eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Tarnowo Podgórneświadczenie usługi cateringowej w szkołach podstawowych na terenie Gminy Tarnowo Podgórne



Ogłoszenie z dnia 2020-08-07

Ogłoszenie nr 510147297-N-2020 z dnia 07-08-2020 r.

Wójt Gminy Tarnowo Podgórne: świadczenie usługi cateringowej w szkołach podstawowych na terenie Gminy Tarnowo Podgórne

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia:

obowiązkowe

Ogłoszenie dotyczy:

zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

nie

Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:

nie

Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:

nie


SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY


I. 1) NAZWA I ADRES:

Wójt Gminy Tarnowo Podgórne, Krajowy numer identyfikacyjny 55112500000000, ul. ul. Poznańska 115, 62-080 Tarnowo Podgórne, woj. wielkopolskie, państwo Polska, tel. 061 8146-221, e-mail zp@tarnowo-podgorne.pl, faks (061) 814 61 18.
Adres strony internetowej (url): www.tarnowo-podgorne.pl

I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Administracja samorządowa

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:

świadczenie usługi cateringowej w szkołach podstawowych na terenie Gminy Tarnowo Podgórne

Numer referencyjny(jeżeli dotyczy):

WOP.271.20.2020

II.2) Rodzaj zamówienia:

Usługi

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu, dostawie i wydaniu posiłków oraz obsłudze stołówek w szkołach podstawowych na terenie Gminy Tarnowo Podgórne.: a) Szkoła Podstawowa nr 1 im. Jana Pawła II w Tarnowie Podgórnym ul. Szkolna 5, 62-080 Tarnowo Podgórne: - przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków dla uczniów w stołówce szkolnej w ilościach wynikających ze stanu zleceń. Średnia liczba obiadów - 4000 miesięcznie. Wykazana liczba może być wyższa lub niższa w poszczególnych miesiącach rozliczeniowych i uzależniona będzie od bieżącego zapotrzebowania. - wydawanie posiłków w trzech turach od godziny 11.30, 12.30, 13.30 do godziny 14.00, b) Szkoła Podstawowa w Ceradzu Kościelnym ul. Jankowicka 22a, 62-080 Tarnowo Podgórne: - przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla uczniów w stołówce szkolnej w ilościach wynikających ze stanu zleceń. Średnia liczba obiadów - 1500 miesięcznie. Wykazana liczba może być wyższa lub niższa w poszczególnych miesiącach rozliczeniowych i uzależniona będzie od bieżącego zapotrzebowania. - wydawanie posiłków w dwóch turach o godzinie 12:10 do 13.00 2. Warunki realizacji wymagane wobec wszystkich placówek: 1) Posiłek składa się z drugiego dania (bez zupy) oraz wody. 2) Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe: porcja dania nie mniej niż 400 g, w tym: - porcja mięsa lub ryby 120 g, - ziemniaki (puree ziemniaczane nie może być przygotowywane z proszku) kasza, ryż, makaron (dodatki skrobiowe), nie mniej niż 130 do 150 g, - surówka nie mniej niż 130 g, - potrawy typu potrawka, gulasz - nie mniej niż 150 g + ryż, makaron, kasza, - dania typu gołąbki, pierogi, krokiety, kluski - nie mniej niż 200 g, - do obiadu woda źródlana lub mineralna (w zamkniętych butlach, otwieranych na miejscu) gramatura nie mniej niż 200 ml, podawana w kubkach jednorazowych; W przypadku małych butelek, jednorazowych wykonawca zobowiązuje się do odbioru butelek, najpóźniej następnego dnia; - surówka lub warzywa gotowane do każdego drugiego dania, a w przypadku dania jarskiego np. naleśniki zamiennie za warzywa Wykonawca musi dostarczyć owoce sezonowe; 3) Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: - jadłospis dwutygodniowy powinien być urozmaicony; drugiego dania jarskiego w dekadzie; - w jadłospisie dwutygodniowym w jednym tygodniu 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym (wołowina, drób, schab, mięso wieprzowe - porcjowane), 1 raz danie jarskie, a w pozostały dzień danie rybne; w kolejnym tygodniu dopuszcza się 3 razy w tygodniu obiad z drugim daniem mięsnym (wołowina, drób, schab, mięso wieprzowe -porcjowane), a w pozostałe dwa dni danie jarskie, półmięsne lub rybne); - danie z rybą morską (dorsz, mintaj, morszczuk, łosoś); zamawiający dopuszcza wyłącznie filety; - w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, rzadziej smażone; mięso musi być miękkie; - do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; 4) Obiady muszą być z surowców nieprzetworzonych - mięsa, surowych warzyw (sezonowo, w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywnych i owocowych). Nie dopuszcza się produktów takich jak: gotowe sosy, sproszkowanych ziemniaki (puree), mrożonych pierogów, innych produktów typu "instant". 5) Posiłki muszą być przygotowane bez obecności glutaminianu sodu; 6) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kaloryczność odpowiednia dla młodzieży w wieku od 6 do 14 lat). 7) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki z własnych produktów. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t. j Dz. U. z 2019, poz. 1252) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (DZ. U. z 2016 r., poz. 1154) 8) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kaloryczność odpowiednia dla młodzieży w wieku od 6 do 16 lat) i przygotowywane pod nadzorem dietetyka Wykonawcy. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu oraz warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przygotowanie zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. 9) Jednocześnie Wykonawca dołoży wszelkich starań, aby jadłospis był urozmaicony oraz uwzględniał sezonowość. 10) Wykonawca jest zobowiązany w każdym dniu świadczenia usługi do godziny 9:00 uzgodnić z pracownikiem szkoły ilości zamówionych posiłków na dany dzień. 11) Wykonawca zobowiązany jest do opracowania dwutygodniowego jadłospisu. Opracowany jadłospis Wykonawca przedkłada do akceptacji Zamawiającemu (w imieniu zamawiającego -dyrektorowi szkoły), najpóźniej na 5 dni robocze przed terminem jego obowiązywania. 12) Jadłospis musi być przygotowywany w wersji elektronicznej i wprowadzony do programu "OK obiad" (aplikacja zostanie udostępniona nieodpłatnie przez zamawiającego po wyborze wykonawcy). 13) Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody przez Zamawiającego. 14) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem kalorycznym, wagowym i jakościowym oraz zgodnym z jadłospisem. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itd. 15) Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzania szczegółowej listy produktów dopuszczonych do stosowania przez Wykonawcę w ramach żywienia zbiorowego. 16) Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli faktur zakupowych, pod kątem spełnienia w/w wymogów dotyczących produktów wykorzystywanych do produkcji posiłków. 17) Wydawanie posiłków w każdej ze szkół odbywa się przez pracowników Wykonawcy i na koszt Wykonawcy. 18) Pomieszczenie, w którym wydawane są posiłki Wykonawca musi pozostawić w czystości. 19) Od dostawców cateringu wymaga się pojemników - lunchbox, sztućców i kubków jednorazowych. 20) Wykonawca, we własnym zakresie i na swój koszt, zapewni niezbędne, pojemniki jednorazowe (lunchbox), sztućce i kubeczki jednorazowe. 21) Posiłki dowożone w lunchbox-ach, dla każdego ucznia osobno. 22) Posiłki muszą być dostarczone transportem Wykonawcy spełniającym wymagania sanitarno-epidemiologiczne oraz zapewniającym utrzymanie właściwej temperatury posiłku. 23. Odbiór brudnych lanchbox-ów i sztućcy odbywać się będzie w wyznaczonym przez Zamawiającego miejsca. 24. Wykonawca prowadzić będzie ewidencję ilościową posiłków wydawanych codziennie w każdej szkole. Zbiorcze jej zestawienie (iloczyn stawki za jeden obiad razy liczba dziennie wydanych obiadów i liczba dni obiadowych) stanowi podstawę do wystawiania faktur. Faktury będą wystawiane po każdym miesiącu świadczenia usługi dla każdej szkoły oddzielnie. Płatnikiem w ramach niniejszego zamówienia będzie każda ze szkół oddzielnie. 25. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 26. Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do Wykonawcy i następuje w dniu ich wytworzenia na koszt Wykonawcy, zgodnie z aktualnymi obowiązującymi przepisami oraz pozostawienia miejsca wydawania posiłków w należytym stanie. 27. Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków zgodnie z ustalonym harmonogramem, bez względu na trudności powstałe po stronie Wykonawcy. 28. Personel Wykonawcy musi posiadać aktualne badania, ważne książeczki badań do celów sanitarno - epidemiologicznych oraz odpowiednie przygotowanie. Personel musi posiadać środki ochrony osobistej w postaci: maseczek, przyłbic i rękawiczek oraz fartucha (kitla). 29. Wykonawca będzie się stosował do Wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 4 maja 2020 r. dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 (w zakresie "Gastronomia") oraz wytycznych przeciwepidemicznych GIS z dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SRS-CoV-2 (w zakresie przygotowania posiłków), wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U z 2019 r poz. 59, oraz z 2020 r. poz. 322,374 i 567) 30. Wykonawca realizujący zamówienie musi zatrudniać osoby na podstawie umowę o pracę. Zakresem obowiązków zatrudnionych osób będzie przygotowanie posiłków w zakresie realizacji zamówienia. Osoby zatrudnione powinny posiadać kwalifikacje gastronomiczne (nie dotyczy dostawy i wydawania posiłków). 31. Zamawiający zastrzega sobie prawo do nadzoru rozdawania posiłków w stołówce szkolnej. 32. Wykonawca zapewni wykonanie posiłków dla dzieci z alergiami pokarmowymi: skaza białkowa, nietolerancja na gluten. W celu prawidłowego przygotowania posiłku rodzic musi przekazać stosowne informacje tj. listę alergenów, których dziecko nie może spożywać Posiłki dla dzieci z alergiami pokarmowymi będą dostarczane w osobnych pojemnikach (Lunchbox). 33. Zamawiający wymaga, aby wkład do kotła wynosił co najmniej 6,50zł. brutto. 3. Zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania przez wykonawcę firm podwykonawców. Należy w tym celu wypełnić odpowiedni punkt formularza oferty, stanowiącego załącznik nr 1 do SIWZ. W przypadku, gdy Wykonawca nie zamierza wykonywać zamówienia przy udziale podwykonawców, należy wpisać w formularzu "nie dotyczy" lub inne podobne sformułowanie. Jeżeli Wykonawca zostawi ten punkt niewypełniony (puste pole), Zamawiający uzna, iż zamówienie zostanie wykonane siłami własnymi tj. bez udziału podwykonawców. 4. Wspólny słownik CPV: 55 52 31 00-3, 55 52 40 00-9. 5. Zamawiający stosownie do art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, wymaga zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia, których wykonanie polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. - Kodeks pracy (Dz.U. z 2014r. poz. 1502, z późn. zm.). Art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. - Kodeks pracy : Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudnienia pracownika za wynagrodzeniem. 5.1. Sposób i okres wymaganego zatrudnienia osób realizujących czynności w zakresie realizacji zamówienia. Zamawiający wymaga, aby osoby realizujące przedmiot zamówienia, które wykonywać będą czynności faktycznie związane z przedmiotem zamówienia w zakresie przygotowywania posiłków, opisane w ogłoszeniu były zatrudnione na podstawie umowy o pracę. Wykonawca lub podwykonawca zatrudni wyżej wymienione osoby na okres realizacji zamówienia. W przypadku rozwiązania stosunku pracy przed zakończeniem tego okresu, zobowiązuje się do niezwłocznego zatrudnienia na to miejsce innej osoby. 5.2. Rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia: przygotowanie posiłków. 5.3. Uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań: a) sposób udokumentowania zatrudnienia ww. osób: a1) usługi będą świadczone przez osoby wymienione w wykazie pracowników wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia, a2) wykonawca w terminie do 5 dni roboczych licząc od dnia zawarcia umowy będzie zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu dokumentów potwierdzających sposób zatrudnienia ww. osób: oświadczenie wykonawcy zawierające: imię i nazwisko zatrudnionego, czas zatrudnienia, czas pracy, zakres obowiązków pod rygorem kar umownych za podanie nieprawdziwych danych lub braku aktualizacji listy pracowników w przypadku wystąpienia zmian osobowych. a3) wykonawca na każde pisemne żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni roboczych przedkładał będzie Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób, przedkładał dowody odprowadzenia składek ZUS, przez cały okres realizacji zamówienia lub kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych. b) Sankcje z tytułu niespełnienia wymagań w zakresie zatrudnienia: b1) W przypadku nie przedstawienia w terminie informacji, o której mowa w pkt. 5.3. ppkt. a2) i a3) SIWZ lub podanie nieprawdziwych danych lub braku aktualizacji listy pracowników w przypadku wystąpienia zmian osobowych, wykonawca będzie każdorazowo płacił Zamawiającemu karę w wysokości 2 000zł. b2) W przypadku dwukrotnego nie wywiązania się z obowiązku wskazanego w pkt. 5.3. ppkt. a2) i a3) lub zmiany sposobu zatrudnienia wskazanych osób, Zamawiający ma prawo od umowy odstąpić i naliczy dodatkowo kary umowne wskazane we wzorze umowy jak za odstąpienie od umowy. b3) W przypadku niezatrudnienia przy realizacji zamówienia osób na umowę o pracę, wymaganych przez Zamawiającego, wykonawca będzie zobowiązany do zapłacenia kary umownej Zamawiającemu, w wysokości 0,01% całkowitego wynagrodzenia, za etap prac, w którym wymogu zatrudnienia nie dochował, b4) W uzasadnionych przypadkach, z przyczyn nieleżących po stronie wykonawcy, możliwe jest zastąpienie ww. osoby lub osób innymi osobami pod warunkiem, że spełnione zostaną wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zamówienia określone przez wykonawcę w ofercie. b5) W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.

II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie było podzielone na części:

nie

II.5) Główny Kod CPV: 55523100-3


Dodatkowe kody CPV: 55524000-9

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

Przetarg nieograniczony

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów

nie

III.3) Informacje dodatkowe:

Postępowanie prowadzone było w trybie art. 138o ustawy Pzp. W punkcie III.1) niniejszego ogłoszenia podano przetarg nieograniczony, ponieważ system nie przewiduje wyboru trybu art. 138o ustawy Pzp. Brak wybrania trybu udzielenia zamówienia uniemożliwia wysłanie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 24/07/2020
IV.2) Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT 522500.00
Waluta pln

IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert: 5
w tym:
liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 5
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej: 0
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej: 0
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną: 0

IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0

IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:

nie


Nazwa wykonawcy: N-Professional Sp. z o.o.
Email wykonawcy: biuro1.professional@gmail.com
Adres pocztowy: ul. Poznańska 10, Lusowo
Kod pocztowy: 62-080
Miejscowość: Tarnowo Podgórne
Kraj/woj.: wielkopolskie

Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą:

tak

Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej:

nie

Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej:

nie

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 442530.00
Oferta z najniższą ceną/kosztem 442530.00
Oferta z najwyższą ceną/kosztem 543510.00
Waluta: pln

IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa

Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom

nie


Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:

IV.8) Informacje dodatkowe:


IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ


IV.9.1) Podstawa prawna

Postępowanie prowadzone jest w trybie na podstawie art. ustawy Pzp.

IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu

Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

 

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.