To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2017-04-04
Ogłoszenie nr 58554 - 2017 z dnia 2017-04-04 r.
Jastrzębie-Zdrój: Przetarg nieograniczony o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA -
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Nazwa projektu lub programuZamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 29388
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie zostało przeprowadzone przez centralnego zamawiającego
nie
Postępowanie zostało przeprowadzone przez podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowanianie
Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie przez zamawiającychnie
Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiejnie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych::Informacje dodatkowe:
I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny, krajowy numer identyfikacyjny
31980700000, ul.
ul. C. K. Norwida
23,
44268
Jastrzębie-Zdrój, państwo
Polska, woj.
śląskie, tel.
324 759 230, faks
32 475 92 33, e-mail
dkw_jastrzebie_zdroj@sw.gov.pl
Adres strony internetowej (URL): www.sw.gov.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Inny: Zakład Karny
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego udzielania zamówienia, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (jeżeli zamówienie zostało udzielone przez każdego z zamawiających indywidualnie informacja w sekcji I jest podawana przez każdego z zamawiających, jeżeli zamówienie zostało udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających w sekcji I należy wskazać który z zamawiających zawarł umowę):
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przetarg nieograniczony o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju
Numer referencyjny (jeżeli dotyczy):DKW.2232.1.2017.W
II.2) Rodzaj zamówienia:Dostawy
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych poniżej. grupa lp Przedmiot zamówienia Kod CPV Ilość, kg I Warzywa korzeniowe 1 Marchew 03221112-4 8000,00 2 Buraki ćwikłowe 03221111-7 7000,00 3 Seler korzeniowy 03221110-0 3100,00 4 Pietruszka korzeniowa 03221110-0 3000,00 5 Cebula 03221113-1 3000,00 II Kapusta świeża i kiszone 1 Kapusta biała 03221410-3 6500,00 2 Kapusta czerwona 03221410-3 3500,00 3 Kapusta kiszona 15331142-4 4000,00 4 Ogórki kiszone 15331000-7 3000,00 III Ziemniaki 1 Ziemniaki w workach siatkowych 03212100-1 60000,00 IV Jabłka 1 Jabłka (średnica 6 - 7,5 cm, dopuszczalne: Jonagold, Jonagored, Glester, Idared, Champion, Lobo) 03222321-9 3000,00 UWAGA: - ziemniaki niemyte, pozbawione śladów gnicia - jabłka zbliżone wagowo i rozmiarowo, bez uszkodzeń, śladów gnicia STANDARDY JAKOŚCIOWE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA GRUPA I - WARZYWA KORZENIOWE I.1. MARCHEW kod wg słownika CPV: 03221112-4 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania marchwi. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Świeże, jędrne, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, uszkodzeń spowodowanych przez mróz), czyste, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, niezdrewniałe, proste, kształtne (bez bocznych rozgałęzień i rozwidleń), pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, tj. należycie osuszone po umyciu, bez oznak świadczących o wyrastaniu korzenia w pęd nasienny; nać powinna być równo ucięta na wierzchołku marchwi, bez uszkodzenia korzenia; dopuszczalne są niewielkie wady kształtu, zabarwienia, zabliźnione pęknięcia, niewielkie pęknięcia lub bruzdy powstałe w wyniku czynności manipulacyjnych lub mycia pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu Barwa na przekroju: Charakterystyczna dla odmiany, jednolita, dopuszcza się zielone lub fioletowe/purpurowe wierzchołki o długości do 1cm w przypadku marchwi o długości nieprzekraczającej 10 cm, oraz do 2cm w przypadku pozostałej marchwi Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzeni mierzona w najszerszym przekroju, cm: Od 2 do 4 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia marchwi deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.2. BURAKI ĆWIKŁOWE kod wg słownika CPV: 03221111-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania buraków ćwikłowych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Świeże, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), czyste, jędrne, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, jednolite pod względem odmiany i wielkości Barwa na przekroju: Ciemnoczerwona, charakterystyczna dla odmiany Zapach: Niedopuszczalny obcy Średnica korzeni mierzona w najszerszym przekroju, cm: Od 4 do 10 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia buraków ćwikłowych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.3. SELER KORZENIOWY kod wg słownika CPV: 03221100-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania selera korzeniowego. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Kształtne, twarde, jędrne, bez pustych przestrzeni na przekroju podłużnym, czyste, bez stłuczeń i ordzawień skórki, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, bez oznak wyrastania pędu kwiatostanowego Barwa na przekroju: Biała do białokremowej Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 7 do 13 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia selera korzeniowego deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.4. PIETRUSZKA KORZENIOWA kod wg słownika CPV: 03221100-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania pietruszki korzeniowej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), czyste, twarde, jędrne, kształtne (bez rozwidleń i bocznych rozgałęzień), bez stłuczeń, pęknięć oraz ordzawień skórki, wolne od uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; nać pietruszki powinna być równo oberwana lub obcięta tuż przy główce, tak aby korzeń był nieuszkodzony Barwa na przekroju: Biała do białokremowej Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 3 do 6 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia pietruszki korzeniowej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.5. CEBULA kod wg słownika CPV: 03221113-1 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania cebuli. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Cała, ścisła, jędrna, czysta, zdrowa (bez objawów gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), dojrzała, wystarczająco sucha, bez objawów wyrośnięcia lub kiełkowania, z zaschniętą szyjką i korzeniami, wolna od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, pozbawiona nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; dopuszczalne są lekkie zabrudzenia nie pokrywające więcej niż jednej piątej części powierzchni pojedynczej cebuli oraz powierzchowne pęknięcia i brak części łuski zewnętrznej (pod warunkiem, że miąższ cebuli jest chroniony) jeżeli nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, trwałość i prezentację w opakowaniu Barwa: - łuski suchej - jasnożółta do jasnobrązowej - łuski mięsistej - białokremowa lub kremowozielona Dopuszczalne sa niewielkie wady zabarwienia Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 3 do 6 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia cebuli deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). GRUPA II - KAPUSTA ŚWIEŻA I KISZONE II.1. KAPUSTA BIAŁA kod wg słownika CPV: 03221410-3 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty białej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Główki powinny być świeże, czyste, zdrowe (bez objawów gnicia, śladów pleśni), zwarte, bez oznak kwitnienia, wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste; dopuszczalne są nieznaczne obicia, przycięcia liści zewnętrznych, niewielkie pęknięcia zewnętrznych liści oraz nieznaczne uszkodzenia spowodowane mrozem, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Masa główki, nie mniej niż, kg: - kapusta biała wczesna - 0,7 - kapusta biała - 1,2 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty białej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II.2. KAPUSTA CZERWONA kod wg słownika CPV: 03221410-3 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty czerwonej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75356 Warzywa świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Główki powinny być świeże, czyste, zdrowe (bez objawów gnicia, śladów pleśni), zwarte, bez oznak kwitnienia, wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste; dopuszczalne są nieznaczne obicia, przycięcia liści zewnętrznych, niewielkie pęknięcia zewnętrznych liści oraz nieznaczne uszkodzenia spowodowane mrozem, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Masa główki, nie mniej niż, kg: - kapusta biała wczesna - 0,7 - kapusta biała - 1,2 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty czerwonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II. 3. KAPUSTA KISZONA kod wg słownika CPV: 15331142-4 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty kiszonej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75021 Owoce świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne produkt otrzymany z poszatkowanej białej kapusty, poddanej kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację. Wygląd: Wąskie paseczki kapusty o grubości 2-3 mm zanurzone w kwaśnym soku kapuścianym o słomkowo-żółtawym, przejrzystym kolorze. Barwa kapusty słomkowo-kremowa Kształt: Paseczki o nieregularnej grubości Rozmiar: Paski długości 2 - 25cm, w przekroju 2-3 mm na 4-6 mm Smak i zapach: Przyjemny słodkokwaśny smak i zapach. Niedopuszczalny obcy, mocno słony, stęchły 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz dozwolonych substancji dodatkowych zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Wymagania mikrobiologiczne Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem 4 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty kiszonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 1 miesiąc od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 5 Badania Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 6 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 6 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią wiaderka plastikowe do 10l lub plastikowe beczki o pojemności do 120l wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II.4. OGÓRKI KISZONE kod wg słownika CPV: 15331000-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania ogórków kiszonych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75021 Owoce świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne produkt otrzymany z ogórków gruntowych z dodatkiem roślinnych przypraw aromatyczno-smakowych, w słonej zalewie, poddany naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej, z ewentualnym dodatkiem kwasu sorbowego - w przypadku opakowań niehermetycznych, lub utrwalony w procesie pasteryzacji w opakowaniach hermetycznie zamkniętych Wygląd: Barwa ogórków oliwkwozielona, kształt możliwie prosty, powierzchnia wolna od uszkodzeń mechanicznych i plam chorobowych. Barwa zalewy od białoszarej do zielonkawoszarej, bez oznak śluzowacenia i zapleśnienia Konsystencja i przekrój poprzeczny: Ogórki jędrne, chrupkie, komory nasienne prawidłowo wypełnione Smak i zapach: Charakterystyczny dla ogórków kwaszonych, z wyczuwalnym smakiem i zapachem przypraw, bez obcych posmaków i zapachów 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz dozwolonych substancji dodatkowych zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Wymagania mikrobiologiczne Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem 4 Trwałość Okres przydatności do spożycia ogórków kiszonych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 1 miesiąc od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 5 Badania Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 6 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 6 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią wiaderka wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością o pojemności od 10kg do 20 kg Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). GRUPA III - ZIEMNIAKI III.1. ZIEMNIAKI JADALNE kod wg słownika CPV: 03212100-1 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania ziemniaków jadalnych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-74456 Rośliny okopowe - Badanie jakości ziemniaków ? PN-R-74452 Rośliny okopowe - Pobieranie próbek ziemniaków ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-74456 Wygląd: Jednolite odmianowo, dojrzałe, zdrowe, niezazieleniałe, czyste, nie uszkodzone, nie nadmarznięte, nie porośnięte, o kształcie i zabarwieniu miąższu typowym dla odmiany, bez pustych miejsc wewnątrz miąższu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Minimalna średnica poprzeczna, cm: - dla bulw okrągłych i okrągłoowalnych - 3,5 - dla bulw podłużnych - 3,0 Średnica poprzeczna: Dwa razy większa od poprzecznej Zawartość bulw, % wagowy, nie więcej niż: 1) zazieleniałych i z wadami wewnętrznymi - łącznie do 2 2) porażonych zgnilizną - 1 3) zanieczyszczonych mineralnie i organicznie - 1 4) o mniejszej średnicy (nie mniejszej jednak niż 28mm) - 2 5) porażonych parchem zwykłym - 3 6) uszkodzonych - 3 7) niekształtnych - 3 8) niedojrzałych - 2 9) innych odmian - 2 Zawartość bulw z wadami o których mowa powyżej w lp. 1 pkt. 1 - 7, % wagowy, nie więcej niż: 6 Zawartość bulw z wadami o których mowa powyżej w lp. 1, % wagowy, nie więcej niż: 8 Bulwy: 1) porośnięte kiełkami powyżej 3mm - nie dopuszcza się 2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni - nie dopuszcza się 3) zaparzone - nie dopuszcza się 4) zapleśniałe - nie dopuszcza się 5) zamarznięte - nie dopuszcza się 6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin - nie dopuszcza się 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-74452 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od od 25kg do 30 kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). IV. 1. JABŁKA kod wg słownika CPV: 03222321-9 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania jabłek. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami): ? PN-R-75021 Owoce świeże - Badanie jakości ? Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.) ? Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.) ? Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.) ? Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Całe, zdrowe (bez oznak gnicia), czyste, odpowiednio dojrzałe ale nie przejrzałe, praktycznie wolne od szkodników, wolne od uszkodzeń miąższu przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej; dopuszczalne są następujące wady pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu, jego jakość, zachowanie jakości, prezentację w opakowaniu: - nieznaczne wady kształtu, rozwoju, wybarwienia, - nieznaczne i nieodbarwione odgniecenie nieprzekraczajace 1cm2 łącznej powierzchni, - lekkie uszkodzenie szypułki, - nieznaczne wady skórki które nie mogą przekraczać: -2cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie; -1cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem plam parcha jabłoni, których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25cm2; jabłka mogą być bez szypułek, pod warunkiem, że miejsce odłamania szypułki jest czyste, a sąsiadująca z nim skórka nie jest uszkodzona Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica mierzona w najszerszym przekroju poprzecznym, nie mniej niż, cm: 6,5 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75021 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią skrzynki do 25kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy - producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* ?Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ).
II.4) Informacja o częściach zamówienia:Zamówienie podzielone jest na części:
Tak
II.5) Główny Kod CPV:
03000000-1
Dodatkowe kody CPV:
03221112-4,
03221111-7,
03221110-0,
03221113-1,
03221410-3,
15331142-4,
15331000-7,
03212100-1,
03222321-9
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
III.3) Informacje dodatkowe:
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
CZĘŚĆ NR: 1 | NAZWA: warzywa korzeniowe |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT86966.05 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert5 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2 IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Sprawdź tą firmę: IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM dane rejestrowe jakie przetargi wygrała firma Cena wybranej oferty/wartość umowy 13587.00 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
CZĘŚĆ NR: 2 | NAZWA: kapusta świeża i kiszo |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT63960.82 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert4 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2 IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Cena wybranej oferty/wartość umowy 13677.00 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
CZĘŚĆ NR: 3 | NAZWA: ziemniaki |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT109404.00 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert5 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2 IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Cena wybranej oferty/wartość umowy 26460.00 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
CZĘŚĆ NR: 4 | NAZWA: jabłka |
Postępowanie/część zostało unieważnione
nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania: | |
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 31/03/2017 IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT14131.35 IV.3) INFORMACJE O OFERTACH Liczba otrzymanych ofert4 IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 2 IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
Cena wybranej oferty/wartość umowy 4410.00 IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa |
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ
IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie
na podstawie art.
ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
INNE PRZETARGI Z JASTRZĘBIA ZDROJU
- Dostawy baterii i akumulatorów
- Wymiana stolarki okiennej w budynku użytkowym i lokalu mieszkalnym przy ul. Gagarina 130 w Jastrzębiu-Zdroju
- Dostawy gazów medycznych wraz z dzierżawą butli dla potrzeb oddziałów szpitalnych oraz gabinetów zabiegowych Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 2 w Jastrzębiu Zdroju
- Przebudowa hali agregatów prądotwórczych i rozdzielni głównej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju wraz z zakupem agregatów prądotwórczych
- Poprawa parametrów technicznych bocznej drogi ul. Powstańców Śl. 26-28E w Jastrzębiu-Zdroju
- Zwiększenie dostępności do onkologicznych świadczeń zdrowotnych poprzez przebudowę i modernizację O. Chirurgii Ogólnej, O. Położniczo-Ginekologicznego i O. Urologii w ramach środków z KPO...
więcej: przetargi w Jastrzębiu Zdroju »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
więcej: »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.