Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2013-12-12
Ręczno: Dożywianie uczniów w szkołach w roku 2014 z terenu gminy Ręczno
Numer ogłoszenia: 516650 - 2013; data zamieszczenia: 12.12.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ręcznie , ul. Piotrkowska 5, 97-510 Ręczno, woj. łódzkie, tel. 44 781 38 18, faks 44 781 38 18.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.gopsreczno.lanok.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dożywianie uczniów w szkołach w roku 2014 z terenu gminy Ręczno.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: I. Przygotowanie, dostarczenie i wydanie jednodaniowego gorącego posiłku wymiennie 3 razy tj. poniedziałek, środa i piątek zupy z wkładką mięsną i 2 razy w tygodniu tj. wtorek i czwartek obiadu drugo daniowego dla uczniów Szkoły Podstawowej w Stobnicy i Publicznego Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Ręcznie tj. Szkoła Podstawowa i Gimnazjum. Drugie danie ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasza, ryż. Drugie danie mogą też stanowić naleśniki z serem, pierogi, makaron z sosem, krokiety i inne dania mączne. II.Przygotowanie, dostarczenie i wydanie II śniadanie oraz posiłku dwudaniowego (obiad) dla uczniów Punktu Przedszkolnego w Ręcznie. II śniadanie w formie: gotowe kanapki, jogurty, owoce, warzywa, soki, herbata, serki, zupa mleczna i inne gotowe produkty. Przy planowaniu II śniadania należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną ( min.400 kcal ) oraz uwzględniać normy produktów. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów. Żywność winna być tzw. (zdrową żywnością) ,więc nie powinna zawierać napoi wysoko słodzonych, chipsów, słodyczy lub fast foodów itp. Obiad składający się z zupy o gramaturze nie mniej niż 250ml i kaloryczności nie mniejszej niż 600 kcal. Drugie danie o gramaturze nie mniej niż 200 ml i kaloryczności nie mniej niż 600 kcal. Dożywianie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w 2014 roku., z uwzględnieniem przerw w nauce ( ferii zimowych, wiosennych i letnich, rekolekcji oraz dni świątecznych). Posiłki muszą być bezwzględnie świeże i przygotowane w dniu dostawy. Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki własnym transportem spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Wykonawca zobowiązany będzie do opracowania jadłospisu na kolejny tydzień, najpóźniej na trzy dni przed rozpoczęciem tego tygodnia oraz dostarczenie go do szkół i Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ręcznie. Jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Na każdym jadłospisie winna widnieć gramatura oraz kaloryczność posiłku. Receptury i gramatury posiłków powinny być dostosowane do wieku dzieci i spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Żywienia i Żywności. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. Dostawa posiłków będzie realizowana od poniedziałku do piątku pomiędzy godziną 10:30, a godz. 12:00 do szkół na terenie gminy Ręczno w ilości szacunkowej tj. Punkt Przedszkolny w Ręcznie -5 posiłków, Szkoła Podstawowa w Stobnicy - 14 posiłków, Publiczny Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Ręcznie tj. Szkoła Podstawowa w Ręcznie- 44 posiłków, Gimnazjum w Ręcznie - 14 posiłków, UWAGA! Ilość posiłków została określona szacunkowo na podstawie danych z roku szkolnego 2013 i może ulec zmianie -zmniejszenia lub zwiększenia do 20%. Ilość posiłków zależna jest od ilości dzieci spełniających kryterium dochodowe kwalifikujące do udzielenia pomocy w formie dożywiania. Dla potrzeb badań żywności przez Sanepid Wykonawca przetrzymuje próbki dostarczonej żywności każdej składowej części potrawy, zgodnie z § 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007r. Nr 80, poz. 545 z poźn. zm.). Dowożone posiłki winny być dostarczane w atestowanych termosach zapewniających zachowanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw: - zupa nie mniej niż +75oC; - danie drugie nie mniej niż + 63oC; - potrawy na zimno nie mniej niż + 4oC. Zamawiający nie dopuszcza możliwości odgrzewania posiłku w miejscu wydawania posiłku. Wykonawca zapewnia naczynia i sztućce w odpowiedniej ilości służące wydaniu gorących posiłków. Zamawiający nie dopuszcza stosowania naczyń i sztućców jednorazowego użytku. Wykonawca jest zobowiązany do wydawania posiłków w naczyniach spełniających aktualne wymagania higieniczno - sanitarne. Ich utrzymanie zgodnie z tymi wymaganiami leży po stronie Wykonawcy. Utrzymanie odpowiedniego poziomu higieniczno - sanitarnego dotyczy również sztućców. Wykonawca spełnia te wymagania przy wykorzystaniu własnych urządzeń. Dokładna ilość posiłków będzie na każdy tydzień trwania umowy określona w tygodniowym zamówieniu i dostarczona wykonawcy co najmniej 2 dni przed rozpoczęciem danego tygodnia kalendarzowego. Wykonawca będzie codziennie odbierał resztki po posiłkach oraz brudne naczynia po spożyciu posiłków przez uczniów. Wykonawca winien zapoznać się ze wszystkimi zapisami niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz zdobyć wszelkie informacje, które mogą być konieczne do przygotowania oferty oraz podpisania umowy. Wykonawca poniesie wszystkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z poźn.zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków 55.31.00.00 - Restauracyjne usługi kelnerskie 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków .
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 19.12.2014.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena spełniania wymienionego warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w oświadczeniu o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu załączonego do oferty.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje, co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków, o wartości nie mniejszej niż 25.000,00 zł brutto, oraz załączy dowody określające, czy usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w zakresie dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełniania wymienionego warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach załączonych do oferty.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena spełniania wymienionego warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia, w oparciu o informacje zawarte w oświadczeniu o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu załączonego do oferty.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gopsreczno.lanok.pl oraz na tablicy ogłoszeń GOPS
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ręcznie 97-510 Ręczno
ul. Piotrkowska 5..
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 19.12.2013 godzina 14:00, miejsce: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ręcznie 97-510 Ręczno ul. Piotrkowska 5, pokój nr 7 w budynku Urzędu Gminy Ręczno..
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Kompleksowa organizacja szkoleń oraz konkursów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa łódzkiego podczas VI Krajowych Dni Pola w Bratoszewicach.
- Kompleksowa organizacja dwóch jednodniowych warsztatów praktycznych pn."Przetwórstwo produktów rolnych szansą na rozwój inicjatyw przedsiębiorczych i krótkich łańcuchów dostaw na obszarach wiejskich".
- Świadczenie usługi cateringowej dotyczącej posiłków dla obsługi dwóch festiwali organizowanych przez Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o.o
- ,,Usługa cateringowa podczas pikniku dla pracowników Politechniki Łódzkiej."
- Świadczenie usług cateringowych podczas 33 szkoleń dla rolników
- dostawa posiłków gotowych (cateringu) oraz serwisu kawowego dla uczestników turnieju szachowego zorganizowanego w ramach projektu "Łódzkie gra w szachy"
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.