnej oferty niepodlegającej odrzuceniu.Wykonawca nie spełnił wymagań określonych w SIWZ.Zamawiający na podstawie art. 24 ust. 1 pkt. 12 wykluczył Wykonawcę z postępowania. Oferta złożona przez Wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu została odrzucona na podstawie art 89 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP.(Dz.U.z 2018r. poz.1986 ze zm.) |
|
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ
IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
INNE PRZETARGI Z KROTOSZYNA
- Dostawa autobusu niskoemisyjnego dla Miejskiego Zakładu Komunikacji w Krotoszynie Sp. z o.o. - powtórzenie postępowania
- Przebudowa chodnika drogi powiatowej nr 5135 P w m. Starygród
więcej: przetargi w Krotoszynie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Organizacja dwudniowej konferencji wraz z noclegiem i wyżywieniem, a także zaprojektowanie,wykonanie i dostawa materiałów promocyjnych na potrzeby konferencji nt. promowania zasadności uczenia się,KPO
- Usługi hotelarskie obejmujące usługi hotelarskie noclegowe, restauracyjne i dotyczące podawania posiłków oraz zapewnienie sali konferencyjnych
- Obsługa w zakresie organizacji zawodów sportowych pracowników i funkcjonariuszy Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie o puchar Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie
- 123.2025 wyłonienie wykonawcy w zakresie świadczenia kompleksowej usługi cateringowej dla uczestników czterech (4) spotkań, które odbędą się w ramach projektu NAWA
- Przygotowanie oraz dostawa posiłków dla uczestników pobytu dziennego i całodobowego w Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnym w Sępólnie Krajeńskim
- Usługa przygotowania, transportu i dostarczania posiłków na Oddziały Szpitalne
więcej: Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.