Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2012-12-18
Puławy: Dostawa w 2013r. produktów spożywczych dla potrzeb Zakładu Aktywności Zawodowej przy Puławskim Stowarzyszeniu Ochrony Zdrowia Psychicznego,
Numer ogłoszenia: 517846 - 2012; data zamieszczenia: 18.12.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Aktywności Zawodowej przy Puławskim Stowarzyszeniu Ochrony Zdrowia Psychicznego , ul. Mickiewicza 2a, 24-100 Puławy, woj. lubelskie, tel. 81 888 57 95, faks 81 888 57 95.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.zaz.pulawy.pl
- Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: Zamawiajacy nie przewiduje dynamicznego systemu zakupów.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: stowarzyszenie.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa w 2013r. produktów spożywczych dla potrzeb Zakładu Aktywności Zawodowej przy Puławskim Stowarzyszeniu Ochrony Zdrowia Psychicznego,.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest dostawa w 2013 roku artykułów żywnościowych dla Zakładu Aktywności Zawodowej w określonych ilościach i częściach. Podane ilości produktów składających się na przedmiot zamówienia w danej jego części stanowią wielkości szacunkowe, ustalone dla miesięcznych potrzeb Zamawiającego. Przedmiot zamówienia składa się z 6 części, tj: Część 1 - Dostawa mięsa i wędlin; Część 2 - Dostawa warzyw i owoców; Część 3 - Dostawa pieczywa; Część 4 - Dostawa ryb; Część 5 - Dostawa artykułów spożywczych; Część 6 - Dostawa jaj. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych..
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak.
- Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
- Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 7 Pzp, w zakresie każdej części zamówienia, obejmującej produkty należące do tej kategorii zamówienia, które w opisie przedmiotu zamówienia nie zostały wyszczególnione, w ilościach i wartości zgodnej z Pzp bądź też zwiększenia ilości asortymentu w stosunku do wielkości opisanych dla poszczególnych części zamówienia.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.00.00.00-1, 15.00.00.00-8.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2013.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiajacy nie żąda wniesienie wadium.
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Wszelkie zmiany postanowień umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności. Zamawiający, zgodnie z art. 144 ustawy - Prawo zamówień publicznych przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty polegających na: - spowodowanej warunkami atmosferycznymi - w przypadku wystąpienia klęski żywiołowej lub gdy warunki atmosferyczne odbiegają od warunków normalnych, - okoliczności powodujące zmniejszenie zakresu przedmiotu zamówienia; w przypadku zmniejszenia zakresu przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego, wynagrodzenie należne Wykonawcy za wykonane zamówienie pozostaje w takim stosunku do umownego wynagrodzenia, w jakim wykonane dostawy pozostają do całości zamówienia określonego umową; - zmianie warunków płatności na rzecz Wykonawcy, - zmianie spowodowanej wystąpieniem siły wyższej, czyli zdarzenia, którego Strony nie mogły przewidzieć i któremu nie mogły zapobiec, ani któremu nie mogą przeciwdziałać, a które uniemożliwia Wykonawcy wykonanie w części lub całości jego zobowiązań, - zamawiający dopuszcza zmianę ceny zamówienia brutto (ceny ofertowej) w przypadku urzędowej zmiany stawki podatku VAT. Stawka podatku VAT określana jest zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r. Nr 54 poz. 535, z późn. zm.), - zmianie podwykonawcy
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zaz.pulawy.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Puławskie Stowarzyszenie Ochrony Zdrowia Psychicznego - Zakład Aktywności Zawodowej, ul. Mickiewicza 2a, 24-100 Puławy.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 28.12.2012 godzina 08:00, miejsce: Puławskie Stowarzyszenie Ochrony Zdrowia Psychicznego - Zakład Aktywności Zawodowej, ul. Mickiewicza 2a, 24-100 Puławy.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Dostawa mięsa i wędlin.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Ilości produktów są podane dla miesięcznych potrzeb zamawiającego w kilogramach: Antrykot- 3;Boczek wędzony b/k -25; Ćwiartka z kurczaka -238; Karczek wp b/k - 37 Kaszanka -8; Kiełbasa podwawelska- 5;Kiełbasa swojska-1; Kiełbasa zwyczajna-42; Kiełbasa biała -3;Kiełbasa debreczyńska-50;Korpus drobiowy-83; Kura rosołowa -4; Luncheon meat-1;Łopatka wieprzowa b/k-81;Mięso gulaszowe-32; Mięso mielone firmowe-298;Mortadela-38;Pasztet domowy-4;Parówki drobiowe-6;Pasztetowa-2;Piersi drobiowe-197 ; Płaty boczkowe-11;Polędwica indycza-1;Salami-1;Schab-68;Skrzydło indycze-3;Słonina-13;Szynka Lux-6;Szynka wędzona wiejska-7;Uda drobiowe-1;Wątroba drobiowa-20;Wątroba wieprzowa-25;Karczek świeży-3;Szynka z piersi drobiowa-15;Baleron-1;Polędwica sopocka-1; Dostawa do siedziby zamawiającego codziennie od poniedziałku do piatku do godz. 8:00, faktury codziennie, termin płatności - 14 dni, sposób zamawiania fax/tel.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Dostawa warzyw i owoców.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Podane ilości produktów stanowią wielkości szacunkowe, ustalone dla miesięcznych potrzeb zamawiajacegoDostawa do siedziby zamawiającego 2 razy w tygodniu, do godziny 6.00, faktury 2 razy w tygodniu, termin płatności - 14 dni, sposób zamawiania - fax, telefonicznie zgodnie z poniższym zestawieniem asortyment/j.m./ilość Brokuł szt.- 50 Burak ćwikłowy kg -46 Cebula kg -53 Czosnek szt -10 Kalafior szt. -44 Kapusta biała kg -61 Kapusta kiszona kg -127 Kapusta pekińska kg -98 Kapusta czerwona kg -92 Marchew kg -301 Nać kopru szt. -17 Natka pietruszki szt. -32 Ogórek kiszony kg -36 Ogórek kg -106 Papryka czerwona kg -52 Pietruszka kg -39 Pieczarka kg -57 Pomidory kg -32 Por szt. -141 Sałata szt. -72 Seler kg -43 Ziemniaki kg -2679 Jabłka kg -78 Cukinie kg -30 Szczypior szt -44 Rzodkiewka szt -1.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.10.00-6, 03.22.20.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Dostawa pieczywa.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa do siedziby zamawiającego codziennie od poniedziałku do piątku, do godz. 8:00, faktury zbiorcze co 10 dni, termin płatności - 14 dni, sposób zamawiania - fax, tel. Podane ilości produktów składających się na przedmiot zamówienia stanowią wielkości szacunkowe, ustalone dla miesięcznych potrzeb Zamawiającego. Podane są odpowiednio asortyment/j.m./ilość:Bułka zwykła szt. -587 Chleb baltonowski szt. -22 Chleb graham szt. -4 Chleb mieszany razowy szt.- 30 Chleb regionalny krojony szt.- 318 Chleb mieszany sit.-soj. szt.- 24 Chleb mieszany wileński szt.- 17 Chleb słonecznikowy szt.- 4 Chleb cesarski szt.- 12 Chleb żytni jasny szt.- 8 Chleb dworski szt.- 5 Chleb młodości szt.- 4 Chleb ze wsi szt.- 28 Chleb złocisty szt.- 6 Bułka śniadaniowa szt.- 160 Chleb ziarnisty smakowity- szt. 7.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.10.00-6, 15.81.15.00-1.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Dostawa ryb.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa do siedziby zamawiajacego 1 raz w tygodniu, od poniedziałku do piątku, do godziny 10.00, faktura 1 raz w tygodniu, termin płatności - 14 dni, sposób zamawiania - fax, telefonicznie. Podane ilości produktów składających się na przedmiot zamówienia stanowią wielkości szacunkowe, ustalone dla miesięcznych potrzeb Zamawiającego i podane zostały odpowiednio asortyment/j.m./ilość: Dorsz filet kg- 47; Filet z pangi kg -1 Matjas śledź kg -5 Kaszubskie filety kg -2.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.20.00.00-0, 15.21.10.00-0.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Dostawa artykułów spożywczych.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa do siedziby zamawiającego 1 raz w tygodniu, w godzinach pracy Zamawiającego, faktury 1 raz w tygodniu, termin płatności - 14 dni, sposób zamawiania - fax, telefonicznie. Podane ilości produktów składających się na przedmiot zamówienia stanowią wielkości szacunkowe, ustalone dla miesięcznych potrzeb Zamawiającego i podane zostały ponizej odpowiednio asortyment/ilość: Drożdże 100g- 2; Masło 200 g- 34; Mleko 2% 1l- 59; Rama combi profit 3,7l -1; Rama cremefine 15% 1l- 46; Ser żółty gouda 1 kg- 13; Serek topiony hochland krążek 200 g- 14; Śmietana 18% 400ml -172; Twaróg półtłusty 1 kg -45; Barszcz biały 1 kg- 6; Cukier kryształ 1 kg- 50; Cukier puder 400 g- 9; Curry 20 g- 4; Dżem 280g- 3; Fasola Jas karłowy 0,5 kg -53; Groch łuskany 0,5 kg -13; Groszek konserwowy 0,4 g- 26; Herbata saga 1 opak. (300 szt.) -1; Jabłka prażone 0,9 kg -22; Kasza gryczana 0,9 kg -3; Kasza jęczmienna 5 kg -12; Keczup 1 kg- 3; Koncentrat pomidorowy 970 g- 23; Koncentrat barszczu 0,3 l- 2; Kotlet sojowy 100 g -30; Kukurydza konserwowa 425 ml- 30; Majonez 0,7 kg -24; Mąka pszenna 1kg- 66; Mąka ziemniaczana 1 kg- 17; Musztarda 180 g -2; Ocet 0,5 l -5; Ogórek konserwowy 0,9 l- 15; Olej 0,9 l- 66; Papryka konserwowa 660 g- 4; Paprykarz szczeciński 300 g -14; Ryż 1 kg -79; Soczewica 0,5 kg -10; Sól 1kg 50 Szczaw konserwowy 300 g- 17; Szprot w sosie pomidorowym 170 g -6; Śledź w pomidorach 170 g- 3; Tuńczyk w oleju 170 g -3; Żelatyna 50g -17; Aroma mix maślano-ziołowy 1,1 kg -1; Bulion drobiowy 1,2 kg -2; Bulion grzybowy 1,2 kg -1; Bulion drobiowo-wołowy 1,2 kg -1; Cukier waniliowy 16 g -30; Bułka tarta 0,5 kg -26; Cynamon 150 g -6; Czosnek granulowany 0,5 kg -3; Delikat do grilla 750 g -1; Fix meksykański 1,1 kg -1; Fix do gulaszu 1,1 kg -3; Fix do potraw chińskich 1,1 kg -1; Chrzan 0,3 kg -11; Kminek 20 g -25; Kwasek cytrynowy 20 g- 1; Liść laurowy 0,5 kg -1; Majeranek 0,5 kg -1; Makaron kokardki 2 kg -7; Makaron lasagne 2 kg -13; Makaron łazanki 2 kg -9; Makaron nitka cięta 2 kg -6; Makaron spaghetti 1 kg -26; Makaron świderki 2 kg -10; Makaron wstążka 2 kg -13; Marynata do kurczaka 750 g -1; Marynata do wieprzowiny 750 g -2; Papryka ostra 0,5 kg -1; Papryka słodka 0,5 kg -1; Peperonata 2,5 kg -1; Pieprz czarny 0,5 kg -4; Pieprz ziołowy 0,5 kg -4; Przyprawa do mięs i grilla maggi 700 ml- 1; Przyprawa do mięs i grilla 700 g -1; Ziele angielskie 0,5 kg -1; Przyprawa do bigosu 20 g -6; Przyprawa do kurczaka 0,5 kg -3; Przyprawa do mięs 0,5 kg -5; Przyprawa do ryb 0,5 kg -1; Przyprawa delikat 750 g -1; Przyprawa gyros 700 g -1; Przyprawa jarzynka 2,8 kg -5; Sekret szefa drobiowy 0,8 kg- 1; Sekret szefa wołowy 0,9 kg -1; Przyprawa w płynie 0,96 kg -10; Rosół consome 1,2 kg -1; Rosół drobiowy 1,2 kg -1; Rosół o smaku wędzonki 1,2 kg -1; Soda oczyszczona 70 g -2; Sos bolognese 0,9 kg -3; Sos cygański 1,1 kg -1; Sos myśliwski maggi 900 ml -1; Sos sał. Czosnkowy 0,9 kg -1; Sos sał. grecki 0,7 kg -1; Sos słodko-kwaśny 1,1 kg -1; Sos sał. koperkowy 0,8 kg -1; Sos sał. ogrodowy 0,7 kg -1; Sos serowy 1,1 kg -3; Sos serowy brokułowy 1,1 kg -1; Sos sojowy 150 ml- 2; Sos sał. włoski 0,7 kg -2; Sos tomato pronto 3 kg -1; Sos węgierski 1,1 kg -1; Sos z grzybów leśnych 0,9 kg -3; Syrop pomarańcza 6,5 kg -7; Syrop truskawka 6,5 kg -10; Syrop malina 6,5 kg -6; Syrop wiśnia 6,5 kg -9; Tymianek 10 g -2; Zioła prowansalskie maggi 700 ml -2; Zupa borowikowa 0,9 kg -4; Zupa barszcz czerwony 1,3 kg -3; Zupa cebulowa 1,2 kg -3; Zupa ogonowa 0,9 kg -3; Zupa pieczarkowa 0,9 kg -3; Zupa żur 0,9 kg -5; Bazylia -11; Oregano -11; Sos carbonara -1.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Dostawa jaj.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa 2 razy w tygodniu w godzinach pracy zamawiajacego, faktury 2 razy w tygodniu, termin płatności - 14 dni, sposób zamawiania - fax, telefonicznie. Podane ilości produktów stanowią wielkości szacunkowe i ustalone zostały dla miesięcznych potrzeb zamawiajacego i jest to 1400 sztuk jaj kurzych.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.14.25.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z PUŁAW
- Sukcesywna dostawa jaj SPF w 2025 r.
- SYNTEZA OLIGONUKLEOTYDÓW NIEMODYFIKOWANYCH I MODYFIKOWANYCH
- Dostawa ogniotrwałych wyrobów wysokoglinowych korundowych
- "Sukcesywna dostawa oleju napędowego w ilości szacunkowej do 140 m3 z miejscem dostawy do Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych przy ul. Dęblińskiej 96, 24-100 Puławy".
- Dostawa nowego oprzyrządowania do tabletkarki rotacyjnej Kilian T400
- ZAKUP I BEZGOTÓWKOWE TANKOWANIE PALIW DLA POTRZEB SAMODZIELNEGO PUBLICZNEGO ZAKŁADU OPIEKI ZDROWOTNEJ W PUŁAWACH.
więcej: przetargi w Puławach »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej Nr 2 w Głownie - 2025"
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej Nr 3 w Głownie na 2025 rok
- Dostawa żywności na potrzeby Szkoły Podstawowej nr 9 w Bytomiu
- SUKCESYWNA DOSTAWA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DO PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ W WARLUBIU W 2025 ROKU
- Dostawy artykułów spożywczych do Domu Pomocy Społecznej w Legnicy w 2025 r.
- "Zakup i dostawa warzyw, kiszonek i owoców do Szkoły Podstawowej nr 1 im. Marynarki Wojennej RP w Świnoujściu"
więcej: Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.