eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi BrzeźceŚwiadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu śniadań i obiadów w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz obiadów w formie cateringu dla uczniów klas I-VIII w Szkole Podstawowej w Brzeźcach w 2021 r.

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2021-01-04

Ogłoszenie nr 510394705-N-2021 z dnia 2021-01-04 r.
Szkoła Podstawowa w Brzeźcach:

Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu śniadań i obiadów w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz obiadów w formie cateringu dla uczniów klas I-VIII w Szkole Podstawowej w Brzeźcach w 2021 r.

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: Tak
Numer ogłoszenia: 759410-N-2020
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: Nie

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES:
Szkoła Podstawowa w Brzeźcach, krajowy numer identyfikacyjny 27150349000000, ul. Pokoju 2, 43-200 Brzeźce, woj. śląskie, państwo Polska

telefon: 32 212 03 45
faks: 32 212 03 45
e-mail: spbrzezce@pze-pszczyna.pl
www: www.pze.bip.net.pl
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Jednostki organizacyjne administracji samorządowej

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu śniadań i obiadów w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz obiadów w formie cateringu dla uczniów klas I-VIII w Szkole Podstawowej w Brzeźcach w 2021 r.

Numer referencyjny (jeżeli dotyczy):

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

1. Przedmiotem zamówienia jest „Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu śniadań i obiadów w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz obiadów w formie cateringu dla uczniów klas I-VIII w Szkole Podstawowej w Brzeźcach, Gminy Pszczyna w 2021 r. w dniach w których pracują oddziały przedszkolne i szkoła”. 2. Zamawiający planuje, że w okresie od 4 stycznia 2021 roku do 31 grudnia 2021 roku należy dostarczyć następujące posiłki: śniadanie – około 5 610 porcji- oddział przedszkolny obiad – około 5 610 porcji- oddział przedszkolny obiad – około 15 300 porcji- szkoła 3. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków, według bieżących potrzeb Zamawiającego. Ewentualne zmiany ilości dostarczanych posiłków w danym dniu Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy telefonicznie w tym dniu do godziny 8:00. W przypadku gdy łączna ilość dostarczonych posiłków będzie mniejsza niż planowana przez Zamawiającego 26 520 Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu. Dostawa posiłków będzie odbywać się począwszy od dnia 4 stycznia 2021 roku do 31 grudnia 2021 roku od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych, w dwóch dostawach. Godzina 9:00 (śniadanie), 11.30 (obiad). 4. Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I-VIII szkoły podstawowej. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym obywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto poszczególnych posiłków dla jednego dziecka z oddziału przedszkolnego i ucznia klas I-VIII szkoły podstawowej. W przypadku zachorowalności lub nieobecności dzieci i uczniów, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia o takim fakcie Wykonawcy. O liczbie wydawanych obiadów w danym dniu Wykonawca informowany będzie na bieżąco: do godziny 8:00 tego dnia. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. 5. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy oddziału przedszkolnego lub szkoły, dostawa posiłków odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. 6. Wykonawca przekazywał będzie w pierwszym roboczym dniu tygodnia tygodniowy jadłospis, z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania odpowiedniej jakości śniadań i obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. 7. Wszystkie posiłki winny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 czerwca 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2020r. poz. 2021) oraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach obowiązuje we wszystkich placówkach oświaty. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 8. Posiłki muszą spełniać następujące warunki ilościowe/rodzaje: 8.1 Śniadanie- oddział przedszkolny: 5 x w tygodniu a) zupa lub napój mleczny- pojemność 200 ml (zupy mleczne: mleko z płatkami kukurydzianymi, ryżowymi, sucharami, biszkoptami, kaszą manną), lub b) kanapki – 150 g w zależności od rodzaju obiadu z jajkiem, serem białym, żółtym, topionym, wędliną (wysokiej jakości tj. min z 98% mięsa na 100 g produktu), szynką (min z 98% mięsa na 100 g) produktu, kiełbasą (min z 98% mięsa na 100 g produktu), kiełbaski na gorąco, zielenina (pomidor, papryka, ogórek kiszony, świeży, sałata, szczypior, rzodkiewka i inne), pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne. Herbata owocowa, herbata zwykła z cytryną – 200 ml(słodzone miodem). Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 300 – 350 kcal. 8.2 Obiad- oddział przedszkolny: 5 x w tygodniu, w tym: a) 2 razy w tygodniu pożywna zupa z wkładka mięsną, nie mniej niż 400 gram i kaloryczność 400 kcal oraz 1 bułka lub 2 kromki chleba, b) 1 x w tygodniu danie mięsne z przewagą mięsa drobiowego, c) 1 x w tygodniu danie rybne (z wyjątkiem pangi) – wyłącznie z filetów rybnych bez ości. Gramatura obiadu ok. 400 gram i kaloryczność 400 kcal, w przypadku dania mięsnego lub rybnego: ziemniaki, kasza, ryż, makaron– nie mniej niż 130g; mięso/ryba nie mniej niż 120 gram, surówka nie mniej niż 150g, danie jarskie i półmięsne– gramatura nie mniej niż 400 gram i kaloryczność 400 kcal . d) 5 x w tygodniu kompot z owoców (truskawki, wiśnie, maliny, jagody, wieloowocowe), woda. Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 400 -500 kcal. (odpowiednio do kaloryczności śniadania). 8.3 Obiad- szkoła: 5 x w tygodniu II danie, w tym: a) 2 x w tygodniu danie mięsne z przewagą mięsa drobiowego, b) 1 x w tygodniu danie rybne (z wyjątkiem pangi) – wyłącznie z filetów rybnych bez ości; Gramatura ok. 500 gram i kaloryczność 700 kcal, w przypadku dania mięsnego lub rybnego: ziemniaki, kasza, ryż, makaron – nie mniej niż 160g; mięso/ryba nie mniej niż 140g, surówka nie mniej niż 150g, danie jarskie i półmięsne – gramatura nie mniej niż 500 gram. UWAGA: W przypadku dostarczania posiłków do szkoły, Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć obiady w pojemnikach jednorazowych, osobnych dla każdego ucznia wraz z kompletem jednorazowych sztućców. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór brudnych pojemników jednorazowych i jednorazowych sztućców oraz ich utylizacja, pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków, z wyjątkiem piątków lub dni bezpośrednio poprzedzających dni wolne od zajęć, kiedy pojemniki zabierana będą w tym samym dniu. 9. Jadłospis powinien być urozmaicony i atrakcyjny, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, a także uwzględniać polska tradycję kulinarną. 10. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb uczniów, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. 11. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 12. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. 13. Do przygotowania posiłku zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, oraz stosowanie soli i substancji słodzących zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach 14. Obiady Wykonawca dostarczać będzie własnym, przystosowanym do przewozu żywności transportem, w specjalistycznych pojemnikach (termosach), gwarantujących utrzymanie higieny, odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Transport powinien odbywać się w dwóch lub większej ilości pojemników, aby po otwarciu jednego, w kolejnych pojemnikach posiłki zachowywały odpowiednią temperaturę. 15. Do obowiązków Zamawiającego, realizowanych za pomocą personelu własnego, należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków, zapewnienie miejsca spożycia posiłków, sprzątanie po posiłku w miejscu spożywania wraz z ponoszeniem kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku w miejscu jego spożywania. Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczane posiłki. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór brudnych pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości, pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków, z wyjątkiem piątków lub dni bezpośrednio poprzedzających dni wolne od zajęć, kiedy pojemniki zabierana będą w tym samym dniu. a) oddział przedszkolny: Zamawiający posiada własne naczynia (talerze i sztućce) i przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym ze stołówki. b) szkoła: wykonawca zobowiązany jest dostarczyć obiady w pojemnikach jednorazowych, osobnych dla każdego ucznia wraz z kompletem jednorazowych sztućców. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór brudnych pojemników jednorazowych i jednorazowych sztućców oraz ich utylizacja, pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków, z wyjątkiem piątków lub dni bezpośrednio poprzedzających dni wolne od zajęć, kiedy pojemniki zabierana będą w tym samym dniu. 16. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych każdego dnia posiłków przez okres nie krótszy niż 72 godziny z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.

II.4) Informacja o częściach zamówienia
Zamówienie było podzielone na części: Nie

II.5) Główny kod CPV: 55.32.10.00

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 29/12/2020

IV.2) Całkowita wartość zamówienia (wartość bez VAT): 124879.17 PLN

IV.3) INFORMACJE O OFERTACH
Liczba otrzymanych ofert: 2

w tym:
liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw: 2
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej: 0
liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej: 0
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną: 0
IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0

IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie: Nie

Nazwa wykonawcy: "AUSTERIA" Frydrych-Langer Sp. J.
Email wykonawcy:
Adres pocztowy: ul. Męczenników Oświęcimskich 115
Kod pocztowy: 43-229
Miejscowość: Ćwiklice
Kraj/woj.: śląskie

Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą: Tak
Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej: Nie
Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej: Nie

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM
Cena wybranej oferty/wartość umowy: 134869.50

Oferta z najniższą ceną/kosztem: 134869.50
Oferta z najwyższą ceną/kosztem: 141219.00
Waluta: PLN
IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom: nie

Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.